Főoldal Érdekességek Cikksorozatok Top10 hazai celeb-botrány: Munkanélküli & Nyugdíj

Top10 hazai celeb-botrány: Munkanélküli & Nyugdíj

7
Oszd meg!

A különféle segélyek és támogatások igénybevétele amúgy is necces téma az országban, de ez hatványozottan igaz akkor, amikor híres emberek igénylik azokat a támogatási formákat, amik alanyi jogon járnak minden magyar állampolgárnak. Az utóbbi években két eset kavart nagyobb port a magyar médiában: az, amikor Zimány Linda munkanélküli segélyt igényelt és kapott, illetve amikor Somló Tamást fellebezett a Nyugdíjhivatalnál, mert kevés nyugdíjat állapítottak meg nála. Íme, a két eset röviden.

Zimany Linda

2010-ben a Pokermánia weboldal robbantotta a bombát, Zimány Linda playmate, modell és műsorvezető igényelte a munkanélküli támogatást, ami ugye alanyi jogon járt neki is. Amikor először felkereste őt a weboldal mindent tagadott, később perrel fenyegetettett, de aztán végül bevallotta az igazságot.  “Mint minden dolgozó embernek, nekem is vonták a fizetésemből a járulékokat, a tb-t, a nyugdíjjárulékot. Áprilisban megszűnt az állásom. Hogy a munkaviszonyom ne szakadjon meg, ezt hivatalosan is be kellett jelentenem. Igenyeltem a támogatást” – indokolta döntését a Vasárnapi Blikknek. Ugyanis Linda több évig a Cool tévénél dolgozott műsorvezetőként, és mivel 2010-ben éppen nem volt munkaviszonya, tényleg járt neki a támogatás. Ám az eset országszerte nagy felháborodásokat váltott ki, különösen azért, mert nem sokkal később szerepelt Zimány Linda ismét a Playboy címlapján, amiért egy és másfél millió forint közötti összeget kapott a nyuszis magazintól. Az eset pedig azért is okozott közfelháborodást, mert miközben járt számára a napi 1355-forintos segély, addig az ország legdrágább éttermeiben ebédelt, elit szórakozóhelyek VIP termébe járt bulizni, Gucci ruhákat és Louise Vuitton táskákat vásárolt magának, igaz, vélhetően utóbbiakat nem a munkanélküli segélyéből finanszírozta…

Somlo Tamas nyugdij

A másik nagyobb vihart kapott eset Somló Tamásé volt, akinek a kálváriája 2010 áprilisában kezdődött. A legendás énekes ugyanis egy joghézag miatt csupán minimálnyugdíjra volt jogosult, ami 28.500 forint volt akkoriban. „Mint a zenészek többsége, így én is egyéni vállalkozó vagyok. azonban hiába dolgoztam, illetve kaptam a fellépéseim után honoráriumot 1963-tól egészen a rendszerváltásig, a kifizetésekért felelős intézmények, mint az Interkoncert és az ORI, az átkos összeomlásával egy időben csődöltek be. A cégek megszűnésének pillanatában minden eddigi kifizetésemet terhelő járulék, így a nyugdíjam is a semmibe veszett.” – nyilatkozta a zenész a Blikknek. Somló – aki azóta megszerezte a jogászi végzettségét is, – azonban nem adta fel, és tovább harcolt a nyugdíjáért. Később kiderült, hogy miért kap olyan kevés nyugdíjat, ugyanis a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság elveszítette azokat az igazolásokat, amik bizonyítják azt, hogy Somló minden egyes koncertje után rendesen adózott. “Segélynek is nevetséges ez a pénz, amit a nemzedékem zenészei számára megállapítottak. Gondolok itt az Omega, a Metro vagy az Illés tagjaira, a szólistákról nem is beszélve. Nagy Feró vagy Komár László sem tudott folyamatos munkaviszonyt igazolni, így az őket megillető nyugdíj is a 40 ezres sávban mozog” – magyarázta a lapnak Somló, és felemlegette azt az esetet is, hogy többen össze is súgtak a háta mögött, miközben a nyugdíjáért harcolt. Legutóbbi információk szerint havi 48.500 forintos összegre jogosult végül, nem tudni, hogy azóta találtak-e megoldást. Mindenesetre az énekesnek vélhetően jól jött a The Voice mesteri szerepe, amiért a hírek szerint hét millió forint körüli összes ütötte a markát.

Somlo Tamas nyugdij 2

7 Hozzászólások

  1. Én erre azt tudom, mondani csak, hogy ne sértsek meg senkit, ha a kisebbség igényelhet ilyen segélyt, akkor már Linda aki ráadásul még dolgozott is, miért ne igényelhetné, hogy mire költi a pénzt az már lényegtelen, de legalább volt munkája, és még ha nem is mindig, de adózott is..

    • Ami jár, az jár, csak sok ember dühöngött azért, hogy Lindának is jár, akinek vélhetően nem volt rá szüksége. Mindenesetre nem akarok állást foglalni a témában, ezért igyekeztem a cikket is pártatlanul megírni :)

  2. Igen tényleg mindenkinek jár. De Somló Tamás esete is furcsa mert neki a dalai után jár jog díj is ami nem hiszem hogy olyan alacsony lenne de én nem értek az ilyen dolgokhoz. Lindának ha jól tudom akkor most sincs rendes munkája(lehet hogy van csak mi nem hallottunk róla) az utolsó hír amit hallottunk róla hogy megnyert külföldön valami szépségversenyt.

    • A jogdíj az valóban jár, de ők zenekar, tehát a pénz is több felé oszlik. Plusz, nem valószínű, hogy az a jogdíj olyan sok lehet, hiszen ma már nem nagyon adják a rádiók a régi kultikus előadók egykori slágereit. Bár, lehet, hogy én hallgatok rossz rádiót :)

  3. Bár Zimány Linda esetében kevesebb pénzről volt szó,de ezt sokkal felháborítóbbnak tartom,mint pl. Győzikéék adócsalását (miközben az is elég undorító dolog). Milliárdos pasijai vannak,az égvilágon mindene megvan,de képes még ezt a pénzt is felvenni egy kis zsebpénznek,mikor más embernek ebből épp hogy fenn tudja tartani magát. Undorító ez a nő.

  4. 1979-től az Interkoncert közvetítésével külföldön dolgoztam, zenészként. Emlékezetem szerint 1988-ban közölték, hogy a továbbiakban nem kell sem a bruttó utáni 10% közvetítési díjat, sem a TB-járulékot (akkor kb. havi 40-45 márka volt) fizetnem. A kilenc év alatt kb. 7 évnyi járulékot fizettem. Ennek az összegnek nyoma veszett és ezek az évek súlyosan hiányoznak a szolgálati évekből. Sem segélyre, sem semmiféle másra nem tartok igényt, csak keresem a befizetett járulékok nyomát. Jogdíjaim sincsenek, nem vagyok sem celeb, sem sztár. Évekig dolgoztam külföldön, hazám becsületére és becsülettel fizettem mindig, mindent. Most akkor ezek az évek elvesznek és még azt is vegyem tudomásul, hogy fogjam be a pofám?
    Nem vagyok egyedül, most lesz nyugdíjkorú rengeteg kortárs kollégám. Mi van most ???

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here