Főoldal Hírek PLL, TVD & GG fanfictiön, mint e-book az Amazonon

PLL, TVD & GG fanfictiön, mint e-book az Amazonon

7
Oszd meg!

Tetszik vagy sem, forradalmi megújulás várható a könyvpiacon az elkövetkezendő években, köszönhetően az e-book terjedésének. Az Amazon-on keresztül egyre több e-book érhető el, némelyik pedig egész szép sikereket ért el. Nemrég újabb mérföldkő történt meg, ami a fanfictiont egyesíti az e-bookkal. A fanfictiont, mint műfajt gondolom mindenki ismeri. Adott egy film/könyv/sorozat, aminek az adott univerzumában, akár az eredeti szereplők felhasználásával valaki megír egy saját történetet, miközben igazodik valamilyen szinten az eredetihez is. A fanfiction, mint műfaj pedig egyre sikeresebb, még akkor is, ha olyan neves írók, mint Anne Rice (Vámpírkrónikák) vagy George R.R. Martin (A trónok harca) nem feltétlenül értenek egyet a jelenlétükkel.

Pretty Little Liars

Az Amazon forradalmi újítása pedig az, hogy ezentúl e-book formátumban teret biztosít a fanfictiönnek. Egyelőre három kult-sorozat, a Pretty Little Liars, The Vampire Diaries és a Gossip Girl fanfictionjeiből lehet e-book, természetesen angol nyelven. Ezeket az írásokat ugyanúgy meg lehet vásárolni online, mint egy eredeti regényt, a különbség a háttérben zajlik, a bevételekből ugyanis az Amazon, az író és az eredeti könyvek/filmek/sorozatok jogtulajdonosa(i) részesülhetnek. A friss hírek szerint az Amazon tárgyalásokat folytat, hogy minél több műhöz készülhessen hivatalos fanfiction.

Véleményem szerint az ötlet zseniális, még akkor is, ha sokan támadják. Gondoljunk csak bele, fanfiction volt, van és lesz is, ez ellen úgyse nagyon lehet tenni semmit. Az írónak remek gyakorlat arra, hogy egy meglévő univerzumban, (méghozzá olyanban, amit szeret) alkosson és fejlődjön, az eredeti mű szerzője pedig legalább részesül valamilyen szintű anyagi haszonból, akárcsak maga az író. A kérdés persze az is, hogy mennyire lenne kereslet az olvasók között a fizetős fanfictionnek, hiszen hozzá vannak szokva ahhoz, hogy ingyen elolvashatóak különböző blogokon. Persze logikusan belegondolva az egész csak marketing kérdése, azaz felrakja valaki az oldalára a fanfictiön felét, akit meg érdekel a folytatás, vegye meg e-bookon… A lehetőségek tárháza végtelen, és azt hiszem ezzel a fajta legalizálással mindenki csak jól járhat.

THE VAMPIRE DIARIES

Érdekes kérdéseket vet fel ez a fajta fejlődése (deformációja?) a könyvkiadásnak, de arra fel kell készülnünk, hogy az e-book előrelépésével még több hasonló dologra számíthatunk majd. Az mindenesetre már most borítékolható, hogy a fanfiction szerzőiból megszületik majd egy új írócsillag, aki miután olvasótábort toboroz magának, még nagyobb sikert arathat a műveivel. Utóbbira remek példa Cassandra Clare, aki a Harry Potter fanfiction után sikeres íróvá lett A végzet ereklyéi sorozat által. Hazai példa is akad, Spirit Bliss, a Twilight Fanficiön-jei után lett a Könyvmolyképző Kiadó elismert szerzője. A lehetőség tehát adott, és ha valaki szereti az adott sorozatokat, és érez magában tehetséget, akkor talán érdemes megpróbálkozni vele.

Ami engem illet, sose olvastam még ilyen írást, és én sem írtam hasonlót, de érdekes kihívásnak érezném. Mindenesetre kétlem, hogy bepróbálkoznék vele az Amazonnál, az én angolommal körbe is röhögnének, de ki tudja, hátha valamikor nekiállok egy fanfictiönnek. Hmm, Sebastian otthagyja a Dalton Academyt, mert a családja Európába költözik… Hmm, TVD Anna élete a ‘2000-es évek elején, amikor egyre közelebb kerül az anyja kiszabadításához, de találkozik egy jóképű férfivel, aki egykor Katherine szeretője volt, és biztosítja a lányt arról, hogy hibát követ el, ha a nőt is szabadon engedi… Hmm, azt hiszem inkább kitalálok saját történeteket :)

7 Hozzászólások

  1. Szerintem ez nagyon jó ötlet! Régen milliónyi fanfictiont olvastam, és néha komolyan elgondolkodtam rajta, hogy az írónak akár fizetnék is, amiért ilyen sokat dolgozik egy történeten, ami sokszor jobban szórakoztatott mint az eredeti story. Remélem itthon is megvalósul valamikor!
    Nagyon érdekes cikk volt, köszi Tibi! :)

  2. Ez engem is érdekelne, megmondom őszintén egy a PLL-hez hasonló sztorin dolgozom, bár még nincs kész, de talán egyszer kiadathatom. :)

  3. Írok, költök (Nem mondom, hogy jókat alkotok, de örömet szerez, ha ilyenformán adom ki magamból a dolgokat) és éjjel nappal olvasok. Fanfichöz kevéshez volt szerencsém – sajnos nem a minőségibbek közül. Ez a cikk igazán elgondolkodtatott…
    Képzeljétek magatokat íz író(nő) helyébe: létrehoztok egy világot, minden apró részletét megtervezitek, ihletre vadásztok és hasonlók, mindezt nem kevés ideig . Erre jön valaki, aki még azt sem tudja ,,milyen j-vel írják a teát” és belekontárkodik a ti munkátokba. Elismerem, az Amazon valószínűleg nem azokat a vackokat akarja eladni, de szerintem ez a lényegen nem változat. Ha írni akarsz, írd ki magadból! De ne idegen bábokat mozgatva…

    • Valahol egyetértek veled és valahol nem. Mert vannak olyan fanfic írók, akik jól végzik a dolgukat, akik minőséget tesznek le az asztalra. Akadnak olyanok is, akiknek a tea az teja (hogy a példádnál maradjak), de őket minden bizonnyal nem is olvassák. A minőség az nagyon számít, aki rosszul ír, azét úgysem fogja elolvasni semmi. Abban biztos vagyok, hogy az Amazon tényleg a legjobbakat fogja megtámogatni.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here