Főoldal Kritika és Értékelés Könyvkritika Könyvkritika: Lakatos Levente – Bomlás

Könyvkritika: Lakatos Levente – Bomlás

4
Oszd meg!

Lakatos-Levente---BomlasMindenki befolyásolható, ez alól én sem vagyok kivétel. Az a hatalmas marketing, amit a Bomlás kapott, a pozitív kritikák tömkelege naná, hogy az én kíváncsiságomat is felkeltette. Bő másfél nap alatt ki is olvastam a Bomlást, de bevallom őszintén, engem nem varázsolt el úgy, mint a többi bloggert vagy kritikust. Végig úgy éreztem magam a Bomlás olvasása során, mint amikor ősszel megnéztem az Elementary (Sherlock & Watson) c. sorozat első részét. Tudtam, hogy jó és minőségi az, amit látok, és az is egyértelműnek tűnt, hogy a maga műfajában igenis kiváló az a darab. Ugyanígy voltam a Bomlással is. Nagyon szépen felépített mondatok, találó leírások, kiváló történetvezetés jellemezte, és sikerült úgy több főszereplőssé tenni a történetet, hogy közben egészben maradt a sztori. Utóbbin sok író elcsúszik, mert ez egy igencsak csúszós banánhéj. Ha több főhősöd van, nehéz úgy megalkotni a sztorit, hogy mindenkivel foglalkozz, idővel összekapcsold őket, de megmaradjon mindenkinek az önálló jelentősége, és az egyedi mivolta. Szóval a Bomlás alapjaiban véve egy kiváló könyv. A saját műfaján belül egy nagyon jó könyv. De akkor mégis mi a fene bajom volt nekem?

Lakatos Levente
A Bomlás szerzője, Lakatos Levente

Hát egyszerű. Ismertek, nem árultam a blogon sosem zsákbamacskát. Pfujj krimi, nyomozók, rendőrök, bűnügyek, kriminál pszcihológusok, “ki a gyilkos” játékok. Hiába van jól megírva, hiába látszik, hogy a maga műfajában kiemelkedő, engem akkor sem érint meg, akkor sem fog meg száz százalékosan. És a Bomlás ez volt. A történet ahogy mondtam több szálon futott. Volt egy központi nyomozás, egy szerelmi háromszög (Laura-Dóra-Dr. Lengyel) és emellett Szilvia és Flórián – utóbbi pedig férfi-luxus prostituált volt, aki sötét titkokat rejtegetett. Mégis, hiába élveztem a szerelmi háromszöget, vagy ámultam el Flórián érzékletes leírásán, tettein és cselekedetein, ha idővel mindent áthatott a nyomozás, a “ki a gyilkos” játék és a sok szakmai háttér.

Miközben olvastam a könyvet, élveztem is, meg nem is. Tetszett a leírás, tetszettek a gondolatok, Florián ábrázolását egyszerűen imádtam. A könyv olvastatta magát, észre se vettem, hogy milyen gyorsan haladok, mégsem szerettem bele. Furcsa ez a kettősség, amit a Bomlás iránt érzek. Egyrészt nem akartam abbahagyni, mert hajtott a kíváncsiság, és elsősorban Florián, és a férfi-prostitúció, ami szerintem tök érdekes téma. De lassított a nyomozás, a szakmai dolgok leírása, még akkor is, ha hiteles volt. De végül kiolvastam, a végére értem, és a végső gyilkos személye engem is meglepett. Azt hiszem az a legnagyobb eredmény, amit a Bomlás nálam elért, hogy nem hagytam abba negyven oldal után. Mert más krimit még a polcról se vennék le, még rá sem néznék, nemhogy kiolvassam, és még kritikát is írjak róla. Érdekes kirándulás volt ez egy olyan műfajba, amit nem szeretek, amit nem élvezek. Ha legközelebb is hasonló könyvvel rukkol elő az író, valószínűleg újra elcsábulok, de addig is köszönöm szépen, megmaradok a saját komfortzónámban. Illetve, alig várom a Barbibébi folytatását, de azt is leginkább Krisz miatt :)

Lakatos Levente Bomlas facebook

Értékelés: ?/10
Nem tudnék reális számot adni erre a könyvre. Kiolvastam, mert Florián vitt előre, és vártam, mikor tűnik majd fel újra. Kiolvastam, mert elbűvölt a szerelmi háromszög. Volt ahol elborzadtam, de alapjaiban véve a nyomozós rész nekem sok volt. Ez nem a regény hibája, hanem az enyém. Viszont azok, akik szeretik a krimit, azoknak igencsak javasolt a Bomlás. Mert a maga műfajában egy nagyon jó darab, és ezt úgy is látom, hogy nincs viszonyítási alapom. Valahol azoknak is ajánlom, akiktől hozzám hasonlóan távol áll a műfaj, hiszen Florián pedig van annyira izgalmas és jó karakter, hogy az olyan krimi-gyűlölők is végigolvassák miatta a teljes regényt.

6789 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

4 Hozzászólások

 1. Huh, de vártam már, hogy vajon fogsz – e írni a Bomlásról és örülök, hogy írtál róla. Én még a megjelenésének első hetében megkaptam és elolvastam (tizenkét órányi buszozást tett kellemesebbé). Nekem tetszett. Nem annyira, mint a LoveClub, de a nyáron mégegyszer elfogom olvasni. Engem nem a krimi része zavart – imádom a krimiket -, hanem az, hogy egyrészt nem tudtam visszaemlékezni, hogy mi volt Lengyellel másrészt meg Florián világa volt nekem sok, amit ő képviselt. Ja, meg van egy alig látszódó harmadrész is: egy ismerősöm a Szürke ötven árnyalatához hasonlította. Egyedül emiatt féltem elolvasni a Bomlást. Az nem tetszett, ez pedig igen. És én is várom a Barbibébi folytatását. :)

  • Mivel a Loveclubbot még nem olvastam, ezért nem ismertem előtte Dr. Lengyelt, ezek után meglepetés lesz majd a Loveclub :) A szexjelenetek érzékletes leírása, meg a durvább szex miatt tényleg Szürke 50, de utóbbiban valahogy romantikusabb volt a leírás, itt meg őszinte. Jó, mit dumálok, a szürkét 100 oldal után vittem vissza a könyvtárba :D

 2. Szia :) Végre én is elolvashattam, hála nővéremnek. Én teljesen a könyv hatása alá kerültem, mert attól eltekintve hogy krimi, olyannyira izgalmas volt, hogy csak akkor tudtam letenni amikor muszáj volt. Pl. a kutyusomat le kellett vinnem sétáltatni és játszani vele egy kicsit. Elképesztő Lakatos Levente, és persze voltak olyan jelenetek amik zavarba hoztak, de valóban Flórián nem semmi karakterré nőtte ki magát, és ahogy olvastam teljesen megtudtam érteni Szilvia átalakulását. Bevallom őszintén én a Szürke 50 árnyalatát letettem az első aktus után, mert undorítónak éreztem, és ahogy belelapoztam a többi fejezetbe, mindegyik csak arról szólt. Itt viszont jó volt az, hogy nem kellett minden egyes fejezetben férfi és nő nemi kapcsolatáról olvasni, mert számomra a szürke 50 á. ezért nem volt emészthető, nekem az már sok volt. (Szerintem a történet is nagyon lapos a leírások alapján). A kritikáddal egyet értek, mert tőlem is távol áll ez a műfaj, de valahogy Lakatos Levente belopta magát a szívembe, és már alig várom, hogy olvassam a Love Clubot, állítólag az még jobb!!! :D Jah és köszi, hogy felhívtad a figyelmem a könyvre, mert ha nem látom oldalt a könyvkritikák között a Bomlást, nem biztos, hogy megveszem. :D
  ui: Egy kicsit a bloggal kapcsolatban. nekem mostanában sokszor szerverhibát ír ki a lap, ha megakarom nyitni, és van, hogy belassul és eltűnik minden. Vajon a gépemmel van a baj?

  • A tárhelyem, a starszz.com most csinálja a szerverfrissítését, ami átmeneti problémákat okoz, de elvileg amint végeznek vele, minden sokkal jobb lesz, itt legalábbis azt írják: http://www.starszz.com/site-news/migration-to-new-servers/ Egyébként nekem is kellemetlen, volt, hogy emiatt szállt el egy kritikám, azóta persze minden szöveget kimásolom jegyzettömbe mentés előtt :)

   Annak pedig örülök, hogy a kritika hatására elolvastad a könyvet, annak meg aztán pláne, hogy tetszett is. Egyre többen mondjátok mennyire szeretitek a könyvkritikákat, ezért a továbbiakban is igyekszem legalább heti egy-kettővel meglepni titeket :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here