Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Glee 4×18 – Shooting Star

Glee 4×18 – Shooting Star

25
Oszd meg!

Nagyon gázul kezdődött ez a rész, és azt hittem az egész ratyi lesz, de aztán … kész, nem tudok többet írni spoiler-mentesen. Szóval, leszögezem, ezt az epizódot azoknak is látni kell, akik már rég kaszálták a sorozatot, mert tényleg ez volt minden idők legsokkolóbb Glee-része. És akkor most spoileresen folytatom a kép alatt.

Shooting Star Glee 001

Szóval, a rész elején azt hittem, ez is egy szokásos, béna Glee epizód lesz, és Brittany hülyeségeitől már amúgy is a falnak megyek. Azt hiszem az eddigi ténykedésének a mai rész volt a legalja, ezzel a Lord Tubbington és elpusztul a világ, meg énekeljünk annak a nyamvadt macskának hülyeségével. A legzavaróbb meg pont az volt, hogy a hülyesége után tök értelmesen beszélt Beckyvel, szóval az írók se tudják mit akarnak Brittanytól és mikor, mire használják a karaktert. Annyira elegem van már a csajból, és tényleg azt hittem, hogy ez a rész is egy gagyi, unalmas epizód lesz, erre bumm … eldördült két pisztolylövés. Az ütő megállt bennem, úgy meglepődtem, ahogy mindenki más a sorozatban. De mielőtt ezt elemezném, jöjjön Ryder.

Blake Jenner volt a The Glee Projectben az egyik kedvencem, és bár a végén Aylinnak drukkoltam, azért örültem, hogy Blake győzött. Azzal a dallal, amit most előadott Ryder totál levett a lábamról, és a történetszála is nagyon tetszik, amit így az évad végére megkapott. Kíváncsi vagyok arra, hogy vajon ki tehette lóvá, ki lehet az a titokzatos Katie. Van egy olyan érzésem, hogy Katie az Unique, mert ha lány lenne, már rég színt vallott volna, így maradt Unique. Remélem még az évad vége előtt lehull erről a lepel.

Sose hittem volna, hogy valaha a Glee csinálni fog egy iskolai lövöldözésről szóló részt. Persze, ez drámában és megvalósításban közel sem volt olyan jó, mint a One Tree Hill hasonló tematikára épülő epizódja, de a Glee univerzumához mérve ez egy kiemelkedően jó, kellően sokkoló, és igazán drámai epizód volt. Nagyon jól ábrázolták azt, hogy mit érezhetnek a diákok, akik a teremben elbújva, a sötétben lapulva rettegnek attól, hogy mi lesz a sorsuk. Túlélik? Meghalnak? És a barátaik? Egyáltalán ki lövöldöz? Nagyon emberi volt mindenkinek a reakciója, az, ahogy elbúcsúztak a szeretteiktől, de legjobban az jött be, ahogy Samet le kellett nyugtatni, mert a srác meg akarta keresni Brittanyt. Utóbbi meg a wc tetején állva … most mit mondjak, bármennyire is irritálnak a hülyeségei, nem örültem volna, ha feldobja a talpát.

glee sue becky

És bármennyire is drámai volt a lövöldözés, a legdrámaibb azonban a lezárása volt. Az, hogy Becky akarta megölni magát, de nem sikerült neki önvédelemből tartotta a fegyvert magánál, de minek? Sue képes volt mindent magára vállalni … egyszerűen lenyűgözött. Olyan szintű teljesítmény volt ez tőle, amire azt hittem képtelen. Mert bármennyire is szemétláda az a nő, nagyon sok emberi megmozdulása volt már az évek során, emlékezzünk csak, miért is mondott le az igazgatói posztról. Kifejezetten tetszett az a monológja is, miszerint teljesen mindegy, kiket edzett, mivé segítette a diákjait, hány országos eredményt ér el, ezentúl már mindenki a lövöldözős nőként fog emlékezni rá. Hihetetlenül nagy lépés volt ez az íróktól, Jane Lynch pedig tökéletes játszotta el ebben a részben (is) a karaktert. Nagyon nagy WTF momentum volt az egész, és írtó jól kezelték.

Szeretnék még sok mindent írni, mert tele van gondolatokkal a fejem, de … annyira a rész hatása alatt állok még, hogy azt hiszem elfogytak mára a szavaim, de a hozzászólások válaszolása közben majd megerednek, ha van időtök, olvasgassátok majd azokat is el.

Értékelés: 10/10
Fogalmam sincs, hogy ezután merre lehet továbblépni. Mert az se lenne jó, ha elfelejtenék a dolgot, de az sem, ha most már folyton ez árnyékolná be a sorozat világát. Egy fix, tényleg nem fogok tudni már ugyanúgy tekinteni a próbateremre. Mert tetszik, nem tetszik, valami megváltozott. Jövőhéten már New York is képben lesz, Rachel jelentkezik a Broadwayre, kíváncsian várom azt is, és van egy olyan érzésem, hogy a mai rész után a jövőheti Don’t Stop Believing is új értelmezést fog kapni. Mindenesetre ezt a Glee részt szerintem soha nem fogom tudni elfelejteni. Nagyon jól megcsinálták, és öröm volt látnom. A legjobban pedig annak örülök, hogy ezt is az egyik új író alkotta meg. Ki tudja, talán van bennük kakaó. Hú, alig várom, hogy felirattal újranézzem ezt a részt. Másodjára is sokkolni fog.

25 Hozzászólások

 1. A Glee ilyen érzéseket utoljára azt hiszem az ‘On My Way’ kapcsán váltott ki belőlem. Annyi különbséggel, hogy ez sokkal váratlanabb és erőteljesebb volt. Az epizód első fele valóban nagyon gáz volt, alig figyeltem, közben mást csináltam, tulajdonképpen csak hallgattam, mi történik. Még azon is gondolkodtam, hogy hagyom francba a Glee-t, nincs már nekem erőm Brittany hülyeségeihez. Aztán a 17. percnél le kellett ülnöm, és vagy egy tíz percig, amíg az egész jelent tartott, görcsben állt a gyomrom, hirtelen elfelejtettem, hogy itthon vagyok és elhittem, hogy én is ott bujkálok abban a teremben. Remekül megmutatták, hogy mit élhetnek át ilyenkor a diákok, a legjobban a kis videó tetszett, amit Artie csinált. Amikor meg a rész legvégére bevágták a többiek kis vallomását, na hát az még egy szép gyomorszájba vágás volt.
  Valamiért sejtettem, hogy ki lesz a lövöldöző, aztán amikor Sue bevallotta, hogy “ő tette” nagyon csalódott voltam, nem hittem el, hogy egy ilyen részt ilyen hülye kifogással zárnak le. De ahogy végül bemutatták, hogy mi is történt valójában, csak még többet dobott a részen. (És a tippem is bejött, nem mellesleg)
  Rég nem volt már ilyen jó Glee rész, őszintén nem is hiszem, hogy ezt nagyon überelni tudják. Tényleg fantasztikus volt.

  • Na igen, az a videó … majdnem megkönnyeztem én is, nagyon megható lett. Az űbereléssel kapcsolatban meg, ekkora drámát úgyse tudnak csinálni mégegyet :/

 2. Soha nem hittem volna, hogy ilyen szinten megjelenik a dráma a Glee-ben. Most nem is hiányzott New York.

  • Dettó. Most én is tökéletesen elvoltam New York nélkül, pedig alapvetően mindig is jobban érdekelt, mint Ohio.

 3. Durva epizód volt. Nekiálltam kritikát írni, de talán ha öt mondatig jutottam, aztán inkább elmentem sétálni, hogy kiszellőztessem a fejem.
  Hiába lehetett tudni a lövöldözésről már a rész előtt is, mégis váratlanul ért, amikor a 17. percben meghallottam a lövéseket. Nagyon jól játszottak a színészek, és hitelesen mutatták be, hogy mit is érezhetnek egy ilyen helyzetben a diákok. A videóüzenetek, az smsezések, ahogy Tina be akart jutni a suliba, ahogy Marley aggódott az anyukájáért, Sam Brittanyért… Annyira sajnáltam Brittanyt, ahogy a mosdóban bujkált, és ahogy elnéztem fogalma se volt róla, hogy nem ő bujkált ott egyedül.
  Amit Sue tett… Nagyon megindító volt az önfeláldozása. Amikor Mr. Schue megemlítette, hogy kikérdezik az összes diákot és kicsapják azt, aki lövöldözött, és elkomolyodott Sue arca, és “bevallotta” a dolgot, akkor már tudtam, hogy nem ő volt. Ott pedig már lehetett sejteni, hogy kiért is vállalná be a büntetést, és nem is lepődtem meg különösebben, amikor kiderült, hogy Becky volt. A rész után külföldi oldalakon olvastam sokaktól, hogy nekik mennyire elképzelhetetlen, hogy pont Becky, de ha belegondolunk, akkor nem meglepő. Sajnálom, hogy Sylvester edző elmegy, de remélem, még viszont látjuk.
  A Say nagyon szép volt, és meg is nyugodtam addigra, aztán jött a Kendi által is említett gyomorszájon vágás a maradék videóüzenettel…
  Maradjunk annyiban, hogy jó sokáig sírtam még a rész után. Nagyon felkavaró volt, sokkoló, drámai, érzelmekkel teli… Nagyon jó epizód a maga nemében, még akkor is, ha ez elvileg vígjáték…

  • Én is alig tudtam megírni a kritikát, kellet egy óra a rész után, míg tisztáztam a gondolataim, de visszaolvasva ezt az írást elég zizinek tűntem még úgy is. Sokkoló egy epizód volt. Kétségkívül sokkoló.

   Amúgy a fura az, hogy én nem is gondoltam Beckyre, pedig ugye megvolt a beszélgetés Brittanyval, utána már egyértelműnek kellett volna lennie, de annyira elkapott a dráma, hogy képtelen voltam koncentrálni…

 4. Hát ez nagyon hűűűűhaaa rész volt.
  Még most is csak pislogok. Wooow!!
  Én kajak velük együtt féltem. Kellett nekem ilyen témájú filmeket néznem…Mikor Brittany ott guggolt a wc tetején befogtam a fülem mert azon paráztam hogy mindjárt megint eldördül 1 lövés valahol a wc előtt v. a lövöldöző rátalál Brittre. Az egyik ilyen filmbe volt hasonló jelenet…
  Mr Schue rám hozta a pánikot rendesen mikor bement a mosdóba. :) De nagyon örültem hogy senkinek nem esett baja.
  Nem értettem Sue-t először hogy mit lövöldözött az iskolában de aztán mikor kiderült a végén hogy mi hogy is történt hát az volt nekem még a nagy WTF pillanat. Csoda hogy Becky nem találta el Sue-t! Az lett volna még durva.
  Sajnáltam Rydert hogy kiderült hogy átverték. Mondjuk azt nem értem hogy mikor ott a teremben bujkáltak és Ryder felhívta “Katie” -t miért nem vallott színt az aki Katie-nek adta ki magát? 1 olyan fijesztő helyzetben mikor halálfélelmed van és nem tudod élve kijutsz e onnan..én tuti minden bűnöm bevallanám! :)
  Vajon ki lehet a hunyó? Tök kíváncsi vagyok…
  A nagy ijedség után kajak én is körbe öleltem volna őket. :) Főleg Blaine-t és Jacob-ot. :P :)
  A végén mikor mutatták a többiek kis videoüzeneteit hát az feltette a pontot az i-re.
  Még most is borsódzik a hátam a látottaktól. Komolyan mondom pszichésen nagyon eltalálták a dolgot.
  Bár nem vártam ilyet a Gleetől tény jó pár témával foglalkoztak már de erre nem is gondoltam volna soha hogy megcsinálják..és bumm..durván jó lett.

  LE A KALAPPAL!!
  Nem tudom mennyi idő kell hogy ez a rossz/kellemetlen/szorongó érzés elmúljon belőlem minden esetre szó szerint felejthetetlen részt alkottak először a 4 év alatt!
  Felirattal is meg kell néznem mindenképp…
  Áááá Nem semmi 1 rész lett!!
  Szerintem ez a rész 11/10

 5. Ha tetszett a Glees rész, ajánlom Az osztály című filmet. Az epizód miatt kerestem egy kifejezetten ilyen filmet és bár nagyon megrázó volt számomra, de nem bántam meg, hogy megnéztem. Ha gondolod, nézd meg (youtube-n fenn van teljes egészében), szerintem nagyon jól megcsinálták. Elvileg igaz történet alapján készült. (Van még kettő film, ami hasonló és ha lesz merszem belenézek, az Elefánt és a Kilenc áldozat, ha valakit még érdekelne több is.)

  • Már láttam mindhárom általad említett filmet, az Elefánt elég gyenge volt. Az Osztály-nál viszont annyira lelkifurdalásom volt, amiért nem sajnáltam a főkolompos seggfejek halálát (tudom, rossz vagyok).

 6. Oh, te jóó ég. Megnéztem ma. Mikor feljöttem tegnap az oldalra, majdnem elkezdtem a kritikát olvasni, hogy “áá, úgyse lesz olyan sokkoló”. Háála az égnek, hogy nem olvastam el!
  Az eleje…. hát Brittany… szegény már annyira idegesítő. Viszont eléggé meglepett milyen értelmes dolgokat mondott Beckynek. Tetszett Ryder száma, még akkor is ha utána kicsit se lepődtem meg. Összességében tetszik Ryder történet szála. (Még akkor is ha nagy valószínűséggel Unique Katie… úgy örülnék, ha mondjuk az egyik zenekari lány lenne az…. mégse díszletként vannak ott szerencsétlenek… és legalább meglepődnénk, és nem azt mondanánk, hogy „Tudtam.”).
  A “Susi és tekergő”-s rész annyira gáz volt, hogy majdnem lekapcsoltam az egészet….
  ÉS akkor a lövöldözés…. oh te jó ég. Szabályosan pánikba estem én is. Soha ilyen jó színészi játékot nem láttam a srácoktól. Én is pánikba estem, visszatartottam a levegőt és csak vártam. Teljesen beparáztam, hogy most valakit így írnak ki a sorozatból. Az egész nagyon jól megvolt csinálva. A feszült zene, az a kattogó izé, aminek mindig elfelejtem a nevét, Artie videója…. és Sam. Sam egyszerűen fantasztikus volt. Wow. Le a kalappal.
  A lövöldözés után, mikor Sue rákérdezett, hogy “minden egyes diákot?” Na ott már tudtam…. Szegény Sue. Nagyon tetszett a monológja. Jane Lynch ismét fantasztikus volt. Szegény kicsi Becky…
  Nagyon remélem, hogy nem felejtik el a drámát egy szempillantás alatt, és valamilyen szinten megmarad jövő hétre is.

 7. Újranéztem a jelenetet.. És számomra meglepő, hogy itt senki nem gondol Jacobra, mint a titokzatos lányra. Nála nem volt telefon. És most attól, hogy azt mondta, nem ő volt, miért ne lehetne? Elég hamar túltette magát, hogy a haverja rámászott a csajára.. BTW a Marley-t játszó csajt agrrrrrrrr de utálom. Annyira feszeng a kamera előtt .

  • Én igazából azért nem gondoltam Jake-re, mert nekem túl lányosnak tűntek az üzenetek. Esküdni mernék, hogy Unique az. De remélem mielőbb kiderül :)

   • Hát igen, az a legkézenfekvőbb, hiszen “lány” és ugye fél megmutatni magát. Szegény Ryder :(

  • Marley engem is elképesztőőőően irritáál.. A búcsúüzenete pedig végülis felvágás volt arra hogy úristen ő dalokat ír, amihez kell egy rejtekhely, mert ugyebár ellenkező esetben mindenki az ő dalait akarná ellopni… :DD

   • A durva az, hogy ez igazából felkészítés volt arra, hogy a Regionals-on eredeti dalokat adjanak elő … amiket Marley írt :D

 8. Aztamindenit.nem semmi votl ez a rész,szokatlan de iagzán jó hoyg egy iylet meglépett a Glee.egyből az One Tree Hill jutott eszembe.ott mivel dráma sorozat nagyon erősre sikerült a lövöldözös rész de ittsem volt hiány drámából.könnyek jöttek az én szemembe is..Kicsit csalodtam hogy nem “igazi” lövöldöző állt a háttérben és már fogtam a fejem hogy mrá megitn Sue hüylesége miatt szivott mindenki de mikor kiderült hogy sue becky-t fedezi(ahogy haladtunk arra tippeltem hogy becky gózölt be..és igy is lett..) meglepődtem is mg enm is mert sue és becky kapcsolata már az elejétől szoros..hát nem votl semmi ez az egész sztorifonal..wow

  • Az OTH-s rész sokkal de sokkal drámaibb, életszerűbb, WTF-érzésesebb volt, de valóban, ez sem volt semmi.

   • Igen, az OTH-nál durvább lett. Az azt hiszem dupla epizód volt, és többször meg is nézem. Akkor tudatosult bennem, hogy Dan nem csak színlelt gonosz. Amúgy az kiderül a sorozatban később, hogy ki lőtte le ténylegesen Keith-t?? Nem néztem utána már..

    • Csak egy rész volt – ha jól rémlik a 3×07; – de nagyon sokáig megmaradt az utóhatása, Lucas már fájóan sokat sírt évadokon át Keith miatt (oké, ez amúgy hiteles, csak már engem zavart).

     A sztori meg az volt, hogy a srác öngyilkos lett, erre Danny lelőtte Keith-et a srác pisztolyával, így mindenki azt hitte, hogy a srác volt a gyilkos, pedig Dan húzta meg a ravaszt.

     • Jajj azt tudom hogy Dan volt a valódi gyilkos, de ezt a többiek megtudták valaha?

     • Nem tudom hányadik évadban, talán az ötösben, Dannek látomásai voltak meg lelkifurdalása, ezért feladta magát a rendőrségen és börtönbe került pár évre.

   • Nekem is pont a One Tree Hill jutott eszembe, es akarmennyire meghatott ez a glee resz, pont azt hianyoltam benne ami a OTH-ben megvolt; egy IGAZI lovoldozo! Ok h itt az erzelmek voltak a lenyegesek stb blabla.. Ez oke, de annyira de annyira zsenialis reszt lehetett volna csinalni.. Minden megvolt hozza. Az ures iskola bevagasai, kozben csend, mosdoban bujkalo brittany, minden megvolt az igazi dramahoz, ryan murphy ezt zsenialisan megcsinalta, nem hiaba az o neve altal fut az American Horror Story, latszik h van ehhez erzeke, de a vege nekem csalodas volt. Pedig ott volt az adrenalin, de pl masodjara mar nem tett ram olyan hatast mert nem tudtam elvonatkoztatni h az egesz egy nevetseges veletlen miatt tortent es tok feleslegesen bujkalgat mki… Ezzel szemben a OTH lovoldozos resz mindig ugyanazt a hatast eri el… Sztem murphy ezt most tulfinomkodta, nem kene ennyire torekednie a szivarvanyhoz es egyszarvuakhoz. Lehet h n fogtok egyeterteni velem de realisabb, es erettebb/felnottebb sorozatta notte volna ki magat ha lett volna lovoldozo/serult/halott. Nem feltetlen a glee clubbol..

    • Igen, ezzel én is egyetértek, túl finom lett ahhoz képest, mint ami lehetett volna. Viszont, akkor már korábban is el kellett volna kezdeniük felépíteni, mint ahogy az OTH is tette.

     Azt hiszem ez így, derült égből villámcsapás stílusban pont annyira lett drámai, amennyire lehetett. Ha lett volna halott, az persze izgibb, de azt hiszem így jobban passzolt a Glee-hez.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here