Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Trónok Harca – A Pilot

Trónok Harca – A Pilot

11
Oszd meg!

A legtöbb emberrel ellentétben, engem irritál az, ha egy sorozatot kikiáltanak közönségkedvenccé, és télen-nyáron a csapból is ugyanaz ömlik. Márpedig a Trónok harca tipikusan ez a kategória. Nem vitás, napjaink legnépszerűbb, legjobban sztárolt és leghypoltabb sorozatáról van szó. Ezzel alapvetően nem is lenne problémám, de némelyik portál már annyira túlpromózza a Trónok harcát, hogy az már nekem kellemetlen, gondolok itt elsősorban a comment:com “Napi kötelező Games of Thrones poszt-sorozatára“. Ilyen előzmények után úgy voltam a Trónok harcával, hogy “á, nem való ez nekem“, és az ennyire agyonpromózott cuccokat meghagyom másnak. Azonban Ti kitartóak voltatok, Facebookon, Ask.Fm-en, sőt, még e-mailen is ajánlottátok, így csakis a Ti kedvetekért belenéztem. Azt hiszem meg kell köszönjem a kitartásotok.

trónok harca 02

Oké, tisztázzuk: nem lettem Trónok harca rajongó, de már értem a jelenséget. Mert az első rész igencsak kellemes csalódás volt, pedig nagy elvárásokkal ültem neki. Ami először mellbecsapott, az a csodálatos CGI technika, a korhű jelmezek és ismétlem magam, de az a zseniális látványvilág. Moziban nem látni ennyire szép képeket, nemhogy egy sorozatban, ami azért alapjaiban kevesebb összegből gazdálkodik, mint egy kétszáz millióból elkészülő film, látványvilágában mégis simán vetekedik az A-listás mozifilmekkel. Nagyon hitelesnek tűntek a színészek is, a magyar szinkron pedig valami zseniálisan jó volt. Utóbbi szinte már idézte nálam a régi, ’90-es évekbéli minőséget, amit napjainkban kevés sorozat tudott produkálni, ráadásul azok közül az egyik már véget is ért (Született Feleségek). Szóval, látom én az előnyöket, majd kiböki a szememet.

trónok harca 03

Mégis, tele volt olyan dolgokkal az első rész, ami alapjáraton nekem már sok. Nem vagyok oda a gyilkolós cuccokért, nem érdekelnek a háborúk, és undorodom attól, ha gyerekeket ölnek meg a képernyőn. A legrosszabbul azonban a vérfertőzés érint, és sajnos mindegyikből bőven akadt a pilotban. Mivel HBO sorozat, a pucérkodást is bőven túlzásba vitték, amivel alapvetően nem lenne problémám, ami szép azt mutassuk meg, de csak akkor, ha azt a történet megkívánja. Egy csomó esetben viszont úgy éreztem, hogy a vetkőzés öncélú, a színész(nő) testét hivatott reklámozni, a nézőben akarta a vágyat felkorbácsolni, ahelyett, hogy történetileg valamit hozzáadott volna. A meztelenség komoly fegyver, sok jelenet megköveteli, de tudni kell bánni vele, mert könnyen a visszájára sülhet el a dolog. A Trónok harca első része alapján egyértelműen az utóbbi kategóriába esett bele, legalábbis az én értékrendem alapján. Ami pedig a többi, általam felsorolt negatívumot illeti, úgy hiszem a vérfertőzés komoly szál lesz a sorozatban, a háború még kvázi el sem kezdődött, a gyilkolás pedig elég evidens lesz, hisz még én is hallottam arról, kinek fog lehullani a feje az évadzáróban.

trónok harca 01

Mindent összevetve elmondhatom azt, hogy szórakoztató volt a Trónok harca első része, de leginkább arra kerestem a választ, mit zabál ebben ennyire az internet népe, hogyan lehet ez napjaink legnépszerűbb sorozata. Az hiszem a választ ha nem is találtam meg, de a megoldáshoz máris közelebb kerültem. Ismétlem, nem lettem Trónok harca rajongó, de adok egy esélyt a sorozatnak, az első évadot megnézem, aztán majd döntök a sorsáról. Legkésőbb nyáron érkezik majd arról egy kritika, hiszen itt a május a nyakamon, végre, egyben megnézhetem azon a szériák évadait, amiket egész évben mellőztem (Hart of Dixie, The Middle és társai), így a Trónok harca egyelőre parkolópályára került, de nyáron biztos nem fogom megfeledkezni róla. (Mégha akarnék se tudnék, nincs olyan nap, hogy ne írna róla a comment:com; sorozatjunkie vagy az [origo])

Értékelés: 7/10
Nem tudtam hogy értékeljem a pilotot. Mert a látványvilág nagyon szép volt, a párbeszédek tetszettek. A karakterekre direkt nem tértem ki, rengeteg van belőlük, és senkinek sem jegyeztem meg a nevét, és nem érezném magam attól jól, ha IMDB-ről azonosítanám be az arcot a névvel. Mindenesetre az látszik, hogy van bőven kire építeniük. A maximális tíz pontból inkább a gyerek-halál, a vérfertőzés és eleve a céltalan pucérkodás vett le hármat.

11 Hozzászólások

 1. hát a dolgok még csak itt kezdődnek,az első évad biztos tetszeni fog,ha most annyira nem is:D
  a 2ik évad nekem nem tetszett már annyira,de most végre alakul a 3ik évad megint a jó irányban, a 2ik évad kicsit üres járat volt,vagy csak nekem volt túl magas a léc az első után.
  de örülök,h hallgattál ránk,és nem bántad meg,főleg h adsz még esélyt a sorozatnak:)
  szerintem amúgy annyira nincs túlreklámozva,egyedül a neten láttam hirdetésben az egyik sorozatnézős oldalon,nem érzem ,hogy a csapból is ez folyik,csak anno én népszerűsítettem mindenkinek,szóval aki nézi a baráti társaságomban,azok miattam/miattunk:D a többség tudja,h miről van szó,de egy részt nem látott belőle:D

  • Még a Westendben lévő szökőkút is a Trónok harcát hirdette, ki volt plakátolva a város, a neten a hirdetések mindenütt ott voltak, Sorozatjunkien hetente legalább 1, comment:com-on pedig úgy 10 írás szól a Trónok harcáról. Tényleg nem telik el olyan nap, hogy valahol ne bukkanna fel a sorozat :D

 2. Hát érdekes… nekem mondjuk nagyon tetszik a sorozat, de úgy hiszen ahhoz, hogy megértsük, mit miért visznek képernyőre, nem árt előtte elolvasnunk a könyveket, amik alapján ugye készítették a sorozatot. Persze nem várom el tőled, nem azért mondom, csak aki olvasta, az szerintem nem látta céltalannak a meztelenkedést. Igen, rengeteg pucérkodás és szex lesz még benne, de nem az HBO miatt, hiszen – és most magam ismétlem – a könyvek is tele vannak ilyen jelenetekkel.
  Ez alapvetően egy háborús sorozat, nem akarom elvenni a kedved, de én olvastam mind az öt megjelent könyvet, és a háború még az ötödikben is tartani fog, és lesznek még sokkal véresebb jelenetek is, sokszor velem is megesett a sorozat nézése közben, hogy nem tudtam odanézni, mert egyszerűen nem bírta volna bevenni a gyomrom.

  • Ezzel nem feltétlenül értek egyet, hiszen mint az összes sorozatnak, itt is az a fő cél, hogy a mozgókép által ismerjük meg a karaktereket. Persze, ha olvastad a könyveket, úgy értelemszerűen jobban átlátod a cselekményeket, de biztos vagyok abban, hogy idővel a néző előtt is világossá válik a kép.

   Pff, sok háború, még több pucérkodás. Hát, ez egyértelműen “kedv-elvevő” fejlemény :D

 3. én sem nagyon szeretem, amikor mindenhonnan csak egy sorozat folyik (walking dead, game of thrones stb) de egy idő után mindig feladom az ‘elveimet’ és belenézek ezekbe a nagy kedvencekbe.. :D a GOT-al az elején úgy voltam, hogy aha oké, mire ez a nagy felhajtás? volt pár rész különösen az első évadban, amikor úgy voltam, hogy oké kasza, de aztán mindig hoztak valami olyasmit, ami miatt meg akartam nézni az új részt. aztán most itt van a 3. évad, ami már annyira izgalmas és fordulatos, hogy az egyik kedvenc sorozatommá vált a GOT

 4. Szeretem ezt a sorozatot és örülök az írásodnak! :D Emlékszem, hogy én a 3.rész után mondtam, hogy ez tökéletes. A 2.évad valóban gyengébb, de az is csak azért volt, mert felkészített a 3. és a 4.évad történéseire. Olvastam a könyveket és érzem is, tudom is, a 3.-4. évad perfect lesz. Azért, arra kiváncsi vagyok, lesz-e kedvenced.

 5. Én Januárban megnéztem az első két részt, mert én sem értettem, hogy miért bálványozzák ennyire ezt a sorozatot. Az eleje nagyon uncsi volt, szóval hagytam is, de a héten ismét elővettem, és nagyon berántott, csak be kell indulnia az eseményeknek. Most a második évadot nézem, igaz, ezzel kicsit lassabban haladok, de csak azért mert most nem igen érek rá ilyenekre. Szerintem nézd tovább Tibi, egy idő után neked is tetszeni fog :)

 6. Én voltam az egyik, aki az ask.fm-en igyekezett rábeszélni a Trónok harcára (“Hozzuk meg Tibi kedvét a Trónok harcához perceink következnek” címszó alatt), szóval örülök és köszönöm, hogy bepróbáltad. :) A kritikádon egyébként meglepődtem, mert amit a kérdéseknél írtál, az alapján azt hittem, sokkal kevesebbre értékeled a pilotot. :)

  Ami a negatívumokat illeti, a brutalitás és a sokszor céltalan vetkőzés tényleg olyan, ami nekem se jön be. Ilyenkor szoktam csak hallgatni a párbeszédeket, és amúgy nem nézni a jelenetet, de ez a kábé két-öt percnyi mélázgatás a képernyőre nem nézve, nekem bőven megéri, ha kapok mellé negyvenötöt, amit meg imádok. Egyelőre csak az első kötetet olvastam, de azt is az első évad után (a többi részt majd nyáron :)), és szerintem teljesen érthető minden a könyvek nélkül, szóval bátran folytasd a regények elolvasása nélkül is! :)
  Ja, igen, ami a többi dolgot illeti, amit felhoztál a kritikában: a vérfertőzés valóban hangsúlyos, de csak beszélnek/pletykálnak róla, Jaime és Cersei (ez spoiler?) alig találkoznak ezután egymással. Daenerys pucér jelenete: szerintem az pont olyan volt, ami nem tűnt céltalannak. (Ha random szereplő elmegy a bordélyba, és noname hölgyeknek dumál, az igen. x”D) Szerintem hozzátett ahhoz, hogy lássuk, milyen Viserys és Daenerys kapcsolata, mármint náluk nincs vérfertőzés, hanem úgy egyáltalán, hogy kicsit Viserys portékaként tekint a húgára, olyanra, amit bármikor eladna a trónért, és “megszemlélte az árut”. (Hú, ez most kicccsit morbidul hangzott. x”D) Gyerekhalál: nézd tovább, csak ennyit mondok. ;) A háborúról: ha a csatajelenetektől tartasz, abból nem kerül sok a képernyőre, inkább a háttérben zajlanak, amin a hangsúly lesz, az a szereplők taktikázása, meg egyáltalán a sorsuknak az alakulása. Ha megjegyzed, ki kicsoda, és elkezdesz a karakterekkel törődni, akkor kész, beránt a sorozat. :D Ehhez pedig adott a remek színészgárda meg a többnyire hibátlan casting is. Plusz, amit te is kiemeltél, a látvány, és ami a legzseniálisabb benne, hogy nemcsak a forgatási helyszínek meg a CGI teszik teljesen élethűvé a hátteret, hanem a részletesség is. Ha valami kitalált nyelv szerepel a sorozatban, azt tényleg kitalálják, nyelvtani szabályok, milyen kiejtéssel beszélik melyik tájon, meg minden, vagy például a házak címerei ott vannak még a ruhák gombjain is. :D Szóval tetszik, hogy mindenki hozzáteszi a magáét. :)

  Éééés asszem ennyit mára belőlem. xD Érdeklődve várom majd a nyári évados kritikádat, remélem nálad is elviszik a pozitívumok a hátán a sorozatot, de persze azt is megértem majd, ha nem. :)
  Ó, jaj, a meleg szálat meg azért nem emeltem ki, mert meggyőződésem volt, hogy arról tudsz. :D

  • Azért is jó az, ha eltelik egy kis idő a látottak és a kritika írás között, mert úgy jobban átlátom az egészet, és ez persze befolyásolja a kritika minőségét is :) A céltalan vetkőzés esetében például a prostikra is gondoltam, annak a jelentnek se volt sok értelme, pláne nem olyan részletesen, bár lehet, ha pasik vetkőznének annyit, meg se mukkannék. Szóval, inkább befogom :)

   Mindenképp folytatni fogom majd, szerintem mielőbb :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here