Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Downton Abbey – A Pilot

Downton Abbey – A Pilot

0
Oszd meg!

Már nagyon régóta várom azt, hogy végre én is belenézhessek a legsikeresebb angol sorozatba, ami jelenleg a Downton Abbey. Hatalmas elvárásaim voltak, hiszen már nagyon régóta nem ért el akkora átütő nézettségi diadalt semmilyen angol széria, mint a Downton Abbey – ami Angliában nézettebb, mint az X-Faktor, Amerikában pedig lazán hoz nyolc millió feletti adatokat, a PBS közszolgálati televízión, ami hasonlóan gyenge adatokhoz szokott, mint a hazai megfelelője. Ráadásul nem csak a nézők szeretik, a popkultúra is a keblére fogadta, számtalan sorozatban hivatkoztak már rá. Az pedig csak hab a tortán, hogy a kritikusok is oda meg vissza vannak tőle, és angol sorozatként képes volt tizenhat Emmyt, és kettő Golden Globe díjat bezsebelni. Gondolom ilyen felütéssel már mindenki érti, miért voltak magasak az elvárásaim. A pilot egyelőre nem győzött meg száz százalékosan, de érzem benne a potenciált, nem is kicsit.

Downton Abbey 001

A történet az 1920-as években játszódik, az alap konfliktust pedig az adja, hogy a Downton birtok örököse meghalt a Titanicon, és egy kacifántos végrendelet miatt így a birtok és a Crawley család vagyonának nagy része egy olyan férfire szállhat, akit még csak nem is ismernek. A gazdagok mellett a cselédek is központi szerepet kapnak, akik között az kelt riadalmat, hogy egy olyan férfit alkalmaznak lakájnak, akinek sérült a lába, és emiatt nem tudja száz százalékosan ellátni a feladatait – emiatt pedig fúrják is szerencsétlent rendesen.

Ami miatt beleszerettem a sorozatba, az a hamisítatlan hangulat. Annyira hiteles volt minden egyes képsora, hogy az valami hihetetlen. Egy másodpercre sem merült fel bennem, hogy ők “csak” színészek lennének, a gazdagokon át a cselédekig mindenkinek elhittem a karakterét, ez pedig nagy szó a sorozatok világában is. Annyira hiteles volt minden, és nem csak a színészi játék és maguk a karakterek miatt. A díszlet egyszerűen zseniális, annyira részletgazdag, maga a birtok pedig csodaszép. Szó szerint jó volt nézni azt a fene nagy pompát, itt aztán nem spóroltak semmin, és pont ettől lett olyan szerethető minden.

Rob James-Collier  (c) Nick Briggs/ITV for MASTERPIECE

Azt hiszem idő kell arra, hogy a sztori és a kavarások igazán beinduljanak, de kedvenc karakterem már van, méghozzá Thomas. Gondolom ez senkit se lep meg, de hogy a fenébe ne imádnék egy a meleg törtetőt, aki ezerrel nyomult, gáncsolt és szemétkedett a személyzettel, intrikált, hogy előrébb juthasson, emellett még egy herceg ágyába is bevetette magát. Döbbenetesen jó a karakter, de igazából az összes többinél is ezt érzem, pont, mint ahogy feljebb már kifejtettem. Okkal lett a Downton Abbey a legsikeresebb angol sorozat.

Értékelés: 9/10
Nem adok maximális értékelést, mert bevallom őszintén, a rész elején egy kicsit unatkoztam, de az epizód vége tájékán már nagyon oda meg vissza voltam a látottaktól, igaz, ezen sokat segített a WTF pillanat a Herceg és Thomas között :) A szinkron is hozzátett ám a magas osztályzathoz, szerintem nagyon profin sikerült, Széles Tamás olyan profin hozza a figurát, hogy az valami hihetetlen. Pásztor Erzsit pedig sorozatban hallani, ráadásul Maggie Smith magyarhangjaként pedig egy nagybetűs élmény. Itt tényleg minden adott a tökéletes szórakozáshoz, így már csak abban bízom, hogy a Story 4 az első évad után azonnal elhozza a többit is.

2232 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here