Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok Miért bukott meg a The Voice Magyarországon?

Miért bukott meg a The Voice Magyarországon?

17
Oszd meg!

Veres Mónika kiesése után úgy vélem nincs mit leírnom a The Voice-ról. Következzék tehát az a cikk, amit napok óta meg akartam írni. Öt következtetés, okfejtés annak kapcsán, hogy vajon miért bukott meg Magyarországon a The Voice. Mert megbukott, ez tény, az utóbbi két hétben egymillió alatt volt a nézettsége, a Barátok Közt simán elverte, és a Helyszínelőket is alig sikerült legyűrnie. Egy ilyen drága műsortól ez bukás, még akkor is, ha némileg a Tv2 átlaga felett teljesített. Talán sok újat nem fogok tudni mondani azoknak, akik elolvasták az összes Voice kritikámat, de tudjátok, ismétlés a tudás anyja. Íme, öt okfejtés tőlem.

 The Voice Mezo Misi

#01 – Az unalmas vak meghallgatások: Az első adásokat még egész sokan megnézték, – bár így is a Megasztár 6 nézettsége alatt volt a műsor, – de ahogy teltek a hetek, úgy morzsolódtak le a nézők. Az igazat megvallva ez nem is meglepő, hiszen majdnem az összes vak meghallgatás unalmas volt. És miért? Mert Mező Misi elrontotta nekünk, azért. Ha a delikvens már egy picit is jól lalázott, akkor Misi pár másodperc után már fordult is. Pedig ennek a székesdinek pont az lenne a lényege, hogy a néző izguljon, vajon tovább jut-e az énekes. Persze, még meg lehetett volna menteni a menthetőt, ha a már megfordult mesterek igazán elkezdenek harcolni az emberkéért, de a hazai verzióban ez sem volt meg. Unalmas frázisokkal próbálták meggyőzni a jelöltet azért, hogy csatlakozzon hozzájuk, sőt, olyan is volt, hogy a mester inkább máshoz terelte volna az énekest, és még véletlenül sem saját magához. Így mi maradt a vak meghallgatáson? Hát Mező Misi 5 másodperc után megfordult, jött az éljenzés a hangokra, – aminek a fele közepes se nagyon volt, – majd egy unalmas “Válassz engem, de ha nem fogsz, az se baj” közjáték. Meglepő, hogy erre az emberek nem voltak kíváncsiak?

The Voice Magyarorszag Hangja

#02 – Rossz a formátum: Most mondhatnánk, hogy a vak meghallgatás is a formátum része, de én azt vallom, hogyha a mesterek nem fordulnak hamar, és igazán küzdenek az énekesért, akkor az a része jó lehetett volna. A formátum gyengeségei az élő adásokon derültek ki igazán. Egyrészt túl sokan jutottak be az élő döntőbe, de ezt még elnézte volna az ember. Az év végére a top24-ből lesz top12. És aztán jött az idegesítő lépés: miért kellett minden héten kiejteni négy énekest? A tv2 ezzel saját maga alatt vágta a fát. Miért? Mert túl hamar lett vége a műsornak, kevés idő volt igazán megkedvelni egy-egy énekest. Magyarországon mások a szokások, másképp működnek a tehetségkutatók. Egyszerűen túl kevés ideig volt képernyőn a The Voice ahhoz, hogy az emberek igazán megszeressék, és egyáltalán a rajongókon kívül megjegyezze valaki az énekesek neveit. Talán brutális a megfogalmazás, hogy rossz a formátum, talán a Magyarországi viszonylatokhoz képest rossz a formátum-ról van szó. Akárhogy is, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a The Voice megbukott Magyarországon.

Somlo Tamas elgurult gyogyszer

#03 – Somló Tamás és az elgurult gyógyszere: Egy ilyen műsor esetében rendkívül fontos a mesterek kiléte. Caramel, Malek Andrea és Mező Misi hellyel-közzel jól elvégezték a munkájukat, de Somló Tamás kritikán alul teljesített. Ez leginkább az élő adásokon nyilvánult meg. Teljesen összefüggéstelen dolgokat mondott, semmi értelmeset nem ejtett ki a száján, és ez különösen a tegnapi adásra volt igaz. Regina dala után ezt találta mondani: “Az emancipáció diadala, a családon kívüli erőszak dacára.” Itt már én éreztem magam kínosan, de szemmel láthatólag Reginát, a mestereket és még Szabó Kimmelt is meglepték Somló szavai, mert egy produkció értékelése során nem kellene a családon belüli erőszakról beszélni, mert a kettőnek egymáshoz semmi köze nincs. Vagy netán Reginát verik otthon? És ennek ellenére mégis teljesít a színpadon? Azt se nagyon értettem, amit Nádor Dávidnak makogott: “Érzékenység és vérzékenység is közrejátszott, mármint ami a szívet illeti, vérzékenység“. Persze, mondhatnánk azt, hogy ezen nevetünk egy jót, majd megyünk tovább, de vannak olyan dolgok, amik akár viccesek is lehetnének, de mégsem azok, pláne hosszútávon. És én nem látok már viccesnek egy olyan öregembert, aki az egész életét a zenével töltötte el, erre vénségére, totál szenilisen beül egy székbe, a stáb pedig eldugja a gyógyszereit és nem akarja neki visszaadni. És gondolom voltunk ezzel így páran – és itt nem a gyógyszerek dugdosására gondolok.

Szabo Kimmel Tamas

#04 – Szabó Kimmel Tamás a műsorvezetők szégyene: Hiába volt ő az első éneklő tehetségkutatós műsorvezető, ha az élő adásokban – és a válogatókon is, – bakit, bakira halmozott. Egyértelműen lehetett nála látni mennyire nem megy ez neki. Hiába volt aranyos, meg jóképű, és hiába jó énekes és kiváló színész, a műsorvezetés nem megy neki. Igazán kínos volt nézni minden héten a szerencsétlenkedéseit is. Ami különösen idegesítő volt tőle, az a könyörgés, a szavazatokért. Nem mintha Ördög Nóri elviselhetőbben üvöltene értük, de Szabónak roppant rosszul áll a szerepkör, plusz Nóri legalább nem bakizott annyit. Vagy ha mégis megtette, nyilvánosan kijavította magát és belenevetett a kamerába. Kimmel pedig, mint valami béna óvodás, próbált túllendülni rajta. A jövőt tekintve maradjon inkább a kaptafánál.

The Voice Berkes Oliver

#05 – Epilepszia és Béna Kamerások: Ahhoz képest, hogy minden héten megkaptuk a “Magyarország legjobb zenekara játszik a színpadon” kijelentést, a legtöbb dologban sikerült összeszedni a legbénább delikvenseket. Nem is tudom hol kezdjem a felsorolást, mert a háttérben dolgozók iszonyú munkát végeztek. Ami engem a legjobban zavart azt hiszem az epilepsziát kiváltó villódzó fények. Persze, egy tehetségkutató ma már ezzel jár, de úgy érzem a The Voice ezt már túlzásba vitte, különösen amikor nem csak a színekkel, hanem a reflektorokkal is szórakoztak. Sajnos a színpad is túl nagy volt, és igen, ez is lehet hátrány. Hogy miért? Mert a kamerákat kezelő emberek soha nem találták meg az énekest. Ott volt például Berkes Olivér produkciója. Egy rohadt jó táncot lenyomott, erre a kamera a közönséget mutatta, nem is egyszer, miközben a színpadon Olivér parádézott. Kár, hogy keveset láthattunk belőle, mert amikor őt mutatták, akkor is messziről, nehogymár ténylegesen lássunk is valamit. Persze jófejek is voltak, mert közel mentek, csak akkor a táncosokra sikerült fókuszálniuk elsősorban. Ilyen bakikkal volt tele az összes adás, sosem találták az énekest, sokszor inkább a táncost mutatták, de könyörgöm, ez nem a “So You Think You Can Dance“. Persze, érdekelnek a táncosok is, de bújjanak meg az énekes mögött, mert ő a lényeg. Legalábbis, a számomra.

The Voice Veres Monika

#005+1 – Mit vártál? Ez a TV2: Ez is egy általános vélekedés, de ismétlem, a Megasztár 6 is jobb számokat hozott. A TV2 műsorán is lehet sikeres egy műsor, de a The Voice valamiért nem lett az. Biztos vagyok benne, hogy a fenti öt ok is kőkeményen szerepet játszott benne. És talán az is, hogy nagyon sokáig tartott a műsor, volt, hogy fél tizenkettőig, és az egész napos munka vagy iskola után sokan már nem tudtak ébren maradni addig. És ki tudja, talán ha az élő döntőket szombatra teszik, akkor a nézettsége is nagyobb lehetett volna, hisz egyszerűbb nekimenni az RTL Klub random filmjeinek…

The Voice Pal Denes Veres Monika

Azért illene írnom valamit az e-heti adásról is. A finalisták közül csak Nádor Dávidnak szurkoltam, de a többi hárommal abszolút nem értek egyet. Pál Dénes gyönyörű, ez tény, és érdekes a hangszíne is, de a Mónikával előadott duettnél is egyértelműen hallatszott, ki az, aki (szexin) brummog, és ki az, aki (gyönyörűen) énekel. Veres Mónikának a döntőben lett volna a helye.Persze mindennek ellenére bennem is munkálkodik a “jajj de szép vagy Dénes” faktor, és elismerem azt is, hogy a hangja is nagyon jó. Szexin brummog. De ezt a versenyt akkor sem neki kellett volna megnyernie.

The Voice Berkes Oliver Gajer Balint

Gájer Bálint továbbjutását sem tudom mire vélni, most, hogy a pasi kimozdult a megszokott világából, az én szememben arcpirítóan rossz teljesítménnyel rukkolt elő, ellenben Berkes Olivér olyan jó showt varázsolt a színpadra, amit öröm volt nézni. Gájer Bálintnál pedig mindenképp szót kell ejteni arról az undorító magatartásról, amit a duettben csinált: szó szerint énekversenyt játszott Olivérrel, és direkt leénekelte őt. Pedig ezt minden bizonnyal nem így gyakorolták, Olivér arcán látni a megdöbbenést, amikor Bálint kiengedte a magas hangokat. Száz százalék, hogy ezt nem így gyakorolták. Jól tette Bálint azt, amit tett? Végtére is talán, mert ez egy verseny. De ugyanakkor egy duett is, ahol nem az a lényeg, hogy leénekeld a társad, hanem, hogy szórakoztasd a közönséged. Ezzel az aljas húzással Gájer Bálint még azt a szemernyi tiszteletem is teljesen elveszítette, amit éreztem iránta. Őszintén bízom benne, hogy pénteken majd jól pofára esik, és a jövőhét lesz az utolsó, amikor újra hallom a nevét.

The Voice Weisz Viktor Regina

Regina kiesése is sokkolt egy kicsit, mert hétről-hétre sikerült egyre jobban megkedvelnem a nőt. Nagyon jó hangja volt, érzelmesen és szépen énekelt. Weisz Viktort sem mondanák rossznak, csak ő nekem unalmas, és hétről-hétre az volt. Továbbra is tartom magam ahhoz az állításhoz, hogy nem tudom eldönteni mennyire jó a falusi Ki Mit Tud? győztese. A jövőheti fináléban minden bizonnyal Pál Dénes fejére kerül a korona, de felmerül bennem a kérdés, Pál Dénes akkor is győztes lenne, ha 50 kilóval többet nyomna alatta a mérleg? Csak a hangjáért szeretjük vagy azért, mert annyira gyönyörű? Sajnálom, hogy Mónika kiesett, azt hiszem ez a műsor legnagyobb baklövése volt. De ez nem Mező Misin múlt. Az viszont részben igen, hogy jövőhéten lesz majd utoljára The Voice, mert amekkora bukás volt, a folytatásra semmi esélyt nem látok. Nem tudom azt mondani, hogy kár érte, bármennyire is képes volt kellemes perceket okozni.

17 Hozzászólások

 1. Hát, sztem Berkes Olivérnek már rég ki kellett volna esnie, Gájer Bálint ezerszer jobb volt nála, noha nem tartozik a kedvenceim közé.
  Veres Mónikát nem sajnálom, hétről hétre unszimpatikusabb volt, és így is csak az elején tetszett, amit csinált.
  Pál Dénes bugyinedvesítő tulajdonságára én rezisztens vagyok (aztakurva, tényleg megártott a sok tanulás, mert itt is szakszavakat használok xD), de elképesztően szimpatikus a srác, már rég nem kedveltem ennyire tévés személyiséget, mint őt. ennek ellenére mint pasi annyira nem jön be. de neki drukkolok, hadd nyerje meg, még mindig ő a legjobb a mezőnyben.
  na meg weisz viktor is nagyon jó, bírom a stílusát, jó számokat adott elő, végre egy olyan valaki, aki nem csak angolul énekel, és talán ebben rejlik is a sikere.
  Nádor Dávid meg olyan, amilyen engem sose érdekelt, nem is emlékszem egy előadására sem.

  • Tény, hogy Bálint hangja sokszor erősebb volt, de gondolom ez a sok éves rutin miatt fordulhatott elő. Viszont ami a színpadi jelenlétet illeti, Olivér szerintem mérföldekkel jobb volt nála. És teszem hozzá, Olivér olyan szimpatikus volt végig, míg Bálintnál a falat kapartam. Hihetetlen, hogy Caramal a fináléig elrugdosta a kis barátját…

   Abban egyet értek, hogy Dénes, mint személyiség tényleg nagyon szimpatikus, és ebből a négyesből nyerjen ő. Amúgy, ő is fog.

 2. Nagyon örültem volna, ha Móni tovább jut de annyira Istenitik ezt a Dénest, hogy csak na. Szerintem unalmas volt hétről-hétre, ugyanaz a siralmas éneklés, mintha depressziós lenne.
  Móni sokkal jobb volt százszor!
  Esküszöm már nem érdekel ki nyeri meg,mert aki 4 ben van egyiket se szeretem.

  Abban nagyon igazad van Tibi ,hogy péntek este fél 12-ig nézni és hallani elég fárasztó volt. A fények nagyon bántották a szememet, már kajak néhol takartam mert egyszerűen arra kényszerültem ,h becsukjam a szememet.

  Hát nem rossz ez a Voice, de ez azért Magyarország itt nem tudnék egy színvonalas műsort csinálni.

  • Dénessel nekem is ez volt leginkább a bajom, ő sem bújt ki a jól megszokott közegéből, és szinte ugyanazt a stílust hozta hétről-hétre, míg Mónika egy csomó stílusban megmutatta magát.

   Látom nem csak az én szememet bántották a fények, pedig a monitorom kissebb is, mint egy tv…

 3. Teljesen egyet értek veled!Én se bízok 2évadba ha lesz akkor is szerintem a szupertv2-őn fordulna elő.A somlótól én is téptem a hajam,de Caramel is le szerepelt előttem.Én szerintem a négy finálistáknak nekik kellet volna lennie.
  Mező Misi-Veres Mónika
  Somló Tamás-Husnollina Regina
  Malek Andrea-Nándor Dávid
  Caramel-Mohamed Fatima
  És még annyit hozzá tenném,hogy akárki akármit mond RTL jobban megcsinálta volna a műsort!Már mondjuk nem hiányzott volna műhisztis Keresztes Ildikó!De marketing szempontjából jobban megcsinálták volna szerintem!

  • De örültem volna, ha az általad leírt négy énekes jut a fináléba :)

   Marketing szempontból az RTL profibban csinálta volna meg, az biztos, nekik ezeknek a lebonyolítása valamiért jobban fekszik.

  • Szilárd ezzel a Top 4-gyel én is kiegyeztem volna,s ha Fatima már tényleg semmiképp,akkor legalább Henderson Dávid lett volna. Somlónak tényleg orbitális baromságai voltak,de számomra Caramel volt az,akit legszívesebben kiborítottam volna abból a székből. Előttem is teljesen leszerepelt.Döntéseiben a szakmaiságnak nyoma sem volt. A vietnámi Quan-t Hien “tiszteletére” nyomatta nagyon,Gájer Bálintot meg barátságból. Én szeretném ha lenne még egy Voice évad,de csakis a teljes zsűri lecserélésével!

   • Ez jogos, Caramel sem hozott értékelhető döntéseket, nem értetettem, hogy Quanban mit látott, és az sem fair, hogy a haverját nyomatta előre a többiekkel szemben. Csalódtam benne is.

 4. Örülök hogy Nádor Dávid bejutott a döntőbe nagyon jó hangja van remélem ő nyeri meg. Schwartz Dávid nagyon idegesített örülők hogy kiesett. Olivér tényleg jobb volt . Bálint most egy kicsit tetszett és a duett is jó volt de még mindig úgy énekel mint aki megakar halni nem kellene ennyire erőlködnie.Veres Mónika jól énekelt és az a kék ruha is jó volt. Pál Dénes jó volt örülök hogy a duettnél megmozdult. Weisz Viktor nagyon jó volt jól táncolt is. Regina a dal nem tetszett annyira ráadásul a duettbe rontott mert rossz nyelven kezdte el a refrént ( angol helyett magyarul)szerencsére Viktor segített neki így nem énekeltek rossz refrént. Somló amikor megkérdezték hogy mit vár a döntőbe Viktortól akkor se tudott normálisan beszélni. Vicces volt amikor kb negyedszerre is ugyanazt a hibát követte el( most megnézzük a szavazat állását nem most a kódokat mondom el).

 5. Számomra pedig az a vicces, hogy egy Tibi nevű srác ír egy kritikát, amiben a Pál Dénest gyönyörűnek nevezi…
  és és még mindig azt mondom, akkor kritizáld az énekest, táncost, a műsorvezetőt, a rendezőt, ha már te is álltál a helyén…ha továbbra sem tetszik nem kell bekapcsolni a tv-t.

  • Ilyen hülye felfogást. Ugye akkor tudod, hogy egy kritikus se lenne? És mekkora balhé lenne abból, ha az egyik énekes kritizálná a másik énekest? A kommented homofób részére nem is reagálok, a hozzád hasonló embereknél amúgy is az ignorálás a lehető legjobb opció :)

 6. Nekem speciel tetszik az összefoglaló, már ami a bukás okokat illeti.

  Ezek a dolgok mind-mind zavartak engem is, ha így konkrétan nem is fogalmazódtak meg: Mező Misi észnélküli gombnyomkodása kiábrándító volt, bár valljuk be, Agárdi Szilvit “neki köszönhetjük”, én igenis örülök neki, hogy lehetőséget kapott és még kap is a lány ezzel az Eurovíziós eséllyel, és csak remélni merem, hogy igazad volt a mai írásodban, hogy “Dénes szemei megnyerik majd a Dalt is” :).

  Szabó Kimmel brutálisan idegesített: hol van ilyenkor Tilla?? Nekem ő az etalon ebben, még csak nem is Ördög Nóri.

  Somló Tamás nagy csalódás volt. Nem szeretnék tiszteletlen lenni egy ilyen ikonnal, de a Nils Holgerson, mint magyar népmese azért kemény volt. És sok mondatán volt hallható, hogy sajnos valami már nem OK vele. Én sajnálom, de tényleg nem szabadna már élő műsorban szerepelnie.

  A formátum valóban nem tökéletes, de azért én nem mondanám, hogy rossz. Fogalmazzunk úgy, hogy túl hosszú volt az előjáték, aztán hamar vége lett ;) Hiszen a 6+4 (bekerülés + párbajadások) adásból álló felvezetés után 6 élő műsor során (amiből mindenkit 5-ször láttunk) ki is szóródott mindenki. Valahol (talán a voice blogspotos oldalán) olvastam egy olyan verziót, miszerint az élő showkban alkalmanként 2-2 mester csapattagjai küzdenek (felváltva 2 hetenkénti váltással), így csak kettesével estek volna ki, egészen addig, míg mesterenként csak 2-en maradtak volna. Onnan jött volna az, ami itt is volt az utolsó két adás. Ez a verzió nekem jobban tetszett volna.

  A fény- és kamerahatás viszont szerintem nem volt rosszabb, mint bármelyik analóg műsorban, talán nekem kicsit túl csilivili volt, de ez már egyéni szocprobléma.

  Meg persze az is, hogy én nem vagyok rezisztens Pál Dénesre, de ezzel meg úgy vagyok, ízlések és pofonok. Nem tetszhet mindenkinek ugyanaz. Bár a zenéhez (sajnos??) annyira nem értek, szakmai minőségében nem tudom megítélni, persze én is érzem, hogy voltak, akik nagyobbakat énekeltek, de Dénes meg azt hozta, amit kajáltak a kislányok-tinik-nők-nagymamák, kb 6-99-ig. A tekintetével, a baritonjával, a szerénységével. És ez utóbbi miatt személy szerint nem is bánom, ha épp rá szakad a siker, és nem mondjuk bárki arrogánsabb versenyzőre.
  Plusz, picit itt meg lettem győzve, hogy valóban számítottak a szavazatok, amiben nem mindig vagyok biztos. (A Valóvilágokban pl.)

  A mesterek döntései voltak még számomra döbbenetesek, ilyen téren talán még pont Mező Misi volt talán a legkorrektebb. Caramel, hogy azonnal kiejtette Fatimát, majd az “isteni ajándékként” érkezett Henderson Dávidot (ok, őt a tinilányoknak tovább kellett volna szavazni, bár ha nekik meg Olivér kellett, akkor ez van…) Malek Andrea Schwartz Dávidot nyomta túlzásokig (csodálkoztam is, hogy a végén Nádor D. kapta a 60%-át), Somló meg szintén csúcs volt, amikor Czerovszki Henit ejtette ki a Szécsi lány ellenében. Félreértés ne essék, én is szívesebben láttam a kislányt a színpadon, mint az arrogáns Henit, de annyit még én is láttam, hogy C. H magasabb szinten állt, mint a Szécsi lány.

  Azért én meg bírnék nézni ebből még egy szériát – kicsit letisztultabb formában, kicsit más mesterekkel, a fent vázolt formátummal. És persze nem most, pihenjünk előtte egyet :)

  Asszem, ennyi szorult belém hirtelen, bocs, hogy hosszú voltam :)

  • Hűűű, de furcsa a saját nevemet látni, kétszer egymás alatt, pedig a hosszú januári bejegyzést én írtam, a novemberieket nem. A másik Ancsit meg lehet kérni, hogy használjon valami megkülönböztető jelzést? :)

   Nem mintha amúgy a mondanivalókkal nem értenék egyet, de elég zavaró :)

   • Módosítottam a másik Ancsi(ka) nevét, remélem nem haragszik majd meg. Csak úgy lehetne megoldani, hogy te legyél az egyedüli Ancsi, ha regisztrálnál az oldalra. Mivel régi motoros vagy, ezért ha felbukkan még egy Ancsi, rádírok Facebookon és megbeszéljük a többit :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here