Eurovíziós Dalfesztivál: Első Elődöntő – ÉLŐ BLOG

  51
  Oszd meg!

  Eurovizios-Dalfesztival-2013

  Megannyi várakozás után elérkezett ez is, az Eurovíziós Dalfesztivál nemsokára kezdetét veszi. Éljen! Ma összesen tizenhat ország legjobbjai mérkőznek meg egymással, a tét a döntőbe jutás, ahová ugye a top tíz ország kerülhet majd be. Kedvenceim nincsenek, a dalokat nem ismerem, így akárcsak a legtöbb néző, én is az első benyomás, és a dal előszöri hallgatása kapcsán alkothatok majd véleményt. Azt hiszem így az Élő Blog is jobban fog menni :) Ó, és ne felejtsétek, ma nincs magyar érdekeltség, ByeAlex csütörtökön lép színpadra.

  Rutinos Élő-Blog követők tudják, hogy néha a szerver szórakozni szokott, este 22:00 után néha van némi leállás. Remélem ezt most el tudjuk kerülni, de sajnos nem rajtam múlik a dolog. Ha netán az oldal eltűnne, akkor se aggódjatok, jegyzettömbben folytatom az Élő Blogot, és majd átmásolom ide, amint lehetséges. Ó, és képekkel a bejegyzést majd késő este avagy holnap reggel fogom frissíteni.

  – 20:43: Az m1 online adása ezt írja: “A közvetítés jelenleg nem elérhető“. Van egy másik link, méghozzá itt, de ott pedig egy perc után “A Silverlight bővítmény összeomlott“. Komolyan mondom, a technika összeesküdött ellenem, pedig nemsokára itt az idő. Ajjaj.

  – 21:00: Természetesen az m1 hazai oldalán az adás elérhetetlen, ADal2013.Hu oldalon pedig a bővítmény másfél percenként összeomlik. Így aztán öröm az Élő Blog. Szerencsére a külföldiek a segítségemre siettek, és már nézem is az Eurivision.Tv oldalon, csak a magyar kommentár fog hiányozni, de nagyon.

  – 21:04: Jajj! Egy aranyos, kb. tíz éves kisbaba-fiú énekli a tavalyi győztes dalt, az Euphoriát. Jaj, de kis cuki a gyerekkórus, hát meg kell zabálni őket.

  – 21:06: A gyerkőcök mellé megérkezett Loreen is. Jaj, srácok, soha nem volt még ennyire gyönyörű az Eurovízió nyitása. Ez egyszerűen csodaszép! A színpad, a dalok a körítés, az a temérdek ember! És a gyerekek angyali hangja kiegészülve Loreen-nal. Ez csodálatosan szépségesen szép!

  21:08: Megérkezett a műsorvezető. Oké, ez így nehéz lesz, mert nem hallom a magyar kommentárt a műsor alatt, így a svédekre vagyok hagyatkozva. Csinos ez a műsorvezetőnő, egész jól beszéli az angolt, de azért ha valamit netán félreértenék, kérlek, ne felejtsetek el sikítani! :)

  – 21:10: Ne csináld! Ez a nő már franciául is beszél. Ha átvált franciára belehalok. Ha jól értem – remélem igen :), – akkor mi ma nem szavazhatunk, de csütörtökön és szombaton már igen. Ma tizenhatan lépnek fel, “Akiknek a sorsa a mi kezünkben van“, vagyis, nem a miénkben, de értitek. És ahogy látom kezdődik is az igazi megmérettetés, érkeznek a dalok.

  – 21:15 – Ausztria (Natália Kelly – Shine): Erre a dalra emlékszem, YouTube-on egyszer meghallgattam, és ha jól tudom, akkor az énekesnőben van némi magyar származás is. Ettől máris szimpatikusabb, ugye? :) Nagyon tetszik ez a dal, és imádom Natália egyszerű, de nagyszerű színpadi szettjét, és azt a nemes egyszerűséget, amivel előadja ezt a dalt. Nem kell ezt túlspilázni, Natália pedig nem is teszi. És ami tök jó az egészben az, hogy nem hallok hamis hangokat. Ennek a lánynak tovább kell jutnia a döntőbe.

  – 21:20 – Észtország (Birgit – Et uus saaks alguse): Nahát, ez a lány egy földre tévedt angyal. Észtül énekel, fogalmam sincs róla, hogy mit, de máris elvarázsolt. Csodaszép a hangja, dallamos és szerethető a dal. abban a bő ruhában úgy fest, mint egy (terhes, sorry) angyal, akit körbeölel a fehér füst. Nagyon jó és szerethető az egész produkció, amit tőle láthattam. Neki is tovább kellene jutnia a döntőbe, mert egyszerűen megérdemelné. És a vége-felé milyen szépen kiénekelte már azt a magas hangot! Még csak két dal ment le, de máris szégyellem magam, amiért mi ByeAlex-et küldtük. Oké, utóbbi nem rajtam múlt.

  – 21:24 – Szlovénia (Hannah – Straight Into Love): Á, ez annyira tipikus. Adott egy viszonylag szép nő, akire ráadnak egy divatosnak tűnő hacukát, kap egy tucat dalt és pár tehetséges táncost, aztán meg elvárják, hogy meg is nyerje a műsort… Ami engem illet, nekem ez a dal nem tetszik, és a színpadi produkciót is soknak találom. Pedig Mohamed Fatima mögött is táncosfiúk ugráltak “A Dal“-ban, és ó, milyen dögösek voltak, de ott úgy éreztem helyük van. Ez meg itt valami olyannak tűnik, mintha meg akartak volna felelni olyan trendeknek, amiknek létezniük sem lenne szabad. Essetek ki.

  – 21:29 – Horvátország (Klapa s mora – Mizerja): A korábbi években a horvát versenyzők emlékeim szerint nem voltak túl erősek, de most úgy látom kicsit már komolyabban vették a versenyt. Aranyos ez a fiú csapat, és az is dícséretes, amiért az anyanyelvükön énekelnek a srácok, plusz azok a fellépőruhák, amik a nemzetiségük múltját idézik, hát az külön telitalálat. Maga a dal nem tetszik, de a horvátok mintha képviselnék azt, amiért az Eurovíziónak még mindig helye van a világban. A horvátok ugyanis megmutattak valamit a nemzetükből, valami olyat, ami érték. Még úgy is, ha a dal számomra pfujj. Remélem továbbjutnak.

  – 21:32 – Dánia (Emmelie de Forest – Only Teardrops):  Minden évben vannak olyan előadók, akiket előre sztárol a sajtó. Van aki úgy végzi, mint Wolf Kati, jól hátul kullogva, de Loreen tavaly győzni tudott, pedig sztárolták őt is rendesen. Idén talán a legnagyobb sajtóvisszhangot a dán Emmelie kapta, és nem is véletlenül. Nagyon tetszik a lány hangszíne, és tényleg csinos, jól megjegyezhető, karakteres az egész lénye. Nem vagyok egy divatguru, de a szoknyája az valami csodaszép. A dal legjobb része szerintem a fuvola (jól látom? ez fuvola ugye?) és a modern hangszerek keveredése, Emmelie csodaszép hangjával. És különben is, ez a dal csodaszép. Nagyon meg lennék lepve, ha nem jutna be a döntőbe. Sőt, ha ez  a dal nyeri meg a versenyt, hát akkor se leszek szomorú. Dánia engem is meggyőzött az idén.

  – 21:33: A műsorvezetőnő éppen az idei Eurovízió jelzőmondatairól beszél, a lényege a “We Are One” azaz “Egyek vagyunk“, ami az Európai összetartást hivatott jelképezni. Szép gondolat.

  – 21:38 – Oroszország (Dina Garipova – What If): Hogy is mondta Walkó Csaba? “Örülök, hogy idén az oroszok komolyabban veszik a versenyt“. Nem is érthetnék jobban egyet. Tudom, sokan szerettétek a bábuskákat, de ugyan már  Ez az orosz fiatal lány talán egy tucatnak tűnik, de szerintem van benne valami. Imádom az egyszerűséget, hogy egyedül állt a színpadra, és azok a lámpák is nagyon hangulatosak. Ami magát a dalt illeti, kicsit egy tucatnak hangzik, de tetszik a mondanivalója. LOL, most látom, megérkeztek a vokalistái. Nem baj, így erősebb hangilag, csak szebb volt a színpad, amíg egyedül töltötte meg élettel. Nem bánom azt se, ha az oroszok bejutnak a döntőbe. De úgyis be fognak, ha bábuskáknak sikerült, nehogy már Dina mondjon csődöt.

  – 21:42 – Ukrajna (Zlata Ohnevics – Gravity): Nahát, az ukránok nagyon színházasra vették a figurát. Az énekesnőnek szép hangja van, de a korábbi előadók fényében valahogy egy tucatnak tűnik. Az a nő, akit tavaly küldtek, hát valahogy emlékezetesebb volt nekem, és jobb eredményt is ért el. Azt viszont el kell ismernem, hogy Zlata szépen kiénekelte a magas hangokat. Nem tudom miért, de a dal nem keltett bennem mély benyomást. Felőlem továbbjuthat, de ha kiesik, az se fog megrázni.

  – 21: 45 – Hollandia (Anouk – Birds): Ez a csaj hamis. Degradálónak érzem azt, hogy több véleményt írjak róla, de ByeAlex is hamis, sok külföldi blogger érzi majd magát hasonlóképp, mikor minket hallgat, így én is írok véleményt Anoukról, aki bántóan hamis. Vagy csak a korábbi énekesek voltak annyira tiszták, hogy zavar a lány hamissága? Maga a dal, altatónak tökéletes lehet. Azt viszont elismerem, hogy a színpadi kép egyszerűsége magával ragadó. Konklúzió: essél ki.

  – 21:50- Montenegró (Who See – Igranka): Igen, jól írtam. Igranka a dal címe, Who See pedig az előadó. Minden évben vannak olyanok az Eurovízión, akik nem feltétlenül veszik komolyan a versenyt, és megpróbálják a bohókás, viccesebb oldalról megközelíteni. Valahol ennek is megvan a varázsa, mert valljuk be, néha felüdülés a hülyülést nézni a nagyon komoly, világmegváltó dalok között. Alapjáraton nem szoktam tolerálni az ilyen komolytalan produkciókat, viszont az énekesnőnek brutál jó hangja van, és saját nyelvükön énekelnek. Nekem ezt utálni kellene, mert ellenkezik az ízlésemmel, de… valamiért ez első hallásra bejött. Kíváncsi leszek bizalmat szavaznak-e nekik a nézők. Ha netán megnyernék a versenyt, Montenegró csődbe menne az Eurovízió megrendezése miatt – de ez a veszély szerintem nem fenyegeti őket. :D

  – 21:55 – Litvánia (Andrius Pojavits – Something): Ez a litván szépfiú felkerült a “legdögösebb idei Eurovíziós pasik” listájára, és teljes joggal. Tényleg nagyon helyes, olyan Baricz Gergő-féle módon helyes. Olyan cuki az arca, ugye? Vá, és még szőke is, vagyis szőkített. És de menő már, ahogy a színpadon áll, és figyelitek hogy tartja a szemkontaktust a kamerával? Vagyis, tartaná, mert a kamera folyton elmegy másik irányba, ó, de szemét. Ja, hogy a dalról is kellene írni? Meg a hangról? Bocsika, másra figyelek. ((A srác hamis, a dal gyenge, giccsparádé az egész)). De utálom a kamerásokat, amiért mindig messziről mutatják Andriust. Ó, természetesen jusson tovább, kell az eyecandy. No, lehalkítom a hangfalat, megfájdul a fejem a hamis hangoktól. “Thank you Europe, I Love You” – de cuki volt, ahogy elköszönt. A beszédhangja tök kellemes. Jobban jártunk volna ha csak felolvassa a dalt, lehetőleg shirtless. Oké, befogom, mielőtt leégetem magam… hoppá, késő! :)

  – 21:59 – Fehéroroszország (Alena Lanszkaja – Solayoh): Na ne már! Az alig felöltözött csaj kilép az üveggolyóból, és emelgetik a pasik. Ez komoly? Röhög a vakbelem. Maga a dal olyan tipikusnak tűnik, a csacsákkal együtt. A csaj viszonylag szépen énekel, de nekem ez az egész túl giccses. Egyébként hányan akarják még eljátszani azt, hogy a táncos beáll az énekes(nő) mögé, kirakja a kezeit és úgy csinálnak, mintha az énekesnőnek hat keze lenne? Annyira unalmas már ez hosszútávon. Essél ki!

  – 22:02 – Moldova (Alina Moon – O mie): Végre, ismét egy nemzetiségi nyelvű dal. Az énekesnőről pedig egyből az Éhezők Viadala jutott eszembe, a Kapitólumból küldték ezt a nőt? :) Oké, nem szemétkedek, mert tetszik ez a dal, még akkor is, ha fogalmam sincs miről szól. Olyan hangulatos! Az énekesnő hangszínében viszont van valami zavaró. Esküdni mernék, hogy operettes múlttal rendelkezik, és ez mintha hallatszana ebben a poppos vonulatban. Vagy csak ilyen a hangszíne? Tisztán énekel és szépen, de van benne valami, amitől égnek áll a hajam. Ja, és a táncosok takarodjanak már a csaj mögül! Ez vagy a negyedik produkció az este ahol a táncosok a kezeikkel szórakoznak. Megérdemelné a csaj a továbbjutást, de ez a hangszín, neeee.

  – 22:06 – Írország (Ryan Dolan – Only Love Survives): Félmeztelen táncosok, egy helyes énekes, de engem ma este nem vesznek még egyszer palira! És miért? Mert ez a hang bűűűűnhamis. És a dal meg annyira tucat. Jó, és Ryan Dolant sem tartom annyira helyesnek, mint a litván srácot. Nem hittem, hogy ezt le fogom írni, de akkor már inkább a Jedward (tudjátok, az ikrek), mint ez a Ryan Dolan. Essél ki! ((Óóó, az a mosoly, de cuki.)))

  – 22:07: Mi a fene, a szombati döntőt Ausztrália is nézi majd, és már harminc éve nézik az Eurovíziót. Úgy tűnik nagyon szeretik az Eurovíziót, ami szerintük összekovácsolta az országot. Wow, Eurivision partit tartanak minden évben! Hehe, de jópofa ez a klip.

  – 22:13 – Ciprus (Deszpina Olimpiu – An me thimasai): Nahát, annyira bénák az összevágások – keresem a megfelelő kifejezést. Arra gondolok, amikor a képernyőn egyszerre van teljes alakban és csak a feje, no az annyira ’90-es évek, hogy az már fáj. Jó dolog a nosztalgia, de nem ilyen módon :) Ez amúgy nem von le semmit az élvezeti értékből. Szép a dal, jó az énekesnő és a nemzeti nyelv, amivel engem el lehet bűvölni. Mit is mondhatnék, hajrá!

  – 22:16 – Belgium (Roberto Bellarosa – Love Kills): Jajj de jó. Végre, egy srác aki énekelni is tud, és szólóban áll a színpadra. Viszont itt is az énekes hátából születnek meg a táncosok/szólisták, és ezt már nagyon unom. De ettől eltekintve tetszik a dal (még ha tucat típus is), az énekesnek jó hangja, és még helyes is. Azt hiszem ebben a gyenge mezőnyben ez elég is ahhoz, hogy a döntőbe jussanak. LOL-Faktor: Esküdni mernék, hogy az egyik vokalista-lány bugyit villantott! :D

  –  22:20 -Szerbia (Moje3 – Ljbujav je svuba): Amióta 2007-ben Marija Šerifović jött, látott és győzött a “Molitva” c. dalával, mindig epekedve várom a szerb versenyzőket, hogy aztán egy jó nagyot pofára essek, amikor nem produkálnak valami olyat, ami nekem is tetszik. Ez a lánytrió hangilag ott van a toppon, és szépen is szólnak együtt (megvan a harmónia), de maga a dal, hát nem tudom. Nem jött be, pedig lenne benne/bennük potenciál. Talán másodszori, harmadszori hallgatásra már jobban tetszene, de így, hát, nem nagyon drukkolok a továbbjutásért.

  – 22:26: No, ezzel is végeztünk. Lement az összes dal, de negyven percig tart még a műsor. Addig is lehet szavazni. A műsorvezető most magyarázta el, hogy kell szavazni, de a saját országára senki se voksolhat. Most ismétlik a dalokat. Részemről a ma este kedvencei: Ausztria, Dánia, Oroszország és … Montenegró. Utóbbi miatt nagyon szégyellem magam, nem tudom mi ütött belém. Ó, és a litván srác, vá, de helyes.  Azt még el kell mondanom, fellépők terén viszonylag korrekt volt a mezőny, de valahogy jobbra számítottam. Azt hiszem jövőre előre meghallgatom majd a dalokat, és nem esek pofára. :)

  – 22:30: Lefagyott az online stream-em, az utolsó, amit láttam az, amint a műsorvezető a zöld szobába ment. Oké, frissítettem, visszatértem. Ha jól látom, múltidézés folyik, ami wow, imádom az ilyet! Jelenleg a ’70-es években vagyunk, nagyon király! És ahogy látom a svédek eurovíziós múltjába nézünk vissza. Ó, azok a ruhák, betojok! :)

  – 22:32: Ismét ismétlik a dalokat. Addig töltök magamnak egy pohár meleg teát, hideg van.

  – 22:36: Mindig elfelejtem, hogy milyen kevés ideig lehet szavazni az Eurovízión – és a szavazást már le is zárták. Nemsokára vége lesz gyerekek, és eldől, melyik tíz ország jut be a döntőbe.

  – 22:40: Nem énekelhettek volna megint a gyerekek? Szép ez a tánc, biztos sokat dolgoztak rajta, de… oké, valószínűleg az én hibám, sose voltam oda a táncért, és ritka az, ha nekem valami nagyon tetszik. Ez inkább uncsinak tűnik a számomra.

  – 22:44: Most kaptunk egy kisfilmet, Svédországról. Tetszik, hogy milyen poénosra veszik a figurát, és azt is, ahogy önmagukat is képesek kiparodizálni ezek a svédek. Behalás :) És hiába olyan sok a hó, Svédország akkor is gyönyörű, egy ilyen jéghotelbe pedig tök szívesen elmennék. Annyira szép, ugye?

  – 22:48: Anglia, Németország, Olaszország, Franciaország és Spanyolország alapítói az Eurovíziós Dalfesztiválnak, ezért ők minden évben automatikusan a döntőbe kerülnek, akárcsak a címvédők, azaz most a svédek. Éppen ezért most megmutatják ezeknek az országoknak a dalait, hogy ezáltal is ismerkedhessünk velük egy picikét. Jónak tűnik ez a mezőny, ráadásul sok benne az ismert arc: Cascada, Bonnie Tyler és a spanyolok is jönnek az El Sueno de Morfeo zenekarral, akiknek azért nagy a rajongótábora. Ó, és Bonnie Tyler dalát még mindig nagyon szeretem! A svéd dallal most “találkozom” először, de nem rossz, afféle Eric Saade feelinget érzek. Szimpatikus nekem ez a mezőny. Jaj, és Bonnie Tyler de fiatalos még mindig. Az élő legenda!

  – 22:50: A szavazatokat és a szakmai zsűri voksait összesítették, nemsokára eredményhirdetés. Ó, és természetesen mindent rendben találtak (mernének mást mondani). Íme, a továbbjutó tíz ország, de nem a szavazatok számának sorrendjében, hanem random módon. És a döntőbe országok a következők: Moldova; Litvánia; Írország; Észtország; Fehéroroszország, Dánia; Oroszország; Belgium; Ukrajna valamint Hollandia.

  No, a végére is értünk. Az osztrákok kiesését sajnálom, Natalia egész jó volt, de hát, ez van, sose lehet kiszámítani az ilyen szavazásokat. Ahogy látom bejutott pár – szerintem, – gyengébben teljesítő ország is a döntőbe, mint a hollandok, de ettől függetlenül elégedett vagyok a végeredménnyel. Az amúgy vicces, hogy mindhárom férfi szóló énekesnek bizalmat szavaztak a nézők, látszik, hogy kik szavaznak első sorban. Ó, és most látom, hogy a guilty-pleasure Montenegró nem jutott tovább. De talán meg sem érdemelték.  Azt még el kell mondanom, hogy zseniális volt ez az adás, mármint, profin levezényelték a svédek. Oké, nem feltétlenül volt jó az összes előadó, de ez minden évben így van. Remélem élveztétek ezt az Élő Blogot (is), és ne felejtsétek el, csütörtök este ismét találkozunk, akkor pedig már ByeAlex is színpadra fog lépni.

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here