Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika 90210 – Kritika a sorozat fináléjáról

90210 – Kritika a sorozat fináléjáról

17
Oszd meg!

Elmúlt, hát elmúlt. Viszlát, Jó Barát. Jó volt, cool show volt, ami nem futhat tovább…” El se hiszem, hogy véget ért a 90210, olyan furcsa érzések kavarognak most bennem. Persze, a kritikusi énem ezerrel üvölti, hogy ez nem egy sorozatfinálé epizód volt, tipikusan olyan volt az egész, mintha egy évadot zárnánk, de mélyen, legbelül a 90210 rajongó ezerrel tombol, hogy itt a vége, jajj, mi lesz… A Media Addict és a 90210 tulajdonképpen egyidősek, a sorozatot pedig már azóta vártam, amióta csak kiderült, hogy rebootolni akarják az eredeti szériát. Emlékszem, simán 10/10-re értékeltem a Pilotot, minden egyes évadról írtam, sőt, szerintem a Glee és a The Vampire Diaries után a legtöbb kritika a blogon a 90210 kapcsán íródott.

90210 silver dixon

Bármennyire is gagyik lettek az utóbbi évadok, és akármennyire is gyenge, kiszámítható panelekkel működött az egész széria, én tényleg szerettem, sőt, nagyon szerettem. Valahogy amikor a részeit néztem sikerült kikapcsolni az agyam, élveztem a gyönyörű környezetet, Matt Lanter látványát, az imádni való ruhákat, nevettem Naomi poénjain, elaléltam Adrianna hangjától, minden percben Dixon haláláért rimánkodtam és az esetek többségében még Annie-nek is tudtam drukkolni. 90210 rajongóként nehéz most a sorozat fináléjáról írom, hiszen hihetetlen belegondolni abba, hogy egy korszak lezárult. Nincs több 90210.

90210 navid ade

Ami a finálét illeti, szerintem inkább évadzárónak passzolt. Úgy érzem a Gossip Girl írói télen jobban odatették magukat, hiányzott egy “öt év múlva ez van velünk“-féle megnyugtatás, mert a 90210 világában pontosan tudjuk, hogy a főhősök milyen gyakran váltogatják a nagy szerelmeket. Mivel a flash foward elmaradt, így csak egy hamis biztonságérzet van bennem, tudjátok, afféle “ó, most nagyon boldogok, de majd úgyis elrontják valahogy“. Viszont, azt hiszem ez így van jól. Mármint, nem lett volna önmaga a sorozat, ha bemutatják azt, ahogy öt-tíz év múlva mit tudom én, Liam és Annie gyereket nevel. Az írók inkább bemutatták azt, hogy most mindenki boldog, de az élet megy tovább. Újabb kihívások, újabb megszülető álmok és persze betegség, csalódások. Ilyen az élet. És bár a 90210-ben mindig is fura módon álltak a Los Angeles-i gazdag tinik, majd fiatal felnőttek hozzá, ettől függetlenül a hamis megnyugvásérzetem kezdem egy kicsit magabiztosabban érezni. Ez már haladás, ugye? Most spoileresen folytatom tovább, ha nem láttad még a finálét, ne olvass tovább.

liam-annie-01

Nem feltétlenül érzem azt, hogy minden szálat elvarrtak, ráadásul még Silverről is kiderült, hogy rákos, ez pedig erősítette bennem az évadzáró érzetét. Ettől függetlenül tetszett az, amit láttam, és a legtöbb szereplőnek sikerült megadni egy rendes lezárást. Silver ugyan rákos, de harcolni fog, és úgy tűnik nyitott az örökbefogadásra is. Dixon sajnos él, nem tudott meghalni a színházban se, kár érte. Teddyt ugyan kihagyták a buliból, de ő elvileg boldogan él Washingtonban a dögös pasijával. Navid és Ade ugye összejöttek, ami így tökéletes, mert nekik együtt kell lenniük. Naomi legyőzte a hétfejű sárkányt, megkapta a dögös pasit akibe hihetetlenül gyorsan szeretett halálosan bele, de láttunk már ilyet párszor. Ami pedig az utolsó percekben történt… Liam motorral hajt a repülőgép után, Annie megállíttatja a gépet, leszáll, lánykérés a kifutópályán… Hű, olyan giccsesen romantikus, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem vigyorogtam úgy, mint egy jóllakott óvodás. Bármennyire is klisések az ilyen jelenetek, engem sikerült meggyőzniük, és ezáltal egy olyan feelgood sorozatzárást kaptam, amilyen tulajdonképpen mindig is volt a 90210.

90210 finale

Értékelés: ?/10
Nem tudnék reális számot adni a fináléra, erre most képtelen vagyok. A rajongó énem ezerrel üvölti a tíz pontot, de a kritikusi pedig körülbelül hatot adna neki, mert annyira kapkodó volt az egész. De egyikük sem örülne, ha odaírnék egy nyolcast, mert az a rajongó énemnek kevés, a kritikusnak meg sok. Jobb választás nem lévén így marad a kérdőjel :) Mindent összevetve én pozitívan fogok visszaemlékezni erre a sorozatra. Belegondolni is furcsa, hogy öt évvel ezelőtt hol voltam, mit csináltam, de a 90210 bárhová is mentem, hűen követett. Habár nem volt mindig felhőtlen szórakozás, mert valljuk be, a 90210 egy mocskos guilty pleasure, én azért élveztem. De nagyon. Hiányozni fog ez a sorozat, de legalább szép véget ért.

17 Hozzászólások

 1. Köszi a kritikát. :) Én őszintén megvallva jobbnak tartom, mint a Gossip girl finálét. Többek között azért, mert itt az egész finálénak olyan szomorkás hangulata volt, olyan volt, mintha a színészek is sajnálták volna, hogy elválnak egymástól. A sírós jeleneteket sem éreztem erőltetettnek.
  És bár tényleg lehetett volna egy “előre ugrunk a jövőbe ahol mindenki boldogan él” jelenet, de ez így van rendjén, h. nem volt, mert a jövő mindig változhat. Nálam 7/10 a finálé, az évad pedig 5/10.

  • A kritikát nem kell köszönni, hiszen én is szívesen írtam, csak azt sajnálom, hogy meg “kellett” írnom. Örültem volna még egy évadnak :)

   • Okés. :) Hát mindenesetre én is kíváncsi lettem volna, h. innen milyen irányba haladt volna a 6. évad. Azért berendelhettek volna egy 10 részest.

 2. Számomra is a 90210 volt az a sorozat, amit mindig vártam. Hiába ment lejjebb a színvonal évadról évadra, mégis imádtam. Az utolsó rész szerintem jóra sikerült, bár lehetett volna egy meghosszabbított egyórás epizód, amibe belerakhatták volna ezt a “mi lett velük 5 év múlva” betekintést. De mindegy, alapvetően happy end lett a sorozat vége.
  Egyébként most olvastam egy interjút Matt Lanterrel, és azt nyilatkozta, hogy a 6. évadban 5 évet ugrottak volna, aztán megkapták a kasza hírét és teljesen át kellett alakítaniuk a forgatókönyvet..

  • Most néztem az interjút én is, és vááá menjenek a fenébe. De örültem volna egy öt évet ugrós évadnak!

 3. Nekem is olyan érzéseim vannak, mint neked: inkább elment volna évadzárónak, mint sorozatfinálénak, de mégis így volt jó, ahogy volt, így kicsit hitelesebbre sikerült. És mily meglepő, nekem is az jutott eszembe, hogy vajon meddig maradnak így az álompárok, hisz náluk ezt soha nem lehet tudni, ugye. Silver betegsége durva lett így a végére, és számomra hitetlen is, hogy így túllépett rajta másodpercek alatt. Oké, h harcolni fog, de ne mindjárt öt perc sírás után mondja ezt. Liam és Annie lezárása a klisésorozat ellenére is nagyon tetszett, már az első évadtól egyértelmű volt, hogy ők egy pár. Ahogy Ade-Navid. Most azt is bírnám, h Dixon és Silver is összejönnének így a végén, bár ez ugye örökre rejtély marad.
  Nekem amúgy olyan sorozat volt ez, mint neked a DH: én ezt a sorit töltöttem le először angolul, mert annyira kíváncsi voltam, mi lesz, és nem bírtam kivárni, míg adják szombatonként a TV2-n. Emlékszem, akkor még volt róla rajongói oldalad is, ha jól tudom, onnan szedtem a letöltési linkeket meg a feliratokat :P hehe, rég volt már. Ennek ellenére nem sajnálom, h vége, ezt az évadot is már csak úgy néztem, h az évad első felét ledaráltam a téli szünetben, a másodikat meg most. Pedig eddig minden sorozatot úgy néztem, h minden héten rögtön letöltöttem, de már annyira nem érdekelt, h így csináljam. pedig egy fokkal ez az évad sztem jobb volt, mint a negyedik.

  • Ezt nem is tudtam, hogy neked a 90210 volt az első! Akkor ez neked egy még nehezebb finálé lehetett, mint nekem :) És tényleg, volt 90210 oldalam, még a premier előtt nyitottam! Nem is tudom meddig üzemelt, talán egy évig. hű, de rég volt az is :)

   Amúgy Liam nekem a legjobban Naomival tetszett, szerintem ők voltak igazán jók együtt, de ízlések és pofonok. Amúgy Silver kezében a gyógyszer az öngyilkosság céljából lehetett ott? A kisördög legbelül azon kattog miért nem tette meg. Na az drámai lett volna :d

   • én arra emlékszem, mikor még Naomival járt Liam, akkor is már állandóan izzott köztük a levegő, míg Naomival csak a szexelni tudtak, nem működött köztük a kapcsolat (erre volt egy egész rész áldozva).
    amúgy igen, silver öngyilkos akart lenni, de aztán ugye dixonnal beszéltek, és hipp-hupp, el is felejtve, h rákos.

 4. Még nem láttam az évadzárót (amikor már “hangoztatták” a kasza lehetőségét, abbahagytam a sorozatot az 5. résznél, hogy nyáron majd egyben bepótoljam – igaz ezt igyekszem minél előbbre hozni a 21. részből kivágott videó után) viszont nem tartom jónak, hogy maradtak elvarratlan szálak. A Lannie párost is állítólag csak a 6. évadban akarták visszahozni, de mivel az a lehetőség kiesett, az évadfináléra bedobták. Aminek örülök, hogy Adrianna túlélte a fellépés után történt balesetet. Viszont ez a Silver-ügy.. szerintem is elintézhették volna úgy, hogy csak vaklárma az egész :/

 5. Kicsit fura volt ez a sorozatzáró, először nem is tudtam eldönteni, hogy tetszett-e, mert hiányérzetem volt. Egy közös jelenet a főszereplőkkel végére még kellett volna a teljességhez szerintem. Annie és Liam békülését hamarabb is ellőhették volna, így kicsit túl hollywoodiasra sikerült. Reménykedtem még Max visszatérésében, mert azt el tudtam volna képzelni, hogy Naomi hosszútávon együtt van, viszont Jordan vagy hogy hívjákról nem nagyon, szerintem nem illenek össze. Silver betegsége meglepett, nem nagyon szoktak rákot előhúzni sorozatfináléban, de jól kijöttek belőle. Összességében jobban tetszett, mint a Gossip Girl fináléja és hiányozni fog a sorozat.

 6. Bemásolom, amit junkie-ra is írtam….

  Én – szinte – sose kritizálok sorozatot, dehát most néztem a finálét ezt nem lehet szó nélkül hagyni, mert botrány volt. Naomi-Max volt a kedvenc párosom végig abban reménykedtem, hogy visszahozzák – nem akartma utánanézni, hogy jön-e a srác- hát nem jött. Ez nagy tüske fog maradni. Naomi és egy pár része feltűnt srác…
  Azt, hogy Silver meggyógyul sem tudjuk meg, bár gondolom igen… és Dixonnal összejönnek, vagy csak mint legjobb barátok mutatták őket? Bár mivel gondolom, egyiknek sem tettek be senkit, Dixon meg Silver mellett állna végig a betegségbne úgyis ez lenne a vége….
  Jah és régen Silver volt a kedvencem.

  A special részt a színészekkel majd azért pár napon belül megnézem….

 7. Jah még lemaradt bővebbe h párban nekem Max és Naomi volt a kedvencem, gyengéim az össze nem illő emberek……. és komolyan én azt hittem, hogy simán visszajön Max szóval ez nagyon heartbreaking számomra hogy nem jött, komolyan, el se hiszem……

   • Jah nem is értem, hogy pont Naominak nem adják meg a nagy szerelmet a végét csak odavetik ennek a srácnak, aki az anyjával szemben sem tud kiállni nem is értem WTF. Nah mindegy, én úgyis úgy gondolom Naomira mint aki Max-szel van : ) máshogy nem is tudnék.

 8. Most kezdtem el a sorozatot, tegnap megnéztem az első évad 4 részét (eddig tetszik), ma jön még 4 rész. :) Ideje volt már elkezdeni, csak tudjam darálni szépen a részeket. :)

  • Ú, de tudlak irigyelni ilyenkor :) Amire elérsz a harmadik évadhoz (ami magasan a legjobb), majd nem fogod tartani a napi 4 részes tempót :D

 9. hát nekem nagyon gyengus sorozatfináléra sikeredett ez,ahhoz képest hogy jópár sorozat amit néztem hoyg ért véget ennek sztem se füle se farka volt.már maga ez a az 5.évad is elég gyengus votl bár én silver szálától vártam a legtöbbet amivel aztán enm csináltak kb semmit.az hogy igy lett vége h nemtudjuk mi lesz vele meg stb az nekemgáz.. azthittem lesz valami extrább lezárás…

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here