Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Beautiful Creatures – Lenyőgöző teremtmények (2013)

Beautiful Creatures – Lenyőgöző teremtmények (2013)

12
Oszd meg!

Beautiful-Ethan-WadeA virágárusok napján megérkezett a mozikba egy újabb, elsősorban tiniknek szánt misztikus, romantikus regény-sorozat filmverziójának első darabja, az oldalon már jó párszor emlegetett Beautiful Creatures – Lenyűgöző teremtmények. Magyarországon a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából a regényt már ismerhetjük, a történetét is, és szerintem sokan megszerettük a könyvek világát. Ehhez képest a film verzióban rengeteg a módosítás, szinte csak az alap sztorit emelték át és a főbb motívumokat tartották meg, de eközben egy csomó lényegi elemet módosítottak. Azoknak, akik nem ismerik a könyveket, vélhetően bejöhetett a filmverzió, de mivel olvastam a regényt, csak csóválni tudom a fejem, de nem csak a történeti változtatások miatt, de eközben mégis kénytelen vagyok elismerni a minőséget. Hogy is van ez? Megpróbálom érthetően kifejezni, és ez most nem lesz egyszerű.

Már korábban is morgolódtam Alden Hrencreich castingján, mert az a srác egyszerűen nem Ethan Wate. Persze, bíztam benne, hogy a filmben jobban átjön majd a karakter, és végül megbékélek vele, de ez csak részben van így. Ethan elvileg tizenhét-tizennyolc éves lehet, az őt alakító Alden már elmúlt huszonnégy is. A probléma pedig az, hogy látszik is rajta a kora, egy tizenhét évesnek sem olyan táskásak a szemei, mint neki. Eléggé illúzióromboló volt a srác kinézete. Ami az alakítását illeti, azzal nem volt problémám, Alden tehetséges, de egyszerűen nem ideális Ethan szerepére, a kora és a külseje nem teszi őt alkalmassá rá. Persze, nem azt mondom, hogy egy üresfejű szépfiúval jobban jártunk volna, csupán Alden a külseje miatt nem passzol Ethanre. De azt elismerem, jól játszotta a karakterét. Akinél még lestem nagyokat, az Emmy Rossum volt. Igaz, ő is jól hozta Ridley-t, csak nem volt az a végzet asszonya, aminek a könyvben megírták őt, hiszen sokkal inkább hasonlított egy anorexiás, kivénhedt egykori modellre, mint egy életerős, gonosz igézőre, aki éppen lenni akart. Viszont, színészi alakítást tekintve nem tudok belekötni igazán senkibe, és nem is akarok, mert alapvetően mindenki jól hozta a figurát. Egyedül Viola Davis volt az, akitől egy kicsit többet vártam volna. A legjobban a zseniális Emma Thompson jött be, istenien hozta a figuráját. Innentől spoileresen folytatom tovább.

Beautiful Creatures Ethan es Lena

Mint írtam, a filmben sok volt a kreatívnak beállított változtatás. Ez azért volt gáz, mert pont a könyv egyik legnagyobb meglepetés faktorát lőtték el, rögtön a film elején. Méghozzá amikor kiderül, hogy a nagybecsű Mrs. Lincoln, a városi erkölcs áhítatos védelmezőjének a testébe bújt éppen Serafine, a nagy hatalmú sötét igéző, aki amúgy Lena anyja. Ez akkora WTF momentum volt a regény végén, és kíváncsi voltam arra, hogy a filmben hogy oldják majd meg. Persze, érdekes volt a párbeszéd amit lezavartak Maconnel kettecskén, de csak emiatt kár volt leleplezni olyan hamar ezt a nagyon jó aduászt. Tulajdonképpen a film második fele majdnem teljes égészében a forgatókönyvíró(k) átdolgozása volt, amikből csak az a részlet tetszett, hogy Lena megigézte Ethant, hogy ne emlékezzen rá, és esélye lehessen a normális életre. Ez a momentum aranyos volt, illetve, még nagyon tetszett Lena és Serafine beszélgetéséből egy részlet. Ezt idézem, mert nagyon jó gondolatok vannak benne, még akkor is, ha nem feltétlenül értek vele egyet:

” Egy anya se szereti a lányát. Tudod nem könnyű ám kipréselni a testedből egy másik női lényt, önmagad fiatalabb, tökéletesebb verzióját, aki még bármit elérhet. A szeretet csak az elme kreálmánya, puszta illúzió. A természetben nem létezik. A szeretet egy bűbáj, amit a halandók a nőknek alkottak, hogy a hatalom helyett inkább azzal játsszanak. “

BEAUTIFUL CREATURES

Amiről még feltétlenül érdemes beszélni, azok a speciális effektek. Bővelkedett bennük a film, némelyik egészen gyönyörű volt, például amikor Lena szobáján lévő feliratok életre keltek, vagy amikor a végén Serafine távozott Mrs. Lincoln testéből, és Lena megölte a szellemét. Ritka, amikor egy film ennyire jól bánik a CGI-vel, szóval, ha másban nem, hát itt jó munkát alkottak. A díszletesek és a jelmeztervezők is profin elvégezték a munkájukat, Lena és Ridley ruhája a film végén gyönyörű volt, akárcsak a többi jelmez, és a díszletek is. Alapjaiban véve ez egy jó film, amit az élvezhet igazán, aki nem olvasta és szerette a könyvet. Kétlem, hogy akkora siker lenne, mint az Alkonyat volt hajdanán, de azért megvan benne a potenciál. Kíváncsi leszek a box office adataira. A film vége egyébként tetszett, kíváncsi leszek, hogy a folytatás mennyire tér el majd a második regénytől – amire már fel is vettem a könyvtárban az előjegyzést :)

Értékelés: 8/10
Nehéz az értékelés, mert ezt a filmet tényleg azok élvezhetik a legjobban, akik nem ismerik a könyvet. Mert maga a film nem volt rossz, sőt, csak ismerve az alapanyagot sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. No meg, egy-két félre casting is volt, és bármennyire is jó színész Alden Ehrenreich, ő akkor sem Ethan Wade. A Beautiful Creaturest mindenképp ajánlom megtekintésre mindenkinek, aztán pedig olvassátok el a könyvet is, mert az is megér egy misét – vagy legalább kettőt.

9032 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

12 Hozzászólások

 1. Az eléggé zavart engem, hogy a filmből kihagyták azt, amikor Ethan követi Ammát a mocsárban, amikor Macon-höz megy, mert az előzetesben viszont volt belőle részlet. Remélem az bekerül majd a kimaradt jelenetek közé a DVD-n.

 2. nekem is tetszett, bár azért zavartak a módosítások. Aldennel nem volt gondom, Ethannak elment. Néhol nekem kicsit lassú volt a történet folyása, meg volt sok felesleges romantikázás. Azért megnézném a következő részt is, bár ilyen orbitális box office bukás után a Warner lemond róla az tuti. :(

  • Most látom, tíz millió, világszerte meg tizenöt, az lófityula. De ebbe elvileg még nincsenek benne a mai adatok, hátha, az feljavítja egy kicsit. De valszeg így nem pedzegetik majd a folytatást :/

 3. Most kíváncsivá tettél, hogy milyen film lehet. A könyvet le is töltöttem, bár szerintem előbb a filmet nézem meg, hogy ne izéljek azon, hogy mit vettek át a könyvből, bár ez is egy tipikus fantasy-nak tűnik szerintem, bár lehet, jó lesz.

  • Na igen, ha az ember szeret egy könyvet, mindig azt nézi, hogy ő milyennek képzelte el xy-t, és a képet, amit alkottunk, nehéz ám száz százalékosan kiszolgálni.

 4. Nekem nagyon nem tetszett a film, pedig a könyvet imádtam, igaz azt is vagy 2 évvel ezelőtt olvastam. CSináltak egy romantikus csöpögős, a könyvhöz semmi köze sincs filmet, a kis 12 éveseknek. A szereplők közül pedig a srác, hát.. mindenhogy elképzeltem, de egyáltalán nem így.. Egyedül Ridley volt az, aki nagyon ütős volt :) Ha nem olvasom biztos más véleménnyel lennék, de így nekem egy hatalmas 2-est ért el…. :S

 5. Megnéztem két hete a filmet neten és elolvastam a könyvet is, hát mindkettő annyira közepes, ugyanaz azokat a sablonokat képviseli mindkettő, mint az összes hasonló mű. Igazából a könyv is olyan, hogy ha hagyja magát az ember berántani, akkor beleszeret, de nálam, ezek már nem tudják elérni. Például zavart Ethan narrálása, ami ötletes, hogy fiú, de amikor a csajon van a hangsúly, akkor neki kellene ismerni a gondolatait vagy lehetne felváltva. Szóval szerintem egyik sem jó.

 6. Én a film hatására kaptam kedvet a könyvhöz. Amit nem rég fejeztem be. Nem volt rósz a film, de a könyv nem emlit olyan cselekményt hogy Lena törli Ethan emlékezetét.

 7. Na, nekem ez volt a tavalyi év egyik legnagyobb csalódása, már ami a könyvek filmadaptációját illeti… A könyvet nagyon szerettem, a szereplőket, az egész hangulatot, mindent, és a film ezek közül sajnos semmit nem adott vissza…

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here