Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Struck by Lightning (2012) – Minek nevezzelek?

Struck by Lightning (2012) – Minek nevezzelek?

10
Oszd meg!

Először is, kezdjük ott, hogy Chris Colfer egy hihetetlenül sokszínű ember. Egész jól énekel, színészként vérprofi, emellett sikeres gyerekkönyvet publikált, most pedig forgatókönyvírásra adta a fejét. Hihetetlen, de igaz: a Struck by Lightning-ot ő írta, és a film elkészítési munkálataiban is részt vett. Ha mást nem is, de ezt a sokoldalúságot tisztelni kell. Egy azonban biztos: van még mit tanulnia a forgatókönyvírás terén, mert ez a film minden, csak nem tökéletes. Alapvetően nem zavar az, ha nincs happy end a film végén, a szomorú drámák sem riasztanak el, a Struck by Lightning viszont nem tudom, hogy mi volt. Drámának túl vidám, Komédiának viszont túl sötét. Szívesen ráhúznám a dramedy jelzőt, de úgy érzem az se passzol rá, mert mindenféle magasztosabb célt akart közölni a film, nem pedig bemutatni egy történetet. Éppen ezért írtam a bejegyzés címében, fogalmam sincs, hogy minek nevezzem ezt a filmet. Ó, és a magasztosabb célt, üzenetet azóta sem sikerült megfejtenem. Talán az lett volna, hogy ne vegyük komolyan az életet, és ne küzdjünk fiatalon az álmainkért? Tényleg, ez, mint üzenet?

struck.by.lightning-004

Nos, ami a történetét illeti … nem tudom mennyire lövök le spoilert azzal, hogy már az első jelenetben kiderül, a főhősünket agyon csapja egy villám, (innen ered a cím is), amibe azonnal belehal. A film pedig tulajdonképpen elmeséli azt, hogy miképp is élt Carson Philips, mennyire gürizett az álmaiért, milyen nehéz volt az iskolai beilleszkedés. Egész sokat kaptunk a családi hátteréből is, ami minden volt, csak nem túl rózsás, utóbbi szálat egyébként egész jól kezelték. Persze, annak tudatában, hogy a főhős halott, nem tudtam élvezni a sztorit. Képtelen voltam drukkolni neki, mert tudtam, hogy mi lesz a vége. Ha csak a film végén derülne ki a villámcsapás, hát az lenne az igazán nagy WTF dolog, attól sokkal reliásabb lenne az egész. Nekem ez így … elrontotta az egész filmet. Amúgy, alapvetően nem tartogatott semmi újdonságot az egész. Egy amerikai kisvárost ismerhettünk meg, ahonnét az írói ambíciókat dédelgető helyi srác mindenképp el akar menekülni, eközben meg a többi gimis az átlagos gondjaikkal küzd, minthogy milyen legyen a végzős bál, vagy felvállalják-e azt, hogy melegek. Tulajdonképpen semmi eredetit nem tartalmazott a film, a fő élvezeti faktor pedig már az első percben elveszett.

struck.by.lightning-002

Pedig lehetett volna ez a film érdekes, akkor, ha például jobban rámennek a mellékszereplőkre. Érdekes lett volna a tény, hogy miszerint változtatja meg az életben maradt diákokat Carson halála, de úgy tűnik abszolút nem történt semmi. Az élet ment tovább, de azért feltűnt a srác hiánya – talán ez volt a lényege az egésznek? Egyáltalán miről akart ez szólni? Sajnálattal írom ezt le, de leginkább csak a felszínt kapargatták, holott attól sokkal többet megtehettek volna. Alapvetően érdekes karaktereket írtak meg, például Claire, a pompomlány vagy a melegségét felvállalni képtelen két srác. Lett volna bennük kakaó, ahogy Malerie-ben is, meg úgy az összes szereplőben. De egyiket se fejtették ki bővebben, egyszerűen csak voltak, ahelyett, hogy elgondolkodtattak, vagy szórakoztattak volna. Ahogy írtam is, a felszínt kapargatták, de egy olyan filmnél, ahol a főhős az első percben meghal, ez egyszerűen kevés. ((A The Carrie Diaries se lenne olyan érdekes, ha nem lennének jók a mellékszereplők, hiszen Carrie sorsát eleve ismerjük.)) Ergó az ilyen típusú történetekben kutya kötelességük lenne építeni a mellék alakokra, de nem felületesen, hanem rendesen.

struck.by.lightning-003

A film történeti részén túl más problémát nemigazán fedeztem fel. Gyönyörűen volt fényképezve, ízléses volt a rendezés, szép tájakat láthattunk, megjelent előttem az egész kisvárosi milliő. amit imádtam benne. Külön jó volt az, hogy a zene hangsúlyos szerepet kapott az egészben, hiszen egy fiataloknak szóló filmtől valami hasonlót várnék el. Ami a színészeket illeti, hát igazi sztárparádét gyűjtöttek össze. Oké, pontosítok, a nevek a legtöbb embernek biztos nem mondanak semmit, de basszus, egy olyan sorozatrajongónak, mint én, ez maga volt a kánaán. A teljesség igénye nélkül ők szerepeltek a filmben. Chris Colfer (Glee); Christina Hendricks (Mad Men); Dermot Mulroney (New Girl); Allison Janney (Az elnök emberei); Sarah Hyland (Modern család); Ashley Rickards (Awkward); Graham Rogers (sokkal dögösebben, mint a Revolution-ban); Matt Propkop (Modern család), Robbie Ammell (Revenge); Polly Bergen (Született Feleségek); Allie Grant (Suburgatory) valamint az imádnivaló Rebel Wilson (Pitch Perfect). Most tényleg, mi ez, ha nem sztárparádé? Olyan sok jó és általam szeretett színész gyűlt itt össze, már csak miattuk megérte volna, ha valami jóminőségű cuccot kapunk meg…

Értékelés: 5/10
Sajnos nekem ennyit ért a Struck by Lightning, bár az is lehet, hogy én várok sokat az efféle független filmektől. Történetét tekintve pedig engem sokszor hidegen hagyott a sztori, hisz tudtam, mi lesz a vége. Mindenesetre voltak szerethető pontjai, a zsarolós történetszál például még érdekes is volt. A filmet érdemes megnézni azoknak, akik valamelyik színész rajongói, a Glee fanoknak pedig egyenesen kötelező, csak ne tápláljatok túl nagy reményeket, mert akkor ti is csalódni fogtok, pont úgy, mint én. Ó, és a magyar felirat letöltéséhez kattintsatok ide.

struck.by.lightning-poster

3276 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

10 Hozzászólások

 1. Húúú nagyon köszi a feliratot, erre vártam mikor lesz. :)
  Ma vagy holnap meg is lesem. Carter Jenkinst és Robbie Amellt is rég láttam, jéé ott a Revolution fiúka is. :) Remélem tetszeni fog a film, most megpróbálom “agy kikapcsolás” nélkül nézni. :D

 2. Úgy ültem le megnézni az SBL-t, hogy előtte már olvastam Christől a film könyvváltozatát, ezért a film nem is okozott sok meglepetést, és tudtam, hogy miről fog szólni a történet. Abban én is egyetértek veled, hogy a film elején nem kellett volna megtudnunk, hogy meghal Carson, mert így sokaknak értelmét vesztheti az üzenet. Ebből a szempontból a regény jobb volt, mert ugye ott ez kimaradt, és csak a végén tudta meg az olvasó, hogy gyakorlatilag a semmiért harcolt a srác.
  De ettől szerintem még a filmnek van mondanivalója, nem is kevés. Egyrészt az általad is említett a harcolja az álmaidért, másrészt az is, hogy ne a mások által rád kényszerített skatulyák/szabályok szerint élj, hanem próbálj meg kitörni belőle. Carsont mindenki egy okoskodó hülyeként kezelte, ezért is vált kirekesztetté, és ezért harcolt azért, hogy elhúzhasson a kisvárosból, és valóra válthassa az álmait. A mellékszereplők pedig pont azt bizonyították be, hogy inkább mindenki marad a komfortzónáján belül, nem vállalják fel az igazi énjüket, az igazi vágyaikat, mert félnek, hogy ők is arra a sorsra jutnak mint Carson. Kirekesztettek lesznek és nevetség tárgyai. Claire erre az egyik legjobb példa, amikor Carson kérdésére, hogy miért nem lett belőle balerina, azt válaszolja, hogy azért nem, mert másodikban kinevették a vágyait. Attól még, hogy Carson meghal, nem tűnt értelmetlennek az, hogy küzdött az álmaiért, és igenis elgondolkoztatta a mellékszereplőket, még akkor is, ha szerinted ez annyira nem látszott meg rajtuk. Malerie karaktere pedig szerintem nagyon is jó volt, meglepően jó gondolatokat közvetítettek rajta keresztül.
  Nekem az is tetszett, hogy nem tudtál ráhúzni egy konkrét műfajt sem, mert kellően komoly volt, ott, ahol ezt megkövetelte a sztori, de ugyanakkor jókat lehetett mosolyogni azon, ahogy a többieket megzsarolta a srác. Lehetett rajta nevetni, és én tudtam rajta sírni is.
  Persze biztos ennél jobban is meg lehetett volna írni, de én nem gondolkoztam ezen, csak hagytam, hogy vigyen a történet, és tetszett amit láttam.
  Carson amúgy egy eléggé összetett karakter volt, én az elején ugyan úgy viszonyultam hozzá, mint a film többi karaktere: idegesített, és egy hülye okostojásnak tartottam, de aztán megváltozott róla a véleményem, ahogy lassan megértettem a mozgatórugóit, hogy miért is harcol. És attól még, hogy a végén a fiú meghal, az üzenet átjött: kellenek álmok/célok az életben, még akkor is, ha végül kudarcot vallunk, mert ha nincsenek, akkor mi értelme van az életünknek?

  • Miközben olvastam a kommented arra gondoltam banyek, nekem ezek nem is igazán tűntek fel, de miért lehet ez? Aztán eszembe jutott, nem lehet, hogy te azért látod át jobban, mert olvastad a könyvet? Leírva biztos jobban átjött az üzenet, mint így, mozgóképen, idétlen kezdéssel ami rányomta az egészre a bélyegét. Ami a mellékszereplők elgondolkodtatását illeti, erre igazából kevés időt is hagyott a film. Mennyi volt, amíg mutatták őket? 1-2 perc? Annyiból nem lehet sok mindent leszűrni, és ezt nagyon sajnáltam.

   Ami Malerie-t illeti, én nagyon erőltetettnek éreztem, pláne néhány dialógusát. Valahogy nem illett bele a szituációba, ha szabad így fogalmaznom. Szóval, nekem a film csalódás volt, de ha a könyvet egyszer elolvasom – ha megjelenik magyarul, – biztos nekem is jobban átjön majd a mondanivaló.

   • Igen, valószínűleg azért látom másképp a filmet, mert előtte olvastam a regényt, és több időm volt a miérteken gondolkozni, mint az a nem egészen másfél óra, amíg a film tart.
    A mellékszereplők elgondolkodtatását illetően: el is felejtettem, hogy itt csak Claire-t látjuk, ahogy odaadja Carsonnak az írását. A könyvben majdnem minden megzsarolttal beszélget egy kicsit hogy megértse, mi is van a felszín alatt, és ezért mondom, hogy azért elgondolkodtatta őket a srác. Amúgy a regényben nincs benn a temetés, meg az az 1-2 perc, ami a többiekkel foglalkozik, mert ugye Carson naplóját olvassuk, és csak egy újságcikk van a haláláról a regény végén. Azt aláírom, hogy azon kívül, hogy Claire várja a vitát a bál témájával kapcsolatban, de nincs már Carson, ezért nincs vita se, meg hogy mindenki ott van a temetésen semmi jele annak, hogy bárkit is elgondolkodtatott volna az egész. Ez azért a regényben jobban meg volt oldva, annak ellenére, hogy Carson gondolatait olvassuk.

    Igen, a könyv olvasása sokat segít a dolgon :) Csak győzzük kivárni, míg valamelyik kiadónak eszébe jut kiadni Chris írásait. Ciki, nem ciki, én a Land of Stories első részét is imádtam, és alig várom az augusztust, hogy olvashassam a második részt is :)

    • Banyek, ha ezeket is betették volna a filmbe, akkor sokkal jobb lett volna az egész. Szomorú az, amikor egy jó könyvet, kevésbé jól filmesítenek meg :/

     Bezzeg ha a Glee sikeres lett volna itthon, már rég kiadták volna a regényt. De ki tudja, hátha behozza valamelyik kiadó :)

     • Halkan megsúgom, hogy előbb volt a film, mint a könyv :) Már tavaly áprilisban túl voltunk az SBL film bemutatóján a TriBeca filmfesztiválon, amikor augusztus elején jött a hír, hogy Chris megírja a film könyvváltozatát.
      Durva amúgy, hogy Chris írta a forgatókönyvet és a regényt is, de valahogy a könyv jobban sikerült…

      Elég lenne szerintem a könyvkiadáshoz az is, ha az RTL adná a sorozatot. Amúgy meg a remény hal meg utoljára: 1986-ban adták ki Diana Wynne Jones A vándorló palota című regényét, 2011-ben végre megjelent magyarul is. Addigra persze már rég beszereztem angolul…

     • Hoppácska. Akkor úgy tűnik kijavította a könyvben a saját hibáit, miután látta a filmet a vetítésen. Okos gondolat :D

 3. én nemrégen láttam a filmet és nekem naggggyon bejött.chris itt teljesen más mint a gleeben.ottis imádom de itt teljesen uj oldalát láttam ami szintén nagyon bejött.nekem nagyon átjött a film hangulata.a kapcsolata az alkesz anyjával meg ez az egész ki akarok törni a kisvárosbol dolog lehet azért mert néha énis ugy érezm magam mint carson..

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here