Főoldal Érdekességek Interjú Exkluzív Interjú: Farkas-Jenser Balázs és Zenekara

Exkluzív Interjú: Farkas-Jenser Balázs és Zenekara

5
Oszd meg!

Alkalmam nyílt interjút készíteni a Farkas-Jenser Balázs és Zenekara formációval, akiket változatos témákban sikerült kifaggatni. Elárulták, hogy miért nem az X-Faktorban próbáltak szerencsét, megtudtam, mik a Megasztárból megismert Farkas-Jenser Balázs kedvenc sorozatai, terveznek-e angol nyelvű dalokat a lemezükre és kiderült az is, hogy egy külsős zeneszerző dalával nevezhettek volna a köztelevízió “A Dal” című Eurovíziós Dalfesztivál-selejtező műsorára is…

Farkas-Jenser Balázs és Zenekara 001

– Mesélnétek a zenekar megalakulásának a körülményeiről?

Balázs: A volt zeneiskolám igazgatója, Póka Egon egy nyári napon megkeresett, hogy van egy zenekar, akikkel egy nagyon kedves barátja együtt dolgozik, és éppen énekest keresnek. Rövidesen találkoztam is Ervinnel és Rackával, kaptam tőlük demó dalokat, mire felkaptam a fejem már mentek is a próbák, stúdió-felvételek … innen már nem volt megállás! Nem sokkal később úgy alakult, hogy az akkori dobosunk nem tudott felköltözni Budapestre, így hát muszáj volt valaki mással folytatnunk. Ekkor jutott eszembe Zádi, hogy a zeneiskolában ő volt a “vadállat” a dobok mögött, akire már a legelső, az iskolába való felvételt követő “klub-esten” felfigyeltem. Ráírtam, küldtem neki demókat, és szó szerint jövő héten már úgy jött, hogy az összes dalt tudta fejből kísérni. Óriási lendületet adott a csatlakozása.

Az X-Faktorban lehetősége van csapatoknak is a jelentkezésére. Mivel a zenekar már a Megasztár 6 ideje alatt is létezett, nem lett volna jobb lehetőség az, ha közösen indultok az X-Faktorban?

Ervin: Úgy éreztük, hogy a Megasztár inkább szól a zenéről, az éneklésről, az énekesekről… A többi tehetségkutatóban sem elsődlegesen zenekarokat kerestek, inkább “csapatokat” és számunkra lényegesebb volt az, hogy a zenénk által ismertessék meg a hozzánk kapcsolódó kép.

Farkas-Jenser Balázs és Zenekara 002

Mennyire előny az, hogy Balázst az ország egy része ismeri a tehetségkutató miatt? Ezt azért kérdezem, mert elég sokan lenézik azokat, akik ilyen műsorokból jönnek.

Racka: Hála Istennek eddig mindig csak szeretetben volt részünk, és az ismertség – amihez még a mai napig is nehéz hozzászoknunk – is óriási élmény volt mindannyiunk számára! Most dolgozunk rajta, hogy ez a kialakult ismertség ne álljon meg a Megasztárnál, hanem az emberek a zenénkért is szeressenek bennünket.

– Első dalotok, a “Nézz rám” pár hónapja debütált. Ez közös csapatmunka volt? Mindenki hozzáadta a magáét, vagy a dalszerzésért külön ember a felelős?

Balázs: Az alapötletekért általában Ervin és én vagyunk felelősek, de a hangszerelés mindig közösen történik, hogy mindenkié lehessen a dal, mindenki kötődjön hozzá. Ez az igazán szép a zenekari munkában, egyedül zenét szerezni és hangszerelni egy idő után magányos érzés, és inspirációt is sokkal nehezebben merít az ember, ha egymaga kell, hogy mindent “elkövessen”.

– Várható a “Nézz rám” angol verziója, vagy nem vagytok hívei annak, ha egy magyar anyanyelvű előadó angol dalokat énekel fel a lemezére?

Balázs: Abszolút hívei vagyunk az angol nyelven való zenélésnek, és mivel majdhogynem második anyanyelvem, ezért ezt ki is használjuk igen gyakran, sok dalunk kettős szöveggel születik eleve. Ellenben a Nézz rám annyira hangsúlyosan csak magyarul született meg a fejemben, hogy nem is kezdtem hozzá az angol verzió megírásához. Van, amikor a dal köszöni szépen, jól van úgy, ahogy megszületett. :)

– Apropó, lemez. Mikorra várható, mit lehet már tudni róla?

Zádi: Folyamatosan megy a műhelymunka és reményeink szerint tavasszal meg tud jelenni az első nagylemezünk is. Sokat vagyunk stúdióban, rendszeresen próbálunk, úgyhogy a munka halad, de nem szeretnénk semmiképpen sem összecsapni: olyan lemez anyagot szeretnénk, ami mellett mindannyian vállszélességgel ki tudunk állni, hogy igen, ez érzésünk szerint jó és maximálisan hiszünk benne mindannyian!

Farkas-Jenser Balázs és Zenekara 004

– Szerencsére járjátok az országot, elég sok koncertetek van. Mi az ottani repertoár? Mely dalokat szeretik a legjobban a rajongók?

Ervin: A Megasztárban elhangzott dalok mellett játszunk saját dalokat, valamint kedvenc előadóink (pl. Lenny Kravitz, Pink, Joan Osborne, Michael Bublé, Ronan Keating) slágereinek egyedi feldolgozásait is. Szerintem bátran mondhatjuk, hogy igen színes lett a repertoár. A közönség kedvencek természetesen leginkább a Megasztárból ismert dalok, most azon dolgozunk folyamatosan, hogy ez eldőljön a saját dalaink irányába.

– Most zajlik “A Dal” c. műsor az M1-en, a győztes pedig kijuthat az Eurovíziós Dalfesztiválra. Tervezitek, hogy jövőre ti is nevezzetek? Balázstól külön megkérdezném, hogy mit szól Radics Gigi dalához?

Balázs: Idén is felmerült a lehetősége, megkerestek zeneszerzők, hogy szívesen indítanának egy dalukkal, de úgy éreztem, hogy idegen tőlem a lehetőség, még soha nem fordultunk zenekaron kívülre dal-ötletért. Másrészről, nem is éreztem annyira nagy vonzalmat az indulás iránt: inkább dolgozom a dalainkon, mint hogy olyan dolgok felé fussak, amire lehet, hogy még nem vagyok felkészülve. Ellenben, Giginek nagyon sok szerencsét kívánok, számomra már Ő a nyertes, de én biztosan elfogult vagyok… :)

Farkas-Jenser Balázs és Zenekara 003

– Balázs, többen kacérkodtak a Megasztárból a szinkronizálással, például Nagy Adrienn és Bihal Roland is. Neked viszont tényleg a szakmád a szinkrontolmácsolás, ezért felvetül a kérdés, kipróbálnád magad a “másik” oldalon?

Balázs: A szinkrontolmácsolás teljesen más műfaj, itt a tartalom hiteles, gyors átadása, és nem is a hang-játék, illetve a hanghordozással való játék a lényeg és ehhez mérten teljesen kezdő lennék ebben, biztosan. A magyar szinkron világhírű minőségű, és biztosan izgalmas lenne, de egyelőre nem éreztem vonzalmat a szinkronszínészet iránt.

– A Media Addict egy elsősorban sorozatokkal foglalkozó oldal, így meg kell kérdeznem azt, hogy Ti szoktatok-e sorozatokat nézni?

Balázs: Számomra a Dr. House volt az etalon nagyon sokáig, az orvosi téma miatt, de mostanában főként a Dexter, illetve a Homeland című sorozatok rabolják a szabad óráimat. :)

1286 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

5 Hozzászólások

  1. Így van, nekem is tetszett, hogy kicsit az oldalnak is dolgoztál ;)

    Nekem tetszik ez a szám is, gondoltam frankón, majd megy “háttérzörejnek”, míg olvasok, de aztán a “dal nem enged(ett) el” :-D, így kénytelen voltam klippel együtt végig nézni, hallgatni.
    Örülök, hogy ilyen határozott a csapat, és nem hagyják magukat minden irányba cincálni. Csak így tovább! :)

    • De fura, először én is így voltam vele, csak akkor a “Mi van veletek Megasztár 6” cikket csináltam, és aztán ottragadtam a dalnál. Ha valamelyik rádió észbekapna és elkezdené játszani, tuti sláger lehetne.

      És igen, nekem is ez a szimpatikus a srácokban, ők nem a szó szoros értelmében zenészek. És zenélnek. Ritka, mint a fehér holló.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here