Főoldal Érdekességek Interjú Exkluzív Interjú On Sai-val, a “Calderon” szerzőjével

Exkluzív Interjú On Sai-val, a “Calderon” szerzőjével

3
Oszd meg!

Varga Beáta – valószínűleg ismerősen cseng neked ez a név, ha szereted a scifit, és olvastad a megjelent novelláit többek között a Galaktika magazinban. A nagyobb ismertség azonban On Sai-ként talált rá, a tavaly megjelent “Calderon – Avagy hullajelölt kerestetik” című első regénye bekerült a Libri Aranykönyv szavazáson a top tízbe. Az írónővel készítettem egy interjút, ahol elárulja, miért On Sai az írói álneve, ráadásul a Calderon várva-várt folytatásáról is lerántja a leplet.

On sai
On Sai (Varga Beáta) – jobbra, a szőke hajú hölgy

– Miért pont On Sai lett a művészneved?
Az onsai már tíz éve a nicknevem, és a bonsai elírásából ered. Amikor első novellám A fajellenőr megjelent, akkor felhívott a szerkesztő, hogy magyar névvel nem jöhet ki írás, és öt percem volt művésznevet találni, így aztán B. Onsai lett. Aztán a többit más kiadónál publikáltam, és saját néven, a kiadók szemlélete is változott. Majd a Calderon, avagy hullajelölt kerestetik megjelenése előtt is megkérdezte a kiadóvezető, milyen álnevet akarok, merthogy Varga Beából Dunát lehet rekeszteni. Felkészületlenül ért a dolog, azt tudtam, nem akarok angolszász nevet, se hosszút, amit én sem jegyzek meg. Így aztán a jó öreg On Sai maradt, csak kettészedve. Picit talán furcsa, de legalább könnyű megjegyezni.

– Korábban az olvasók a novelláid kapcsán ismertek, és ahogy a weboldalad is mutatja, írtál fantasyt, szépirodalmat, mesét és persze scifit is.
Szeretek játszani. A sci-fi természetes, mivel a kamaszként is sokat olvastam ilyesmit, talán ezért van, hogy szépirodalmi ötletet is sf háttérrel írok meg, bár sok írás akár a jelenben is játszódhatna. A jövő rengeteg játéklehetőséget ad mind a technika, mind a társadalmi berendezkedés terén. De örömmel kalandozom más zsánerekbe is, nagyon sokat lehet fejlődni vele, ahol vagyok, az az út eleje, nem a vége.

– Tavaly jelent meg az első regényed, a Calderon. Kiknek ajánlod ezt a könyvet?
Amikor írtam, a sci-fit nem kedvelő nőkre gondoltam, de meglepetésemre sok srác is szereti, Calderon személye nagyon szimpatikus nekik is. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a humort.

calderon - avagy hullajelolt kerestetik

– Készül a Calderon folytatása, hány részesre tervezed?
Az első kötet is önálló történet, maga a kaland lezárul. Viszont az érzelmi rész nincs lezárva, mert a karakterek neveltetése jóval tradicionálisabb ennél, az egyik nemes, a másik egy japán szamurájcsalád lánya, ezért kért a kiadó folytatást. A második kötet (Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál) szintén önálló eseménysor, meglepő csavarokkal. Itt már alaposabban megismerjük a világot. Harmadik részt egyelőre nem tervezek, de ez az olvasókon és a fogyáson is múlik, Calderon teljes élete játszmák sorozata.

– Nemrég megosztottad, hogy lesz a Calderoban egy meleg szereplő. Róla megtudhatunk valamit?
Hát ez most erősen spoiler…:) Nem egy lesz, hanem harminc. A könyvben Tainasa, a női főhős segítségére sietnek a Yaoi szamurájok. Ez egy titkos társaság, olyan harcosok, akik egymás kedvesei, és akiket kivetett más szamurájcsapat. Ők politikailag senkinek nincsenek elkötelezve, és békepártiak, nőket és gyerekeket mentenek, ha háború van, vagy titkos akcióval eltüntetnek olyan biofegyvereket, melyek megváltoztathatnák a történelmet. És nagyon helyesek. :)

– A Calderonon kívül várhatóak tőled más regények is a Könyvmolyképző gondozásában? Ha igen, mik?
Igen, rábólintottak egy trilógiám első kötetére. Egy transzcendens háborúról szól, két keresztény, egy fiatal ügynök lány és egy hitében megtört fiú meséli el szerelmeik és gyűlöleteik történetét, illetve egy telepata mester és annak kedvese, egy gyilkos küzd egymásért és a világuralomért. Háttérben keresztényüldözés és kalózháború húzódik, meg egy különös, zseniális császár harca. Űropera ez is, a stílusa félúton van a Calderon és a Galaktikában publikált novelláim között.

– Mennyire követed nyomon a műveidről írt kritikákat? Szoktál rájuk reagálni?
Igen, elolvasom őket, a pozitív véleményeknek örülök, a negatívakból kiszűröm, mi a mondandó lényege, és felírom, mire kell figyelnem. Már tíz éve csinálom, nagyon sokat fejlődik az ember.
Reagálni ritkán szoktam, maximum megköszönöm, szerintem minden szövegnek meg kell állnia a saját lábán.

– Van egy nagyon érdekes sci-fi novellád, a Termékvisszahívás. Hogy pattant ki a “Legyen neked is egy Edwardod” robot gondolata?
Volt egy cikk a neten, ami szerint Edward és Bella kapcsolata abúzus, meg láttam tinilányokat meghitten tapogatni a díszkötéses Alkonyat könyvet, és elkezdett motoszkálni a gondolat. A főhős azért lett meleg, mert előtte olvastam egy statisztikát, hogy a sci-fi novellák hány százalékában milyenek a karakterek, és rájöttem, hogy én is főleg fehér középosztálybeli férfiakat szerepeltetek. Volt ugyan egy leszbikus fürdőkádam a Nyolc négyzetméter a világ novellában, de ennyi. A karácsonyi bevásárlás meg adta a történetet.

– Szerkesztőként is dolgozol egy nagy kiadónál. Milyen érzés, amikor épp a te műved szerkesztik?
Szuper. Rengeteg emberrel foglalkozom, és szeretem, ha néha kicsit én vagyok a középpontban, jó rácsodálkozni, hogy látja a szerkesztő a megálmodott világomat. Átírni nagyon szeretek, és mindig beépítem a kapott tanácsokat, hiszen kívülről jobban látszik a történet. Meg hajlamos vagyok a logikai ugrásokra, szerintem az olvasás szellemi kihívás, így aztán nagyon kell a szerkesztő, aki rácsap a kezemre, hogy “hé”.

– Melyik könyvet olvastad el legutóbb, és mi róla a véleményed?
Az Ethan és Carter a legutóbbi, ez egy agysérült fiú és egy Tourette-szindrómás férfi barátságáról szól. Nagyon érdekes könyv volt, és jól ábrázolta, hogy hátrányos helyzetben is lehet teljes életet élni. Nekem kissé rózsaszín lányregényes életérzésem volt tőle, de valószínűleg pont ebben van a sikere a könyvnek. Most az Ingókövek a következő könyv a polcomon, ez Sztálingrád ostromáról szól, némi urban fantasy kicsillanásával.

5075 <- Az összes oldalletöltés 3 <- A mai adatok

3 Hozzászólások

  1. Eszembe juttattad, hogy mennyire várom már a folytatást. :) vagyis inkább: :(, mert csak hónapok múlva jön. (Kényes dolog ez a szmájli használat. :D) Amúgy szuper interjú. :)

  2. Nagyon szépen fogalmazta meg a szerző, h a legutóbb olvasott könyve két fiú “barátságáról” szól. Az Ethan és Carter két fiú SZERELMÉRŐL szól, ez ugyanis egy szerelmi történet (is) :) és egyébként valóban nagyon érdekes olvasmány.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here