Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Under The Dome – A pilot

Under The Dome – A pilot

7
Oszd meg!

1992 óta nem indított olyan magas nézettséggel egy sorozat sem, mint ahogy azt az Under the Dome tette hétfő este. Erre ideje azt mondani, hogy WOW, ugye? Persze már régóta sejteni lehetett azt, hogy zajos siker lesz a sorozat, hiszen Stephen King könyveiből általában sikeres sorozatokat csinálnak, ettől függetlenül az Under the Dome minden képzeletet felülmúlt. Amióta olvastam a projektről, azóta voltam rá kíváncsi, mert annyira érdekes az egész felvetés. Ami a kivitelezést illeti, az Under the Dome nagyon bejött, hiszen olyan gyönyörűen keveredett benne a scifi, a horror és a dráma műfaja, amit öröm volt néznem.

under the dome 01

Aki olvasta már Stephen King könyvét, ami “A búra alatt” címmel már Magyarországon is kapható, az pontosan tudja miről szól a történet. A sorozatban hirtelen búra alá kerül egy amerikai kisváros, a láthatatlan erőteret pedig nem tudja még egy repülőgép sem áthatolni. A kisváros teljesen elszigetelődik a külvilágtól, számtalan baleset és rosszullét lesz, és mindenki értetlenül áll a jelenség előtt. Természetesen kaptunk pár központi karaktert, mint egy ambíciózus riporter, egy hullát éppen elásó rosszfiú vagy egy bajba kerülő tinilány, akinek őrült pasija van. Vélhetően nem a búra alól való kiszabadulási kísérletek színesítik majd a folytatást, hanem azok az emberi kapcsolatok és történések, amik “a búra alatt” végbemennek a kisváros életében.

under the dome 02

A kreátorok elmondták, hogy más lesz a mű lezárása, avagy a nagy megoldás, mint ami a könyvekben volt, sőt, az első évad túl is haladja majd azt, így egyedi és új folytatást kaphatnak a nézők. Mint írtam, nekem nagyon tetszett az első rész. Tetszik ez az erőteres dolog, néhol konkrét WTF pillanatokat okozott, például azt a szerencsétlen tehenet nagyon megsajnáltam. Legjobban persze a személyes drámák izgatnak majd. A kedvenc karakterem természetesen Angie, hiszen Britt Robertson nagyon hiányzott már nekem a képernyőről, a Life Unexpectedben végleg a szívembe zártam a szőkeséget. Junior nagyon para volt, kíváncsi vagyok merre megy majd ki a játék vele, és Angie-vel kapcsolatban. Viszont a főbb karakterek, akiket felvázoltak már önmagukban szimpatikusak, szóval, számomra nagyon várós a folytatás.

Pilot

Azt még mindenképp el akarom mondani, hogy a tévés viszonylatokhoz mérve mennyire gyönyörű volt a látványvilág. Itt látszott, hogy tényleg sokat költöttek a bevezető epizódra, nem csak a CGI működött rendesen, hanem minden más is. Tök jól megalkották ezt az idillikusnak tűnő amerikai kisvárost, a helyszíneket, és így tovább. Még az aláfestő zenéket is jókor pakolták be, nem “MTV-módra” minden pillanatra, akkor is, amikor nincs rá szükség. Színészi alakításokról még nem lehet nyilatkozni, az viszont már most biztos, hogy Alexander Kochnak nem csak azért van helye a képernyőn, mert olyan helyes

Értékelés: 10/10
Csak maximális pontszámmal tudom értékelni az Under the Dome elejét, és mint mondtam, nagyon kíváncsian várom a folytatást. A sorozatot itthon a Tv2 csoport vásárolta meg, szerintem ősz elején már képernyőre is tűzik, ettől függetlenül én javaslom a sorozat megtekintését már most, hiszen az első rész valóban pöpec volt. Reméljük a folytatás is az marad.

Under the Dome poster

7 Hozzászólások

  1. Imádtam minden percét, szintén 10/10. Az a tehén félbevágás, elég OMG jelenet volt. Olvastam olyan infókat, hogy a búrára rakódott por (én nem láttam!!!) szerint a föld alól jött és nem felülről a városra?! Na hogy ebből mi igaz, nem tudom, meglátjuk majd. Gondolom most a következő részben lesznek bizonyos emberek, akik bekattannak majd + ott van még az a “prófécia” is, amit az a lány meg a fiú is mondott a rohamok alatt. A könyvet nem olvastam, így jelenleg ez a szál elég rejtélyes. A színészekről nem sok mindent tudok, mindenki tetszett főleg Mike Vogel, aki ismét egy jó sorozatban a Bates Motel után. Miatta és Britt Robertson miatt vártam a sorit, abszolút megérte. Jöhet a következő rész. ;)

    • Nekem nem tűnt fel a búrán a por, igaz, csak egyszer láttam. A prófécia nekem zavaros volt, ezért nem foglalkozom vele, később úgyis kifejtik majd.

      Ó, Mike Vogel, a Pan Am pilotban olvadoztam utána, de itt se rossz. Sőt :)

  2. Elolvastam a kritikádat és utánna rögtön meg is néztem a sorozatot. Teljesen egyet értek veled. Ez egy nagyon jó sorozat. Úgy hiszem hogy nem fogom tudni kivárni, azt, hogy a TV2 leadja hanem folyamatosan nézni fogom. Azt hiszem el fogom olvasni a sorozat alpjául szolgáló könyvet is.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here