Főoldal Kritika és Értékelés Pilot In The Flesh – Ahogy az angolok a zombikat látják

In The Flesh – Ahogy az angolok a zombikat látják

11
Oszd meg!

Mostanában én is rákattantam a zombis sorozatokra és filmekre, éppen ezért már az In The Flesh elkészülésének a híre is lázba hozott. Egyetlen dolog riasztott el azonban a megnézéstől, mégpedig az a fránya akcentus. Aztán nem sokkal a premiert követően érkeztek a vegyes kritikák, volt, akinek bejött, de a legtöbben inkább fujjoltak, mert szerintük sok volt a dráma, és eleve, miért nem emberevés van terítéken, ha a főhősök zombik. Na utóbbi miatt képtelen voltam kivárni a magyar premiert, és elfelejtve az angol akcentus iránti undoromat nekiveselkedtem. Azt nem mondom, hogy életem legjobb döntése volt, de a fülem már kezdi megszokni, szóval nemsokára jöhet a Downton Abbey is.

In The Flesh

Az In The Flesh tényleg egy nem hétköznapi zombis sorozat. Az “ébredés” után járunk pár évvel, a kormány sikeresen legyőzte a zombikat, sőt, kifejlesztett egy olyan eljárási formát, amivel ezek a zombik rehabilitálhatóak, azaz amíg a családjuk folyamatosan injekciózza őket, addig az agyuk megfelelően fog működni. Azonban ezek a “részlegesen halott szindrómás” emberek nem olyanok, mint az egészségesek. Folyamatosan sápadtak, a szemük sem emberi, így sminkkészlettel és kontaklencsével próbálják integrálni őket a társadalomba, ahol leginkább a félelem és a pánik az, amit az emberek éreznek a “korcsok” iránt, utóbbi jelzővel pedig ők látták el az egykori zombikat. A fecskendőknek vannak mellékhatásai is, például a fokozott “flashback”, amivel a részlegesen halott szindrómás újra átéli zombi-létének legnyomasztóbb pillanatait, legyen az ölés, vagy a mód, ahogy az ébredés után kiásta magát a föld alá temetett koporsójából.

In The Flesh 05

A főhősünk, Kieren öngyilkos lett, miután a barátja Afganisztánba ment katonának, de ő is felébredt, a szülei pedig úgy döntenek, elviszik őt a városba, ahol azonban elég nagy a “korcs”-ellenesség, amit a helyi pap is aktívan szít, nem is beszélve arról az alakulatról, ami a veszélyes időkben védte a várost. Utóbbiban szolgál Kieren testvére, Jem is, aki maga sem tudja hogyan érezzen Kieren iránt. A beilleszkedés az ellenséges városban szinte lehetetlennek tűnik, egészen addig, míg a helyi erők főparancsnoka, az önfejű és a város vezetőjének kikiáltott Bill meg nem tudja, az Afganisztánban szolgált fia életben van … vagyis, csak részlegesen …

In The Flesh 04

Az tetszik a legjobban az egészben, hogy itt nem a zombik levadászása a lényeg, hanem a mód, ahogy ezek a részlegesen halottak megpróbálnak visszatérni a társadalomba. Nagyon jól megmutatják az emberek reakciót, a félelmet, utóbbiban kifejezetten érdekes Kieren húgának a karaktere, aki fél a saját bátyjától, de mégis, valahol szereti őt. Külön érdekes az egész szituáció bemutatásában Bill esete, aki szó szerint “korcs”-ok ölésével töltötte az elmúlt éveket, és olyanoknak is kiloccsantotta az agyát, akik már megkapták a megfelelő gyógykezelést, és nem voltak már veszéllyel a társadalomra. Utóbbi esetében pedig külön érdekes az, ahogy a fiával bánik majd, igaz, ez csak a második részben van így.

In The Flesh

A részlegesen halottakat is igencsak jól ábrázolja a sorozat. Olyan apróságokra is kitér, hogy ők nem ehetnek vagy ihatnak semmit, mert rosszul vannak tőle, de a legjobban a bűntudat van reprezentálva, ami azért kínozza őket, mert embereket öltek amíg nem voltak saját maguknál. Kieren esete külön érdekes, mert ő öngyilkos lett, távozni akart a világból, de mégis visszatért, ez a helyzet pedig fokozottan érdekessé teszi az ő történetének az elmesélési módját. Az már csak hab a tortán, ahogy a második részben kezdtek utalgatni arra, SPOILER talán meleg, és valószínűleg Bill fia, a jóképű Rick az, akivel szerelmesek SPOLER VÉGE egymásba, de utóbbi nem tudja elfogadni ezt az érzést. Ha másért nem is, hát emiatt biztos érdemes belenézni a sorozatba. A közeljövőben pedig érdekes lehet az első részben pedzegetett kék tabletta, ami elvileg elveszi a részlegesen halottak bűntudatát, de úgy fest visszaváltoztatja őket a korábbi állapotukba.

In The Flesh 03

Lévén angol sorozat, teljesen más az egésznek a felépítése, mint az amerikai társaiké, sokkal lassabb, finomabb, és mondhatni élvezetesebb is. Tetszik az, ahogy elsősorban a karakterekre építenek, ehhez pedig különösen jó alapot nyújtanak az olyan tehetséges ifjú színészek, mint Luke Newberry, akit a Harry Potter filmek alatt már a szívembe zártam. David Walmsley pedig most mutatkozott be a számomra, mint Rick, de már oda meg vissza vagyok tőle és a karakterétől is, hiszen annyi lehetőség rejlik még benne. Az idősebb generáció nagyágyúi is megtalálhatóak az epizódban, és tulajdonképpen a színészi játékra nem is lehet panasz. Ami a vizuális elemeket illeti, tetszik ez a sötét tónusú fényképezési mód. Nem teljesen sötét, de nem is világos, pont olyan, amilyennek ezt a világot elképzelném. Tulajdonképpen az egészet az angol profizmus jellemzi, ha pedig végre teljesen sikerül legyőznöm a brit akcentus iránti fóbiámat, akkor örömmel vethetem bele magam az angol sorozatok világába.

In The Flesh 06

Értékelés: 10/10
Mi mást is adhatnék erre? Már most remegve várom az új részt, és elég dühös vagyok azért, mert a BBC csak három részt készített el a sorozatból, pedig ez sokkal többet megérdemelt volna. Mivel a nézettség elég jó, ezért valószínűsíthető a folytatás, ami remélem legalább tíz részt megél majd. A fináléról azt hiszem fogok még írni, de nem akarok előre ígérni semmit. Azt viszont már most elmondhatom mindenkinek, ezt a sorozatot látni kell, mert megérdemli a figyelmet, még azoktól is, akiket irritálnak a zombik…

11 Hozzászólások

 1. Mióta kiírtad a fészre, hogy jön a kritika, ezt vártam. :)
  Anno a trailer alapján már megtetszett, és nem is csalódtam benne. Mivel a Walking Dead-et nem néztem, csak a francia Les Revenants-ot, ami szintén nagyon jó, így kiváncsi voltam itt hogyan lesz a “zombiság”. A főszereplő nagyon szerethető a családjával együtt, a pap viszont nagyon nem. Megyek is megnézem még 1x mindkét részt.
  A nézettséget akartam volna nézni, de nem találtam sehol se. A 3 rész tényleg kevés :(, remélem lesz még több is majd.
  Nagyon örülök, hogy neked is tetszett. Akkor jövőhét hétfőn készülhetünk az “évadzáróra”. :(

  • + amit elfelejtettem: a meleg szálat nem vettem észre, lehet most majd jobban figyelek. Mondjuk mikor meglátták egymást, furcsán néztek ez igaz, de más nem szűrődött le, lehet rossz a jelfogóm/értelmezőm. :D
   Egyébként szuper kritika lett.

   • Hú, a Les Revenants-tól a francia nyelv rémisztett el (igen, szörnyű vagyok), de lesz szinkronnal, majd belenézek :) A pap meg a katolikus szál engem is zavar :/

    Ó, és a meleg szál. Nekem annyira egyértelmű, pláne az apróbb utalásokból, mint az, hogy Rick apja nem akarta egyedül hagyni Ricket és Rent. Vagy, amikor Ren mondta, hogy nem kell mindig rá hallgatnia. Hatalmas a megfelelési kényszer Rickben, lásd a sörivást amikor rosszul volt tőle, és eközben milyen figyelmes Rennel. Plusz az a mondat, “megittunk pár sört aztán csináltunk ezt-azt”. Asszem valahogy így volt, most nem keresem vissza. Akkor az általad említett nézés is, no meg miért ölné meg magát Ren, ha csak egy jó barátja meghalna? Oké, a barátság fontos dolog, de emiatt senki se szokott öngyi lenni. Nekem ez nagyon nagyon arra utal, hogy Ren és Rick = <3 Remélem a harmadik részben majd lesz valami konkrétum is :)

    • Most, hogy megnéztem még1x én is észrevettem már a jeleket. :) Egyébként nagyon tetszik a sori. Fura mert a zombi témát régen nem szerettem, de úgy látszik a Warm Bodies megszeretette. :)
     Már akartam kérdezni tőled, hogy a Bates Motel-t nem tervezted kipróbálni??? Nekem nagyon tetszik, szerintem neked is tetszene. (feltéve, ha még nem próbáltad be, mert ha már igen és nem tetszett) akkor a mondatom 2. fele nem érvényes. :D

 2. Akkor ez egy rendes sorozat? A Walking Dead is zombis, de az tesóm nézi inkább de az nekem eléggé félelmetes meg undorító. xD

  • Ebben nincs olyan, hogy embereket esznek, meg hasonlók, itt a drámára mennek, arra, miképp illeszkednek be a meggyógyult-zombik a társadalomba. Az első két-három percben van csak minimális durvulás, azon túl pedig semmi. És igen, sorozat, de csak három részes berendelést kapott.

 3. Megnéztem az első két részt és nagyon tetszettek. Valahogy mások az európai sorozatokat, mint az amerikaik, nem tudom, miért. Jó volt. Szimpatikusak a szereplők, a történet is jól ki lett találva. Szóval van benne továbbra is potenciál.

  • Pontosan! Ég és Föld a különbség az amerikai és az európai típus között. Persze mindegyikben van valami jó :)

 4. Eddig még egyszer sem írtam a cikkeidhez (csak olvastam őket nagy lelkesedéssel), de most úgy gondoltam, hogy én is lefirkálom ide a gondolataimat. A te kritikád után kezdtem el nézni a sorozatot. (Be kell vallanom, hogy nagy hibám az, hogy csak akkor kezdek el nézni egy sorozatot, ha a főszereplők között van legalább egy olyan ember, aki bejövős, aki jóképű számomra) Elsőre megtetszett a sorozat felfogása, az, hogy nem az emberek megölésére fektették a hangsúlyt, – régebben már néztem a The Walking Dead-et, de nekem az túl véresre bizonyult. – hanem a zombik érzéseire, a beilleszkedésükre. Imádom, hogy a karakterek kidolgozottak, nem úgy mint egyes amerikai sorozatokban, ahol csak annyit tudunk a szereplőkről, hogy mi a nevük. Az évadzárón kötelező sírás is megvolt. Mindent összevetve nállam is 10/10 és várom, hogy jöjjön a követező évad :D

  • Hű, nagyon jó ezt olvasni, hogy a kritika miatt kezdtél bele, az meg aztán pláne király, hogy az oldalt is létrehoztad :) A harmadik részről lesz majd kritika, csak bevárom még a feliratot, mert az angol akcentust még nagyon szoknom kell :) De nyugodtan tedd majd ki, az ilyet sose bánom. Remélem másnak is bejön majd a sorozat, mert tényleg érdemes megnézni, ráadásul rövidke is, így sok időt sem vesz el az embertől.

 5. Jaj és még valamit szeretnék neked írni (remélem nem veszed hirdetésnek). Létrehoztam facebook-on egy magyar rajongói oldalt az In The Flesh-nek – még nem olyan profi, mivel új vagyok, de hátha belejövök – Írtad, hogy majd írsz kritikát a harmadik, évad záró epizódról. Esetleg ha majd kész lesz, szólnál ? :D Kiraknám mint hivatalos kritikát a sorozatról. Ja és még valami: Ezt a kritikádat is kiraktam, mert nagyon eltaláltad, (forrás feltüntetve) remélem nem nagy gond!

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here