Főoldal Hírek A Dal – A döntősök zöme tehetségkutatókból jön

A Dal – A döntősök zöme tehetségkutatókból jön

13
Oszd meg!

Ma délelőtt bejelentette az MTVA azt a harminc dalt, ami közül majd egy képviselni fogja Magyarországot a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon. Ezek a, “A Dal” c. műsorban küzdenek meg majd egymással. A premier február 2, onnantól kezdve pedig egy hónapon át minden hétvégén lesz egy adás, – február utolsó hétvégéjén kettő is, – aminek keretén belül a döntőbe nyolc dal juthat majd el, amiből négyet kiválaszt a zsűri, ezekből pedig a nézők dönthetik majd el, ki utazhat Malmöbe. A zsűri tagjairól korábban már beszámoltam, de ismétlésképpen: Rúzsa Magdi énekesnő, Rakonczai Viktor zeneszerző, Rákay Philip az m1-m2 intendánsa, Csiszár Jenő a Class FM műsorvezetője valamint Walkó Csaba, a Compact Disco frontembere. A műsorvezető Gundel Takács Gábor mellett Novodomszky Éva lesz, ők ketten pedig régi motorosok Eurovíziós körökben. Melléjük érkezik majd Buda Márton, a Petőfi Rádió “Talpra Magyar” című műsorából, ő majd a háttérből fog jelentkezni, és interjúkat készít az énekesekkel.

A Dal - Novodomszky Eva - Gundel Takacs Gabor

A harminc bejutott dalt ezen az oldalon lehet átböngészni, ahol megtaláljátok a szerzőt, az adott dal címét és az előadót is. Ha figyelmesek vagyunk láthatjuk, hogy a legtöbben tehetségkutatós felfedezettek. Nézzétek csak: Megasztár (Gáspár Laci, Puskás Peti, Palcsó Tamás, Kállay Saunders András, Radics Gigi) + Csillag Születik (Brasch Bence) + X-Faktor (Janicsák Veca, Vastag Tamás, Baricz Gergő, Fehér Zoltán, Gyurcsik Tibor) + The Voice (Mohamed Fatima, Agárdi Szilvia & Pál Dénes, Burai Krisztián). Ez azt takarja, hogy a mezőny fele tehetségkutatóból jött, aminek igazából én csak örülni tudok. A legtöbb magyar énekes nincs hozzászokva ahhoz, hogy élőben énekeljen, és ezért hibáztatni sem lehet őket, kevés a lehetőségük arra, hogy rendes zenekar előtt énekelhessenek élőben, viszont emiatt a hangjuk sem szólhat olyan magabiztosan, mint egy tehetségkutatóból érkezett előadónak, akiben még ott dobog az élő adások rutinja, és ismeri azt a pókerarcot és azokat a trükköket, amikkel szavazatokat lehet begyűjteni. Ez akárhogy is nézem előny a többiekkel szemben.

Mindenesetre azt jó látni, hogy új előadók is megpróbálkoznak, például Bogi és Rami semmit sem mond nekem, de ilyen nevekkel az életben nem lesz belőlük “valaki”, de ez persze csak személyes vélemény. Rutinos rókák is vannak a top harmincban, mint Völgyesi Gabi, Éliás Gyula vagy Rácz Gergő, tehát a mezőny rendkívül színes, pláne, ha azt nézzük, hogy idén is akadnak szép számmal zenekarok is. Persze azt nem tudom mire vélni, hogy Fehér Zoltán az X-Faktoros égése után mit keres a top harmincban, de legalább Geszti Péter – a mentora, – bizalmat szavazott neki, lévén ő az egyik dalszerző. Apropó, dalszerzők. Jó látni azt, hogy sokan saját maguknak írtak dalt, mint  Kállay-Saunders András, Baricz Gergő vagy Janicsák Veca. Persze, gyakorlott “veteránok” is dolgoztak a háttérben, mint Burai Krisztián, Geszti Péter, Éder Krisztián SP vagy Tóth Z. “A Dal” harminc előadójának dalát megpróbáltam megkeresni youtube-on, de csak párat találtam meg, őket összegyűjtöttem nektek, íme:

A Dal - Pal Denes - Agardi Szilvia

A mezőnyt figyelembe véve egyelőre Radics Giginek szavazok bizalmat, és az ő győzelméért drukkolok. Persze a többi előadó is okozhat meglepetést. Ott van például Szabó Ádám, akiről most nem tudom hirtelen, hogy a Csillag Születik harmonikása, vagy ez a Szabó Ádám az, aki bejutott, mindenesetre drukkolok, hogy a harmonikás srác az. Amiben pedig nagyon reménykedem, hogy ne egy zenekart küldünk már megint, Compact Disco típusból egy is sok volt. Tehát, nem feledni: Február 2-án indul “A Dal”, én már nagyon várom. Azt pedig zárójelesen tenném hozzá, hogy mekkora királyság lenne már, ha Pál Dénes megnyerné a Voice-t, meg ezt is. Szerencsétlen nem sokat fog pihenni az elkövetkezendő hetekben. Annak viszont örülök, hogy ismét Agárdi Szilviával énekel, kíváncsian várom a dalukat is. Úgy érzem kemény lesz a mezőny, ez pedig csak jót jelent.

13 Hozzászólások

 1. Én idén tuti belenézek a műsorba, mert Janicsák Vecának muszáj szurkolnom. Gigi szerelmes balladával indul, hát az albumnak még az egyik legjobbja, inkább a Vadonatúj érzésnek szavaztak volna bizalmat. Majd meglátom, bár sejtem, hogy a műsornak M1-es színvonala lesz, úgy értem, a megvalósításában.

 2. Örülők hogy minden tehetségkutatóból vannak versenyzők. A legtöbb dalt még nem hallottuk biztos lesznek köztük jók. Rácz Gergőnek Unitednek(Pély Barna) Burai Krisztiánnak örülők mert ő nem csak jó dalszerzők hanem jó énekesek is. Kíváncsian várom már az adásokat biztos nézni fogom.

 3. Nagyon kíváncsi vagyok, most már az a DALT is fogom nézni, tavaly csak az Euróvíziót néztem.

  Én Vecának mindenképp szurkolok, de a lényeg ,h olyan jusson már ki akinek tényleg van hangja..pl Brash Bence mit keres ott? Meg ilyen alig ismertek is minek?

 4. Most azonnal feljegyzem magamnak, hogy idén néznem kell a Dalt! Szép kis mezőny, bár vannak, akiken jót kacagtam (gondolok itt elsősorban Saundersre, tőle már tavaly is frászt kaptam, igazán feladhatná már).
  Szirtes Edinának és a Backgroundnak nagyon szurkolok, kíváncsi vagyok a produkciójukra és a fogadtatásra is. Mókus nagyszerű zenész és szerzőként sem utolsó, annyira lírai és annyira magával ragadó a dallamvilága. A Background pedig ugyan egy viszonylag új formáció, én megszavaztam nekik a bizalmat, üde színfolt a magyar zenei palettán.

  A Mrs. Columbo dala kellemes, hallgatható, de nem fűznék hozzá nagy reményeket. Bye Alex dala viszont nekem szerelem volt első hallásra :) Annyiszor jött már velem szembe a neve, éreztem én, hogy bele kell hallgatnom és milyen jó, hogy megtettem!

  Annyit még megjegyeznék, hogy mit sem ér az élő adások rutinja, ha tehetség nem párosul hozzá. (Igen-igen, megvan a véleményem az elmúlt évek megafaktorcsillagos “tehetségeiről”, persze vannak kivételek)

  • Persze, tehetség is kell, nem csak rutin, ez egyértelmű :) Fehér Zolitól én sem várok csodát … meg úgy semmit. Csak nehogy meglepjen :)

 5. Még egy friss infó ma Egy másik zenekarról derült ki hogy nem stimmel valami a dalukkal kíváncsi leszek hogy helyettük ki lesz és még arra is hogy ki lesz a következő akinek a dalával probléma lesz. Tavaly csak Bebéékkel volt csak probléma most meg már két dal problémás annyi különbséggel hogy Edina visszalépett de a zenekar egyenlőre nem valószínű őket ki fogják zárni.

  • Nem is értem minek adták be a jelentkezéseiket. Hát nem volt annyi eszük, hogy elolvassák rendesen a pályázati felhívást? :s Hihetetlen.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here