Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Trónok Harca – Az első évadról

Trónok Harca – Az első évadról

10
Oszd meg!

Eredetileg csak nyár végén szerettem volna sort keríteni a Trónok harca darámra, de a 3×09 kapcsán olyan “WTF! Mi történt” cikkek születtek meg, hogy felkeltették a kíváncsiságom. No igen, a sorozat körüli marketing (felhajtás) még mindig hatalmas. De vajon meg is érdemli? Hm, jó kérdés. Egy teljes évad után nagyobb rálátásom van a Trónok harcára nézve, mint korábban. Kétség kívül állíthatom, ez egy jó sorozat, de az első évad alapján azt mondom nagyobb a lángja, mint a füstje. Viszont sok olyan véleményt is hallottam, ami szerint a második évadtól indul be igazán a cselekmény, szóval kíváncsian várom, hogy innen merre haladunk tovább.

Tronok harca - Havas John

Látványvilágában a Trónok harca tökéletes. Általában érdekelni szokott, hogy mennyi a CGI és mennyi a díszlet, de itt ez most tökéletesen hidegen hagy. Olyan színvonalú a látvány, amit egy nagy költségvetésű mozifilm is megirigyelhetne, ez pedig a tévésorozatok világában ritkaságszámba megy. Látványvilág alatt pedig gondolok a korhű jelmezekre, a helyszínekre, a CGI effektekre és eleve mindenre, amivel elkápráztatja a szememet ez a széria. Jó dolog olyat nézni, ami ennyire igényes, és az egyszer biztos, hogy látványvilág szempontjából nem sok sorozat veszi fel a verseny a Trónok harcával.

Tronok harca - barbar

Amivel nekem bajom van, az a rengeteg szereplő, és maga a történet. Egyszerűen úgy éreztem az első évad alatt, hogy ez túl sok. Mindenki a trónra pályázik, de eközben háttérsztorinak megkapjuk azt, hogy jön a tél, és a lidércek úton vannak. Mivel ezt az információt már tudom, tökéletesen hidegen hagy, hogy ki ül a vastrónon, utóbbira amúgy az évad végére körülbelül hat fő jelölt van, de talán még több is. Ha sok karakter van egy sorozatban, az alapvetően nem feltétlenül probléma, hiszen ilyen esetekben meghatározzák azt, ki a főszereplő, de úgy érzem, hogy itt olyan nincs. Egyszerűen senki sem fontosabb a másiknál, ez pedig azt eredményezte nálam, hogy nem sikerült senkit sem úgy megismerni, ahogy szerettem volna. Jó dolog az, ha sok karakter van, és annyi közöttük az érdekes, hogy még a fele is áldás, de éppen ez is a baj. Sok jó karakter, kevés idő, nincs fő(bb) szereplő, és ez idegölő – vagy ha van is fő(bb) szereplő, nekem nem tűnt fel. Ehhez még hozzávehetjük azt, hogy eleve háborúznak, meg a trónért harcolnak, eközben pedig a többi részlete, a mágia, maga a kor, az egyszerű közemberek élete úgy érzem sokkal érdekesebb lenne, mint nézni, ahogyan politikai és egyéb harcot folytatnak a trónért. Mindettől függetlenül maga a sorozat nem rossz, de mint írtam, az első évad alapján bőven túlértékelt. Ennek ellenére ajánlom darára. Spoileresen folytatom a kép alatt, igaz, már nincs sok mondanivalóm.

Tronok harca - Ned Stark

Ugyan hallottam, mi történik a kilencedik részben, de Ned Stark lefejezése engem is sokkolt, méghozzá nem is kicsit. Sajnáltam a fazont, jó karakter volt, kíváncsi vagyok mire mennek majd nélküle. Mint ahogy fent is írtam, a háborús, taktikázós rész nem tetszik, ellenben Havas John északi kalandjai igen, sok részből pedig hiányoltam a srácot. Akit még sikerült megkedvelnem, az Daenerys Targaryen, mert nagyon szép jellemfejlődés ment végbe nála az első évad során. Ahogy a végén pedig eggyé vált a tűzzel, és ott ült a vállán a sárkány, az különösen tetszett. Tulajdonképpen eljutottam oda, hogy ha már valakinek drukkolni kell, akkor az legyen Daenerys, és azt hiszem ez is haladás. Aminek még örülök, hogy a pilot kritikámban említett öncélú meztelenkedést is mérsékelték, felbukkant néhány meleg szereplő, de sajnos a vérfertőzést még mindig erőltetik, ráadásul nem is kicsit. Ennek ellenére folytatom tovább, amíg a harmadik évad végére nem érek.

Értékelés: 7/10
Gondolom most többen felhőköltetek, de gondoljatok arra, hogy innen még lehet építkezni. Sokatok szerint a folytatás már jobb, és ebben bízom én is. Mert van muníció a sorozatban, sok mindent ki lehet(ne) hozni belőle. Idővel remélem, hogy tényleg olyan jó lesz, mint amilyen a marketingje.

Tronok harca - Danaerys

10 Hozzászólások

 1. Én is a hatalmas GOT imádat miatt álltam rá a sorozatra, mindössze pár hónapja és bedaráltam egészen a 3/9 részig. Az első évadban Ned halála brutális volt, hisz egy igazán lojális férfit veszítettünk el vele. A második és harmadik évadban is vár rád sokkhatás Tibi. A vérfertőzést nem fogják erőltetni a 2. 3.évadban. :)

 2. Annak idején én voltam az, aki rákérdezett nálad a sorozatra és végül is örülök neki, hogy megtettem, még a kezdeti ‘zökkenő’ ellenére is. :)
  Jó kis sorozat ez, persze megvannak a maga hibái, de egyszerűen nem tudom nem nézni.
  A továbbiakban is lesznek a gyomornak nehezen emészthető dolgok, de olyanok is, amik az első évadban nagyobb szerepet kapnak, aztán hirtelen a következő két évadra háttérbe szorulnak, mert a fennálló helyzet nem engedi meg, hogy azzal törődjünk (pl. vérfertőzés).
  Ugyanakkor számtalan olyan dolog lesz benne, amik kinyitják az ajtókat, de most, hogy lement a harmadik évad is, még csak résnyire nyíltak meg előttünk. Lesz itt izgalom a következő évadra bőven!
  Szerintem érdemes nézni, minden meghökkentő és olykor hibának ítélt jellemvonása mellett. :)

  • Utólag is köszönöm az ajánlást, ha ti nem nyomjátok, biztos nem mostanában kezdtem volna bele :) Már a második évad végén járok, este lesz kritika.

 3. nekem nem tetszik a sorozat! számomra nagyon unalmas, nem történik benne semmi. csak beszélnek, szexelnek és beszélnek :D meg az is fura h van 10 rész és abból a 8.-ban történik vmi :D ?! számomra uncsi :)

 4. Egyébként csak a sorozatban nem nagyon lehet őket megismerni, de a könyvben még egyes szereplők gondolatait is lehet hallani, ott aztán igazán hozzá lehet nőni a karakterekhez! Ha van időd és bejönnek a későbbi évadok! Szerintem mindenképpen olvasd el!
  Az első évadról meg annyit, hogy NAGYON sok itt még aprónak tűnő dolognak később fontos szerepe lesz, én is miután végig olvastam a könyveket és elkezdtem újra az 1.évadot csodálkoztam, hogy mennyi mindenre utalnak már itt és mennyire alapoznak egy-egy dologra!

  • Szemezek egy ideje a könyvekkel is, de nagyon nehéznek találom a nyelvezetét, elszoktam ettől. A Gyűrűk urán is nehéz volt néha átverekednem magam. De idővel szerintem belekezdek, mert kíváncsi vagyok :)

   Az apró dolgok nekem is feltűntek, kiderült például hogy is szerzi KisUjj a halott szajhákat az arra vágyó urak részére… :)

 5. Én az elején nagyon nagyon szerettem a sorozatot, az első évad szerintem borzasztóan jól sikerült. Viszont azóta én kisebb hanyatlást tapasztalok. :( Még talán a 2. évaddal se volt igazán bajom, de most a 3. évadban szerintem nagyon lassan haladtak az események. 2-3 rész volt benne ami igazán tetszett, eseménydús volt. És tényleg annyira már nem volt jó, mint amekkora felhajtás van körülötte. :( Nézni biztos, hogy fogom, mert érdekel, de remélem a következő évad ismét jobb lesz. Vagy már azon gondolkozom, hogy átpártolok a könyvre.

  • A 3.évad csak a 3. könyv fele. Kettébontották, mert úgy meg túl gyorsak lettek volna az események. Én idén álltam rá a sorozatra, de tavaly már láttam az 1-2 évadot, de csak most fogott meg igazán. Kedvencem Daenerys, Arya, meg Ygritte(3.évad). Szeretem a harcias nőket. Nem csak a férfiak lehetnek tökösek… :)

 6. Elírtad, nagyobb a füstje, mint a lángja. :)
  Mindenesetre én is észrevettem ezt a felhajtást, de még nem kezdtem bele. Kíváncsi vagyok, megéri-e.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here