Főoldal Kritika és Értékelés Pilot The Village – A Pilot

The Village – A Pilot

9
Oszd meg!

Anti-Downton Abbeyt készített az angol közszolgálati tv, azaz a BBC csatorna, mindezt pedig egyelőre hat részben, de már előre jelezték, szeretnék, ha összesen negyvenkét epizódban mutatná be a széria egy angol kis falu életét az ‘1914-es évtől. Az első részt megnézve nekem semmi ellenvetésem, annyira megtetszett a The Village hangulata, az érdekes szereplők és a merész történetvázolás, hogy tulajdonképpen simán elnéznék belőle száz részt is, feltéve ha a minőség nem csökken drasztikusan.

3721788-high_res-the-village.jpg

Nem véletlenül titulálják Anti-Downton Abbeynek ezt az új sorozatot, hiszen tulajdonképpen ugyanazt akarja bemutatni mindkettő, Angliát az első világháború alatt és után. Azonban míg a Downton erősen épít a nemesekre is, addig a The Village – címéből adódóan, – egy kis falu életét mutatja be, azon túl is a Middleton család áll a középpontban, ahol mostoha körülmények uralkodnak. John, az apa rettegésben tartja az egész családot, rendszeresen veri és megalázza a tizenkét éves fiát Bertet, és a tizenkilenc éves Joe-t is. Ez ellen az anya, Grace nem sokat tud tenni, ezért kapva-kap az alkalmon, és igyekszik elküldeni a házból Joet, hogy megvédje őt, erre pedig valami ostoba elkeseredettség következtében a háború tűnik a nő számára a legjobb megoldásnak.

The Village

Tulajdonképpen nem csak a család, hanem nagyjából az egész falu életét megismerhetjük, és olyan sok érdekes karaktert vonultattak fel, akiket öröm volt látni. De nem csak emiatt volt egyedülálló a The Village első része, hanem amiatt is, olyan dolgokat is a képernyőre engedett, amiket más talán nem. Leginkább a kis Bert kapott ezekből a csapásokból, amikor például az iskolában a tanár megverte, a “bal kézzel nem írunk, csak jobbal” elvén, az rettentő szomorú volt, az is, ahogy az apja bezárta őt egész éjszakára a szekrénybe, vagy párszor majdnem pofoncsapta. De a legjobban az tetszett, hogy nem csak a szomorú oldalt mutatták meg. A kis Bertnek már tizenkét évesen helyén volt az esze ha csínykedni kellett, gyakran leste meg például a nőket fürdés közben, aztán olyat tett, amitől leesett az állam … egyszerűen magához nyúlt. Mármint, úgy. Hát akkor szó szerint lestem nagyokat. Nem hittem volna, hogy valaha rejszoló kisgyereket fogok látni a képernyőn, pláne egy tizenkét évest. De azt hiszem ettől lett komplex a karakter, így mutatták be azt, Bert mennyire felnőtt akar lenni, hogy elég erős és bátor legyen ő is a meneküléshez. De gondolom több idő kell még a karakter lelki kifejtésére. Ja, de ne ijedjetek meg, nagyon angolosan oldották meg AZT A jelenetet, alleluja semmit se lehetett látni a kisgyerekből, de épp elég volt hallani a hangokat.

The Village

Szóval, nekem legjobban a kis Bert karaktere jött be, de például a báty, Joe is érdekes – no meg felettébb szexi – egy teremtés, és nála is adódott a végén egy hatalmas WTF pillanat, amikor az erdőben lefektette a vele szemétkedő úrilányt. Igazából az összes karakterről írhatnék egy csomót, az anyáról, aki nem tudja megvédeni a gyerekeit, az apáról, aki az alkoholhoz menekül a gondjai elől, a tanárról, aki azért veri a gyereket mert érzi magát elég férfiasnak vagy a nőről, aki a női egyenjogúságért harcol. Mindannyian érdekes és a maguk nemében szerethető karakterek, és egyre jobban kíváncsi vagyok a sorsukra.

The Village

Értékelés: 10/10
Tudjátok jól, ritkán adok pilotra maximális értékelést, de a The Village teljes mértékben megérdemelte. Szerethető, ez az anti-Downton Abbey, és imádom azt, hogy nem a gazdagok, hanem a szegények vannak a középpontba állítva, hiszen az ő hétköznapi történeteik jobban reflektálhatnak a mai emberek gondjaira is, hiszen mindannyian tudjuk, ma is vannak alkoholista férfiak, nők jogaiért harcoló nők vagy túl hamar felnőni akaró kisfiúk. Egy dologról nem írtam semmit, azok pedig a csodaszép tájak, amiket megismerhettünk, de azt hiszem ezt külön nem is kell említenem, hisz mégiscsak egy angol sorozatról van szó, ez vele együtt jár. Alig várom, hogy nézhessem a folytatást, ajánlom a The Village-et mindenkinek bepróbálásra.

1741 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

9 Hozzászólások

  • Majd írd meg hogy tetszett :) A második rész amúgy egy picit gyengébb volt, mint az első, de még így is bőven szerethető az egész.

 1. Hú, ez most nagyon eltalált! Az első két részen vagyok túl. Ha jól belegondolok a nagyszüleim generációja elevenedik meg. Róluk is hallottam hasonló történeteket. Embernek maradni az embertelenségben. Kemény-kemény film. A színészek, a képek, a kietlen angol táj…Most egy kicsit leteszem, úgy érzem most ennyi elég. Kell néhány nap megemészteni az eddigieket. De, hogy végig fogom nézni, az biztos.

  • Nagyon tetszik, ahogy megfogalmaztad: “Embernek maradni az embertelenségben. ”

   Engem amúgy legjobban a gyerekverés ragadott ki a béketűrésemből, pláne a második részben, ahogy verte a tanár szerencsétlen Bertet. Hihetetlen, hogy akkoriban ez “természets” volt … és megengedett.

 2. Most jövök rá, ha akarnám sem tudnám tovább nézni, annyira új ez a sorozat. Még csak tegnap adták le a 3. részt. A testi fenyítésből még a szüleim is kaptak. A “körmös”, “tenyeres” és a nádpálca sok gyerek “jó ismerőse” volt akkoriban, és senki sem rohant az ombudsmanhoz.

 3. Egyet nem értek. A készítők nem vették észre, hogy a kis-srác barna, az öreg, meg kék szemű?:)

  • Ez mitől olyan vészes? Simán előfordulhat nem?

   Jó, tudom, a tanár általi gyerekverés régen divat meg elfogadott módszer volt, de … ah, undorító dolog.

 4. Még mindig nincs felirat a harmadik részhez. A nagyapámhoz képest John Middleton egy angyal.

  • Nahát, akkor a nagyapád nem volt egy kedves ember. Sajnálom :/ Felirat meg előbb-utóbb majd lesz :) Remélem!

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here