Főoldal Érdekességek Érdekességek Árt, vagy használ egy tehetségkutatós mentori szerep az énekesek imázsának?

Árt, vagy használ egy tehetségkutatós mentori szerep az énekesek imázsának?

12
Oszd meg!

Manapság egyre “menőbb” mentor/mester/zsűritag szerepet vállalni a tehetségkutató műsorokban, és ez leginkább az Egyesült Államokban van így. Korábban jobbára csak “C-listás celebek” ültek a székekben, mint Sharon Osborne, de mindez már a múlté, mára a szakma legelismertebb képviselői ülnek a The Voice, X-Factor, az America’s Got Talent vagy bármelyik tehetségkutató székeiben, mint Christina Aguilera, Demi Lovato, Britney Spears, Shakira, Keith Urban vagy Mariah Carey. De mi a helyzet Magyarországon?

Zseda

Mi kissé szerencsétlen zeneiparnak számítunk, lévén van két olyan előadó, aki köztiszteletnek örvend, és nem tehetségkutató győztes. Az egyikük Ákos, a másik pedig Zséda, de egyiküknek sem fűlik a foga a mentorkodáshoz – kérdés azonban, hogy idővel lesz-e az a pénz, amiért eldobják a gátlásaikat. Tulajdonképpen ők ketten tartoznak azon A-listás énekesek csoportjába, akiknek egy ország ismeri a nevét, ma is aktívak zenei téren, és nem nyertek Megasztárt. Zárójelesen jegyezném meg, hogy szerintem csak ők ketten vannak, mert jöhet nekem valaki a Tankcsapda énekesével, neki nem sokan tudják a nevét, Pataky Attila pedig már régóta nem A-listás, hanem Nosztalgiás. Persze, ha valakit kihagytam volna, jelezzétek bátran.

Egy szó, mint száz, nehéz helyzet vár például most a haza X-Faktorra, hiszen kilépett a legjobb mentor, Malek Miklós, és úgy fest, hogy Feró és Keresztespók is távoznak a műsorból, és egyedül Geszti maradhat mentor. Három olyan előadót vagy netán producert kell a helyükre találni, akik kameraképesek és elismertek a szakmájukban. Az elismertség pedig – szerintem, – nem azt jelenti, hogy tíz éve volt egy sikerdala, vagy a kommunizmus idején ő volt a jampi. Nem is nagyon tudnék hirtelen olyan előadót mondani, Ákoson és Zsédán kívül, akinek méltán helye lenne a mentorok között. Talán valamelyik színművészünk, mint Polyák Lilla, vagy Rácz Gergő dalszerző-énekes, de ők sem akkora nevek, amekkorát egy ilyen szerep megkívánna. Legalábbis, szerintem.

Caramel

Fontos belegondolni abba is, hogy vajon árt, vagy használ egy ilyen mentori szerep az énekes karrierjének? Ott van pozitív példaként Mező Misi, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy mennyi koncertje lett hirtelen a The Voice miatt, és szinte nem is tudja teljesíteni a felkéréseket. Ebből a szempontból mindenképp használ, de azért vannak árnyoldalai is. Például az, hogy könnyen lehet csalódni egy kedvelt énekesben. Én hatalmasat csalódtam Caramelben a The Voice alatt. Azzal, amit mondott, alapvetően nem volt problémám, de undorítónak tartottam, ahogy minden erejével lökte, tolta előre a legjobb barátját, Gájer Bálintot. Emiatt már nem is nézek úgy a “Lélekdonorra“, mint eddig, hiába volt korábban egy “Jelenés” a pasi. Rájöttem, hogy nem más, mint egy “Vízió“, aki csak arra jó, hogy azt mondhassam, “Szállok a dallal” – egészen addig, amíg a rádióban énekel. De maga az ember, innentől kezdve nálam leszerepelt.

A másik negatív érv amellett, hogy valaki elvállalja a mentori szerepet, az a totális lebőgés. Mint Keresztes Ildikó, ő is elveszítette azt a megbecsülést, amit évtizedek kemény munkájával sikerült elérnie. Igen, a köztudatban van, de nem pont azzal, amit egy ilyen hangi adottságokkal megáldott nő megérdemelne. Ki tudja, talán már bánta azt a napot, amikor elfogadta az RTL felkérését. Valószínűleg Somló Tamás is bánja a The Voice szerződésének aláírását, de vélhetően nem is emlékszik rá, annyira el van szállva szerencsétlen. Itt egy válogatás az égéseiről a műsorban, vélhetően nem szívesen nézi vissza ezeket a képsorokat. Igazából, én sem. Nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek rajta. Egy életet átdolgozott, és tessék, vénségére így marad meg az elmémben, egy tataként, aki nem tud kinyögni egy értelmes mondatot sem, mert elgurult a gyógyszere…

Keresztes Ildiko

Egy szó, mint száz, szerintem lehetetlen eldönteni, hogy kinek árt, vagy használ a mentor szerep. Vannak pro és kontra érvek egyaránt. Annyi bizonyos, hogy a tévék felelőssége azt, hogy kit ültetnek azokba a székekbe, pláne, ha annyi hatalmat adnak a kezükbe, mint a The Voice kapcsán. Persze, a legjobb az lenne, ha az összes tehetségkutató pihenne úgy két-három évet legalább, hogy biztosan legyenek olyan tehetségek, akiket érdemes felkutatni…

12 Hozzászólások

 1. Ákos is tehetségkutatós felfedezett, mert ő is a 80-as évekbeli Csillag Születik-ben tűnt fel először: http://www.youtube.com/watch?v=i6pJUFb6HzI Ákos még Edeként szerepelt, és rohadt kezdő volt, hangja sem volt még, de úgy látszik, ennyi elég volt, mert ha jól tudom, nyert.
  Hát én nagyon örülök, hogy nem vállalta el Ákos a mentorkodást, és tudom, nincs az a pénz, amiért elvállalná. Ő alkotni szeret, és saját kezébe venni a dolgait, nem egy bábuként viselkedni, akinek írják a szövegeit (mint ahogy Malek Andi is bevallotta az egyik élő show alatt). Egyik fő oka annak, hogy a Bonanza is felbomlott, mert Ákosnak kevés volt az alkotói tér, állandóan meg kellett győzni a társait, hogy menjenek bele az ötleteibe stb. És nemrég volt egy kérdez-felelek a fb-oldalán, egyik rajongó kérdezte, h megbánta-e, h nem fogadta el a Voice ajánlatát, azt írta, hogy egyértelműen jó döntést hozott. Szóval Ákos nincs rászorulva a mentorkodásra.
  Bereczkit meg már sikerült nagyon megutálnom a tavalyi mega alatt, épp úgy, ahogy most te caramelt. szóval egyet kell értsek, jó lenne, ha már nem lenne egy ideig tehetségkutató magyarországon, hiszen tehetségekből már kifogytunk, és a mentorokból is.

   • Hát, elég régóta követem figyelemmel Ákost, de én még sose láttam, hogy basztatta volna a tehetségkutatókat. Igaz, nem nézi őket, mert mikor Vecáról mesélt, akkor is azt mondta, h a reggelizőasztalnál az egyik lánya volt úgy bezsongva Vecától, h látta őt az X-Faktorban, aztán ő is utánanézett, ráadásul asszem abban az évben volt fellépése is az X-ben. Meg mikor Farkas Jenzer Balázs az Ilyenek voltunk-at akarta énekelni, mondta Ákos, hogy az ő dalaival simán ki lehet esni, mert nem énekversenybe valók. Vagy mikor felkérték a Voice-ra, akkor is olvastam pár cikket erről, és egyik sem tűnt baszogatásnak, sőt, úgy emlékszem, mintha mondta volna is, hogy az ilyen tökéletes lehetőség a befutásra.

    • Olvastam pár hónapja egy cikket, ahol tőle idéztek, és ott eléggé ekézte őket. Próbáltam visszakeresni az anyagot, de nem találom. Akkor valószínűleg kitaláció volt az egész :/

 2. Az utolsó mondatoddal tudok leginkább egyetérteni, Tibi! Valóban pihenné kellene kicsit, kezd már unalmas lenni a hangerő vagy éppenséggel az ország hangjának a keresése! Unom, hogy minden tavasszal-ősszel ugyanazt kell néznem, és szerintem vagyunk még így ezzel páran! A TV2-nek szerintem nagy ostobaság lenne bejelentenie, hogy jön a Voice 2… Helyette inkább vegyenek elő egy régebbi formátumot, teszem azt, a Big Brothert!

 3. Szerintem nem szándékosan “lökte, tolta előre” Gájer Bálintot, hanem egyszerűen azt érezte hogy Bálint testesíti meg mindazt amit ő látni/hallani akart..Szerintem Caramel ment a szíve után és nem azért jutatta folyton tovább Bálintot mert a barátja, hanem azért, mert egyszerűen neki ő tetszett a legjobban.és szerintem ez inkább magának a műsornak a hibája,hogy nem a közönségre hagyja a döntést, hanem a mesterekre.Igazából csak azért “védem” Caramelt mert egy iszonyat csupaszív embernek látom, aki lehet hogy túlságosan is de ragaszkodott ahhoz amit a szíve diktált.

 4. Én is gondolkodtam az elmúlt héten a Voice mentorai kapcsán. Somló számomra is szánalmas volt, Malek Andrea folyvást heherészett, legtöbbször a dalok közben is hangosan, és sokáig Caramel és Mező Misi álltak az élen.

  Caramel mindig olyan finom módon fogta meg a zenét, számomra széles látókörűen, hozzáértőn beszélt a zenének sokszor olyan aspektusairól, amik nekem (laikusként, nyilván) eszembe se jutottak volna. A döntéseit nem értettem, és azt hittem egy farabig, hogy talán nem is kell értenem. Most úgy vagyok vele, hogy bár kicsit haragszom rá ezek miatt, de azért számomra még mindig szerethető karakter.

  Mező Misi volt talán a műsor legkellemesebb csalódása. Oké, folyvást nyomkodta a gombot a meghallgatásokon, ész nélkül sokszor, és talán az ő csapatába kicsit kevésbé tehetséges, mégis nagyon szerethető emberek kerültek. Olyanoknak adott esélyt, akik színesítették a műsort (és most nem is a Dénesre gondolok, sokkal inkább Szilvire, a Szécsi lányra, Gyöngyösi Tamásra, Pákai Petrára). És emlékszem, amikor Anyum benézett a szobába, ahová száműzve vagyok a tehetségkutatóimmal, ha otthon vagyok :), és teljes döbbenettel kérdezte meg, hogy ilyen külsővel manapság meg lehet jelenni TV-ben (pedig nem is olyan maradi az én Anyukám :). De aztán számomra legalábbis épp erről az igénytelennek látszó tetkós fickóról derült ki leginkább, hogy van szíve, és ezt az egész zenélést szívvel, lélekkel csinálja. És emiatt még a gigabájt-libamáj “rímpárt” is meg tudom bocsátani. És de sajnálom, hogy a múlt héten szombaton lemaradtam a Magna Cum Laude koncert közvetítéséről, ehh…

  • Mező Misiben én is pozitívan csalódtam. Ott tört meg nálam a jég, amikor elsírta magát Szilvi jelentkezésén, ott nagyon emberien viselkedett. Aztán ahogy haladtunk előre, úgy kezdtem el megkedvelni Misit – és megutálni Caramelt.

 5. Azzal egyetértek én is, hogy szüneteltetni kéne a tehetségkutatókat. Mármint énekesi tekintetben.
  Találjanak ki valami más fajta műsort. Pl sztem az is hülyeség, h a Szombat Esti Lázt az RTl II-n indítják el.

 6. Én Rácz Gergőt vagy Rakoncai testvérek közül ültetnék valakit a mentori székbe. A kedvenc mentoraim a tehetségkutatókból Falusi Mariann, Malek Miklós, Pély Barna, Presser Gábor. Remélem Rúzsa Magdi nem lesz mentor mert én őt nem kedvelem . Azt olvastam hogy X-faktorba felkérték mentornak Jamie Wincehstert de nem fogadta el az ajánlatot. Nagyon várom már hogy ki lesz Miki helyén. Az idén úgy tünik hogy nem lesz Csillag születik csak az X-faktor biztos ami lesz de lehet hogy lesz Voice is. Az érdekes lenne ha lenne Voice és nem a következő évbe lenne vége hanem idén. Kíváncsi vagyok hogy az Rtlklub mikor veszi át azt a tv2-től hogy egy tehetségkutató győztest vagy énekest ültet a zsűri székbe erre a feladatra szerintem az X-faktorból Wolf Kati lenne alkalmas.

  • Az a baj, hogy az RTL Klubtól egy tehetségkutató nyertes sem futott még be akkora karriert, mint Ruzsa Magdi vagy Caramel. De valóban Wolf Kati lenne alkalmas, de ő meg pont nem győzött :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here