Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Bűnök és szerelmek – Rossz az üzenet

Bűnök és szerelmek – Rossz az üzenet

12
Oszd meg!

Biztos ismeritek azt a bizonyos mondást. Idézem: “Olyan rossz, hogy már jó“. No, valami hasonlót éreztem minden este, amikor megnéztem a tv2 új szappanoperájának az aktuális részét. És tényleg, a Bűnök és szerelmek tökéletesen kimeríti az idézett mondás lényegét. Mert önmagában semmi értékelhetőt nem tud felmutatni a szappanopera, és annyira gagyi, hogy az nevesre sarkallt. Például amikor a maffiózóvezért az ebédlő asztalon műtötte meg az egyik maffiózó fia, akinek a fején egy bányászkalap volt világítással az elején, és a golyót egy körömcsipesszel akarta kiszedni apuka lábából, akinek a szájába egy libacombot dugott a menye. Na most ezen, hogy a csudába ne röhögtem volna? Pláne amikor mellé állt a nő, törölgette a “professzor úr” fejéről az izzadtságot, és öntötte a szájába a pálinkát. A másik részlet, amikor röhögőgörcsöm támadt, az a Valter nevű karakter vallomása volt, amikor azt hitte, meghalt a barátnője. Én még életemben nem láttam olyan rossz színészi játékot, és azon röhögtem, hogy mennyire gagyi az egész.

Bűnök és szerelmek - A Bodzás klán

Pár hete az unokahúgom elrángatott az iskolai előadásra. Valami ostoba színdarabot nyomattak, aminek a címére sem emlékszem. Az összes kiskölyök elrontotta a szöveget, rosszkor jöttek a színpadra, az egyik srác pedig meg sem szólalt, egy kiscsaj pedig hasra esett és addig bömbölt a földön, míg az anyja ki nem vitte onnan. Mégis, piszok jót nevettem rajtuk, akárcsak az egész közönség. No, valami hasonlót képvisel a Bűnök és szerelmek, csak ott nem egy általános iskolai osztály próbál előadni egy darabot. És nem csak ötven embert akarnak szórakoztatni hanem az egész országot, mindezt főműsoridőben, a második legnézettebb tévén. A színvonal pedig mondhatni ugyanaz, mint amit a kisgyerekek produkáltak. És rajtuk is hasonlóan nevettem, mint a Bűnök és szerelmek részein. Pedig nem kellene nevetnem, és néznem se kéne. És nem azért, mert kínosan rossz.

Bűnök és szerelmek - Az árvák és utógondozójuk Zsóka

Most el lehet vitatkozni azon, hogy egy sorozatnak közvetítenie kell-e valamilyen üzenetet. Mennyire fontos az, hogy legyen benne ilyen a mélységben? Az a fontos, hogy szórakoztasson, nem? Alap esetben igen. Valóban, a fontos a szórakoztatás. De a Bűnök és szerelmek egy iszonyúban bűnös üzenetet közvetít, ha akarja, ha nem. És mi lenne az? Hát egyszerű: az összes roma bűnöző. Az összes roma gengszter és szarvas pörköltet eszik. Az összes roma cselédként használja a nőjét. Az összes roma embernek hülye neve van, mint Frenki, Rómeó, Lorenzo és persze Szöszi. És mi az ellentétes üzenet? A fehér ember a rendőr, az ártatlan, akiknek rendes nevük van. Így is épp elég pattanásig feszült a roma helyzet Magyarországon, és nem is akarok bele menni annak a mikéntjébe, mert az nem való a Media Addict virtuális hasábjaira. Egyszerűen csak az a lényeg, hogy akarva-akaratlanul undorító üzenetet közvetít a szappanopera.

Bűnök és szerelmek - lajos frenkie lorenzó rómeó_0000

Illene valamit mondanom a történetről is, nosza, belekezdek. Több központi alak van, az egyik például a roma Bodzás maffiózó család, ahol meghal Margó asszony, mert lövöldözik, mikor rájön, hogy az “urának” szeretője volt és egy zabi gyereke is van, Bodzás Rómeó. Akkor a két másik Bodzás csóka meg ideges, mert Frenki meg Lorenzo is gengszter vezér akar lenni. Vannak amúgy csicskásaik is, Szöszi, a kopasz például arról panaszkodik, hogy ő lusta, mert dobozokat kell cipelnie, amikről messziről lerítt, hogy üresek. Másik szálon pörög a rendőrök élete, mert ott van a rendőr lánya, a 17éves Blanka aki szerelmed Bodzás Rómeóba, de nem lehet pasija amíg nem tölti be a tizennyolcat -.- Harmadik szál pedig a nevelőintézetis árváké, akik természetesen mind bűnözők, a most az árvaházból kijövő Fruzsi is az lesz, mert a pasija Valter már el is adta őt 40.000 forintért prostinak. De Fruzsi – még, – tartja magát, meg is próbált öngyilkos lenni, mert ő bizony nem lesz prosti. És üzenet ám az is, hogy minden intézetisből bűnöző lesz, és egyik sem él hétköznapi életet, de nem ám. hadd féljen mindenki az intézetis emberektől.

Bűnök és szerelmek - kapus anna kapus blanka kapus tibor_0008

Látjátok? Nem szól ez semmiről. Undorító, mocskos üzenetet közvetít, és egy olyan Magyarország képét próbálja általánossá tenni, ami szerencsére nem az. Mindezt pedig kezdő, amatőr és rettentő béna színészek tolmácsolásában teszi. A történet pedig kiszámítható, unalmas és mesterkélt, amiben semmi elegancia vagy egyedi íz nincsen. A Bűnök és szerelmek annyira rossz, hogy már jó. A jósága pedig kimerül abban, hogy végig röhögtem öt részt, mert annyira rossz volt az egész. Jövőhéten már biztos nem fogok időt szánni rá.

12 Hozzászólások

 1. Én az első két részt néztem meg, utána nem maradt semmi motiváció, hogy leüljek a tévé elé a sorozat epizódjának kezdetekor.
  Nagyon sajnálom egyébként az újabb magyar sorozat újabb bukását. Hiányzik ennek az országnak egy nézhető napi MAGYAR sorozat. De amíg maguk a készítők sem veszik komolyan a saját munkájukat (libacsonttal teletömött száj, nincs előre megírt szöveg???!!!) addig ne várjanak kirobbanó nézettséget, és addig mi, nézők se várjunk nézhető sorozatot.

  • Na igen, erről sem írtam, pedig megérne egy misét. Mert tényleg nincs előre megírt dialógus, hanem rögtönöznek…

 2. Én az első négy részt néztem meg de megfogadtam hogy többet nem nézem. Szerintem is gagyi . Azt mondták hogy fordulatos lesz hát egyáltalán nem az. Ráadásul engem a naráció is idegesít a normális sorozatokba nincs ilyen.

  • A narrációban az a legidegesítőbb, amikor olyan dolgot narrál, amit a színésznek kéne mutatni. “XY nagyon szomorú” …

 3. Én is kíváncsi voltam, mind a sorozatra, mind a kritikádra.
  A sorozat, mondanom sem kell, kritikán aluli, és szánalmas, hogy ilyenekre megy el a pénz, míg az olyan jó sorozatok, mint a Tűzvonalban megbukik. És ezek után kezdi értékelni az ember a Barátok köztöt meg a Jóban rosszbant.
  Bele sem akarok gondolni, hány milliót áldozott a tv2 erre a szennyre, de hogy jóval többet, mint kellett volna (mondjuk úgy a 100%-ot), az biztos. És ami a legrosszabb, hogy hamarosan jön az RTL-verzió is. De egyébként nem csodálkoznék, ha ez sikeres lenne: a Győzikén, Mónikán, Joshin és ValóVilágon szocializálódott embereknek ez kell. Ugyanakkor miután túltettem magam az első sokkon, amit az első rész okozott, rájöttem, hogy más szemmel kell néznem, és így marha vicces. Én még egy ideig kitartok – most úgy sincs mit néznem, esténként meg jó kikapcsolódást nyújt két vizsga között -, de hamarosan felhagyok vele én is. :)
  Egyébként nem értek egyet veled teljesen Tibi. Egyfelől, a Mónika, a Balázs és társai sokkal többet ártottak a romáknak, mint ez – legalábbis az én szememben. Igen, durva, hogy a maffia család roma, de ott van pl. Brigi vagy ki (a szőke bige), aki fehér ember, és mégis összeáll egy romával. Vagy Rómeó – jézusom -, aki dolgozik is, pedig mindnyájan tudjuk, hogy erről hogyan vélekedik a többség. Plusz van egy fehér barátnője, és annak az anyja sem azért tiltakozik, mert a csávó roma. Az hogy a rendőrségen – ahonnan eddig három (!) embert láttunk – mindenki fehér, egyfelől nem mond semmit, másfelől meg nem csukhatjuk be a szemünket: valóban nem hemzsegnek a romák a rendőrségi alkalmazottak között. Félreértés ne essék, te tudod, hogy én nem vagyok fajgyűlölő, meg ilyesmi, meg nálunk a jogi egyetemen is van egy roma évfolyamtársam, és nagyon jóba vagyok vele, és hihetetlen okos és szorgalmas (csak úgy, önszorgalomból bejár egy másik egyetem óráira, mert érdekli az is, de nincs beiratkozva), de ettől még nem feltétlenül rossz az üzenet. Meg ha belegondolsz: ők maguk is vállalták, hogy “eljátsszák ” ezt a karaktert. Meg ennyi erőből mondhatnánk, hogy a rendőröket is lejáratják: ennyire hülye senki nem lehet, ha pisztolyt fognak rá, meg kényszerintézkedéseknél sem így viselkednek, és ugyanígy, a kórházról is rossz képet festenek: összekeverik a betegeket, holott a váróteremben rajtuk kívül nincs is más.
  Az intézetisek meg… hát itt tényleg nem értek veled egyet, mert itt tényleg tanulmányok és a statisztikák is azt mutatják, hogy sajnos mindannyian ilyenek. Nővérem a munkája révén sokat kerül kapcsolatba egy állami árvaházzal (vagy mi a pontos neve), és már “szabadulásuk” előtt ilyenekké válnak. Ez olyan, mint a börtön: ha két évnél többet kell benntöltened, bármennyire is szeretnél nem fogsz tudni megváltozni és beilleszkedni a társadalomba. Ezek sajnos bizonyított tények, tehát épp az lenne a rossz üzenet jelen esetben, ha azt mutatnánk meg, hogy mindenki milyen szorgos meg dolgos, miután kijön onnan.

  • Nyilatkozott a producer a pénzről, de homályosan. A Jóban-rosszban 3 millió, ez pedig lényeges olcsóbb, ezt mondták.

   Azért a Tűzvonalban bukásánál szerepet játszott Stohl András ügye is, meg a botrány, ami ezt övezte. Plusz az köztévé volt, ez pedig kereskedelmi. De érthető okokból a tv2n se brillíroz a Bűnök és szerelmek. Nem is ment egymillió fölé múlt héten, a Barátok közt végig alázta.

   Persze, hogy a Mónika meg a Balázs rosszat tett a megítélésnek, de ezek a műsorok már véget értek, nem kellene még jobban szítani a tüzet, és szerintem ezzel az általánosítással egyértelműen azt teszik. Nem akarom leírni ugyanazt, amit már a kritikában, így nem ismétlem meg a véleményt, de persze a tiédben is van igazság, nem is kevés. Azt meg pláne tudom, hogy nem vagy rasszista :)

   Tényleg ennyire rossz lenne az intézetisek helyzete? Mármint, ismertem egy-kettőt, akik normális életet éltek, tanultak, sőt, az egyik volt lakótársam is bent volt jó ideig, aztán az anyja kivette. Egy munkahelyen dolgoztunk, majd együtt laktunk több, mint egy évig, és tök normális, kedves lány volt. Magas erkölcsi értékrenddel, teszem hozzá. Én az Ő példáján gondoltam arra, hogy az, aki bekerül az intézetbe több évre, nem feltétlenül lesz prosti vagy bűnöző.

  • A gyenge nézettség miatt egy hónapos szünetre küldte a tv2, elvileg áprilisban visszatér. A Super TV2 egyébként vetíti a sorozat ismétlését, minden hétköznap.

 4. Látom Zozóka te elég aktívan foglalkozol a sorozattal, annak ellenére, hogy szerinted egy kalap szar. Nem értem a motivációdat, hiszen degradálod, de még mintha neked is táptalajt adna arra, hogy kifejezd a szánalmas érzéseidet a sorozattal kapcsolatban…Esetleg szeretted volna megmutatni a tehetséged és nem sikerült soha? Nem volt igény rá, vagy lehetőséged?

  • Azóta, hogy láttam a sorozat első részeit, egy percet sem szántam rá. Ennyire aktívan foglalkozom vele.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here