Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika A Bárka – Az első évadról

A Bárka – Az első évadról

6
Oszd meg!

El-Barco-001Hosszas gondolkodás után végül 2013 első darájának A bárkát választottam, és mit mondjak, abszolút nem csalódtam ebben a spanyol sorozatban. Félreértés ne essék, A bárka minden, csak nem tökéletes, a sorozat pedig több sebből vérzik. Ennek ellenére az epizódok élvezetesek, sőt, mondhatni még izgalmasak is, még úgy is, hogy tudjuk, főbb szereplőt nem ölnek meg, és a hajó sem pusztul el – az első évadban legalábbis egyik sem következett be.

A sorozatot azt hiszem leginkább a Lost rajongóinak javaslom, és bennem is felébresztette a Lost első évadának kellemes emlékeit, azokat az időket, amikor még szerettem a Lostot. A bárka magán hordozza amerikai “testvérének” a jegyeit, de emellett rendelkezik egy önálló, és teljes mértékben szerethető történetszállal is. Az apokalipszis után vagyunk a történet szerint, mindent víz borít, alig egy százalék föld maradt már a világon, és azt keresik hőseink. Eközben a hajón az emberek között érdekellentétek szövődnek, a szerelmi bonyodalmakról már nem is beszélve. A készítők igyekeztek száz százalékosan kielégíteni a rajongók igényeit, amit hellyel-közzel sikerült is megoldaniuk. Persze, lehetett volna jobb is a megvalósítás, de mégis, faltam a részeket, egyik után nézem a másikat, leginkább hétvégén – bevallom, ezért is volt kevés frissítés a blogon :) Még amit ki kell emelni, azok a flashback jelenetek. Sokszor random módon pakolták bele a részekbe, de az összesnek értelme volt, afféle összeesküvés-elméleteket generált, ami kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy egyes személyek nem véletlenül kerültek a hajóra. Az ilyen rejtélyek is hajtottak előre, hogy megtudjam, mi lesz a megoldás. Spoileresen folytatom, de előtte unszolnék minden kétkedőt, A bárkába igenis érdemes belenézni.

El Barco 002

Őszintén bevallom, én szeretem a posztapokaliptikus sorozatokat és könyveket. Tetszik a gondolat, az hogy mások miképpen képzelik el a jövőt. Az emberiség jövőjét. Vélhetően nem egy forgatókönyvíró vagy regényíró fogja száz százalékosan megjósolni azt, hogy mit tartogat számunkra a jövő, ennek ellenére mégis szeretem ezeket a projekteket. Jó belegondolni abba, hogy ilyen meg olyan is lehet, még úgy is, ha némelyik jövőkép egész borzasztó. Bár, inkább az óceán lepje el Magyarországot, mint a zombik :)

A történet nagyon szépen foglalkozik a világvégével, tetszik az, ahogy harcol a kapitány és a legénysége a túlélésért. Azonban rendkívül irritál a hajón lévő “ellenállás”, leginkább Ramiro, akit sikerült teljesen meggyűlölnöm az első évad végére. Alapvetően szeretem a negatív karaktereket, ha jól vannak megírva. Gamboa sem a szívem csücske, de az ő karaktere legalább érdekes, nála látni némi indokot arra, hogy miért teszi azt, amit. Például amikor megölte a diákot, akinek a gyógyulására ráment volna a gyógyszerkészlet három negyede, akkor elgondolkodtam azon, hogy jogosan cselekedett-e. Ellenben Ramiro, nála nem látok semmit azért, hogy beálljon árulónak. Folyamatosan pampog, meg az igazságért üvöltözik, holott ha tudná is, nem igazán tehetne semmit. Mintha el tudná vezetni a hajót, úgy emberkedik ott szerencsétlen. Pedig az elején még érdekes volt a karakter, de idővel annyira elferdítették az írók, hogy már csak azt várom, mikor tűnik el a színről.

El Barco 003

Ha egy hajón össze van préselve egy csomó ember, várható, hogy a szerelem is felüti a fejét. Az Ainhoa, Ulises, Gamboa és Julia szerelmi négyes viszont elég dühítő, mert annyira ész nélkül vándorolnak a karakterek egyik karjaiból a másikba, amit még nézni is kellemetlen. Különösen gáz volt az, hogy Ainhoa szakított Ulisessel. Mert Gamboa megfenyegette, hogy majd kiírtja az egész családját. Erre az idióta lány pityergett egy sort, ahelyett, hogy szólt volna az apjának, akinek így lett volna elég indítéka arra, hogy csónakba tegye a pasit és elzavarja őt a hajóról. De nem, Ainhoa sírt egyet és szakított Ulisessel. Az ilyen hülye és indokolatlan döntéseket nagyon nem szeretem, mert ezeknek se füle, se farka nincs. Ha szét akarják robbantani Uliseséket tegyék, de ne így.

Ami miatt még haragszom a sorozatra, azok a hülyén felépített részek. Egy epizód sokszor hatvan-hetven perces, ennyi időbe pedig nem mindig tudnak értékes tartalmat belesűríteni, így sok az üresjárat. Nincs bajom a meztelen férfi fenék mutogatásával sem, de itt öncélúan vetkőztetik a pasikatmeg a lányokat, – csak azért, hogy egy-két percig lássunk egy meztelen testet, akkor inkább ne tegyék. Persze ha van indoka a vetkőzésnek azt örömmel látom, de ha csak úgy vetkőznek, mert miért ne, akkor azzal a sorozat önmagát járatja le.

El Barco 004

Ami még idegesítő az, amikor a hajót közvetlen fenyegetés éri. Mint amikor jöttek a madarak, ment a fosás több, mint egy órán keresztül, aztán a megoldás megvolt két perc alatt. Az ilyenek egy idő után unalmassá váltak a szememben, ahogy az is, mennyire nem foglalkoznak bizonyos dolgokkal az írók. Például amikor megtalálták a harmincegyes kabint, nem derült ki, hogy végül végső nyugalomra helyezték-e a testeket, kikerült-e valamilyen baktérium vagy fertőzés a szobából, és eleve mi lett a kabin sorsa. Mert az addig oké, hogy a doboz tartalma volt a lényeg, és az információ, hogy már 1941-ben minden meg volt szervezve a Föld pusztulása, és már akkor tudták, milyen lesz a világvége, meg az is érdekes, ahogy Julia eltette a papírokat. De azért a sztori B-szálával is illett volna foglalkozni.

Értékelés: 7/10
Minden hibája ellenére azonban A bárka egy igenis jó, és ami fontosabb, egy szerethető sorozat, amit tényleg ajánlok mindenkinek a figyelmébe. Tele van szerethető szereplőkkel, és érdekes történetszálakkal. Például a Piti, Andrés tini-atya és a Vilma közötti “én akarok a gyereked apja lenni” szerelmi háromszög nagyon aranyos, ahogy a Julián és Salomé közötti évődés is. És külön sajnálom Julian betegségét, pont mostanra sikerült megkedvelnem őt. Külön megmosolyogtam, amikor Estela rá volt szállva a Kapitányra. Szerencsére vannak humoros, drámai és különösen izgalmas részletei is a sorozatnak, tehát tényleg ajánlom mindenkinek a megtekintését. Szerintem megéri rááldozni az időt, olyannyira, hogy bele is vetem magam a második évadba :)

6 Hozzászólások

 1. Ramirot én is utáltam az 1 évadban, a 2-ban már annyira nem. Én is még a 2. évadnál járok pár részt nem láttam belöle, de az AXn-en láttam ami most ment vasárnap, meg az elöző hetit, de ami kimaradt rész is megnézem, mert így sok mindenről lemaradtam.

 2. A 3. évad nagyin jó, ott már nem a részenkénti valamilyen katasztrófa a lényeg, hanem durván karakterizálnak, és sok az új szereplő is. :-)
  Majd ha ezzel végeztél, ajánlom a másik spanyol sorozatot az Internátust.

 3. Szia Tibi :) Kedvet adtál most ehhez a sorozathoz, bár így érettségi előtt olyan lelkifurdalással állnék neki, mert biztos függőséget okozna. Legalábbis én az Internátus című másik spanyol sikersorozattal így voltam, amit szeretnék is a figyelmedbe ajánlani. Ha esetleg végeznél a Bárkával, szerintem érdemes lenne elkezdened az Internátust. Állítólag jobb mint a Bárka, bár igaz én az utóbbit nem láttam, de az Internátust egyszerűen imádom. Igaz 7 évados, és majdnem 1 órás vagy még több egy része, de elképesztően izgalmas, és szerintem nem lehet abba hagyni. Igaz én kénytelen voltam a suli miatt megszakítani, így a 3. évadnál tartok, de már hiányzik, hogy folytassam. A spanyoloknak szerintem van érzékük a sorozatokhoz, olykor színvonalban ütik a CW-t. Mármint az Internátus van olyan izgalmas mint a Vámpírnaplók. igaz az utóbbit is nagyon szeretem, de annak a nézésével valahogy leálltam, pedig régen még a sulis teendőim sem szabtak gátat annak, hogy megnézzem a legújabb részeket, most meg nincs kedvem neki állni. Számomra az Elena-damon-stefan szerelmi háromszög már túl unalmas, bár sok osztálytársam ecseteli milyen jók az új részek. Te mit mondasz? :)

  • Köszi az ajánlást az Internátusra, már páran mondtátok, hogy jó, így biztos bele kezdek, még az idén. Csak azzal is a fő bajom a hossza. Hetvenegy epizód, bő másfél órás részekkel, az körübelül százhúsz “amerikai” epizódnak felel meg, szóval nem rövid. De belekezdek majd mindenképp, A bárka jó ajánlólevél, és sok a közös szereplő is, de ami a legfontosabb, hogy Ti ajánlottátok <3

   Ami a Vámpírnaplókat illeti, arról pénteken majd írok kritikát, csak arra várok, hogy legyen már egy kicsit jobb, hadd írhassak róla valami jót. De amióta vissztért a szünetről, semmi jót nem láttam, és nem akarok mindig szidni a sorozatot, így inkább "bölcsen" hallgatok :)

 4. Nagyrészt egyetértünk, de nem vagyok egy szakértő, szeretném megkérdezni, hogy mik a sorozat hibái, amiket a kedves cikkszerző említett?

  • Nem tartom magam szakértőnek, csak egy rajongónak :) Hibaként pedig azokra gondoltam, amiket megemlítettem.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here