Főoldal Kritika és Értékelés Pilot The Big C – Cathy bajban nagy: A pilot

The Big C – Cathy bajban nagy: A pilot

4
Oszd meg!

Múlt héten debütált a fem3 műsorán a Showtime csatorna díjnyertes sorozata, a The Big C. Az első részt én is csekkoltam, és annyira megtetszett az egész, hogy nem is fogok várni a szinkronra, hanem egyben ledarálom azt a meglévő harminchat epizódot, mert annyira bejött a nyitó rész. Persze, nem tagadom, valahol ez is olyan sorozat, mint az Emily Owen M.D.: ha nem szimpatizálsz a főhőssel, akkor nem fog tetszeni, mert annyira Laura Linney karakterére van felépítve az egész, és még a mellékszereplők is csak azért vannak, hogy legyen kihez szólnia a nőnek – legalábbis, az első rész alapján ez jött le, a folytatásban gondolom elkezdenek önállóan is létezni ezek a karakterek. Akik bevallom egész jól el vannak találva. Tetszik a tini srác idétlen humora, az ujjlevágós jelenet például haláli volt, a dagi néger csaj és az idős szomszédnő is érdekesnek tűnik. Az öko-homeless bátyó és a “nem eszem hagymát” férj viszont nem érdekel túlzottan.

A The Big C története elég egyszerű, a “C” betű pedig a cancer, azaz a rák rövidítésére utal. Hősnőnk, Cathy megtudja, hogy rákos, és már csak egy éve van hátra. Ahelyett, hogy kemoterápiára menne, és ezzel szenvedést okozna az egész családjának úgy dönt, hogy inkább a kezébe veszi az életét és változtat, elsősorban önmagán. Éveken át egy halk szavú tanárnő volt, otthon is egy csendes feleség, de amióta megtudta, hogy haldoklik, alaposan kinyitotta a száját. A csavar pedig továbbá az, hogy a betegségéről – egyelőre, – nem szól a családnak. Megpróbál élni, úgy, ahogy eddig nem tette, hisz tudja, meg vannak számlálva a napjai…

The Big C

Mint mondtam, nagyon hősnő központú a sorozat, és mivel Cathy rákos, lehet is sejteni mi lesz majd a fináléban, így elsősorban az lesz majd az érdekes, hogy reflektál a család a közelgő tragédia lehetőségére. Külön tetszett a végén a lezárás, amikor megmondta a fiának, hogy egyszer meg fog halni, de amíg itt van, mindent elkövet azért, hogy férfit faragjon belőle… Nagyon szép interakció volt, és Laura Linney játékára sem lehet panasz, okkal kapott Golden Globe díjat a karakter alakításáért. Visszatérve a történetre, szerintem nagyon impozáns, és olyan témát dolgoz fel, ami bármelyikünk életébe eljöhet. Sose tudhatjuk, mikor csap le “A Nagy R”, és az, hogy erre a témára egy egész sorozatot felhúznak, számomra impozáns. Azt amúgy nem értettem, hogy honnan van ennyi pénze a nőnek… Ilyen jól keresnének az USA-ban a tanárok?

Értékelés: 7/10
Annak ellenére, hogy az egész részt élveztem, nem értékelhetem maximális pontszámmal, mert nem igazán engedett teret a mellékszereplőknek. Persze, értem én, egyemberes show, és Cathy szimpatikus is, de mintha keveset kaptunk volna a többi szereplőből, például minden egyes jelenetnél jelen volt Cathy. Remélem a további részekben már ez változni fog, hiszen úgy gondolom, itt elsősorban az lesz a lényeg, hogyan készíti fel a nő a családját arra, hogy szó szerint meg vannak számlálva a napjai. Amint lesz rá időm végig is nézem, ajánlom nektek is, legalább az első részt. Durva témát boncolgat, igazi dramedy, annak minden előnyével és hátrányával felvértezve.

2000 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

4 Hozzászólások

  1. Nem számítottam rá,hogy tetszeni fog, de nagyon bejött a pilot. A téma miatt azt hittem, hogy ez egy depis sorozat, de a Showtime szériáit szeretem, ezért gondoltam, hogy belenézek.
    A férj karaktere nem tetszik, a gyerek jópofa, a tesóból pedig sok mindent ki lehet hozni.

  2. Végig néztem már mind a három évadot. Szerintem iszonyat jó sorozat. Főleg a második évad sikerült nagyon ütősre. Idővel a mellékszereplők is nagyobb teret kapnak. Laura Linney karaktere meg hihetetlen dolgokat fog majd művelni, amiket egy átlag ember csak pislogva és elhűlve kommentálna, de ha belegondol az ember, hogy tudva, hogy meg vannak számlálva a napjai, teljesen érthetővé válik a viselkedése. Az első és a második évad utolsó pillanatai pedig brutálisan jól sikerültek. Az ember csak ül és szóhoz sem jut. Csak ajánlani tudom ezt a sorozatot!

  3. Örülök, hogy nem csak nekem tetszett meg ez a sorozat :) Sefi, annak meg különösen örülök, hogy a folytatás is jónak ígérkezik, legalábbis, a hozzászólásod alapján :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here