Főoldal Hírek Botrány “A Dal”-nál – Éliás Gyula Jr. kiborult

Botrány “A Dal”-nál – Éliás Gyula Jr. kiborult

11
Oszd meg!

Kialakult egy kisebb botrány A Dal kapcsán, ugyanis nem csak Geszti Péter, hanem a dalát előadó Éliás Gyula Jr. is besértődött, amiért a szombati elő-döntőn nem sikerült a továbbjutás a középdöntőbe. A “Mindhalálig várni rád” szerzője, Geszti Péter e-képpen fejezte ki a nemtetszését a Borsnak: “Azt reméltem, a zsűri jobban értékeli a mainstream dalokat, vagy azt, hogy például Éliás Gyuszi szerintem a legjobb énekes volt az aktuális adásban, de szívük joga, hogy így döntöttek. Nyilván elfogult vagyok a barátaimmal és a dalainkkal kapcsolatban.”

Erre reagált az MTVA sajtófőnöke is, Lencsó Rita, aki próbálta menteni a helyzetet: “Péterben még nagyon benne van az általa zsűrizett tehetségkutató. A Dal azonban egészen más, itt nem az egyébként rendkívül tehetséges Fehér Zoli és a fantasztikus hangú Éliás Gyula versenyeznek, hanem a dalszerzők. Például Geszti Péter, Orbán Tamás, Szabó Z. vagy Janicsák Veca. Mind a zsűri, mind a közönség a dalokról dönt, Péternek még van dala a versenyben, szurkolunk neki

Az eset kapcsán pedig Éliás Gyula, az érintett is felszólalt, igaz, ő nem egy újságnak nyilatkozott, hanem Facebookon, egy kommentben fejezte ki a sajnálatát: “Egész életemben minden próbálkozásomat elkaszálták a jazzy rádiót leszámitva ,uh. nem lepett meg ez sem, csak azt reméltem hinni, hogy a Walkó Csaba és a Rúzsa Magdi, mint volt tanítványok, segítenek, ezen kívül a Csiszár Jenő amikor Sopronból felkerült Pestre, az édesapám karolta fel, támogatta. Nos ezek után álmomban sem gondoltam volna hogy így alakul” – írta az énekes.

Elias Gyula A Dal

Éliás Gyula amúgy összesen negyvenkettő pontot zsebelt be a zsűritől, ami azért is volt meglepő, mert tényleg mindenki dícsérte a veterán énekest. Azt viszont nem feltétlenül helytálló elvárni, hogy csak azért kapja meg azt a tíz pontot, mert ő volt Walkó Csaba és Rúzsa Magdi énektanára… Ez nem fair dolog egy ilyen versenyen, de azért ismerjük el azt is, hogy a szombati mezőnyből Éliásé volt a legjobb énekhang, és az előadása maga volt a profizmus. Mégsem mehetett automatikusan tovább. Szomorú belegondolni abba is, hogy egy ilyen kiváló hangú énekes kitörhetett volna az énektanári szerepéből, és feljebb juthatott volna a ranglétrán, de pont azok lökték őt vissza, akiket korábban támogatott. Nem egyszerű a szituáció…

Ti mit gondoltok az esetről, csak azért kellett volna tovább engedniük a zsűritagoknak, mert személyes kapcsolatban állnak vele?

11 Hozzászólások

 1. Na, ezzel kapcsolatban nekem csúnya véleményem van, úgyhogy talán jobb is, hogy nincs hosszabban időm.

  Egyrészt. Bár a tavalyi Dal adásait nem követtem, de a bulvár egy része eljutott hozzám (pl., amikor Tóth Gabi kiesett, és nekiállt hisztizni). Én méltatlan dolognak tartom, amikor a vesztes nekiáll apellálni.

  Másrészről számomra gusztustalan, ahogy a zsűri pontoz. Teljesen ellentmond a szóbeli ítéleteiknek (néhány ritka kivételtől eltekintve), és sokszor a józan észnek is, de nyilván ez a dalosdi egy szubjektív kategória, mindenki ízlése más.

  Harmadrészt, nem lehet elválasztani a dalt az előadójától. Nem is értem, miért várják el ezt egy nézőtől. Bármennyire is szeretnék, a néző általában az előadóra szavaz, nem a számra. A zsűri dolga lenne szétválasztani a kettőt, de hát nekik sem megy az ég szerelmére.
  Amit a dalról írtam az élő-blog során, azt tartom. Egy kellemes dal egy éttermi vacsora alatt, de nem eurovízióra való. Az meg az én szubjektív ítéletem, hogy számomra Éliás Gyula, mint színpadi jelenség nem meggyőző, de ezzel kapcsolatban meg kb 16 éves módon gondolkodok, de ez van :-D

  • Veszíteni tudni kell. Viszont, én valahol tényleg megértem, és sajnálom is Éliást. Mármint, szerencsétlent tényleg a tanítványai golyózták ki a tutiból :/

   A zsűri pontozásánál amúgy szerintem az játszik szerepet, hogy mégiscsak kollégák mind, ismerik is egymást, nem akarják nyilvánosan alázni őket – megteszik azt a pontjaikkal. Mert bármennyire is nem tetszik az embernek egy produkció, valami jót csak ki tud nyögni róla, például annak a Raminak szép volt a haja … aztán kap két pontot. Mert annyit érdemel :)

 2. Én is sajnálom Éliás Gyulát, de veszíteni tudni kell a zsűri biztos okkal adja pontokat. A tiniktől nem lehet elvárni hogy egy idősebb pasira szavazzanak ha műsor tele van tehetséges fiatal srácokkal. Ráadásul a produkciójába ha jól emlékszem nem volt semmi extra pl táncosok különleges hangszer ez is fontos lehet a pontozásnál szerintem.

 3. Szerintem teljesen nem volt helyénvaló Éliás viselkedése. Ez nem a kapcsolatokról szól, hanem a teljesítményről, és arról, hogy a nézők mit akarnak látni. Ennek semmi köze semmilyen személyes múltnak, mert ez így nem fair. Az a fair, ha hivatásként kezelik, nem pedig kapcsolatokon alapuló munkaként.

 4. Veszíteni tudni kell, ez igaz! De azt hozzá tenném, hogy Tóth Gabi, bár mondjuk tényleg nem az a dala volt a legjobb, de Eurovisio-ra való.

 5. Az ő dala a kedvencem,persze hogy totál csalódott voltam. Abban viszont igaza van,hogy például Rúzsa Magdi érdekes módon minden kis megasztáros pajtása daláért oda meg vissza volt,de pont az énektanára nem részesült ebből az elfogultságból.

  • Na igen, a Megasztáros társakat egyértelműen felpontozta, a tanárját meg nem. Ha senki ne osztogatna pontokat szimpátia alapján, akkor Gyula kijelentése is egyértelműen “Mi a francot akarsz” kategóriába kellene, hogy tartozzon. De így?

   • Tudom, hogy tökre nem aktuális, és talán soha senki nem fogja látni már ezt a hozzászólást, de Magdi 10 pontot adott Éliás Gyulának. Vissza lehet nézni.

 6. Én azt gondolom, hogy egy ilyen versenyen ne a kapcsolatok, és a múlt döntsön, hanem a zene, a produkció. Ez nem énekverseny, ez “A Dal”. A zsűri olyan előadót akar kiküldeni, aki megnyerheti a hírnevet kis hazácskánknak. Elismerem, hogy Gyulának remek hangja van, de ez a szám valóban nem üti meg az Eurovíziós mércét. Ráadásul ezzel az erővel nem csak a zsűrit, hanem a nézőközönséget is lehetne okolni a kiesésért.

 7. Szerintem Éliás Gyula ezzel a kijelentésével nem azt akarta mondani, hogy tovább kellett volna jutnia mert mindenki énektanára volt. Egyszerűen csak szar érzés volt ez neki, csalódott volt. Érthető. Az viszont nem, hogy nem jutott tovább. Már nem tudom kicsoda nyilatkozta, amikor Geszti is kiakadt, hogy egyik dala sem jutott tovább, hogy ez egy dal verseny ahol a dalok és a szerzői versenyeznek. Ha tényleg a szerzők versenyeznek, akkor mért nem egy kiválasztott énekes énekli el az összes dalt és az alapján választunk? Nagy kivir-keverés az egész!

  • Spanyolországban amúgy így csinálják. Kijelentették, hogy az El sueño de Morfeo együttes megy ki, a hazai válogatón elénekelnek hat dalt, aztán ami a közönségnek a legjobban tetszik, az képviselheti az országot.

   Egyébként érdekes az “A dal fontosabb, mint az előadó” vagy “Az előadótól lesz jobb, a dal”. Mert az például fix, hogy ha nem Fehér Zoli énekli el a dalát aminek nem jut eszembe a címe, akkor továbbjut. Mármint, a dal. És nem Fehér Zoli :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here