Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok A Dal: Az első középdöntő – ÉLŐ BLOG

A Dal: Az első középdöntő – ÉLŐ BLOG

61
Oszd meg!

Ma este folytatódik az Eurovíziós Dalfesztivál hazai indulóját felkutató “A Dal” című műsor, amit a média rendszeresen rosszul kommunikál, a tv2 például folyamatosan az Eurovíziós Dalversenyen elért eredményekről beszél, holott erről szó sincs. Ma – és holnap, – a középdöntőkre fog sor kerülni, hogy aztán jövőhéten szombaton eldőlhessen, ki képviselheti hazánkat Malmőben. Kilenc produkció léphet színpadra, akik közül kettőt a zsűri, kettőt pedig a közönség juttat majd tovább a végső döntőbe. Ezentúl nem lesz általam számbéli értékelés a produkcióról, hanem egyszerűen elmondom, hogy való-e az Eurovízióra, vagy sem. Mert innen már komolyodott a tét…

A mai forduló résztvevői:  Cserpes Laura, Gyurcsík Tibi, Kállay-Saunders András, Keresztes Ildikó, Odett, a Plastikhead feat. Gáspár Laci, Polyák Lilla, Puskás Peti és Rácz Gergő. Ha esélyt kellene latolgatnom, akkor azt mondanám, hogy a zsűri ma este Kállay-Saunders András és Keresztes Ildikó dalát fogja a döntőbe juttatni, a nézők pedig Gáspár Laci és Puskás Peti számára szavaznak bizalmat, de persze bárki közbeszólhat, például Cserpes Laura is, aki ha tisztábban énekel, mint a múlt héten, akkor akár esélyes is lehet a továbbjutásra. Ó, és ma este a Nox egykori frontembere, Péter Szabó Szilvia énekli majd el a Forogj Világ c. dalukat, ami 2005-ben képviselte hazánkat a Kijevben megrendezett Eurovízión, ahol az igencsak rangos tizenkettedik helyet csípték meg.

Őszintén bevallom, túl sok értelmét a középdöntőknek nem látom, éppen ezért nem is nagyon akaródzott ez a ma esti Élő Blog, de ha már ígéretet tettem arra, hogy az összes adásról lesz, akkor kutya kötelességemnek érzem betartani a szavamat. Abban pedig nagyon bízom, hogy lesz majd némi változás az előadásokban, gondolok itt angol szövegű dal(ok)ra, vagy színpadi kép módosításban. Kezdődjék tehát az Élő Blog, bízom benne, hogy sokan itt leszünk. Mint észrevettétek, szombat esténként tíz óra után szeret behalni a blog, úgy éjfélig, remélem erre most nem fog sor kerülni.

*** A képek az MTVA Sajtóosztályáról származnak, és a Második Próbán készültek el. A középdöntő képei jövőhéten külön bejegyzést kapnak majd. Köszönet a képekért! ***

– 20:15: És elkezdődött “A Dal”. Most az elődöntőkről van némi visszaemlékezés, a zsűri kommentárjaival színesítve.

– 20:18: Tudom, Gundi ruhájára sose térek ki, de hogy a fenébe tenném, amikor Novodomszky Évát minden héten olyan gyönyörű cuccokba bújtatják. Ez a kék ruha ma is meseszép :)

– 20:20: Nagyon vagány ez a kisfilm a zsűriről, de ennyire azért nem kellene sztárolni őket. Most mindenesetre kimaradt a szokásos nagyzolós duma az elvárásaikról. Ma este amúgy sok időhúzás lesz, csak kilenc dal van tíz helyett, de a műsoridő nem lett rövidebb. Eddig feszes volt a műsor, remélem nem csapunk át RTL-TV2 üzemmódba. Ma este kaptak a zsűritagok egy fejhallgatót, aminek a segítségével úgy hallják majd a dalokat, mint mi itthon, mert ugyebár ha élőben nézik a színpadról, akkor a koncertélmény dominál. Ergó ez azt jelenti, hogy így jobb értékítéletet adhatnak. Jó döntés. Múlt héten amúgy több, mint harminc országból szavaztak.

– 20:23: Gratulálok m1, elment a kép, én pedig már betojtam, hogy nem látom a műsort. Most éppen Gyurcsik Tibit faggatja Buda Marci. Gyurcsik valami trükköt akar bemutatni azzal kapcsolatban, hogy a cipőjével irányítja a csillogó-villogó dzsekit, ami még mindig nagyon hülyén néz ki.

Puskas Peti A Dal

– 20:27 – Puskás Peti – Amíg a tűz ég:Izgatott voltam, hogy végre örömzenélhessünk. Úgy kell felmenni a színpadra, hogy véresen komolyan veszed,de úgy kell előadni, mint aki le se tolja. A nézők továbbjuttatása megnyugtató dolog, hiszen elsősorban számukra készül a zene. Szerencsésnek érzem magam, hogy azzal foglalkozhatom, ami a gyerekkori álmom volt” – nyilatkozta Peti a kisfilmjében. Múlt héten lehengerlő volt a dal előadása, bezzeg most! A dalt továbbra is szeretem, de Peti most nagyon hamis, ha ezt így látnák az Eurovízión az európai nézők, körbe lennénk röhögve. Most már nem fogok pontozni, hanem … Ítélet: Peti, essél ki.

– 20:31:Ugyanolyan jó volt, mármint, az érzés” – Puskás Peti nyilatkozott, és igaza van, mert csak az érzés volt jó, a hang nem. Eközben Csiszár arról magyaráz, hogy számára új lap kezdődött ma, és csak a három percet nézi, amíg szól a produkció. A dal, a hiteles előadásmód és a karakteres, megjegyezhető produkció lesz nála a szempont, valamint a biztos énektudás. Rakonczai is tisztáz, hogy új időszámítást indít saját magának, Rákay Philipp pedig Peti fan, aki elmegy majd a Macskák premierre. “Az igazi slágeres érzés az utolsó harminc másodpercben érkezik, úgy érzem, ez egy kicsit későn. Engem mindig jobban megérint az, amikor tartalmat szeretnél átadni, nem pedig az erőt, energiát” – Rakonczai virágnyelven még elmondja, hogy Puskás hamis volt. A zsűritől összesen 34 pont jár, a múlt héten ez 42 volt, ennyit számít a hamis hangok tömkelege. Én most biztos nem voksolok rá, és szerintem mások sem…

Cserpes Laura A Dal

– 20:36 – Csepes Laura – Élj pont úgy:Nekem ezzel egy álmom vált valóra, hogy elénekelhettem élőben ezt a dalt. Nem tudtam elhinni, hogy én kapom, nem láttam senki mást, csak a zsűrit. Kimondhatatlan, extázisba estem. Mindenhonnan pozitív visszajelzést kaptam, ami hatalmas önbizalmat adott nekem” – meséli Laura, a műsor egyik legnagyobb meglepetése. Laura sajnos már megint nagyon hamis, akárcsak a múltkor. Hiába jó ez a dal, hiába olyan gyönyörű ez a lány, mint egy földre tévedt angyal, ez a hang kevés. Pláne, ha még a vokalisták is rosszak. Ítélet: Laura, ha megtanulsz énekelni egy hét alatt … de úgyse fogsz. Kisdrágám, menj szépen haza…

– 20:41:Legutóbb a bizalom miatt voltam bőkezű. Abban bíztam, hogy legközelebb megjavulnak majd a pontatlanságaid. Jó úton haladsz, de én még féltelek attól, hogy kitegyünk egy európai színpadra.” – Rakonczai megmondja a tutit. “Vérzik a szívem. Gyönyörű a dal, színpadképből is a legszebbet kaptunk a mezőnyben. Ha kiállsz a színpadra, ettől többet kell adnod” – Walkó Csaba se kíméli a lányt, de most már tényleg komoly a tét. Ruzsa Magdi megint nagyon lelkes, és hála a fülesnek, már hallják azt is, amit mi, hogy Laura mennyire hamis volt. A zsűri se pontoz túl, most csak 33 pontot kapott, míg múlt héten 45 ponttal lett a második. Most többet nem is érdemelt.

Gaspar Laci A Dal

20:44 – Plastikhead ft. Gáspár Laci:Csak arra figyeltem, hogy kijöjjön az ének, mert beteg voltam. Akkor hajlítok, ha megkívánja a zene, de szeretek hajlítani, ez igaz.” – ismeri el Laci, akinek azért nagy respekt, egyszerre helyt áll itt, meg a Nagy Duettben is. A dal elején a zongora szólam egyszerűen lenyűgözően gyönyörű, annyira imádom a hangját. Az anorexiás táncoslány továbbra is zavaró, de üsse kavics, van ez így. Mintha át lenne egy kicsit hangszerelve a dal, aminek örülök. Laci sem feszegeti a határait, és az előző két előadóhoz képest nem is olyan hamis. Felüdülés volt, és a dalt is egyre jobban szeretem, különösen a sok eltérő hangszer és dallamvilág, ami megszólal a háttérben. Ítélet: talán – ismétlem, – Talán el tudnám képzelni Malmőben is. De ahhoz még egyszer meg kéne hallgatnom, lehetőleg angolul, és mondjuk jövőhéten.

– 20:49: Rákay kitért a plágium vádakra, amit kapitális butaságnak ítél meg az m1 intendánsa, amivel totál egyetértek. “Jót tett a dalnak, hogy ott, ahol nem énekeltél, most újra énekelsz. Viszont van egy szinti hangszín, ami zavar, és nem cseréltétek ki. A dal az továbbra is jó” – Ruzsa Magdi dícsér, most oka is van rá. Ó, és kiderült, hogy akartak némi változtatást, de nem engedték annyira. Ez így érthető. A zsűri pontoz, méghozzá ma először egész jól, összesen 38 pont, ami kevesebb, mint a múltkor (akkor 44 volt), de az automatikus továbbjutáshoz ez kevés lesz.

Keresztes Ildiko A Dal

– 20:53 – Keresztes Ildikó – Nem akarok többé játszani:Nagyon örültem, amikor felmentem a színpadra, mert újra énekesnőként tündökölhettem. Egyszerűen csak énekelni akartam. Kóvályogtak bennem az érzések, jó volt odamenni, és letenni valamit az asztalra” –  nyilatkozza Ildikó. No lányok-fiúk, így kell egy megtépázott renomét befoltozni. Mentorként – emberként ? – ez a nő csapnivaló, de énekesként? Hát agyam megáll. TÖKÉLETES HANG! TÖKÉLETES TISZTASÁG! SEMMI HAMISSÁG! Tudom, hogy kiabálok. De Ildikó éneke egyszerűen tökéletes. végre, elkezdődött a mai este. Ítélet: Eurovíziós alapanyag. Ha nem kerül be a legjobb négybe … ha a zsűri nem szavazza be a top kettőbe … elküldök húsz sms-t a saját telefonomról… Ez egyszerűen csodaszép volt, meg vagyok babonázva.

– 20:56:Lehet nekem üzengetni, hogy én ne az Ildikó személyét pontozzam, hanem a dalt. De én nem tudom, és nem is akarom, mert a teljes mezőnyben az egyetlen olyan ember, aki előadó, és minden egyes szavát elhiszem, az Ildikó” – nahát Magdi, mennyire igazad van. Mármint abban, hogy Ildikó egy istennő, de másnak is elhiszem azért, amit énekel. “Köszönöm művésznő” – Walkó Csaba is dicsért, de ez a legfontosabb. “Nem titok, nagyon sokszor meg kellett hallgatnom a dalt ahhoz, hogy legyen rálátásom. Ez szokatlan, nem mindennapi dal. Három percünk lesz kint, de nem tudom, hogy kellőképpen be tud-e menni a bőr alá ez a dal három perc alatt” – végül is, jogos, amit Rakonczai mondott. A zsűri pontoz, összesen 39 pontot kap, nem tudom, ezzel továbbjut-e. Most első, de nem lehet harmadik. Ha valaki be meri előzni ezt a csodálatos hangot, akkor …

Gyurcsik Tibor A Dal

– 21:00 – Gyurcsik Tibor – Örök harc:Az éltet valakit, és előre visz mindenkit, hogy de jó, mert szeret a közönség. A negatív kritika azért jó, mert lehet változtatni. A rap betét ment, de Janka maradt” – nahát, Gyurcsik most nagyon helyes, és kíváncsian várom a dal módosításait. A színpadi képen a fényekkel próbál játszani az énekes, és a ruciját is kezdem már megszokni. Ildikó zseniális hangja után Gyurcsik éneke kevés, de magát a dalt szeretem. A változások amúgy jót tettek az összképnek. Ítélet: Ez nem egy szépségverseny, ide kevés a cuki pofi. Hang sincs sok, de a dalt szeretem. Egyelőre nem tudom, mi legyen veled.

– 21:04:Bizonytalanul kezdtél, a hangban is csúszkálás volt. Mindenki jól járt, hogy ezt a rap-betétet kipiszkáltuk. Az érdekes hangzás, a szinti-világ pedig jó volt. Ez a dal és az előadásmód a kinti mezőnybe kevés lehet” – utóbbiban kétségkívül igaza van Csiszárnak. “Mindig olyan dalokat kerestünk, amiben van valami plusz. Valahogy nekem ez nálad hiányzott, de határozottan nem a rapp” – Rákay most nagyon körülményesen fogalmaz. Ó, és annyira unalmas ez a Janka-duma. A zsűri pontoz, Gyurcsik 35 pontot kapott, ezzel nem veszélyezteti Ildikót. Múltkor azért 41 pontot hozott neki a zsűri, bezzeg ha ennyit kap most is, akkor röhögve továbbjut.

– 21:08: Buda Marci szerint most énekelt jobban Puskás Peti, mint a múlt héten. Ez komoly,Marcikám??? Próbálnék idézni Petitől, mert interjút ad, de nem mond érdemlegeset. Lacit a plágiumról kérdezik: “Abban hasonlít, hogy abban is van zongora, meg itt is. Ha ezt nézzük, akkor ötezer hasonló dal van még. Ez egy ilyen stílus, van aki szereti, van aki nem. Ha a táncoláson múlik a továbbjutás, eljárok kánkát közben” – nyilatkozza Laci. A kánkánt azért megnézném :)

Odett A Dal

– 21:11 – Odett – Ne engedj el:Igyekszem eredeti lenni, és őszinte a saját magam módján. Ha ezt észreveszik, akkor jó úton járok. Nagyon szeretném, ha ezt popzenének titulálnák. Elégedett voltam azzal, amit a színpadon teljesítettem. Azt, hogy mi a vége nem tudom, de merek álmodni” – meséli Odett, aki alapvetően szimpatikus teremtés, és a hangszíne is különleges. A színpadképen történt változtatások tetszenek, a papíremberkés LED-kivetítő űbercuki. Különleges hangszín ide, vagy oda, ez is hamis. Eddig hat előadóból négy hamis volt, és sajnos Odett is az. Tőle azért többet vártam volna. Ítélet: Tanulj tisztán énekelni élőben, és akkor senki se akar majd elengedni. De így? Ne juss tovább, kérlek. A vokálos pasik ha-ha-hái amúgy jobbá tették a dalt.

21:15:Egy tökéletes példa vagy arra, hogy nem kell feltétlenül mindent leénekelni ahhoz, hogy hasson a dal. Te a nehezebb utat választottad, ami egyébként nagyon dícsérendő” – Rakonczai mostanában egyre jobban kritizál. “Most megszorongatták a dalod a többiek, de téged nem tudnak, mert te nem vagy egy tucat” – Magdi annyira aranyos, és a régi-Megasztáros cimbijét se dícsérte agyon. Végre. Walkó utolsó szóként hozzáfűzi, hogy ez popdal és nem underground. A zsűri pontoz, múltkor 43-at kapott Odett, most pedig 33 pontot, amivel már ki is esett, és a nézők se fognak majd szavazni rá. Még három dal van hátra.

Kallay Saunders Andras.A.Dal

– 21:19 – Kállay-Saunders András – My Baby:Amikor tavaly nem sikerült a verseny, már rögtön azon gondolkoztam, mivel fogok indulni ebben az évben. Legnagyobb álmom, hogy nemzetközi sikert érjek el. Sokkban voltam a színpadon, mikor láttam a tízeseket. A legjobb érzés volt. Mondhatjuk, hogy egy lépéssel közelebb vagyok a célhoz” – Kállay még mindig full akcentus, de érthető. Sajnos még mindig magyarul énekel, de mivel alig beszéli a nyelvet, ezt nem kellene erőltetni, pláne, hogy van angol verziója a dalnak. A vokalisták amúgy bénák, Andráson is hallani, hogy beteg, de kit érdekel, profi énekes, oldja meg. Caramel is megoldotta a Megasztárban, pedig akkor profi se volt. Ítélet: Mindenképp a döntőben a helye, talán a top4-ben is. És csak abban bízom, hogy többet már nem akar magyarul énekelni. Ami nem megy, azt ne erőltessük.

– 21:22: “Igaz, hogy múltkor beteg voltál, de akkor lazábbnak tűntél. Az egyik legerősebb a dalod a mezőnyben, főleg angolul. Hoztad a ’60as évek amerikai feelingjét, ami nagyon tetszett” – Walkó dicsérve kritizál, de jogos, amit mond. Ruzsa Magdi irgumburgomozik, de szerinte van helye Malmőben a srácnak. Rákay Philipptől most nincs mit idézni, kábé ugyanazt mondta, mint Magdi. A zsűri pontozott, András most három ponttal kevesebbet, azaz 45 pontot kapott. Ezzel az eredménnyel Kállay vezet, és Keresztespók a második. Innen már nem csúszhat lejjebb – Polyák Lilla, Rácz Gergő a trónkövetelők.

Polyak Lilla A dal

– 21:28 – Polyák Lilla – Valami Más:Ez egy kicsit másfajta kihívás, mint amihez szokva vagyok. Nem akartunk hasonlítani az Eupróriához, de úgy érzem, most se hasonlít. Ezt egy különleges és erős dalnak gondolom, és örülök a pontjaimnak.” – A színművésznő bízik a közönség és a zsűri támogatásában is. Múlthéten gondjai voltak a fülesével, azért nem tudott rendesen énekelni az állítása szerint. Ebben lehet valami, mert most végre tisztán énekel, ráadásul nem is akárhogy. Végre, Polyák megérkezett a műsorba. Ítélet: Döntőbe vele, de a top4 nem feltétlenül szükséges, annyira azért nem jó.

– 21:31: Most rendbe volt a fülese, mondja Lilla, amit hallhattunk is. “Ebben a stílusban számomra az az izgalmas, hogy ebben a műfajban a ritmika az két ütemben mozog. Nem értem, miért álltatok meg félúton, ha már ebben a műfajban állapodtatok meg, miért nem vagytok bátrabbak?” – Rakonczai szakmázott, nem pontosan értjük, mit mondott, de szokott ez így lenni. :) “Egy hete megpróbálom jóra hallgatni ezt a dalt. Minden olyan dolog megvan ebben a dalban és a stílusban, amit Európában a gardróbból ki lehet húzni. Ez az a dal, amiből tavaszi-nyári sláger lehet” – Csiszár a dícséret mellé kommentál is, szerinte ez nem tűnne ki az Eurovízión, de mintha múlt héten is ezt mondta volna. A zsűri pontoz, Polyák 35 pontot kapott, múltkor ez 43 volt. Már csak Rácz Gergő van hátra, Ildikó nem lehet harmadik!

Racz Gergo A Dal

– 21:35 – Rácz Gergő – Csak állj mellém:Ez a műsor egy jó lehetőség, hogy bemutassa az ember az új dalát, és én is ezért jöttem. Magam belülről egész másképp láttam, jól éreztem magam a színpadon de nagyon izgultam.” – Gergő szeretné még azt is, ha a dal hallgatása közben jól éreznénk magunkat. Az utóbbi hetekben rádiósláger lett a dalból, amit meg is értek, mert dallamos, szerethető. A színpadkép is mintha módosult volna, de nem bánnám, ha Gergő többet gitározna, mert akkor az igazi az egész. A vokalisták amúgy sokan vannak, és bénák is, nincs semmi jelentőségük, a hohohózásuk is inkább ront, mintsem javítana az összképen. Ítélet: Azt hiszem a döntőben a helye, de semmiképpen sem a top 4-ben. Ja, és Gergő csak hamiskás volt, de nem hamis. Ez jó dolog a ma este fényében.

– 21:38:Nekem ez a dal bejön, sőt, szerintem a nagyközönségnek is. Te a színpadon ott állsz, de azt érzem, hogy te a színpadhoz képest civil vagy. Te vagy nekem az a Misi Mókus, akit szeretni kell, de nem maradsz meg az agyamban a három perc alatt” – Végre, valami értelmes gondolat Csiszártól, már ideje volt. “Helyenként elég egy nagyon jó dal, a hangod pedig tűpontos volt, gyönyörűen tökéletesen énekelted. Tetszett az, hogy a vokalisták diszkréten vettek részt a produkcióban.” – Rákay Philipp szerintem jól fog pontozni, Magdi szerint pedig csibészesebbnek kellene lennie Gergőnek.  A zsűri pontoz, Gergő 43 pontot kapott, múltkor kettővel többet.

– 21:43: Kállay-Saunders András megnyerte az első középdöntőt, másodikként pedig Rácz Gergő jutott tovább. A szavazás ebben a percben elindult. Az sms alapdíjas, visszajelzést nem fogunk kapni, de szavazni azt kell. Egy számról csak húsz sms küldhető el. Ha Keresztes Ildikó nem fog továbbjutni a döntőbe, az ő hangjával, azzal a csodálatos, tiszta hanggal, én behalok.

– 21:47:Az egyik kedvenc számom a hármas, úgy látszik, ez most “bejött”. Nagyon szeretném, ha szavaznátok rám, de nem elsősorban miattam, hanem mert ez egy különleges dal” – Ildikó szavai, Buda Marci kérdésére. Egyszerűen Ildikónak tovább kell jutnia! Most reklám, aztán jön Nox-Szilvi a Forogj világgal, majd a Sugarloaf zenekar is – remélem még Dér Heni az énekesük, őt már rég láttam.

– 21:58: Kaptunk egy tíz perces reklámot, ilyen se volt még. “Nagyon fontos, hogy önök elküldjék a szavazataikat” – mondja Gundi, de nem teszi hozzá a lényeget, hogy Ildikóra. Mert rá kell szavazni. 06-30/8080-888 a telefonszám, Ildikó kódja pedig a 08-as. Most részletet mutatnak a dalokból, amikre lehet szavazni. Akinek a döntőben a helye, az Keresztespók és Gáspár Laci, de nem lepne meg, ha Cserpes Laurát szavaznák be a nézők, akár Gyurcsik Tibor helyes pofija is esélyes lehet. De akkor is, 06-30/8080-888, Keresztespók kódja pedig a 08-as. És nem érdekel, hogy ez a nő mennyire szar mentor, énekesnőnek több, mint kiváló. Na, küldöm az sms-eket, összesen huszat. Ti is, légyszi!

– 22:04: A Bakkara együttes daláról van szó, akiről még életemben nem hallottam, de a Guinnes-Rekordok könyvébe benne vannak, mert tizenhat milliót adtak el az első kislemezükből. A színpadon a Sugarloaf együttes, szerencsére Dér Henivel. A dal amúgy egész jó, Heni pedig gyönyörű.

– 22:08: Megint ismétlik a dalokat, ezekből a snittekből is látszik, hogy mennyire hamiskás volt a mezőny, mármint, Ildikót leszámítva. Gyurcsiktól pedig pont egy olyan részletet szedtek ki, amikor egész tűrhetően énekelt. Számomra még mindig WTF élmény, hogy nem tudnak tisztán énekelni, amikor elvileg énekesek. Nem tudom, mit szólnánk ahhoz, ha a pék nem tudna rendesen kenyeret dagasztani – értsen már mindenki a szakmájához!

– 22:12:Örülök, ha a produkció és az, amit én művelek a színpadon és az életben, az embereknek fontos lehet. Sokszor az emberek a szemükkel egy csomó mindent látnak, és más dolgok kevésbé fontosak” – Odett jól kijött Buda Marci szopatós szépséges kérdéséről. “Én tényleg vidám vagyok, és próbálom a jót megtalálni. Hiszem azt, hogy a rosszból is van kiút. A nap legjobbja volt kiállni és elénekelni a dalomat“- Cserpes Laura még mindig angyali, kár, hogy éneklésben hamis.

– 22:15: Péter Szabó Szilvia érkezik a Nox “Forogj világ” című dalával, amivel tizenkettedikek lettek a 2005-ös Eurovízión.  Kellemes emlékek fűznek ehhez a dalhoz, hiszen a 2005-ös volt az első Dalfesztivál, amit teljesen végignéztem, és a tévé előtt vidáman tapsikoltam, amikor a NOX a színpadra lépett. Ez a dal tényleg annyira egyedi és szerethető, nem is meglepő, hogy ennyire jó eredményt értünk el vele. Látjátok, elérhetnek magyar előadók sikert az Eurovízión, mert már a top 10 körüli helyezés is annak számít. Üde színfolt volt ma ez a dal :)

– 22:19: A zsűri most megnevez fejenként legalább egy előadót, akit tovább juttatnának. Rakonczai Viktor: “A zsűri most visszafogta a pontokat, mert az a célunk, hogy lehet ennél is jobbnak lenni. Hagytunk teret a fejlődésre. Szívesen látnám a döntőben Gyurcsik Tibort és Polyák Lillát“. Walkó Csaba: “Mindenki megérdemli, én a hölgyekkel vagyok“. Rúzsa Magdi: “Most az előadó mellett vagyok, de tudom, hogy ez a dalok versenye. Keresztes Ildikó“. Rákay Philipp: “Cserpes Laurát azért, mert elképesztő alázatot látunk benne, és adásról-adásra fejlődik. Remek a dal, talán a legjobb a mezőnyben“. Csiszár Jenő: “Három előadót szívesen látnék a döntőben. Gáspár Laci, Keresztes Ildikó és Polyák Lilla. Azzal egyetértek, hogy a Laura iszonyatos fejlődésen megy keresztül“. Hű, ezt gyorsan lekörmöltem :)

– 22:22: A szavazást lezárták, mindjárt kiderül az eredmény, de a közjegyzővel most egyeztetnek. A színpadon a középdöntő első két helyezettje Kállay-Saunders András és Rácz Gergő.

– 22:24:Megszületett az eredmény” – mondta Gundi, eközben Éva arról mesél, hogy nem a sorrend szerint mondják a két továbbjutót – de lehet, hogy igen. És a továbbjutók: Cserpes Laura (mondtam én, az angyali arc, a jó színpadkép és a szép dal, sanszossá tette őt a továbbjutásra) + KERESZTES ILDIKÓ!!!!! Jéééé! Megérte a tizenhat elküldött sms (csak ennyire volt időm). Ejj, de örülök! Annyira megérdemelte!

22:26: A döntő négy biztos résztvevője tehát: Kállay-Saunders András, Rácz Gergő, Cserpes Laura valamint Keresztes Ildikó.Szívből gratulálunk azoknak, akik továbbjutottak a döntőbe.” – Gundi továbbra is szimpatikus. És nem feledni, holnap este 20:15-től jön a második középdöntő, amihez Élő-Blog is lesz.

Nos, véget ért az első középdöntő is, aminek mint tudjuk, sok értelme nem volt, de legalább újra szűkült a mezőny. Azt mondanom sem kell, hogy Keresztes Ildikó továbbjutásának milyen nagyon örülök, hiszen a műsor szégyene lett volna az, ha egy ennyire tisztán és tökéletesen éneklő énekesnő nem juthat tovább. Ma este amúgy a legtöbb énekes egész hamisan énekelt, ami azért volt meglepő, mert azt hihettük, hogy a selejt már lemorzsolódott az elődöntőkön, de úgy tűnik, hogy még mindig fennakadtak a rostán olyanok, akiknek nem kenyerük az, hogy tisztán énekeljenek.

A zsűriről még érdemes beszélni, akik ma este rettentő szigorúak voltak, ami alapból örvendetes, csak két problémám van velük. Ad1: Ha kinyalták Keresztespók popsiját, miért pontozták őt le? Ad2: Elég hülyén veszi ki magát az, hogy milyen magasan pontoztak az elmúlt három hétben, és mekkora szigort vettek most a nyakukba. Ez így nem vicces. A zsűri egyébként a döntőben kap majd igencsak fontos szerepet, hiszen a nyolc dalból választanak majd négyet, amikből a néző dönti el, ki mehet Malmőbe. A ma estét figyelembe véve Keresztes Ildikó és Cserpes Laura biztos nem lesz benne a top négyben, de reméljük Ildikó esetében kivételt tesznek. Mert ismétlem, nem bírom azt a nőt, de a hangja az egyszerűen profi. És a dal se rossz. Szóval, holnap jön a második középdöntő, vele együtt az Élő Blog, gyertek majd ti is :)

*** A képek az MTVA Sajtóosztályáról származnak, és a Második Próbán készültek el. A középdöntő képei jövőhéten külön bejegyzést kapnak majd. Köszönet a képekért! ***

2633 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

61 Hozzászólások

  • Ha már megígértem :) De nem érzem, hogy ennek a kettő élő-blognak lenne most jelentősége – de legalább az élmény adott :)

 1. Óóó, köszönöm :) Izzítom a vasalómat, és jövök. :)

  Ahhoz képest, hogy egyszer már leselejtezték a mezőnyt, én ebből a csapatból csak a Polyák Lillának tudok igazán szurkolni, de tagadhatatlan, hogy énektudás szempontjából Keresztes Ildikó is erős. Puskás Peti meg legalább vizuálisan nagyobb élmény, mint Keresztes, bár neki meg nem tetszik a dala. Azt viszont értékelném, ha Kállay-Saunders és Gáspárék is kiesnének, de teljesen reális az esélylatolgatásod az eddigiek alapján.

 2. Puskás Peti csak szerintem volt bénább, mint legutóbb? Vagy az idő megszépíti az emlékeket? :)

  Hűha. Csiszár Jenő kezdi kicsit komolyabban venni a dolgokat…

 3. Jó szám ez a Puskás Petié, csak valahogy nekem nem Malmöbe való. Kb. a tavalyi számával a Csillagokkal egyenértékű nekem. Szívesen elhallgatom, de kint szerintem nem sokra mennénk vele.

 4. Basszus, ez ha így megy tovább, ezek úgy hazaküldik holnap Agárdi Szilviéket, hogy huhh. Illetve szerintem a közönség még csak-csak beszavazza őket, de tök hiába. :/ Remélem, történt valami csoda az elmúlt három hétben…

 5. Laura: elhallgatom rádióból, de azért ki ne vigyük.
  Laci: elég megszerettem, bár nekem kissé lezáratlannak tűnik a szám.

  Summa summarum: a befutót nem bennük látom!

 6. A zsűri hozza a szokásost. Gáspárékat felhúzták, majd lepontozták. Nem mondom, hogy értem. A dicséretek után minimum 42-45 pontot vártam.

 7. Keresztes Ildikó:
  – Na kinézetre jobb, mint a múltkor.
  – Kevesebb a vokál, mint múltkor? Mert én úgy hallom, és így nekem jobban tetszik!

  Sokkal jobban tetszik, mint a múltkor, de lehet csak azért, mert sokkal többet hallgattam azóta.
  Azt mondom, hogy Ki vele Malmöbe!

  • Hát én ugyan nem küldeném Malmöbe, de ez a 39 pont méltatlan. Meg vagyok döbbenve a zsűrin. Vagyis azt kezdem sejteni, hogy a háttérben (nyilván) frankón le van osztva, ki megy tovább általuk, és aszerint pontoznak.

  • Tényleg kevesebb volt most a vokál, és talán ettől lett jobb a dal. Vagy csak mert ennyire gyenge ez a mezőny? Pedig azt hittük, hogy a selejt már kiesett…

 8. Gyurcsik Tibi:
  – Gratulálok a ruha kitalálójának, egyszerűen béna.
  – A szám sokadjára is furcsa, sokadjára is más folytatást várok az Örök harc elhangzása után.
  Talán benne lehet a 4-ben. Az elhagyott rap-betétre meg nem is emlékszem

 9. Rájöttem, kire emlékeztet Odett illetve a dala stílusa: Zanzibárékra. És most, hogy ezt tudom, sokkal emészthetőbb is. :) Lehet, bekerül a válogatásomba :)

 10. Ha már lehetett eszközölni apró változtatásokat: javasolnám a címre azt a verziót: Ne engedj ki! :D :D

  • Fülbemászó a dal, és egyedi a stílus valamint a színpadkép, Kállay pedig tényleg a színpadra született. Megérdemelte, de Ildikótól nem volt jobb, pláne nem ennyivel.

 11. A múltkor valaki megjegyezte, hogy ez a szám hasonlít Loreen (remélem jól írtam, ha nem akkor bocsi), de nekem Ildikó száma mellett ez a másik, ami megérdemelné a Top4-et!

 12. Ha a Polyák Lillára adnának egy jó ruhát, + még pár jó háttértáncos, és a megfelelő sebességgel fújnák rá a műszelet, lehet, hogy még meg is kajálnák az Euróvízión.

  • Ebben van valami, de abban is, amit Csiszár mondott, tényleg sok a hasonló típusú dal az Eurovízión.

 13. Szánalmas a pontozás. Polyák Lilla is mitől lett 35 pont?? Azért mert pont alkalmas a dal az Eurovízióra?? Ma mindenkibe belekötnek valamiért. :/

 14. Gondolom, teljesen véletlen, hogy a zsűriben ülő Rakonczai Viktor egykori zenekar-társa a zsűri pontjaival jut tovább. Szánalom !!! Ettől mind Keresztes Ildikó, mind Polyák Lilla száma jobb volt.

  És ki jut tovább közönségszavazatokkal? Puskás Peti és Gyurcsik Tibi??? Nagyon kíváncsi vagyok…

  • Nahát, tényleg, V.I.P. Tééényleg! Behalás. Keresztes Ildikónak tovább KELL jutnia, olyan gyönyörű a hangja.

   A zsűri pedig csessze meg, kinyalják Ildikó seggét, de nem pontoznak. A lovacska találja el őket … ahh, nem fejezem be a mondatot.

   • Jó Keresztes dala, meg vitathatatlanul jól is énekel, de nem szeretném, hogy ő képviselje az országot. Nyilván merev vagyok és rugalmatlan, de csak már valami fiatal erő legyen ott. És ebbe nekem Polyák Lilla még belefér, Keresztes már nem. De ezzel együtt Polyák Lillára sem küldök szavazatot. Sőt: holnap Pál Dénesékre se fogok.

    • A kor miért ennyire mérvadó? Tavaly az orosz nagymamák a második helyezést érték el, a lényeg pedig a hang és a dal, nem pedig a kinézet. Ildikó meg egész jól tartja magát szerintem :)

   • Jah, amúgy ez a Rácz Gergő-Rakonczai kapcsolat nekem épp három hete esett le, de most már haragszok is a zsűrire emiatt. Kíváncsi vayok, holnap kinek lesz még hátszele Gigin kívül.

   • Persze, mert itt egy profi táncos csapat volt a háttérben, és nem csak pár vokalista. Plusz már évek óta énekli ezt a dalt, azért a rutin is számít. Mármint, rutin a dal eléneklésében :)

    • Na, azt akartam írni, amikor megfagyott a szerver, hogy az a gondom, hogy szerintem nem igazán van kitalálva a versenydalok színpadi képe. Jó, van rá idő, de sokkal látványosabb showt lehetne ebből csinálni.

  • Köszi a linket és a jelzést, majd utánanézek, mert elképzelhető, hogy rosszul használok egy-két dolgot az oldalon.

 15. Én is néztem és azt hiszem ki fogom hagyni a mai Nagy duettet mert ez sokkal jobb műsor. Akit sajnálok hogy kiesett az Puskás Peti és Gyurcsík de Gáspár Laci és Polyák Lilla dala is jó volt. Rácz Gergő értékelésénél most is kihagyták Rakoncai Viktort remélem a döntőbe mond valamit az egykori csapatársa produkciójáról én kíváncsi lennék rá. Kállay Saunders András és Rácz Gergő jó volt örülők hogy bejutottak a döntőbe. Cserpes Laura és Kersztes Ildikó nem a kedvenceim de a daluk jó.Odett dala most se tetszett. Mai adásból akiket szeretnék a döntőbe látni: Pál Dénes-Agárdi Szilvi, Vastag Tomi, Baricz Gergő, Radics Gigi.

  • ÚÚÚÚÚÚÚÚÚ, Egy időben a Nagy Duettel, ÚÚÚÚÚÚÚ! Tavaly nem szerettem a Nagy Duettet, de valahogy idén nagyon rákaptam, hát azt hiszem ma kihagyom emiatt az Eurovíziót! Ezeket már hallottam egyszer úgyis!

   Tibi, vagy valaki: nem tudjátok, hogy ez netán felkerül az MTV-nek a videótárjába, vagy valahová máshová? Mert visszanézném szerintem, igaz a Nagy Duett alatt meg az oldalt olvasnám. Szemem itt, fülem ott. :)

 16. Hu hát a Keresztes Ildikó még a nem létező csillagot is leénekelte,hát ha rajtam múlt volna 5X10 pontot vagyis 50pontot adtam volna neki.De hála istenek a közönségnek volt füle. Cserbes Laurának a dala jó,és még szép hangja is van de nem tudnám Malmőben elképzelni.Én akiknek szurkolok hogy ki jussanak Pál Dénes és Agárdi Szilvia,Radics Gigi,Keresztes Ildikó.És az én véleményem szerint Pál Dénes és Agárdi Szilvia dala az hogy májusban megnyerjék az Eurovíziót,ha nem az első hely de top10be be tudnának kerülni,mert azért mégis csak 47dal versenyzik és szerintem 47 dalból kitudna tűnni.

  • A próféta beszéljen belőled és Tibiből is (gondolok itt a még hetekkel ezelőtti cikkére). :))
   Én kicsit félek, hogy leosztják ma őket, mert szerintem kicsik még a feladathoz, múltkor Szilvi brutálisan hamis volt és bizonytalan, ráadásul Dénes (azzal, hogy nem akarta túlénekelni), nem segítette, nem húzta, hanem kicsit rosszat is tett a dalnak. Remélem, azóta tényleg gyakoroltak, mert én szurkolok nekik.

   Radics Gigi énekelni is tud, kiállása is van, tőlem ő is mehet.

 17. Ha Szilvi nem lenne látássérült, semmi különös nem lenne a számba. Csak egy átlagos és rohadt hatásvadász szám. Na, most lehet utálni, de akkor is ez az igazság.

  • Szerintem a szám ettől függetlenül is jó, de tény, hogy a körülmények ismeretében valóban hatásvadász. És ha a “rohadt”-at kihagyjuk a mondatból, még egyet is értek :)

   A kérdés szerintem leginkább az, hogy Philip milyen országimázst szeretne kitenni Malmöben a színpadra. Azt az üzenetet, hogy Mo-n a fogyatékkal élők ugyanolyan elismert tagjai a társadalomnak, vagy esetleg azt, hogy tessék, Mo. frankón beintegrálta a cigányokat. (Félre ne értsetek, abszolút nem érdekel Gigi származása, de ténykérdés, főleg azok után, amit a tavaly válogató kapcsán olvastam/hallottam)

   Attól, hogy nekik szurkolok, még kilátok a szemellenző mögül. Vagy nem. Már nem tudom. :) De összeesküvés-elméleteket tudok gyártani :)

   • Ilyen címkét a legtöbb döntősre rálehet húzni.

    – Mi magyarok elfogadjuk a romákat, ezért küldjük Gigit.

    – Nálunk a fogyatékosok is élhetnek teljes életet, látod, itt van a Szilvi.

    – Ó, mi nem bántjuk azokat, akik még az anyanyelvünket se beszélik rendesen, és a színes bőrűeknek is teremhet babér az országban, látod, itt van András.

    – A kor az csak egy állapot, és Magyarországon a tehetséges művészek élete nem áll meg sok x felett. Látjátok, a Keresztespók titeket is megmar majd.

    – Az Erdélyi magyarokat is igazi magyaroknak tekintjük, olyannyira, hogy Baricz Gergő képviselhet minket.

    • Hmmm. Jogos. Meglátjuk.
     De hogy a színfalak mögött dől el a meccs, nem pedig az előadás miatt, számomra az is nagyon konkrét.

     • Persze, hogy ott, hiszen sokat számítanak a kapcsolatok, a haveri, barátsági titulusok és a kinek a kije vagy. Túl kicsi ez az ország ahhoz, hogy a zenei élet szereplői ne kapcsolódjanak össze valamilyen szálon.

  • Valóban van valami abban, amit mondasz, különösen a hatásvadász résszel. DE nekem önmagában is tetszik a dal, szerintem aranyos és szerethető.

 18. ” Kellemes emlékek fűznek ehhez a dalhoz, hiszen a 2005-ös volt az első Dalfesztivál, amit teljesen végignéztem, és a tévé előtt vidáman tapsikoltam, amikor a NOX a színpadra lépett. ”
  Én is a 2005-ös Eurovíziót néztem először, és ugyanez volt a reakcióm. Azóta minden évben a tévé előtt görnyedve bámulom a show-t. :)
  Szerintem egész jó volt a mezőny, sikerült szétszedni, hogy ne legyen minden “jó” egy adásban. A végeredményt inkább nem kommentálom, de határozottan nem ezek a személyek szerepelnek a kedvenceim között.
  Kíváncsi vagyok a mai középdöntőre… ;)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here