Főoldal Hírek Felbolydult a Net ByeAlex győzelmén + Alex üzenete

Felbolydult a Net ByeAlex győzelmén + Alex üzenete

16
Oszd meg!

Felbolydult méhkasként üzemel a Facebook, a Youtube és minden egyes portál, ahol hozzá lehet szólni, és ami megírta hírként a tegnapi végeredményt, miszerint ByeAlex fogja képviselni hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ekkora differencia korábban még soha egy verseny végeredményekor sem volt, a fujjolók és a lájkolók arányát pedig még jóindulattal sem merném megsaccolni. Ha csak a Media Addict kommentelőit nézem, úgy állapíthatom meg, hogy 60-40% az arány, a fujjolók részére – de mégis a lájkolók az igazi győztesek, mert ők nagyon örülhetnek majd Májusban.

A saját véleményemet már elszajkóztam párszor, egyáltalán nem ByeAlex volt az, akit szívesen láttam volna az Eurovízió színpadán. Miután aludtam egyet a végeredmény hallatán, még ma is így látom, de van egy rossz hír: nem lehet mit tenni ellene. El kell fogadnunk, Alex most már minket képvisel, és innentől kezdve már csak bizakodhatunk azon, hogy nem hoz majd ránk szégyent az Eurovízió színpadán. Zárójeles infóként annyit tennék hozzá, hogy rájöttem, nekem nem Alex dalával van a legnagyobb bajom, hanem azzal, hogy ott volt ellene három olyan előadó, akik hangilag mérföldekkel előtte járnak, és európai szintű a zenei ipar, amit művelnek. (Jó, talán Vastag Tomira ez túlzás). Elképzelhető, hogy ezzel sokan vannak így: nem a Kedvesem a rossz dal, és nem feltétlenül ByeAlex a rossz előadó, hanem a többiek voltak mérföldekkel jobbak. Én legalábbis erre a következtetésre jutottam hosszas gondolkodás után.

A legjobb amit tehetünk pedig az, hogy megpróbáljuk elfogadni a tényt, hogy Alex győzött, és ő áll majd a színpadra. A jópofa figura ma megosztott a Facebookon egy üzenetet, amiből kiderül, hogy magyarul fogja előadni a dalát Malmőben.Sokat fogok most készülni, hogy ott kint sokkal szebben tudjam előadni, és persze MAGYARUL. Mert engem cseppet sem érdekel semmiféle elvárás, nyomás, vagy konvenció, ami eddig jellemző volt. Ez a dal számomra – nem az éneklésről szól – , de tudom jól, hogy van mit tanulnom.” – írta Alex. Korábban, egy csütörtöki üzenetében pedig azt is elmondta, a kivetítőkön lesz majd angol dalszöveg leirata is, hogy mindenki megértse, miről is énekel. Az üzenetet inkább nem másolom be, de itt el lehet olvasni teljes valójában.

ByeAlex Eurovision

Amiről még érdemes beszélni, azok a bundavádak. Erre kitért Alex is, aki fontosnak tartja úton-útfélén elmondani, hogy ő csak egy egyszerű srác, aki beesett az utcáról, és mindenféle protekció nélkül jutott el idáig. Elképzelhető, hogy így volt. Tudtátok, hogy ugyan annál a Kiadónál van ByeAlex és a tavalyi győztes Compact Disco is? Ne feledjük, utóbbi énekesének, Walkó Csabának a hat pontja segítette Alexet a top4-be is. Összeesküvés elmélet? Higgyünk benne, vagy sem? Jó kérdés. Azt hiszem az a legegyszerűbb, ha elfogadjuk a megváltoztathatatlant: Alex a győztes, és immáron a Kedvesem a MI versenydalunk is.

A Youtube kommentek olvasgatása közben nem sok külföldi kommentelőt találtam, de akik írtak, ott is ilyen fele-fele arány volt a fujj és a lájk aránya. Íme, két rövid komment:

– “Thanks Hungary for sending this magic song to Malmo.” (Köszönöm Magyarország, amiért ezt a mágikus dalt külditek Malmőbe)

– “Terrible and boring. Bad choice Hungary. You had other very good songs to choose from in my opinion. Good luck though. I hope I am wrong.” (Szörnyű és unalmas. Rossz választás Magyarország. Sok nagyon jó dal közül választhattatok az én véleményem szerint. Sok szerencsét nektek. Remélem, hogy tévedtem)

No de mi esélyünk lehet odakint ezzel a dallal? Jó kérdés. Az Eurovíziós Dalfesztivál a meglepetések színpada. Ha Lordi tudott Eurovíziót nyerni, és tavaly az orosz nagymamák a “Party Bumm Bumm” blablával majdnem leverték az Euphoriát az élről, akkor azt hiszem bármi megtörténhet. A Kedvesem elég egyszerű dalocska, de tegyük hozzá, unalmaska is, és a dalszövege adja meg a valódi báját. Utóbbiból a külföldi szavazók egy szót sem fognak érteni, de talán megfogja őket a hipszter stílus, vagy a magyar nyelv különleges szépsége. Ki tudja. ByeAlex bája egyébként a jó dumáiban rejlik, utóbbiból nem sokat fog tapasztalni az egyszeri Eurovízió-néző, és éppen ezért is érzem azt, hogy az elődöntőn kihullunk. De mint mondtam, az Eurovízió a meglepetések színpada.

ByeAlex

Egy szó, mint száz, sokunknak okozott meglepetést Alex győzelme, de bízzunk benne, hogy az ország jól döntött. Májusban Eurovíziós Dalfesztivál, amin már a Kedvesemen múlik az, hogy milyen eredményt ér majd el. Hajrá Magyarország.

16 Hozzászólások

 1. “Tudtátok, hogy ugyan annál a Kiadónál van ByeAlex és a tavalyi győztes Compact Disco is? Ne feledjük, utóbbi énekesének, Walkó Csabának a hat pontja segítette Alexet a top4-be is. Összeesküvés elmélet?”
  Nem hiszem, hogy Walkó Csaba kiadói utasításra adta volna azt a 6 pontot. Ha kiadói utasítás lett volna, hogy pontozza nem hiszem hogy csupán 6 pontot adott volna neki. Eleve “titkos” szavazás volt a végén, így nem tudhatta, hogy mástól kap-e egyáltalán pontot vagy sem. Ott van Rácz Gergő meg Rakoczay Viktor. Annak idején egy csapatban voltak a V.I.P-ben mégsem adott neki egy pontot sem. Pedig azért ő is egy eléggé húzónév a szakmában… Meg ki gondolta volna azt, hogy nevető utolsóként első lesz majd és őt szavazzák ki? Erre mondják azt, hogy utolsókból lesznek az elsők :D Bár ő azért nem nevezhető utolsónak, hisz mindig a közönség juttatta tovább. Ebből meg azért lehetett gondolni, hogy nagy rajongótábora van.

 2. nekem nagyon bejön, hogy ő jutott tovább, mert akármilyen fura, szerintem egyedi :P
  persze sajnáltam Gigit, lefogadtam volna, hogy ő nyer, de ott motoszkált bennem, hogy mekkora lenne, ha mégis Alex menne… :D :P el se akartam hinni, mikor kimondták a nevét, de örültem :P nem mert annyira zseniális a hangja, nem vagyok elfogult, de a dalszöveget imádom, az tényleg költészet :D :P nagyon tetszik, hogy olyan meseszerű, és eszembe jutott, hogy Weöres Sándor is írt hasonló verseket -pl. a Bóbita teljesen passzol hangulatra :P azért ez az Alex tud valamit :D :P
  és lehet, hogy a többi döntős dal -főleg Gigié vagy mondjuk Saundersé- hangra sokkal jobb volt, de (szerintem) nem biztos, hogy ezen kívül mással kint feltűntek volna a mezőnyben… tuti sokan hoznak majd hasonlókat, Alex viszont teljesen más, szerintem ettől érdekes :P

  • Egyetértek. Nem hiszem, hogy ha a Salalala kiment volna Malmőbe kitűntünk volna,
   Ez az énekes se egy őstehetség, viszont a dala az jó.

 3. Elolvastam az üzenet nagyon jól összefoglalja a lényeget nem szid senkit és elismeri a többieket. Rá nagy karrier vár mint itthon mint külföldön és az eurovizión más is énekelt magyarul pl: Nox, Vip, Friderika, Charlie stb régen mindenki a saját anyanyelvén énekelt és más országból is van olyan aki nem angolul énekel illetve énekelt a Molitva annak ellenére nyertes dal volt hogy nem angolul énekelték. Lehet hogy nem is nyer a versenyen de szakmai díjat nyerhet mert Rúzsa Magdi is kapott Helsinkibe ilyet.

 4. Én Gigi üzenetét is nagyon szívhez szólónak tartom:

  “Higgyétek el,hogy nincs semmi baj, hogy más nyerte a versenyt!

  Nagyon kérlek benneteket, hogy nem bántsátok a győztest,hanem most már szorítsatok a sikeréért, mint ahogy én is fogok.
  Mutassátok meg, hogy az én oldalam látogatói tudnak veszíteni és emberből vannak.”

  Nagyon korrekt. Respect a csajnak.

  • Igen, Gigi egy tünemény. Videóinterjúban is ezt találta mondani: “Én sem nyerhetek meg mindent, basszus”. Imádnivaló :) Remélem idén összejön egy sráccal, aki majd jól dobja őt, tízezer darabra töri a szívét, felőlem akár a haját is leborotválhatja, de jöjjön vissza jövőre és mutassa meg, hogy ki is a Királynő, és hozzon egy érzelmes szerethető dalt.

 5. Annak örülök, hogy magyarul fog énekelni, ennyiből jó, hogy ő megy, a többiek tuti full angolul énekeltek volna. Az unalmas már! A magyar induló igenis énekeljen magyarul!

  • Nagyon érdekes az, amit mondasz, és ezen nem is árt gondolkodni. Azt viszont ne felejtsük el, hogy nagyon dal, előadó és stílusfüggő az, hogy mi áll jobban. A NOX annyira MAGYAR volt teljes ízében, hogy ott bűn lett volna angolul énekelni, ráadásul maga a dal szerethető, pörgő és dallamos, aminek nem feltétlenül kell érteni a dalszövegét. Ezzel szemben ott volt Magdi, ahol jót tett az angol nyelv, szerintem jobb is, mint a magyar verzió. Annál a dalnál szerintem fontos volt, hogy értsék a dalszöveget.

   És akkor itt van nekünk Alex, ezzel a költészetbe burkolt dallal, aminek a dallamvezetése nem a legjobb, kicsit álmosító és lagymatag az egész, ellenben gyönyörű a dalszöveg, így tudunk arra koncentrálni. Vagyis mi, akik értjük. De Európa egy szót se fog érteni, és így a dal legfőbb erőssége, maga a költészet, elveszik.

     • Nah. Azért ilyen “Ha én megyek Malmöbe” kezdetű mondat sok esélyes száját elhagyta, ne legyél igazságtalan.

      Én azért azt gondolom, ez is arra lehetett válasz, amit már múlt héten felvetett a zsűri, hogy ha ő megy, megállná-e a helyét a szám angolul.

     • A kommentem melyik része tűnt igazságtalannak? Csak azt írtam, hogy sejtette :)

 6. Örülök Alexnek, mert valóban egyedi személyiség és a zenéje sem egy tömegcikk. Számomra sokkal szerethetőbb az olyan zenész, aki még ha nem is ereszti nagyon ki a hangját, olyan zenével tud előállni, aminek van tartalma és költői, mint az, aki bár hangilag erősebb, mégis sorra önti magából a tucatot, ami lehet hogy fülbemászó, meg a “közízlésnek” megfelel, de sablonokra épül.

  Nagyon szurkoltam ByeAlexnek, az elő- és középdöntőben szavaztam is rá, mert igazából féltem tőle, hogy nem fog annyi embert megérinteni az ő zenéje és akkor már legalább az én lelkiismeretem legyen tiszta, ha kiesne… De nem is igazán volt már rám szüksége és ez nekem hatalmas boldogság!

  Az meg szerintem teljesen korrekt, hogy nem akarnak egy ennyire tökéletes szöveggel rendelkező dalt az angolra fordítással elrontani és inkább kivetítik a tükörfordítást. A magyar nyelv számomra amúgy is a világon a legszebb és akinek van egy csepp szépérzéke, az értékelni fogja ezt a csodát. Remélem Alex tesója feldobja majd valamilyen grafikával a szöveget.

 7. nehanz kulfoldi velemeny:

  Cooler from Croatia

  Nice surprise from Hungary. Nice chillout song. I can’t understand what the singer sings about, but it’s something positive, something about love perhaps. :)
  Hungary will reach the final and do well. It’s one of my favourites.

  Manuel Denke from Germany

  wow. wonderful. excellent. great choice, hungary!
  so different, so intimate. i absolutely love it – but i don´t understand the lyrics. can someone translate it?
  greetings from germany and i want this to be in the final – i’ll keep my fingers cross!!

  BNE72 from Australia

  Fantastic choice, Hungary! This song is different and it’s charming in its simplicity. This has now officially become one of my favourites this year along with Margaret Berger from Norway. Finally this year’s contest is becoming a bit more interesting (it was looking a bit tedious for a while….).

  Good luck ByeAlex, good luck Hungary!

  p.s.: love the sound of Hungarian, but it would be nice to understand the words. I hope there will be some subtitled versions or something…

  • Ezt most nem bántásból mondom, de az ellenkezőjére is akad egy csomó példa, amik telis-tele vannak a “boring” jelzőkkel.

 8. Kezdjük azzal,hogy én sem voltam egy csöppet sem elragadtatva attól,hogy ByeAlex megy….na de ha már ez van…. akkor már…. nagyon jó ötletnek tartom,hogy magyarul fog énekelni,de a háttérben lesz angol felirat is. Mert ahogy Rakonczai is megmondta,azt ami számunkra kedves ebben a dalban lehetetlen ugyanazt angolul visszaadni,ha meg is próbálnák csak egy rakás közhely maradna belőle. Így majd elhangzik az eredeti dal önmagában és a nézők közben kielégíthetik a kíváncsiságukat azzal,a háttérből megtudhatják kb. miről szólhat,azt eldönthetik hogy bejövős vagy sem….. Boldog lennék,ha ByAlex meglepetést okozna az Eurovízión….

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here