Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Glee 4×22 – All Or Nothing

Glee 4×22 – All Or Nothing

15
Oszd meg!

Megtörtént ez is, véget ért a Glee negyedik évada, ami megannyi cliffhangert hagyott maga után, igaz, ezeknek a feloldása egy rész alatt meg is oldható. Mielőtt kitérnék a finálé részleteire fontos elmondanom, hogy lesz még egy átfogó, negyedik évados kritika, így most inkább csak az évadzáróval foglalkozom. Megvolt tehát a Regionals, kiderült az is, ki ültette fel Rydert, és persze kaptunk pár bonyodalmat, sőt, még egy esküvőt is. Alapvetően nem éreztem ezt a részt többnek, mint egy évadközi részt, maximum a kisebb cliffhangerek miatt tűnt ez évadzárónak, de legalább nem azzal akarnak “riogatni” minket, hogy túléli-e az évadot XY.

Glee Jessica Sanchez

Azt hiszem elmondhatom azt is, hogy már régóta nem voltak ennyire nagyon jó zenék a Glee-ben. Oké, korábban is akadtak jó dalok, de most úgy érzem nagyon eltalálták a soundtracket. Jessica Sanchez pedig jött, látott és nálam győzött, isteni az a kis csaj  nem bánnám, ha lecastingolnák őt egy komolyabb szerepre is. A rész abszolút kedvence számomra a Wings volt, de a New Directions-féle Hall of Fame és Rachel frenetikus szólója is tetszett a meghallgatáson. Egyedül az All or Nothing az, aminél nem tudom mire gondoljak. Mármint, alapjaiban nem rossz dal, de úgy érzem a korábbi eredeti dalok, mint a Pretending, Get It Right vagy a Loser Like Me sokkal erőteljesebbnek tűntek. Az is lehet, hogy Marley hangja nem volt elég átütő? Persze a kémia is hiányzott Marley és Blaine között. Talán jobban jártunk volna, ha Unique és Marley énekli ezt a duettet, mert nekik nagyon megy a közös munka. Viszont az tagadhatatlan, hogy zeneileg meg voltam elégedve az évadzáróval, de most jöjjön a történet elemzése, természetesen spoileresen folytatom tovább.

Glee Rachel

A legnagyobb fájdalmam Rachel mellőzése volt. Mármint, jó, bement és elénekelte a dalt, de aztán ennyi, se értesítés, se izgulás, se semmi. Pedig simán be lehetett volna vágni akár valamelyik New Directions dal alá, amint Rachel otthon szorongatja a telefont, vagy az utolsó másodpercben azt, hogy csörög Rachel mobilja és remegve felveszi a telefont. Ettől eltekintve úgy érzem történetileg erős volt ez a rész. Mint kiderült, Heather Morris terhes, ezért kiírták őt a Glee-ből. Hát, a mód, ahogy Brittany távozott annyira Glee-s volt, bármit is jelentsen ez. Kijelenteni azt, hogy Brittany a legnagyobb matematikai zseni Albert Einstein óta, még a Glee-től is meredek. Mindenesetre tetszett a távozás módja, bár, az is lehet, hogy annyira örülök Brittany elmenésének, hogy nem is érdekel mi módon sikerült ezt a bravúrt elérni. Anno még szerettem a lányt, az egymondatos poénjaira az első évadból még mindig szívesen gondolok vissza (“I think my cat reads my diary.”), de az utóbbi időben annyira gáz lett a karaktere… Jobb lesz a sorozat nélküle. A búcsú pedig meghatóra sikeredett.

Glee Unique Marley

Végre kiderült a Ryder ügy is, minő meglepetés, Unique volt az, aki felültette. Tetszett a Marley-féle elterelés, de annyira egyértelműnek tűnt az egész. Mindenesetre úgy érzem Ryder elég lazán kezelte a dolgot, mármint, valahogy nagyobb kiborulást, és őszintén bevallom, több agressziót vártam volna. Mindenesetre az, ahogy a Regionals győzelem feletti örömmámorban véletlenül megölelte Unique-ot, és utána azok a fura fejvágások, hát az haláli volt. És tudjátok mit? Nem hittem, hogy ezt valaha leírom, de szívesen elnéznék jövőre egy Unique-Ryder kettőst. De tényleg. Ó, és igen, a New Directions megnyerte a Regionalst, gondolom ez senkit sem lepett meg. Igazából engem sem.

Glee Klaine

Még ami jelentős szerepet kapott, hát az esküvő. A leszbikus idős pár bevonása a történetbe aranyos volt, de úgy érzem az egészet csak azért csinálják, beleértve a Blaine-féle “esküdni akarok” dolgot is, mert most tervezik bevezetni az Egyesült Államokban a “melegek is házasodhatnak“-féle törvényt. Jó dolog az, ha a sorozat reflektál napjaink eseményeire, de ne ilyen erőltetett módon tegyék azt. Még mindig úgy érzem, hogy Blaine indokai még véletlenül sem állják meg a helyüket, és őszintén bevallom, engem eléggé idegesít is a dolog. Remélem nem lesz a Klaine esküvőből semmi. Nem azért, mert nem szeretem a párost, tudjátok, fan vagyok, de előbb azért járjanak még egy kicsit… A Wemma esküvő viszont csodálatos volt, erre vártam már négy éve. Imádtam, annyira egyszerű, de nagyszerű volt az egész!

Glee Kitty Tina

Értékelés: 7/10
A meleg-esküvő-féle mizéria miatt kénytelen voltam pontokat levonni, és Rachel mellőzése is zavaró tényező volt nálam, viszont el kell ismernem, sikerült ezt a lagymatag évadot egész jól lezárni. Kíváncsi leszek miképp tér vissza jövőre a sorozat, de addig is, lesz még egy utolsó kritika a negyedik évadról, legkésőbb egy hét múlva.

15 Hozzászólások

 1. Most végeztem a résszel, és azt kell mondjam, hogy nem volt rossz. Ahhoz képest, hogy milyen évadot zárt le, meg egyenesen jó volt. Igaz, tényleg nem éreztem azt tőle, hogy ez lenne az évadzáró.
  Plusz igazat adok abban is, hogy Rachelt elég csúnyán mellőzték, és tényleg legalább pár másodpercre mutathatták volna, ahogy fel-alá járkálva a telefonhívásra vár. Akkor jobban érezném a dolog cliffhanger jellegét, de így… Valahogy egyik cliffhangernek kinevezett eseményt/szálat se érzem annak. Valahogy az összes beleveszett az események forgatagába, és nem fogom tövig rágni a körmöm se azért, hogy Rachel megkapja-e a hőn áhított szerepet, se azért, mert megmutatták az utolsó pár másodpercben, ahogy Blaine az ékszerdobozt szorongatja a háta mögött. Az egyedüli dolog, amin kicsit jobban izgat, hogy mi lesz Ryderrel, de ettől még simán ki fogom bírni Glee nélkül szeptemberig. Na jó, nem. A nyári Glee maraton marad :)
  Az epizód amúgy hihetetlenül pörgősre sikerült, megint túl sok mindent akartak belepasszírozni ebbe a szerencsétlen 45 percbe. Nagyon gyorsan lezavarták a Regionalst, reggel még ki is akadtam, amikor kiírtam a jeleneteket, hogy mi a manó van, hogy két perc körüli az összes videó. Szerencsére a Wemma esküvőre azért jutott idő, és olyan édes volt! Szépen összerakták a jelenetet. Egyszerű volt, és aranyos a visszaemlékezős fogadalmakkal, meg a kórussal együtt. Végre megértük ezt is :)
  Brittany… ebben a részben elég idegesítőre sikeredett megint a búcsújáig. Plusz az elején az az egyetemes jelenet. No comment. Kicsit fáj a szívem Heatherért, meg hogy távozik, de az utóbbi években, egyre jobban elcseszték a karakterét, így lehet jobb is, hogy most kiszáll. Mindenesetre szépen zárták le a szálát, és megható volt a búcsú.
  Katie személyét az elejétől fogva sejteni lehetett, pedig úgy örültem volna, ha előhúznak valaki mást a kalapból. De sajnos nem. Most már csak az a kérdés, hogy Ryder megy-e vagy marad.
  A Blaine féle “legénykérős” mizériának továbbra sem látom semmi értelmét, mert nem is tesznek érte semmit a készítők, hogy haladjon a szál. Egy szót se szóltak egymáshoz a srácok, egy helyben áll az egész kapcsolat, és ezek után még el kéne hinnie a nézőnek, hogy van értelme a dolognak? Kötve hiszem. Samnél volt a pont, amikor emlékeztette Blaine-t hogy pár hete még azt se tudta a srác, hogy kiért van oda, meg Kurtnek is ott van/volt Adam – érdekes, hogy most gyorsan megint előkapták – és hogy átgondolta-e ezt az egészet. De nézzük a dolog jó oldalát: legalább a tényleges kérdésfeltevésig nem jutottunk el :)
  Lényeg a lényeg: az epizód hozta az évad második felében tapasztalt jobb minőséget, aranyos volt, szerethető, és tulajdonképpen ehhez az évadhoz passzolt, mint évadzáró.

  • Örülök, hogy neked is tetszett ez a rész :) Ami Rydert illeti, nem hinném, hogy eltávozna, mert megszerették a rajongók, és az a hirtelen ölelés Unique-kal sok mindent elárult. Kinézem Murphyből, hogy összehozza őket… A nyár viszont hosszú lesz ám The Glee Project nélkül!

   Abban nagyon egyetértek, hogy sok mindent akartak belesűríteni, ez összességében nem is tett jót a résznek.

   A Blaine-es dolgot pedig jobban megfogalmaztad, mint én. Hasonlóan érzek én is, meg szerintem minden rajongó :/

   • Remélem nem fogja őket összehozni, azt azért elég nagy túlzásnak érezném már… elvégre Ryder totál hetero srác, kétlem, hogy pont Unique miatt fog megváltozni minden erről alkotott nézete. Abszolút nem lenne reális, bár a gleeben nem tudom már mire számítsak… :D

 2. Nekem csak az a fura, hogy Blaine nemrég még Samért volt oda, most meg hirtelen már újra Kurtot akarja… kicsit gyorsan vége lett annak a szálnak, és túl egyszerűen, azt hiszem. :)

  • A Blaine/Sam dolog szerintem így is túl hosszúra nyúlt, mármint, amit lehetett azt kihozták belőle szerintem :) Az viszont tény, hogy alig pár hét telt el, és milyen hirtelen rámászott Kurtre, miután Samnek énekelte a Take At Look At Me Now-t…

  • Ballagás csak jövőre lesz, most csak a félévet zártuk – ami azért érdekes, mert Valentin Napot is mutattak a sorozatban…

   • Hát félévet már semmiképp se fogunk zárni, vagy elég nehéz lesz bemagyarázni, mert elkövették azt a bakit, hogy a 21. részben megmutatták, amikor Kurt kiikszelgeti a Men of McKinley naptárján április 16-ot… Plusz el is mondja, hogy két nap, míg megjönnek az apja eredményei… Szóval elég nagy varázslónak kell lenniük, hogy ezt az alig másfél hónapot el tudják húzni részekig.
    Ma reggel villant be, hogy volt ilyen jelenet, és annyira kellett nevetnem… Saját maguk alatt vágják a fát…

    • Ez nekem fel sem tűnt, mármint a naptáras dolog. Ezt figyelembe véve el tudom képzelni azt is, hogy a Nationalst lezavarják az őszi pár hetes szünet előtt :)

 3. Hála Istennek ez a rész számomra ha nem is mérföldekkel de sokkal jobb volt mint a wonder-ful. Egy két meredek dolog volt (Brittany zsenialitása, továbbra is hiányoltam a Finn hova tűnt magyarázatot..) DE amit Lea Michele művel a To love you more című számmal, hát már régen lettem libabőrős egy számtól a gleeben és ez most megtörtént! ZSENIÁLIS volt! A többi szám is tetszett, de azért kicsit gyorsan lezavarjuk érzésem volt a regionals-szal kapcsolatban. Az a baj, hogy nagyon eklektikus a sorozat vannak jó pillanatok mint Ryder és Uniqe ölelkezik, majd kínos a szitu, és felfoghatatlanul idióta megoldások, mint Brittany egy matekzseni… de a búcsúja az szép megoldás volt, tetszett! :)
  A lényeg, hogy találjanak vissza arra a jó szintre amit az 1-2. évadban produkáltak, mindenesetre egy kicsit több NY-ot várnék, de a sorozat akkor is az egyik kedvencem, szóval folytatjuk szeptemberben! :)

  • EGy-két mondatban tényleg utalhattak volna Finnre, mitudomén, vizsgái vannak. Cory azonban benne lett volna a részekben, dehát elment az elvonóra.

   A Leás résszel egyétértek, tényleg libabőr volt :)

 4. Nekem pont olyan szenvedés volt az évadzáró, mint az egész évad. Brittany mindig is idegesített, de ebben a részben minden eddiginél jobban irritált, nem fog hiányozni. Emma és Will esküvője nagyon elhamarkodott és sietős lett, főleg, hogy Emma részek óta nem is szerepelt. A Regionals sem volt kiemelkedő, pedig az előző évadokban mindig vártam a versenyeket, mert az garancia volt az élvezetes részre. Ebben az évadban ez sem jött össze sajnos. A Katie-s szálat is felesleges volt húzni idáig, mert mindenki tudta ki az. Amennyire szerettem régen a sorozatot, most annyira közel vagyok a kaszához, pedig az nálam csak ritkán fordul elő.

 5. nekem a végére úgy elment a kedvem a sorozattól, hogy az utolsó 3 részt csak tegnap néztem meg, és az előtte lévő részekkel is mindig le voltam maradva. az tény, hogy nem volt rossz a történet ebben a részben (nem úgy mint az évad többi részében), de évadzárónak nem volt jó szerintem :S semmi olyan hű de nagy dolog nem történt benne, ami miatt azt kéne mondanom (vagy bárki másnak), hogy ezaz, akarom a következő évadot, méghozzá most. sőt, ami azt illeti, én elég szkeptikus vagyok az 5. évadot illetően, mert nem igazán tudom, hogy hogy tudnának egy jó évadot csinálni, ha most a 22 részből nagyjából 2-t sikerült jóra megcsinálni, már ami a történetet illeti. a zenékről meg ne is beszéljünk, nem is tudnék így hirtelen olyan részt mondani, amiből az összes szám tetszett volna :S

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here