Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Here Comes Honey Boo Boo – A pilot

Here Comes Honey Boo Boo – A pilot

5
Oszd meg!

Tegnap böngészés közben hirtelen szaladt velem szembe ez a kislány “Honey Boo Boo” és annyira elrettentett a kis arca, hogy rákerestem, ki a franc ez a Honey Boo Boo. Aztán rájöttem: ez egy reality sorozat, a TLC műsorán. Amiből még csak tíz epizód ment le, mégis, az amerikai popkultúra máris a karjai közé fogadta, és még a South Park is szentelt egy különkiadást neki – persze utóbbi szatíra formájában.

Here Comes Honey Boo Boo 001

Honey Boo Boo pedig nem más, mint egy kislány, akit az anyja szépségversenyekre visz, mert a kislány úgy imád szerepelni. A reality sorozatban pedig megismerhetjük az egész családot, közöttük például a tizenhét évesen terhes Annát – ha jól rémlik, hogy így hívták. Ja, és milyen tipikus már, hogy “Mama” is egy duci nő, akárcsak a pilotban látható szépségverseny rendező is. A saját régi álmaikat kergetik, amiket nem sikerült megvalósítani?

A pilot epizód mindössze húsz perces volt, ebből túl sok minden nem derült ki, de legalább reális képet kaptunk Honey Boo Boo-val kapcsolatban. Mert itt végre megdőlt a sztereotípia, ezt a kislányt nem kényszeríti senki a szereplésre. Persze, bevágtak egy-egy snittet, hogy nehezen kel fel, de könyörgöm, ki ne szeretne aludni? Viszont amint az anyja ráadta a sminket máris elemében volt a kiscsaj, minden mozzanatán látszott, hogy mennyire élvezi az egészet. A reality pedig a család életét hivatott bemutatni, afféle “Győzike Show” stílusban. A fő téma természetesen a gyermekek szépségversenye, Honey Boo Boo is úgy került a TLC kereszttüzébe – ugyanis a kislány a Toddlers & Tiaras c. reality műsor egyik szereplője volt, de külön sorozatot kapott. És milyen jól tette a TLC. Az első epizód 1.6-os 18-49es demót ért el, két millió nézővel. Később utóbbi adat három millióra ment fel, a 18-49es viszont 1.3-ra csökkent, de még ez így is több, mint királyak ezek a számok, és a TLC valaha volt legnézettebb első évadát produkálta a kis Honey Boo Boo.

Honey Boo Boo 002

Persze, ha már szóba került a gyerekek szépségversenye, érdemes is beszélni róla. Mert tényleg nem egy jó dolog, – én sem tartom annak, – és örülök is, hogy Magyarországon ez nem akkora divat. Sőt, nem is nagyon hallottam arról, hogy lenne ilyesmi. Súlyos károkat okozhat egy gyerek életében egy ilyen verseny, akkor is ha nyer, de leginkább akkor, ha veszít. Mert mindig csak egy igazi nyertes van, – meg pár gyerek hülye címekkel, mint “Miss Mosoly“, – az összes többi pedig vesztes. Nem tesz jót egy gyereknek, ha elveszíti azt, amit a legjobban akar, a fejlődésére ez később káros hatással lehet. Viszont, a Honey Boo Boo első része alapján nem úgy tűnik, mintha a kislány annyira bánta volna, hogy veszített. Igaz, sírt egy sort, de aztán mosolygott tovább. Kérdés az, hogy az a mosoly mennyire volt valódi…

Értékelés: 5/10
Szórakoztató volt az első rész, de a továbbiakban nem tartok rá igényt. A szereplőinek amúgy nagyon erős déli akcentusa volt, de feliratozták azt, amit beszéltek, így végül is érthető volt. Honey Boo Boo viszont nem aranyos, hanem sokszor idegesítő, afféle kislány, akit nem nagyon szeretnél a rokonságodban tudni. Plusz elég fura volt, ahogy a műsorban “Mama” végig narrálta az egészet egy kanapéból ülve. Alapjáraton nincs bajom a narrációval, de itt ez többet ártott, mint használt volna. Összességében tehát van potenciál a Honey Boo Boo-ban, és meg is értem, miért lett olyan sikeres, de a gyerek szépségkirálynő jelöltekből húsz perc nekem elég volt.

4516 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

5 Hozzászólások

  1. Hál’istennek nálunk nem adják ezt a műsort. Én pont a South Parkon keresztül találkoztam ezzel a kiscsajjal és, bár gondoltam, hogy el vannak túlozva az abban látható dolgok, de, ha már a sorozat készítői is foglalkoztak vele, annak oka van. Én sosem tartottam normális dolognak, hogy 6-8 éves, vagy fiatalabb kislányokat, az anyjuk szépségversenyekre rángat. 1-2 alkalom belefér, hogy a gyerek megtapasztalja, milyen is közönség előtt szerepelni, de, hogy rendszeresen ilyenekre mászkáljon, szerintem nem egészséges dolog. Egyrészt, a sok smink, meg hajlakk tönkre vágja a bőrét és a haját, másrészt a gyerek könnyen felszínessé válhat, akinek csak a külső számít. Ha pedig sok kudarc éri, az egy életre elveheti az önbizalmát, vagy épp egy mindenkin átgázoló, számító felnőttet csinál belőle. Szánalmasnak tartom az olyan szülőket, akik Barbie babaként kezelik a saját gyereküket, csak mert ők maguk nem születtek szépnek. -.- Nehezen tudom elhinni, hogy egy 7 éves kislány hosszú távon igazán tudja élvezni ezeket a versenyeket. Inkább arról van szó, hogy anyuci bebeszéli neki, hogy szeretnie kell, mert ettől lesz sikeres.

    • Szerintem külső szemlélőként nehéz eldönteni azt, hogy most ez mennyire fájdalmas avagy rossz a gyerekek részére. Vegyünk egy alap példát, mint mondjuk a válás. Az elvált szülők gyerekei is mind másképp élik meg a dolgot, sok minden függ a személyiségtől. Persze, amit te írtál, hogy elveszítheti az önbizalmát vagy számító felnőtt lesz belőle, és persze a bőr tönkretétele a sok sminkkel az mind jogos kritika – leginkább az utóbbi, – de nem hinném, hogy külső szemlélőként tényleg beleélhetnénk magunkat ebbe. Mert minket szerencsére nem cipeltek el a szüleink szépségversenyre :)

  2. A TLC szerintem nagyon jó realityket sugároz, ha épp unatkozom, tuti odakapcsolok.
    Honey BooBoo-t, L.A. Ink-et (Kat Von D tetoválós realityje) és a Say Yes to the Dress-t szoktam nézni.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here