Főoldal Oldal Blog Sorozatokkal kapcsolatban kérdeztek, én meg feleltem

Sorozatokkal kapcsolatban kérdeztek, én meg feleltem

0
Oszd meg!

Tegnap kaptam tizenöt kérdést, amit az egyik állandó olvasónk, Ricsi küldött el, ezek a kérdések pedig a szakdolgozatához kapcsolódnak, és olyan embereknek küldte el őket, akik sorozatokkal foglalkozó blogot vagy weboldalt szerkesztenek. A hasonló felkéréseknek mindig szívesen teszek eleget, hiszen nekem is segített pár ember, amikor a saját szakdolgozatomat készítettem. Plusz úgy gondoltam, hogy  titeket is érdekelhet egy-két válasz, így bemásolom ide is. Jó böngészést :)

1. Melyek a kedvenc amerikai fikciós sorozataid (nem csak mostaniak, hanem korábbiak is), s miért?

Olyat direkt nem mondok, ami még nem ért véget, mert nagy csalódás a Glee és a The Vampire Diaries idei évada is. Az abszolút kedvenc sorozatom a Buffy a vámpírok réme, emellé csatlakozott idén az Emily Owens, MD is. Előbbi azért, mert hét évadon át kiváló minőséget hozott, nem éreztem gyengének egy epizódját sem. Ugyanebben a cipőben jár Emily Owens is, nagyon stabil volt végig, az összes részét élveztem. Bár sok olyan sorozat van, amit szerettem, de még a Bűbájos boszorkákban is volt üresjárat…

2. Szerinted mely sorozatok a legjelentősebbek, melyek alkották a legmaradandóbbat  tartalmi, történetmesélési szempontból, s miért?

Történetmesélési szempontból mindenképp a Lost, hiszen mondhatni azóta divat a flashback jelenetek elterjedése, ami remek mód egy sztori alaposabb kitárgyalására.

3. Szerinted mely sorozatok a legjelentősebbek, melyek alkották a legmaradandóbbat  a karakterek megjelenítése, felépítése szempontjából, s miért?

Nem igazán tudnék kiemelni egyet sem.

4. Szerinted mely sorozatok a legjelentősebbek, melyek alkották a legmaradandóbbat  a képi megjelenítés szempontjából, s miért?

Ezt a kérdést is passzolnám, ezt tőlem okosabb emberek jobban meg tudják mondani.

5. Szerinted milyen főbb változásokon mentek át – úgy nagy általánosságban – az amerikai fikciós sorozatok az elmúlt 20-30 év alatt a történetmesélés, a karakterfelépítés és a képi megjelenítés szempontjából? S milyennek ítéled a mai állapotot?

Nem véletlenül nevezik napjainkat a tévé fénykorának. Sokszor mozis szintű CGI-t alkalmaznak a sorozatok, emellett már a tévé is képes a mozi élményének átadására, méghozzá ingyen és bérmentve. Értelemszerűen a technikai fejlődés jót tett a tévéiparnak is. Ami a történetmesélést illeti, sokat módosult az is, hiszen ma már nincsenek tabu témák, míg azért húsz-harminc évvel ezelőtt sok mindent nem lehetett csak úgy képernyőre engedni. Mára már semmi sem tabu, és ez így van jól.

6. A saját blogodon mely sorozatok a legnépszerűbbek, mely sorozatok bejegyzései a legolvasottabbak, illetve kapják a legtöbb kommentet? Tehát melyekhez fűznek sok elismerést, s melyek váltják ki a legtöbb vitát?

Egyértelműen a Glee és a The Vampire Diaries. Persze a Glee abból a szempontból is jelentős, mert jelenleg ez az egyetlen sorozat, aminek minden részéhez van kritika. Legkésőbb nyáron tervezem, hogy egy másik széria is hasonló módon, hetiben legyen kibeszélve az oldalon.  A TVD kritikák váltják ki a legtöbb vitát is, többek között azért, mert másképp látom ma már a sorozatot, mint évekkel ezelőtt.

7. Melyek azok a sorozatok, amelyek szerinted közepesek, vagy csak nem annyira jók, esetleg rosszak, s mégis nézed (már ha nézel ilyet)? S miért nézed?

Jó példa a 90210, amit már nem szívesen nézek, de kíváncsi vagyok, hogyan zárják már le a történetet. Ha kitartottam öt és fél évadig, nem fogom most feladni. Olyan sorozatokat, amiket már évek óta nézek nehezebben kaszálok el, mint egy újoncot, amihez nem alakítottam még ki érzelmi kötődést.

8. Melyek azok a sorozatok, amelyeket nem feltétlenül a történet miatt nézel? Mi miatt nézed? (pl.: hangulat, zene, látvány, karakter, színész, stb…)

Jelenleg nincs ilyen. Túl sok minőségi sorozat van, nekem pedig elsősorban a történet a fontos. Csak azért, mert egy kedvenc színész(nő) játszik valahol, maximum az esélyt adom meg az adott sorozatnak, de ha nem tetszik, amit ott látok, nem fogok automatikusan ottmaradni. Olyan széria viszont volt, ahol csak egy adott karakter érdekelt, de ott áttekertem a többieket :)

9. Melyek a kedvenc karaktereid, s mely sorozatokból?

Több is van, ha pedig erre a kérdésre holnap válaszolnék, valószínűleg más választ kapnál. Nagyon szeretem például a Modern családból Philt, a Glee-ből Kurtöt vagy éppen a Buffy a vámpírok réméből Willowt. Ó, és ne felejtsük el Virginia és Burt kettősét a Raising Hope-ból, amit azok ott együtt levágnak az embertelenül jó.

10. Volt olyan, hogy egy karaktert eleinte utáltál, majd megkedvelted? Illetve volt-e ilyen fordítva? Mely karakterek voltak ezek, mely sorozatokból?

Egy van, de ő nagyon. Gloriát gyűlöltem a Modern családból, mert Sophia Vergara akcentusa és az idegesítő hangja az őrületbe kergetett, és éveken keresztül miatta tettem parkolópályára a sorozatot. Aztán elkezdtem nézni szinkronnal, Pikali Gerda pedig jött, látott és győzött, azóta pedig Gloriát is megszerettem már.

11. Mely általad nézett sorozatok mentek át jelentős, meghatározó változásokon (minőség, történet vagy szereplők szempontjából) az évadok alatt? Mik voltak ezek a változások? Szerinted ezek előnyére vagy hátrányára váltak a sorozatnak?

Ebből a szempontból szerintem a legjobb példa a One Tree Hill, ami fennállása alatt legalább háromszor változott meg, ráadásul nem is kicsit. Az első négy évadban tinisorozatként üzemelt, majd ugrottunk négy évet, aztán a hatodik évad végén elbúcsúzott pár főszereplő, és utána megint módosult a sztori. Az OTH esetében jól megoldották a változásokat.

12. Melyek a kedvenc sorozatepizódjaid, s mely sorozatokból?

A 2×21 a The Vampire Diaries-ből kiemelkedően jó volt, bármikor újra tudom nézni. A Raising Hope 3×14, ahol a Modern család módra üzemeltek, az is haláli volt :)

13. Szerinted melyik volt minden idők legjobb sorozatzáró epizódja? (Miért?)

Buffy a vámpírok réme. Nemrég megnéztem harmadjára is, de még mindig ugyanannyira imádom. Amúgy is epikus volt a Buffy hetedik évada, de ahogy Sunnydale elpusztításával feltették az i-re a pontot, hát zseniális volt. Pár jelenet különösen megmaradt bennem, mint Spike önfeláldozása vagy ahogy Buffy ugrált a tetőkön. Mindenképp ez volt A legjobb szerintem.

14. Szerinted melyik volt minden idők legrosszabb, legidegesítőbb sorozatzáró epizódja? (Miért?)

Itt tulajdonképpen bármelyik sorozatot fel lehetne sorolni, amit elkaszáltak, és emiatt a készítőknek nem volt idejük rendes finálét kreálni.

15. Miért kezdtél el sorozatokat nézni?

Miért kezd el filmeket nézni az ember? Vagy olvasni? Nem hinném, hogy bárki is okkal kezdene el sorozatokat nézni. Már ha oknak lehet nevezni azt, ha valaki unatkozik :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here