Főoldal Érdekességek Interjú Exkluzív Interjú Spirit Bliss írónővel

Exkluzív Interjú Spirit Bliss írónővel

2
Oszd meg!

Spirit-Bliss---Hajdu-AdriennSpirit Bliss a Könyvmolyképző Kiadó egyik legsikeresebb hazai szerzője, a Libri Aranykönyv versenyen ifjúsági kategóriában bejutott a top tízbe. Már négy regénye kapható a boltokban, ezen kívül a weboldalán elolvashatóak saját történetei és fanfictiönjei Harry Potter és Twilight tematikában, a Három Muskétás blogon pedig vadonatúj regényét publikálja. Közel két órán át beszélgettem az írónővel, ezért is sikerült kicsit személyesebbé ez az interjú. Spirit Bliss kitért arra, mit gondol a fanfictiön műfajáról, a slash műfajáról és mik a kedvenc sorozatai. Sőt, olyan pofátlan is voltam, hogy megkérdeztem tőle, nem fél-e az önismétléstől. Spirit Bliss állta a sarat, érdemes elolvasni a válaszait.

– Miért választottál írói álnevet?
21 évesen kezdtem el írni az internetre, és azt láttam, hogy senki nem az eredeti nevén ír, hanem nicknéven. Épp ezért úgy gondoltam, nekem is választanom kell egyet. Aztán 24 éves koromig ezen a nicknéven írtam a történeteimet, így ismertek meg az olvasóim. Mikor a Könyvmolyképző Kiadóhoz kerültem, a kiadó vezetője, Katona Ildikó azt mondta, ne zavarjuk össze az olvasóimat, ha már Spirit Bliss néven ismertek meg, akkor maradjon ez a könyveimen is.

– Egyike vagy a Három muskétásnak, akire a kiadó figyelt fel 2010-ben, a Twilight fanficiön miatt. Milyen érzés volt ez akkoriban?
Igazából, ez 2009-ben történt az én esetemben, csak aztán volt egy év várakozás, míg megjelent végül az első könyvem. Hogy milyen érzés volt… 13 éves korom óta író akartam lenni, de bevallom, sosem gondoltam volna, hogy tényleg összejöhet. Nem volt sem protekcióm, sem pénzem, és úgy véltem, egy kezdő, magyar írólánykának esélye sincs kiadatni a regényeit. Hála az égnek, a kétkedéseim ellenére nem adtam fel, mert küzdő típus vagyok, és végül kiderült, hogy tévedtem, egy kezdő, magyar írólánykának is sikerülhet. Szóval, megdöbbentő és frenetikus érzés volt. Végül is, valóra vált életem nagy álma, és ezt nem sokan mondhatják el magukról. Szerencsés vagyok.

Arnyekvilag - Spirit Bliss– Ez nem csak szerencse, hanem tehetség kérdése is. Mennyire volt rémisztő – ha rémisztő volt egyáltalán, – megkapni az első regényed vázlatát, amin szerepeltek a szerkesztői instrukciók?
Kicsit ijesztő volt, de csak egy nagyon rövid ideig. Aztán elkezdtem élvezni. Végre valaki megmondta, mik a hibáim, miket kell kijavítanom, miben kell fejlesztenem magam. A kezdeti ijedtség után rájöttem, hogy a legnagyobb ajándék, amit kaphattam, hogy egy hozzáértő ember tanácsait hallhatom. A mai napig a regényeim megszületésének folyamatában az írás mellett a szerkesztést szeretem a legjobban. Katona Ildikóval egyszer beszélgettünk erről Benina, Kitti és én. Számukra nehezebb élmény volt a szerkesztés menete, én meg lelkendezve mondtam, hogy imádom. Ildikó reakciója az volt, hogy mazochista vagyok. *nevet*

– Gondolom ezért is vállaltál korrektori feladatokat, egy weboldalon fiatal íróknak segítesz.
Magyar szakon végeztem, nyelvészet specializáción, azon belül is anyanyelvi nevelésen, úgyhogy a tanulmányaim és az eddigi írói tapasztalataim alapján úgy gondoltam, segíthetek másoknak. A legtöbb esetben csak tanácsot kérnek tőlem a fiatal írópalánták, én olvasok tőlük néhány oldalt, és megpróbálok segíteni a stílusuk csiszolgatásában. Valódi szerkesztést ritkábban vállalok, de mikor ilyen megbízást kapok, mindig nagyon élvezem. Ha lenne rá lehetőségem, szívesen szereznék még tapasztalatokat, hogy egyszer valódi szerkesztőként dolgozhassak.

– Nincs is attól jobb, mintha olyan munkát végezhet az ember, amit szeret. Elnézve a weboldalad ledöbbentem, hogy mennyi írásod van már, és úgy tűnik folyamatosan ontod magadból az újabb ötleteket. Nem félsz attól, hogy beleesel az önismétlés hibájába? Gondolok itt arra, hogy idővel ugyanazokkal a karakterekkel dolgozol, csak más néven, és más regényben.
Egyáltalán nem félek ettől. Hála az égnek a legnagyobb erősségem a fantáziám. Azt hiszem, határtalan. Jelenleg is van vagy 5-6 alapötlet a fejemben, amiből egyszer regényt szeretnék majd írni, azok mellett, amiket most éppen írok. Úgyhogy attól jobban félek, hogy nem lesz elég időm minden ötletemet megírnom. Olyan rövid az élet, én pedig még annyi mindent szeretnék elmesélni nektek.

– Jelenleg két online platformon is publikálsz. A blogodon a Vakon Hinni erotikus regény fut, a Beninával és Szurovecz Kittivel közös weboldalon pedig az Insensitive – Érzéketlenek disztópia. Utóbbinak nagyon érdekes az alaptörténete, ezért bennem felmerült, hogy elérhető lesz-e könyvalakban, vagy végig felkerül az oldalra?
Erre egyelőre nem tudok válaszolni. Blogos történetnek terveztem, de anno a Démoni érintéssel is ez volt a helyzet. Aztán az olvasóim mindenáron könyv alakban akarták a kezükben tudni, az ő kívánságuk pedig fontos számomra, úgyhogy teljesítettük a kérésüket. Az Érzéketlenekkel kapcsolatban is felmerült már, hogy megjelenhetne könyvként, de egyelőre nincsen biztos döntés. Úgyhogy még számomra is titok, mi lesz a történet sorsa.

Fanfictiön írással kezdted a pályád, mit gondolsz ma már a műfajról? Sokan támadják, de még többen szeretik.
Ugyanazt gondolom ma a műfajról, mint régen. Szerintem, klassz dolog fanfictiont írni. Fejleszti a kezdő írókat mindenféle szempontból. Ha valaki csak szórakozásból ír, akkor ez megfelelő műfaj számára, ha pedig író szeretne lenni, akkor jó ugródeszka. Egy készen kapott világ készen kapott karakterei segítségével megtanulja mindazt, ami egy saját történet megalkotásához kell végül. Egy saját regény megírásához több szempontból is fel kell nőni (és itt nem feltétlenül a korra gondolok), és a ficírás megfelelő út ehhez.

– Ha már a fanfictiön, akkor úgy tudom szereted a slash irodalmat is. Van abból a műfajból kedvenc regényed és/vagy fanfictiönöd?
Igen, van. A kedvenc fanficem egy Harry Potter slash. Angol nyelven íródott, de szerencsére, nagyon jó minőségben lefordították magyarra. Idő-járás a címe, a folytatása pedig a Felnőtt fájdalmak. Gyönyörű, megható sztori.
A kedvenc regényem pedig egy magyar írólány, Ayase regénysorozata, amely a Daniell címet kapta. Ayasénak igazán egyedi stílusa van, a történetei pedig minden érzelmet megmozgatnak az emberben. Az olvasó hol nevet, hol sír.

– A Könyvmolyképzőnél elindult a Szivárvány kör, ahol meleg regényeket adnak ki. Gondoltál arra, hogy te is publikálj a Szivárvány körben?
Igen, gondoltam. Szeretem magam mindenfélében kipróbálni, szeretem a kihívásokat, és azt hiszem, slash-t írni, főleg a mai magyar valóságban, igazi kihívás és próba. A kiadónak ezt még nem említettem, úgyhogy egyelőre csak egy kósza gondolat a fejemben, de sosem lehet tudni, mit hoz a jövő. Talán egyszer majd írok egy slash könyvet is…

– Az mindenképp jó lenne, mondhatjuk azt is, hogy hiánypótló. Tényleg, az Ethan & Cartert olvastad már?
Igen, olvastam. Örültem, hogy a kiadó elindította a Szivárvány kört, és természetesen kíváncsi voltam a regényre.

– Ha már szóba kerültek az ifjú tehetségek, nyomon követed az Aranymosás Irodalmi Pályázatot?
Nem teljes egészében, mert elég kevés a szabadidőm, de azért néha-néha belelesek a pályázat menetébe, a történetekbe és a történetekhez írt véleményekbe.

– Van kedvenced?
Van, de mivel nem olvastam mindegyik történetet, és van, amelyikkel szorosabb érzelmi kapcsolatban is állok (az egyik történetet én szerkesztem), ezért nem lenne fair, ha ezt nyilvánosan kinyilatkoztatnám.

– Érthető. Nemsokára megjelenik az ötödik regényed, a borítót is megmutattad az oldalon. Mikorra várható a Mennydörgő némaság a könyvesboltban?
Az biztos, hogy a Mennydörgő némaság ősszel jelenik meg. Pontos időpont még nincsen kitűzve, de korábbi tapasztalatok alapján az október vagy a november az esélyes.

Spirit Bliss - Mennydorgo Nemasag

– Ha nem tévedek, eddig az összes regényed angol nyelvterületen játszódott. Van ennek valamilyen oka?
Az egyik ok az, hogy ezt szoktam meg. Nagyon sokat olvasok, és az olvasmányaim háromnegyede angol nyelvterületen játszódik. Nem tudom, miért alakult ez az arány így… Bár mostanság kezdek egyre több olyan könyvet olvasni, ami más országokban játszódik, például, most az 1Q84 című trilógiát olvasom, aminek a helyszíne Japán.
A másik ok, hogy olyan témákról írok, amiket nehezen tudnék elképzelni mondjuk magyarországi helyszínen. A paparazziktól, őrült rajongóktól, mocsoktól és csillogástól zsongó sztárvilág inkább külföldön reális elképzelés, ahogyan számomra a vámpírok is.
Viszont van egy olyan regénytervem, az Egy bohóc könnyei, ami magyar környezetben fog játszódni, méghozzá a szülővárosomban, Pécsett. Ennél a történetnél valahogy természetes volt számomra, hogy Pécs lesz a helyszín, mert egy csomó saját élményen alapul majd.

– Legutóbb azt olvastam a Facebook oldaladon, hogy az Egy bohóc könnyei félig van kész. Azóta sikerült befejezni, vagy más projektek miatt pihentetted?
A Lelkek börtönéről írtam, hogy félig készen van, de azt most pihentetem, igen. Az Egy bohóc könnyeiből csak néhány oldal van meg, és maga az alaptörténet. Először be szeretném fejezni a most futó két trilógiámat, és csak aztán vetem bele magam a cirkusz világába.

– Mesélj nekünk a Value Magazinról, amit szerkesztesz
Már tinédzserkoromban is nagyon érdekelt az újságírás, az íróvá válás mellett arról is sokszor álmodoztam, hogy majd egyszer újságíró leszek. Próbálkoztam is, jelentek meg cikkeim itt-ott, egyszer még rovatvezető is voltam néhány hónapig az egyik nagyobb ifjúsági magazinnál, de a legtöbb helyre ingyen írtam csak. Ígérgették, hogy majd egyszer fizetni is fognak, aztán valahogy sosem tették. Emellett nem igazán tetszett az sem, amilyen útra lépett a mai újságírás. Szennybulvár, hazugságok, kitalációk, celebek… Persze, vannak még minőségi magazinok is, de sajnos, kevés. Úgyhogy elment a kedvem attól, hogy másoknak írjak cikkeket. Elhatároztam, hogy ha még egyszer cikket írok, azt a saját magazinomba teszem majd. Egy magazint megalapítani és elvezetni viszont kemény munka, egyedül nem ment volna, úgyhogy ez sokáig csak egy szép álom volt.
Aztán összeismerkedtem Máté Brigivel, aki hasonló álmokat dédelgetett és hasonló irányelveket vall az újságírással kapcsolatban, mint én. Összefogtunk, és megalapítottuk a Value Magazint. 2013. február 14-e óta fut a Facebook oldala, és nemsokára elkészül a honlapja is, már az utolsó simításokat végzi rajta a számítástechnikai segítségünk. Brigivel igyekszünk, hogy a Value Magazin egy értékes, érdekes, mindenkihez szóló és hiteles magazin legyen.

– Sok sikert kívánok hozzá, tényleg szükség van az ilyen online magazinokra is. Ha már magazin, a Media Addict elsősorban sorozatokkal foglalkozó blog, így meg kell kérdezzelek, hogy melyik a Te kedvenc szériád?
Hű, nem igazán tudnék egyet kiemelni, mert van pár, amit nagyon szeretek. Gyilkos elmék, Dr. House, Született feleségek, Sötét angyal, Tru Calling, Dollhouse, Vámpírnaplók, Roswell és még sorolhatnám. Rengeteg nagyon jó sorozat van. Az egyetlen szívfájdalmam, hogy soknak vagy a forgatását hagyják félbe, vagy az első néhány széria után nem hozzák már be őket Magyarországra. Rossz, mikor megszeretsz egy sorozatot, érdekelne a folytatás, de nem tudod megnézni.

– Ezek szerint inkább szinkronpárti vagy?
Tévé esetében igen. Nekünk régi tévénk van, amin nem lenne túl kellemes feliratot olvasni, annyira pedig sajnos nem tudok sem angolul, sem más nyelven, hogy megértsek és élvezzek egy filmet. Moziban viszont határozottan eredeti nyelv és felirat párti vagyok. A magyar szinkron sajnálatos módon sokat romlott az utóbbi években, ami azért is szörnyű, mert régen világhírű volt. Úgyhogy mozi esetében sokkal jobb élmény számomra az eredeti hang és a felirat. Az eredeti színészek hangja is rengeteg pluszt tesz hozzá a filmekhez, amit a legtöbb esetben egy szinkronszínész nem tud visszaadni valamiért…

Spirit Bliss konyvespolc

– Ha valamelyik olvasó még nem ismerné a munkásságod, mit ajánlasz, melyik írásodat olvassa el először?
Attól függ, mire vágyik éppen. Ha szereti a kalandos, fordulatos fantasyket, akkor mindenképpen a Démoni érintés trilógiám első kötetét, A múlt árnyait ajánlom.
Ha viszont inkább a valódi világban játszódó, furcsa lényeket mellőző, de izgalmas, romantikus krimiket kedveli, akkor az Árnyékvilág trilógiám való neki. Mivel ez a trilógia különálló, önállóan is érthető könyvekből áll, ezért a könnyedebb történetre vágyó olvasóknak az Árnyékvilágot, a komolyabb, elgondolkoztatóbb történetre vágyóknak pedig a Kígyók sziszegését ajánlom elsősorban.

– Bízom benne, hogy a mindenki megtalálja majd a hozzá illő olvasnivalót. Köszönöm, amiért elvállaltad ezt az interjút
És én is nagyon szépen köszönöm a felkérést meg az érdekes kérdéseket is.

3140 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

2 Hozzászólások

  1. Eddig még nem ismertem az írónőt, de az interjú alapján szimpatikus, holnap úgyis megyek könyvesboltba, lehet beszerzem az egyik könyvét :D

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here