Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok A Dal 2013: Az első elődöntő – ÉLŐ BLOG

A Dal 2013: Az első elődöntő – ÉLŐ BLOG

52
Oszd meg!

Elérkeztünk tehát ehhez is, az MTVA ma indítja útjára “A Dal” című műsorát, amelynek győztese képviselheti majd hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon. Amit lehetett, azt a műsorról már megírtam, nemrég pedig Ti is szavaztatok, és a vokasaitok alapján Agárdi Szilvia & Pál Dénes; Keresztes Ildikó és Baricz Gergő dala jutna tovább. Kíváncsian várom, hogy a szavazó nézők miképp döntenek majd, bár, meglepne, ha nagy lenne az eltérés. Csapjunk tehát bele a lecsóba, és ha van egy kis időtök és kedvetek, csatlakozzatok Ti is, izguljuk együtt végig az első elődöntőt!

Novodomszky Eva Gundel Takacs Gabor A Dal 2013

20:15 – Pontosan, időben kezdtünk, alleluja: “A műsor, ami a legjobb hazai slágert hivatott megkeresni“. Most éppen a tavalyi Compact Disco által elért eredményeket sorolják, és szerintük “2012-ben A Dal-ban elhangzott slágerek utalták a hazai toplstákat“.

20:17 – Színpadon Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor. Éván ez a rózsaszín cucc elég fura … most mondjam azt, hogy ronda? De kit érdekel, a tavalyi Kapócs Zsóka által prezentált műsorvezetői színvonaltól Éva csak jobb lehet, más nem is számít.

20:20 – Bemutatkozik a zsűri. “Az Eurovíziós Dalfesztivál egy olyan esemény, amin kiváltság ott lenni” – mondta Magdi. “Mi a legjobb dalt keressük” – szólt Rákay Philipp. “A mi feladatunk az, hogy megtaláljuk a legjobb dalt” – igazad van, Rakonczai. Szerintem már megtaláltátok – Szíveddel láss! Rúzsa Magdi pedig egyszerűen gyönyörű.

20:22 – Most mondják a szabályokat: A zsűri pontoz, a három legtöbbet jutó tovább jut. A maradék hét dalból hármat szavaz be a közönség is, ergó hat produkció jut tovább a középdöntőbe. Évát pedig már most imádom, annyira profi, méltó társa Gundelnek.

20:23 – Bemutatkozott Buda Márton, a lihegőből. A The Voice-ban már kiderült, hogy ennek a backstage cuccnak semmi értelme, de …

Feher Zoltan A Dal 2013

20:24 – Fehér Zoltán: Nincs baj, tűz van –Ez egy olyan dal, ami a hetvenes, nyolcvanas évek feelingjét hozza vissza”  Jesszus, Fehér Zoli beszélni sem tud, kíváncsi leszek, hogy énekelni megtanult-e. “Imádom ezt a dalt, szívemnek kedves. Remélem ezt az érzést át tudom adni a színpadon” – őszintén kétlem. Ma Facebookon azt írtam, hogy “Ez a dal még viccnek is rossz”. Nagyon nem az én stílusom, de talán azért is, mert Fehér Zoltán tipikusan az a fajta énekes, akinek ha már színpadon van, akkor maximum háttérénekesként lenne létjogosultsága ott lenni. Ez nekem 3/10. Azt azért elismerem, hogy viszonylag sokat fejlődött az X-Faktor óta eltelt pár hétben. De az Eurovízióra ez még bőven kevés.

20:29 – “Egy showműsort elindítani iszonyúan nehéz” – kezdi Csiszár Jenő, majd elmésen hozzáfűzi – “Nincs baj, tűz van. Elindította a showt“. Viszont Olly Murs énekeshez hasonlítani Fehér Zolit, erős túlzás. “Egy olyan dalt keresünk, ami a hazánkat képviselő a világ előtt. Óriási a tét” – igazad van Philip. A zsűritagoknak pedig tetszettek a produkciók, még úgy is, hogy Rakonczai balladát hallgatott volna Zoltántól. A zsűri pontoz, összesen 37 pont az ötvenből, a továbbjutás így esélytelen.

Mrs Columbo Galambos Dorina A Dal

20:34 – Mrs. Columbo: Játszd újra –Fedezzük fel újra a kicsi, és fontos dolgokat, ahogy a csepp gyerekek teszik ezt. Játsszatok újra, ti is“. A jazz vonalat képviseli Galambos Dorina (Megasztár) zenekara, amivel alapvetően nincs bajom, ez a dal pedig végtére is szerethető, csak kár, hogy Dorina sok helyen hamis volt. Viszont, a hangszerek nagyon megdobták a produkciót, egész aranyos, bolondos lett tőle. Részemről 6/10, majd a zsűri később megmondja a tutit.

20:36 –Én teljesen elfogult vagyok a Dorinával kapcsolatban. A Dorina egyéniség, és mindent visz. Számomra ez a dal sláger, bármikor nagyon szívesen hallgatnám” – le a kalappal Rúzsa Magditól, hogy bevallotta, azt, hogy elfogult. Megasztárosok összetartanak – lásd Caramel & Gájer Bálint. Magdi bevallotta. “A hazai poptörténelemben soha, senki, ilyen szexi módon nem emlékezett meg a kürtös kalácsról. Már csak ezért is nekem nagyon tetszett” – Rákay Philip odavolt a daltól, és még a Petőfi Rádióba is ezt kívánja minden reggelre, hátha majd ettől nem lesznek dühösek a sofőrök. A zsűri pontoz, összesen: 38 pont, az automatikus továbbjutás kevés lesz ennyivel.

Baricz Gergo A Dal 2013

20:39 – Baricz Gergő: Húz – “Egy ideje zenélgetek már, rég volt az is, amikor Erdélyben megírtam angolul ezt a dalt, a világ leggyönyörűbb lányának. A dal az tulajdonképpen egy vallomás arról a hitről, hogy igenis érdemes szeretni valakit, elvárások nélkül” – nahát, Baricz Gergő egy tünemény volt ezzel a vallomásával. A dalt szeretem az egyszerű szerethetősége miatt. Plusz pont az, hogy Gergő nem csak megírta, hanem még gitáron játszik is hozzá, az ilyet kedvelik az Eurovízión is. Viszont elég ostoba hacukát kapott magára szerencsétlen, azokat a tollakat még a ’80as években is kiröhögték volna. Lakatos Márk itt kapott újra munkát? Persze, nem a külsőség a lényeg, hanem A dal, az pedig nálam 7/10. Hajrá Gergő!

20:44 – “Kérem szépen, szerintem ez egy tiszta, egyenes, őszinte ballada. A dal közepén éreztem egy kis Snow Patrol ízt, ami egyáltalán nem baj. Az arcok, akik a színpadon voltak, az pedig ötös” – Csiszár Jenőtől idézni sosem egyszerű, elég összevissza beszél. “A hangszíned az nagyon eredeti és különleges. Kicsit merésznek érzem azt, hogy rögtön, már az első verse után elvesztettünk téged.” – Rakonczai itt a versékről beszél, amivel arra utal, hogy volt nyolc ütem a dalban, amikor Gergő nem énekelt, hanem csak a hangszerek szóltak. Viktor még hozzáfűzi, hogy filmbetétnek lenne jó Baricz dala. Gergő összesen 43 pontot kapott, ezzel valószínűleg automatikusan továbbjut.

Bogi Tukorkep A Dal 2013

20:47 –  Bogi: Tükörkép – “Álmaimban nem gondoltam volna, hogy idén én is a színpadon állok. A dal kicsit retró hangulatot idéz, de úgy érzem, hogy a fiatalos lendülettel modernné és maivá tehetjük. Az én érzéseim is benne vannak a dalban, remélem sokan tudnak majd vele azonosulni“. A tizenöt éves tinilányról még életemben nem hallottam – ide a rozsdás bökőt, hogy jövőre már az X-Faktorban – vagy a tv2-n, – fog majd énekelni. Ami a dalt illeti, tipikus Barbee sláger, akit most már Bata Adriennként emlegetnek. Bogi hangja nem tetszik túlzottan, a színpadkép pedig elég idegesítő. Viszont a lényeg A dal, ami nem túl erős. Jóindulatomat kifejezve ez nálam 4/10.

20:50 – “Gyere Bogi, vonjunk kérdőre a zsűrit” – mondja Novodomszky Éva. Rákay szépen elbeszélgetett Bogival, és szerinte a lány tűpontosan énekelt, bármit is akarjon ez jelenteni. “Ezért jó A Dal, mert itt is van tehetség. Figyeltelek végig, nekem nagyon tetszik a Te világod. Annyira helyes voltál, ahogy remegett a kezed, mert nyilván még nincs színpadi rutinod. Remek voltál, én örülnék, ha a tinisztárok olyanok lennének, mint te. Jó lesz téged a rádióban hallgatni” – Ruzsa Magdi ismét dicsér, bár, nem hinném, hogy akárki kritikával illetné bármelyik “kollégát”. A körbenyalás után értékel a zsűri, Bogi összesen 37 pontot kap, ami az utolsó helyre röpítette a lányt – Fehér Zoli mellé.

Palcso Tamas A Dal 2013

20:53 – Palcsó Tamás: Ezt látnod kell – “Az élet pillanatok sora, de mindig csak az adott pillanat áll a rendelkezésedre. A dalommal azt kívánom, hogy éljük meg a jó pillanatokat. Ne sikeresek akarjunk lenni elsősorban, hanem boldogok. Ez az, amit látnod kell” – mondta Palcsó, aki a nagypapája anekdotájával kezdett, így nem volt egyszerű követni a gondolatmenetét. Írni sem egyszerű a teljesítményéről, mert rém hamisan kezdett, és fájdogál tőle a fülem. Ez nem az a dal “amit látnod kell”. Mert ezt hallani se nagyon kéne. 3/10 – és még jóindulató voltam. Hogy lehetett ez a srác a Megasztár 2. második helyezettje?

20:59 – “Hát ez egy hálás zenei stílus, amit énekeltél nekünk. Ez az a világ, ami nagyon bekúszik a bőr alá, ehhez elég a három perc. Ehhez a stílushoz a lazaság az mindenképp nagyon fontos. Láttam rajtad, hogy nagyon igyekeztél, de ez még nem elég. Az ének az tökéletes volt” – tényleg Rakonczai? Walkó Csaba szerint is kristálytisztán énekelt Palcsó. Tényleg? “Ne haragudj meg azért, amit mondani fogok, de egy kicsit azt éreztem, hogy rátámaszkodtatok arra, hogy Tomi kristálytisztán énekel. Amikor jönnek majd erős egyéniségek, tiszta dallal, akkor mi történik?” – Gundel Takács lefordította Magdi véleményét, azaz nem csak A dal számít, hanem a produkció is? Lemaradtam, nem értem, de nem is számít. Palcsó összesen 35 pontot kapott. Jobbat nem is érdemel.

21:01 – “Van több szempont, amiből lehet figyelni egy dalt. Van az úgy, hogy a szünetnek is van értéke, a figyelemfelkeltés a célja” – Baricz Gergő magyarázza a bizonyítványát, a nyolc ütemes szünettel kapcsolatban, amiről Rakonczai beszélt. Megemlítette a béna ruháját is: “Egyszerű az ötlet, épp ettől nagyszerű“. Nem számít, attól még a srác nagyon helyes. És a hangja is tetszik. A dala is jó. Megérdemelten van az első helyen.

21:02 – “Szerintem ez egy jó dal, majd a nézők eldöntik, szerintem” – bizonygatja Palcsó Tamás, aki beszélni még mindig nem igazán tanult meg.

Background A Dal 2013

– 21:04 – Background: Neonzöld – “Mi egy nagyon vidám csapat vagyunk, próbáljuk az életünk minden percét kiélvezni. A Dallal azt szeretnénk tolmácsolni, hogy mernünk kell nagyot álmodni” – jó fejnek tűnik ez a formáció, akik egy törött mikrofonállvánnyal vették fel ezt az aranyos, bohókás dalt, ami akár rádiós sláger is lehet. Sajnos az énekeslány nekem gyenge, hiába öltöztették őt kaliforniai barbi babának. Hamisnak hallom őt, a hangját pedig gyengének és erőtlennek az élő adáshoz. Az Eurovízión körberöhögnének minket, ha ezzel mennénk ki. 5/10, de a megszerkesztett, stúdió verziót jobbra értékelném.

21:08 – “Ez volt az a dal, ami belopta magát a fülembe rögtön. Nagyon érdekes a dalnak a hangszerelése is, és jó fejek vagytok” – dícsért Ruzsa Magdi, akinek ‘működött ez az egész’. “A hangszerelés az, ami nagyon újszerű és erős nálatok, ezt mindenképp ki emelném. Sokan legyintenek az elektronikus zenére, de ezzel van a legtöbb macera, nagyon nagy meló. Viki, van egy ilyen érdekesen idegesítő hangszíned, de baromi jó hallgatni.” – mondta Rakonczai Viktor. Az idegesítő hangszín hamis akart lenni? A hét pont az értékelésnél még mindig egyenlő a nullával, ettől lejjebb most sem ment senki. Összesen 35 pontot kapott a zenekar, továbbjutni ezzel nem fognak – ha a nézők máshogy nem döntenek.

Gyurcsik Tibor A Dal 2013

21:11 – Gyurcsik Tibor: Örök harc – “Vannak olyan emberek, akik befolyásolják a jövőnket. Segítenek abban, hogy döntéseket hozzunk. Megerősítenek, vagy éppen lebeszélnek valamiről. Én elég bátor és merész vagyok, adhatsz tanácsot, megpróbálhatsz elbizonytalanítani, de ne akarj megváltoztatni” – Gyurcsik Tibor beszédének nem volt se füle, se farka, de elnézem neki, mert lennie kell üresfejű szépfiúknak is. Az utóbbi megállapításomnak pedig az egyik fele igaz, döntse el mindenki, hogy melyik. Ami a dalt illeti, szeretem hallgatni, belemászik a fülembe, bármennyire is küzdök ellene. Tibort viszont nem tartom erős énekesnek, tavaly jobban produkált. A színpadi képre muszáj kitérnem, tetszik ez az egyszerűség, még a csillogó dzseki sem tűnik giccsesnek. Nem mondom azt, hogy Tibor hamis volt, csak … ez ide kevés.  A rapbetét a lánytól pedig rohadtul feldobta az egészet, ezért kap tőlem egy 6/10-et. Látjátok, az élőben éneklés még azoknak is nehezen megy, akiknek van tehetségkutatós tapasztalata.

21:16 – “Tavaly is nagyon szerettem a produkciódat, mert a színpadra születtél. Hidd el azt, hogy egyedül is be tudod tölteni a teret és a színpadon. Nem kell mindig, minden áron partnerekhez folyamodni” – Rákay Philip kitért arra is, hogy Tibornak bugyinedvesítő hatása van, és szerinte csak Pál Dénes tud úúúgy nézni a kamerába. Magdinak sem tetszett a rappes rész, ami nekem speciel bejött. “Elképesztő erős dal, és fantasztikusan énekeltél. Le a kalappal. Nagyon szépen rázta a popsiját a hölgy, de úgy gondolom nem feltétlenül kell a dalhoz ez a betét rész” – Walkó Csaba is osztja a többiek véleményét. Gundi imádnivaló, ahogy Gyurcsik helyett visszaszól a zsűrinek. A pontozás végeredményeképp a szőkeség 41 pontot kapott, automatikusan továbbjutni nem fog, így a bugyinedvesítő hatással kell számolnia.

Keresztes Ildiko A Dal

21:18 – Keresztes Ildikó: Nem akarok többé játszani – “Életem legjobb slágerei mindig ‘nem’-mel kezdődnek. Született ez a dal, megszerettem. Olyan, mint én. Furcsa, kicsit fanyar. Őszinte, hiteles de leginkább mély. Nem akarom belemagyarázni a néző fülébe, fejébe, hogy mire gondoljon, amikor hallgatja ezt a dalt. Ő pontosan fogja tudni” – Keresztes Ildikó három év alatt igazán megtanulta, hogy mit kell ahhoz mondania, hogy elültesse azokat a bizonyos magvakat. Egy biztos, az X-Faktor hisztérikája nem csak sírni, hanem énekelni is nagyon tud. Imádom a hangját, megszerettem ezt a dalt is. Az este eddigi legjobb produkciója, 9/10. Ha valami csoda folytán Keresztespók menne az Eurovízióra, üdvözíteném a döntést. Ez a nő egy profi. Csak ne lenne egy Keresztespók.

21:21 – “Minden tiszteletem a tied, hogy elindultál ezen a versenyen. Elég sok kaput nyitunk ki a dalon belül. Többször meg kell hallgatni, hogy bekússzon a bőr alá. Megérintette az embert, nagyon komolyan” – Rakonczai úgy fest, a dal hatása alá került, mert értelmetlenül beszélt. “Egy egész ország tudja jó ideje, hogy isteni tehetségű énekes vagy. Elképesztő alázat van benned, idejössz az X-Faktor mentori széke után, és kiállsz erre a színpadra, egy olyan dallal, ami vallomás önmagadról. Le a kalappal” – Rákay kimondta azt, amire mindenki gondolhatott. Egy biztos, a mentor nem szerepelt le. Ildikó csodaszépen énekelt. Nézzük a pontokat, megszületett az első tíz pont, Ruzsa Magditól. Ildikó biztos továbbjutó, a zsűri beszavazta, összesen 47 pont. “Annyira büszke voltam a Bariczra, hogy a mellbőségem megnőtt két centit. Egy merész csaj vagyok, olyan, amilyen vagyok” – mondta Ildikó, aki az első helyre tört. Megérdemelten. Vajon Dénesék előrébb végeznek?

Racz Gergo A Dal 2013

– 21:26 – Rácz Gergő: Csak állj mellém –  “Amikor nagy hatással van rám, vagy egy érzést szeretnék átadni, eszembe jut. Egyszerre két dolgot akartunk megvalósítani: szórakoztatni, és egy üzeneted átadni. Az üzenet az, hogy egyedi vagy, sehol nem lehet találni még egy olyan embert, amilyen te vagy”. A színpadon Rácz Gergő, és szeretem ezt a dalát, igaz, többszöri hallgatás kellett volna. Ha most hallom először, tán nem dícsérném. Gergő hangja nem nagy szám, de van benne annyi profizmus és rutin, hogy el tudja adni magát. Ez nálam 6/10, de az igazság az, hogy még mindig a Keresztespók “mérgének” a hatása alatt állok.

21:31 – “Ez egy nagyon fülbemászó dal, szerintem ki fog folyni a rádióból. Gratulálok” – Ruzsa Magdi gyorsan lerendezte. “Úgy gondolom, a mai elődöntőben ez az egyik legjobb dal. A vokalisták csodálatosan énekeltek, le a kalappal” – Rácz Gergő hangját nem dicséri senki? Vajon miért? “A huu megvan, a mainstream világban ez egy tuti sláger. Úgy, ahogy van, ez szerintem egy országnak bejött” – morogta Csiszár Jenő, és úgy nézett Gergőre, mintha az éppen megölt volna egy kiskutyát. Gergő összesen 45 pontot, ezzel biztos továbbjutó a középdöntőbe. Ha Pál Dénesék43 pont alatt teljesítenek, akkor csak a nézők juttatják majd tovább őket.

Agardi Szilvia Pal Denes A Dal

21:33 – Agárdi Szilvia & Pál Dénes: A szíveddel láss – “Nekem ez a dal azért fontos, mert szerintem az emberi kapcsolatok csak akkor működnek, ha a felek tisztelik egymást.” – mondta Szilvi. “A dal valódi ereje két ember feltétel nélküli bizalmán alapul” – motyogta Dénes. Egyiküknek sem ment ez a felkonferáló videó. És ujjj! Minden este meghallgattam ezt a dalt legalább kétszer, és egyszerűen imádom. Élőben már nem szól annyira jól, Szilvinek láthatóan nem megy a rutin élkőben. És Dénesnek sem nagyon. Összesítsünk: imádom a dalt, szeretem Dénest és Szilvit is, de ezt sokat kell még gyakorolni az élőben való éneklésen, leginkább Szilvinek. Ez 8/10, az estét nálam Keresztes Ildikó nyerte meg. Nem hittem volna. A középdöntőn remélem már jobbak lesznek – mert a nézők tuti továbbjuttatják őket. Mert megérdemlik. Csak egy kis gyakorlás kell nekik. Ugye?

21:38 – “Nagyon sok ember szívébe beköltöztetek. Azért szeretem ezt a dalt, és szeretlek titeket a színpadon látni, mert minden adottságotok megvan ahhoz, hogy egész Európa rátok figyeljen. Gyönyörű üzenete van a dalnak, katartikus élmény volt. A hideg futkos a hátamon” – Rákay Philip okkal dícsérte őket, de élőben olyan hamiskásak voltak sajnos. A dal viszont csodaszép. Tényleg. “A dal minden egyes pillanatát élveztem, köszönöm nektek az élményt” – Walkó Csaba is dicsért. “A dal ereje a hangulatában van. Az embert elkezdik gyönyörű érzések feltölteni, miközben ezt hallgatjuk” – mennyire igaza van Rakonczai Viktornak! A pontozás eredményeképpen összesen 48 pontot kaptak, az este legmagasabb összpontszámával a továbbjutás automatikus. Gratulálok!

A Dal 2013 Agard Szilvia Pal Denes Racz Gergo Keresztes Ildiko

21:40 – A zsűri végzett, az automatikus továbbjutók Agárdi Szilvia & Pál Dénes, Keresztes Ildikó és Rácz Gergő. A negyedik lett Baricz Gergő, két ponttal lemaradva. Hét versenyzőre lehet most szavazni, akik közül hármat megmenthetünk a szavazatokkal. Részemről Baricz menjen tovább, a többiek nem érdekelnek. Mivel reklám nincs, eltűnök egy kicsit, szomjas vagyok.

21:46 – Pont akkor van a visszatekintő, amikor a kezemben van a bögrém a meleg teával. Fantasztikus, pedig Keresztes Ildikó kommentárját ki kellett volna ragadni. Arról beszélt, hogy húsz év után is izgul, mert az emberek sokat várnak el tőle. Jogos. No, most hallgatjuk vissza a dalokat, a három akit Én tovább engednék még: Baricz Gergő, Mrs. Columbo és Gyurcsik Tibor. De igazából Bariczon kívül másnak nem nagyon lenne helye a középdöntőben. Viszont ha Fehér Zoli továbbjut, behalok.

21:48 – Betojás, szünetre megy a műsor, pont most. Nem baj, szusszanjunk egyet mi is. Itt volt már az ideje bő másfél óra után.

21:55 – Visszatértünk. “Önökre vár a nagyon nagy feladat, hogy további három versenyzőt juttassanak tovább” – mondja gyönyörűen Novodomszky Éva. Imádom ezt a nőt, mondtam már? Egy telefonszámról húsz sms-t lehet küldeni, és elvileg alapdíjas a hívás. Éppen ezért, szavaztam is kétszer Baricz Gergőre.

21:57 – Mint mondtam, életemben először szavaztam egy énekes műsorban, méghozzá kétszer is. Baricz Gergőre. Ha megnyerem a nyaralást, majd jelzem – bár kétlem, hogy ez a veszély engem fenyegetne :)

Hien Fool Moon A Dal 2013

21:58 – Nocsak, Olivia-Newton John (Grease) negyedik helyezett lett az Eurovízión? Nem is tudtam. A színpadon Hien és a Fool Moon, méghozzá a Grease slágerével. Hien nagyon furán fest ezzel a hajjal, de a félkopasz frizura után ez maga a felüdülés. A Grease ikonikus dalát sose fogom megunni. Ó, és mielőtt elfelejtem: Hien is jelentkezett az Eurovízióra. És ő énekelni is tud. Nem lehetett volna inkább őt beengedni a top harmincba?

22:01 – “Itt az ideje, hogy megint a versennyel foglalkozzunk. Várjuk a szavazatokat” – mondja Gundi, és ismét jön az emlékeztető. Fehér Zoliból még ez a pár másodperc is sok(k). Csak egyet kérek a szavazóktól. Felejtsék el az egyes kódot. Ne jusson már tovább Fehér Zoli. Lééégyszi. Baricz Gergővel viszont nem tudok betelni. Megérdemelne egy harmadik szavazatot is tőlem?

22:05 – “Itt van előttem egy tonik, tehát keserű lesz a szájízem. Azt szeretném, ha szavaznának rám, és akkor nem érünk haza keserű szájízzel” – Galambos Dorina úgy tűnik már alaposan megszlopálta azt az üveget. Ez a Buda Márton pedig hihetetlen egy figura, meg fogom hallgatni egyszer a műsorát.

MEszaros Arpad Zsolt Hujber Ferenc A Dal 2013

22:10Nahát, nem is tudtam, hogy Hujber Feri énekelni is tud, ráadásul ennyire profin. A Valami Amerikában nem énekeltették, jól emlékszem, ugye? Imádom amúgy ezt a bohókás bugyuta dalocskát és előadásmódot. Nagyon jópofa. A két pasi közti puszi pedig a végén minden volt, csak nrm botrányos:)

22:13 – “04-es a kódom. Ha tetszett az embereknek a vidám produkció, akkor szavazzanak rám” – mondta Bogi, aki valóban kevés szót kapott ezidáig. “Szeretnék a következő alkalommal robbanni. Kérem a rajongóimat, hogy szavazzanak rám” – kérleli a nemlétező fanokat Fehér Zoli. És ugye nincsenek?

22:12 – Most a zsűri összefoglalja az estét. Rakonczai Viktor: “Ahány dalt hallottunk, annyi stílus hangzott el. Én Gyurcsik Tibit szívesen látnám a folytatásban.” Walkó Csaba: “Beszéltünk arról, hogy tinisztár születik. Szerintem a Background legyen kint“. Ruzsa Magdi: “Nagyon nagy dolog az, hogy ilyen zenekarok és énekesek emelik a műsor fényét. Vannak itt olyan előadók, mint Baricz Gergő, aki jó előadást nyújtott” – Magdi még Dorinát is nyomta, naná. Rákay Philip: “Én csak annyit mondok, hogy hiszek a közönség értékítéletében. Ne felejtsük el, hogy amikor Malmőben ott állunk a színpadon, a közönség is szavazni. Én rájuk bízom, mert szerintem bölcsebbek mindenkinél.” Csiszár Jenő: “Mrs. Columbo, Gyurcsik Tibi aki abszolút slágergyanús. A Baricz Gergő abszolút európai, és az a zene amit ő képvisel, az finom, és bemászik

Walko Csaba Ruzsa Magdi Rakay Philip A Dal 2013

22:15 – Már csak egy perc és vége a szavazásnak. Ahogy Baricz Gergő és Gyurcsik Tibi hülyéskedik a kamerába az annyira … helyesek a srácok, na. És Baricz még tehetséges is. A szavazás lezárva, az eredményeknél közjegyző felügyel.

22:17 – Csak én láttam, hogy Dénes fintorogva vezette a színpadra a Szilvit? Remélem, hogy igen. “Hét előadó, hét dal, és hét szerzői csapat reménykedik még. Közülük három léphet még tovább. Önök döntöttek” – mondja Gundi, aki végre, egy hozzá méltó, igazán profi partnert kapott Novodomszky Éva személyében.

22:20 – És akiket a nézők juttattak tovább: Baricz Gergő (királyság! Megérte szavaznom rá). Gyurcsik Tibor (neki is örülök, és felőlem a rapbetét is maradhat jövőhétre). Az utolsó továbbjutó: Palcsó Tamás (mi a fene, ezen meglepődtem). Alleluja, Fehér Zoli kiesett, így is tovább jutott, mint kellett volna.

22:21 – “Volt amiben egyetértett a közönség és a zsűri, és volt, amivel nem. Hat erős produkció a folytatásban a középdöntőben” – konstatálja Gundi, az adás pedig véget ért. Jövőhéten szombaton jön a második elődöntő. Buda Marci mikrofonja bedöglött, de úgy-ahogy lehet hallani, hogy még húsz percig beszélget velük online, amire én már nem vagyok kíváncsi. A műsor tehát véget ért, jövőhéten folytatjuk!

A Dal 2013

Összesítsünk: Különösebb hibák nélkül sikerült prezentálni ezt a műsort, ami nem volt se hosszabb, se rövidebb attól, mint amilyennek lennie kellett – igaz, hét perccel kiestek a tervezett műsoridőből, de van ez így. Az este legnagyobb meglepetése a számomra Keresztes Ildikó volt, aki a műsor legjobbját is produkálta. Agárdi Szilvia és Pál Dénes produkciója számomra csalódás volt, de bízom benne, hogy csak az idegesség számlájára írható mindet, Szilvinek mindenesetre fejlődnie kell. Egy szó, mint száz, ez egy jó este volt, és tovább jutott három olyan dal – Baricz, Keresztes, Agárdi&Pál – akiket akár Malmőben is szívesen viszont látnék. A többi már nem is olyan fontos.

Köszönöm, hogy ezt az estét együtt izgultuk végig. Ne feledjétek, jövőhéten is Élő Blog lesz a második elődöntőről a Meda Addict virtuális hasábjain.

* A kiváló minőségű képekért köszönet az MTVA Sajtó Osztályának! *

2783 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

52 Hozzászólások

 1. Én itt vagyok :)
  Nagyon kíváncsi vagyok, mennyire szívatják majd a népet, avagy a zsűri egyből továbbengedi-e Pál Déneséket vagy bevételi okokból a nézőkre bízzák a szinte biztos továbbszavazást.
  Kicsit szemellenzősen tudok csak gondolkodni a témában, viszont nem hallottam még a többi dalt, úgyhogy az ezekkel való ismerkedésnek is optimális lesz az este :)) Izgatottan várom.

 2. Ki ez a Fehér Zoltán? Olyan kellemeset nevettem már csak a bemutatkozásán is, hogy most fáj a hasam. Nem olyan rossz a hangja, csak a beszédhibája elég erőteljesen belehallatszik az előadásba. Ez a szövegfelolvasás meg…:D
  Nincs baj, tűz van.. jól beégtél.

 3. 1. Nem veszem be ezt az “Értéket közvetít” dumát az MTV-től, de azért kedvelem, hogy két olyan értelmes, intelligens, szerethető embert állítanak ki a színpadra műsorvezetőnek, mint Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor. :)

  2. Nem hiszem el, hogy Dénesék már megint a legvégén vannak. :( Annyi, hogy addigra lesz viszonyítási alap, plusz elfogy a vasalni való is.

  3. Az első két szám nekem nem bejövős, és ebben még (talán) az elfogultságom sem játszik szerepet. Dorina különösen butácska is szegényem.

  4. Csiszárról is úgy emlékeztem régebben, hogy jobb szövegei vannak…

  • Mivel mindenki Dénesékre kíváncsi, várható volt, hogy a végére kerül majd. Elég gáz húzás ez az MTV-től, most a nézettségre mennek.

 4. Keresztes, Baricz és Gyurcsik.. azta a mindenit! milyen minőségi produkciók lesznek ezek.. már most fogom a fejem.. Baricz és a világvége hangulatú dalai.. sugárzik a srácból, hogy tiszta “mélabús” (éppen most énekel és ISZONYAT HAMIS!)

 5. Fehér Zolinak nem is jó a hangja :S nincs itt semmi keresni valója
  nem tudtam hogy Galambos Dorina benne van a Mrs. Columbo-ba pedig mostanában gondoltam rá, hogy hova tűnt? hát meglett :D én Déneséknek örülnék de Puskás Peti,Gáspár Laci,Gigi is jók
  Rakonczainak hajbeültetése lehetett :)

 6. Ennek a Boginak a dala tetszik, csak egyáltalán nem az eurovízióra való szerintem.
  A csaj feje egyébként valami oknál fogva a Kiszel Tündéére emlékeztet. :S

 7. A zsűri értékelései után azt hittem, csak én hallom hamisnak az előadásokat, de most megnyugtattál Tibi! És jómagam is végig azon gondolkodtam, hogy anno hogy is volt Tomi 2. a Megasztárban. Mondjuk ezt már akkor sem értettem…

  • Most megnyugodtam, én is attól tartottam, hogy csak én tartom hamisnak őket. Most a Background zenekar női frontemberének a hamisságától akadt el a szavam.

 8. Baricz Gergő száma számomra nagyon unalmas volt, részemről majdnem belealudtam, szerencsére még tart a vasalnivaló :D

  Bogi dala tetszett, de valóban inkább egy házibuliba való. A kislány pedig “kicsi” még ahhoz, hogy egy egész országot képviseljen.

  Palcsó Tomi dala nekem lassan indult, de a végére kialakult. Szerintem jobb, mint Galambos Dorináé, Fehér Zoltáné vagy akár Baricz Gergőé… A háttérkép nagyon bejött, Tomi viszont kicsit sem lett férfiasabb, mint pár évvel ezelőtt :(

  A pontok viszont irreálisak. Nem hiszem el, hogy csak 7-es meg 8-as van azon a pontozógépen. Plusz, ha Magdi is lehúzza a dalt, akkor legyen olyan tökös csaj, hogy le is pontozza. Na. Szavaznék Palcsó Tomira, ha mániám lenne az sms-szavazás :)

 9. Kár a Backgroundért, az énekes hangján tisztán hallatszott, hogy izgul. Az MR2 Akusztikban hallottam őket először és ott teljesen beleszerettem a zenéjükbe, de van jobb daluk a Neonzöldnél. És totálisan egyetértek Rakonczaival, Viki hangja alapvetően számomra is rettentő idegesítő volna, ha nem illene mégis ennyire a zenéjükhöz és ahhoz, amit képviselnek. Mikor megismertem a zenekart, épp azon elmélkedtem, hogy ezt a hangot máskor nem tudnám elviselni, és mégis tetszik :)

  Gyurcsík rettenetes, ez a csaj meg rém ellenszenves a 10 másodperc alapján is, amíg a színpadon volt.

 10. Nekem a Gyurcsík Tibi száma tetszett, de már tavaly is tetszett a Back in placeszel, egész jó dalai vannak szerintem. A hetesből eddig ő tetszik a legjobban, de most jön a Nem akarok többé játszani <3

 11. ez a zöld valami nem volt jó a csaj hangja is irritáló
  Gyurcsík Tibinél ez a rappelő kiscsaj nem kéne
  Úristen Keresztesnél az a szemüveg rendesen megijedtem :O

 12. 1, Hálistennek Keresztes eldobta az ocsmány szemüveget, de ettől sokkal jobban kinézett az X-faktor mentoraként. Nem tudom ki volt itt a stylist, de amolyan lakatos márki “magasságok” jelennek meg.
  2, Nekem ez a dal sokkal jobban tetszik a youtubes verzióban, mint itt. Nem tetszett a két vokálos lány sem.
  Itt csalódtam! Vagy még csak barátkoznom kellene vele???

 13. Background – Neonzöld. Ööööö, biztos ezt az “értéket” közvetíti az MTV??? Jesszus. Ez de szánalmas. Ezek hogy kerültek be??? Nem merek arra gondolni, milyenek lehettek, akik kiestek a 30-ból.
  De azért az vicces, hogy ez szétdicsért szám ugyanannyi pontot kap, mint a lehúzott Palcsó Tomi. Még Rúzsa Magditól is.

  Gyurcsik Tibi száma egészen erősen indult, aztán majdnem belealudtam. Egyedül az keltette fel az érdeklődésemet, hogy milyen “cuki” rajta a világítós zakó. Aztán ezen a produkción még rontott kicsit a rapper-lány. Jujj. És kettőből ez a második szám, amely nekem nem bejövős, a zsűrinek igen. Kezdek félni…

  Keresztes Ildikó nagyon fonnyadt szerintem a színpadon, de a száma tetszik. Azt viszont cikinek tartom, hogy úgy vesz levegőt, hogy azt hiszem mindjárt belefullad a számába. Ezzel együtt megérdemli a 47 pontot.

  • “Nem merek arra gondolni, milyenek lehettek, akik kiestek a 30-ból” – No arra én se lennék kíváncsi, mert így is bejutott nem egy olyan dal, akinek nincs ott a helye.

 14. Nem bírom Keresztes Ildikót az X-faktor óta, de a hangja csodás és a dal is tetszett és végtére is itt most ez a lényeg. Az is tisztázódott, hogy az asszociációm a Leander Risingra a dalszerző neve alapján helyes volt; plusz pont érte, nagyon tehetséges ember :) Megérdemelt a továbbjutás!

 15. a vak csaj és a társa.ááá. mekkora hamisok. lehet értük rajongani, de iszonyat gáz.. eddig az összes az volt.

 16. Ez a Rácz Gergő szám szerintem egészen fülbemászó (na és Rúzsa Magdi is ugyanezt mondja), a fickó viszont valami félelmetesen irritáló. :/

  Dénesékkel kapcsolatban viszont elfogult vagyok, de basszus, ez az előadás most nagyon kevés volt. Vagy csak túl sokat hallgattam a stúdiófelvételt Szilvinek még sokat kell erősödnie, ha tényleg olyan nagy színpadra szeretne kiállni, mint a malmöi, viszont Dénes is kevés volt most. :((( Ha nem fejlődnek, baj lesz ebből. Huh, legalább a zsűri továbbnyomta őket. Pedig kizárt, hogy ők is ne érzékelték volna, amit én.

 17. Rácz Gergő nagyon irritáló, mint jelenség, ám a száma valóban fülbemászó.

  Dénesékkel pedig hiába vagyok elfogult, tényleg brutálisan hamisak voltak, egyetértek Tibi, muszáj fejlődniük, így nem lehet kiállni egy ilyen színpadra sem, nem hogy az Eurovíziós döntőjének színpadára. Imádom a számot, de ezt el is kell énekelniük. Ha nem fejlődnek, a zsűri nem fogja beengedni őket a legjobb négybe a végén.

  • Na igen, sokat kell gyakorolniuk. Olyan szomorú ezt leírni, de ez kevés volt. Pedig megvan bennük a potenciál! Lehet Mező Misi kéne ide mesternek, gyakorolhatna velük egy kicsit :)

   • Tibi! Bár lehet buta kérdés, de a TV2-őn múlt héten hallott Szíveddel láss verzió vajon a stúdió felvétel volt playback-kel?

    Hát annak meg nagyon szorítok, hogy Szilvinek tudjanak komolyan segíteni, hogy fejlődhessen az elkövetkezendő egy hónap alatt, mert még bőven nem áll készen a feladatra. Legyek bármilyen elfogult, szurkoljak bármennyire is a kettősüknek, azért ez a realitás. És igen, szomorú. De lényeg, hogy most továbbmentek, és nekem biztató, hogy a zsűri első helyen vitte őket tovább :)

    • Nem élőben nyomták, nem volt kint az élő felirat, szóval valószínűleg playback volt :(

     A hozzászólásod második részével tökéletesen egyetértek. A realitás fontos.

 18. Lehet, hogy velem van baj, de max. két produkciót tartottam jónak, ez Keresztes Ildikó meg Agárdi Szilvia, Pál Dénes kettőse volt. Ez a Rácz Gergő semmilyen volt. Basszus a dalokat elhallgatva, asszem’ én is nevezek jövőre, hisz még az Eurovíziót is megnyerném. Ez béna műsor.

  • Hidd el, hogy nincs veled baj. Én is csak ezt a kettőt tartottam jónak, és még harmadiknak Bariczot. A többit szívem szerint már most kiejteném. Sok ez a hat adás “A Dal”-nak.

 19. Wow, 56-an vagyunk online, erre még nem került sor eddig. És ma ezidáig 1800-an voltatok az oldalon – ezzel meg is dőlt az eddigi csúcs. És még nem ért véget a nap. Köszönöm <3

 20. Nyugi, Tibi! Fehér Zoli nem jut tovább, a nézők az x-faktorból is folyamatosan pakolták kifelé. :D

 21. Én most nagyon nagy gázban vagyok, mert nekem nagyon tetszett az a dal, amit Fehéz Zolinak írtak, de könyörgöm, MIÉRT PONT NEKI? Annyira irritáló a stílusa, a beszéde mint egy ötévesé, hogy lehet így beszélni, no meg énekelni? Pedig a szám sztem a legjobb a maiak közül.
  Keresztes engem is meglepett, és nemcsak a dalával, hanem amiket mondott. Úgy látszik, kezdi visszaépíteni az imázsát, amit az X-Faktorban lerombolt.

  • “A beszéde, mint egy ötévesé” – betojok :D Kíváncsi leszek, hogy Ildikónak sikerül-e az imázsát visszaépítani.

 22. Az idei felhozatal kritikán aluli. Fehér Zoli, szörnyű volt, még a 7 éves kis fiam is képen röhögte ezt az embert. 10 dalból négyet engednék tovább, Baricz egész jó volt, nekem a dal is tetszik, nos igen az a ruha pocsék volt. Keresztes dala a legerősebb, nagyon jó volt. Az a nő fantasztikus, mentorként szörnyű, de énekesként tökéletes. Nekem Rácz Gergő dala is nagyon tetszett, a hangja tényleg nem nagy szám, de maga a dal jó.
  Direkt a végére hagytam Pál-Agárdi párost. Többször is meg hallgattam és imádtam. De élőben elég gyenge volt. Az előadásuktól se voltam elragadtatva, de Szilvi szerintem szép volt, nagyon is. Mindent össze vetve, lehet jövő héten inkább a Melodi festivalent nézem. Lehet jobban járok, hiszen akik tényleg érdekeltek már voltak ma este.

  • Szilvi tényleg gyönyörű, és a dal is imádnivaló, de ez sajnos kevés. Ide olyan profizmus (is) kell, amit Keresztes Ildikó képviselt. Mármint, hangilag. Remélem a középdöntőn jobbak lesznek.

   Gratula a hét éves kisfiadnak, tudja, kit kell kiröhögni :)

 23. A kedves nézők a 6-os számot is felejtsék el, mert az pedig az én bioritmusomra van káros hatással :) Nem tudom, mennyi ideig tart majd kihevernem.
  A szavazatokért kuncsorgás viszont itt is unalmas. :/ Igazából már nem is tudom, miért nézem a műsort, ami engem érdekelt, az már úgyis eldőlt :)

 24. Számomra is meglepő, de Keresztes dala tetszett a legjobban. Pál Dénesék továbbjutásának nagyon örülök (bár nem volt meglepő) viszont az én botfülem is hallotta, hogy ez most hamis volt. Az est meglepetése számomra Buda Márton volt. Hatalmas figura, feldobta a backstage-s bejelentkezéseket.

 25. Abszólut egyetértek a cíkk írójával a 3 legjobb az én sorendemben Keresztes Ildikó(kíváló énekesnő, és zseniálísan énekel) Pál Dénes és Szilvi és végül Baricz, a többi elés sablonos és unalmas volt, és voltak krítikán aluliak is nálam fehér zoli, és a palcsó tomi verte a biztosítékot, erre az istenbarma nézök még tovább is jutatták

 26. “22:17 – Csak én láttam, hogy Dénes fintorogva vezette a színpadra a Szilvit?”
  Nem fintorgott. Direkt visszanéztem.

  Meg visszanéztem a tegnap esti produkciót is YT-on, végülis annyira nem volt vállalhatatlan, de aki hallotta már 2-nél többször a számot, az nyilván hallotta, hogy hamis volt. Viszont Keresztes meg bénán vett levegőt, pedig ő meg nem 2 hónapja, hanem 20+ éve van a pályán…

 27. Én is élőbe néztem végig. Fehér Zoli nem volt jó jobb is hogy nem ment tovább. Mrs Columbo őket sajnálom hogy kiestek mert a daluk nagyon jó. Bogi produkciója gyenge és hamis volt. Background nagyon hamisak voltak és a daluk is számomra értelmetlen volt. Baricz Gergő annak ellenére hogy nem nagy kedvencem a dala nagyon jó volt. Palcsó Tomi nekem nagyon úgy tűnt mintha nem élőbe énekelne de biztos én hallottam rosszul de a dala nekem azért tetszett egy kicsit. Gyurcsíl Tibi dala jó volt örültem hogy nem esett ki. Keresztes Ildikó ő meglepett hogy simán továbbjutót a dala nekem nem jött be. Rácz Gergő a dala nagyon jó volt de ő előnnyel indul hisz volt már Eurovision kár hogy nála nem hallhattuk Rakoncai Viktor véleményét. Pál Dénes és Agárdi Szilvi tényleg nem volt a legjobb de nekem tetszett az utolsó aki pontozott náluk az Rakoncai Viktor volt aki ha jól láttam szerintem kevesebb pontot adott volna ha a többi zsűritag nem befolyásolja. Extra produkciók Hujber Feri és Mészáros Árpád produkciója vicces volt. Hien és a Fol Monn produkciója jó volt de Hien ruhája nem tetszett. A szavazz rám résznél látszott ki jött tehetségkutatóból mert pl Gergő, Zoli Dorina normálisan eltudták mondani azt hogy mért szavazzanak rá addig a Background énekesnője nem tudott semmit mondani.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here