Főoldal Oldal Blog A diáktüntetésekről – pro és kontra vegyesen

A diáktüntetésekről – pro és kontra vegyesen

7
Oszd meg!

Még így, karácsony előtt mindenképp meg szerettem volna osztani a gondolataim veletek egy kemény témával kapcsolatban, ami a blog olvasóinak a nagy részét illeti. Ez pedig, – ahogy a címből ki is derült, – az idei diáktüntetések, és a kormány bejelentései a felsőoktatással kapcsolatban. Először is, tisztázzuk: ez nem egy politikai bejegyzés, és hiába csinál némelyik párt politikai kérdést a diákok demonstrációiból, ez attól sokkal több, méghozzá egy olyan dolog, ami hosszú távon határozhatja meg Magyarország helyzetét. És tényleg, mit ér egy olyan ország, aminek az értelmiségi diáksága nem kap lehetőséget a felsőoktatásra? És tényleg, mennyire értelmiségi az, aki nagy nehezen, mondjuk tíz év alatt ki izzadott magából az adófizetők pénzén egy kommunikáció szakos diplomát?

Focira van pénz | Az unokám fizeti ki a diákhitelemet -> A tüntetések némely jelszava
Focira van pénz | Az unokám fizeti ki a diákhitelemet -> A tüntetések némely jelszava

A legfrissebb hírek amúgy a következők: jövőre a kormány ingyenessé akarja tenni mindenkinek a főiskolai és egyetemi oktatás, aki eléri a 240 pontot, kivéve a jogász és közgazdász képzéseken, mert ott megmarad a vaskos tandíj. Az állami helyekre a férőhely nem lehet kevesebb, mint 55 ezer, de ha több diák jut be 240 ponthatár felett, akkor elvileg őket sem zárják ki az oktatásból. Ez így valahol szép és jó, kivéve persze a leendő jogászok és közgazdászok részére, no meg mindenki másnak, akik kénytelenek aláírni a hallgatói szerződést. És az mit tartalmaz? Például azt, hogy Magyarországon kell dolgozni x évig a lediplomázás után, egyéb esetben vissza kell fizetni a képzés költségeit, és ugyanez vonatkozik arra is, ha valaki nem fejezi be a tanulmányait, mert például két év egyetem után rájön, ez nem az ő szakja, vagy teszem azt felcsinálja a barátnőjét, aki teherbe esik, így már nincs pénz tanulni, mert drága a pelenka. A pro és kontra érveim érkeznek a tüntetésekkel, és a felsőoktatás helyzetével kapcsolatosan.

Ne felejtsünk el egy fontos dolgot: súlyos milliárdok mennek el évente arra, hogy az arra érdemes fiatalok tanulmányait finanszírozza az állam. És ez jó dolog, mert egy ország nem lehet értelmiség nélkül működőképes, plusz azoktól sem szabad elvenni a továbbtanulás lehetőségét, akik ugyan nem dúskálnak a pénzben, de jóval okosabbak az átlagnál, és megérdemlik a kitörés lehetőségét. Persze, ott van a diákhitel, de az a hitelek egyik legrosszabb fajtája, a többszörösét kell visszafizetnie majd annak, aki felveszi, és eleve úgy elkezdeni a nagybetűs életet, hogy több százezer – millió, – forintos tartozásod van, eleve öngyilkosság, pláne, a mai munkahelyhiányt figyelembe véve. Szóval igen, az államnak támogatnia kell a tehetséges fiatalokat, és teljesen érthető, ha elvárják, hogy a főiskolai, egyetemi képzésük ingyenes legyen, mert sokat tettek azért egész életükben, hogy elérhessék az álmaikat.

Tizenkét év az egyetemen, és már a sokadik szakát végzi el, méghozzá a MI pénzünkből.
Tizenkét év az egyetemen, és már a sokadik szakát végzi el, méghozzá a MI pénzünkből.

Viszont, én valamilyen szinten megértem az állam döntéseit is. Ott vannak például a HÖOK vezetői, és a híres kép, ami Facebookon terjed, ami azt ábrázolja, hogy milyen régóta tanulnak már ingyen, a mi, azaz az adófizetők pénzéből, méghozzá abból az összegből, amit akár a köz javára is lehetne fordítani, például autópályák építésére. Engem azonban legjobban az országban tomboló orvoshiány zavar, miközben több millió forintért képeznek a pénzünkből orvosokat, akik elmennek külföldre dolgozni, de persze ez más szakmára is jellemző. De miért ne mennének el, amikor ott megkeresik a bérük sokszorosát, míg itthon egy budapesti utcaseprő jobban keres, mint egy rezidens. Hát hol itt az igazság? A legnagyobb kitolás pedig természetesen a hallgatói szerződés, ami szó szerint gúzsba köti a diákot, akinek akkor is be kell fejeznie a főiskolát, ha a családi körülményei már nem teszik lehetővé, és akkor is Magyarországon kell maradnia x évig, ha nem talál munkát, vagy ha az, amit talált, abszolút nem elégíti ki az igényeit. És meg is értem, nem azért tanult kőkeményen valaki hét éves korától majd húsz évig, hogy ne mehessen el egy színházi előadást megnézni, mert nem fér bele a jegy a keretbe, mert kajára és albérletre is alig jut.

És mi lenne a megoldás? Hát, ez jó kérdés. Az sem működőképes, ha mindenkit az adófizetők pénzéből járatnak főiskolára, mert ne a magyar emberek pénzén képezzenek orvosokat az angol embereknek, vagy informatikust Hollandiába. És bevallom őszintén, azokat se kellene támogatni, akiknek a képzési idő dupláját, tripláját töltik a felsőoktatásban, mert hülyék ahhoz, hogy letegyék a vizsgáikat, vagy csak szétbulizzák az agyukat, és kihasználják a diák lét előnyeit, méghozzá az adófizetők kárára. Viszont ha el akarják várni azt, hogy Magyarországon maradjon az értelmiség, akkor igenis meg kell teremteni a feltételeket, amik alapján ez megvalósítható és nem bizonyul túlzott elvárásnak. Például munkahelyeket, méghozzá olyat, ami fizet annyit, amiből meg is lehet élni. Igencsak sokrétű ez a kérdés, és nagyon kíváncsi leszek arra, hogy mi lesz végül a diáktüntetés vége. Azt pedig a végén szomorúan tenném hozzá, mekkora ciki már az, hogy mindig valamilyen tüntetés miatt kerül be Magyarország a nemzetközi sajtóba.

527 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

7 Hozzászólások

 1. Nekem még van egy évem érettségiig, de el kéne döntenem lassan, hogy hogyan tovább. Fogalmam sincs. Sokan mondják ,h mennyek egyetemre de így hogy? :S

 2. Az orvos kivándórlás nagy gond itthon és szerintem igaza is van abban az álamnak, hogy maradjanak itthon ha már 12 milliót ráköltünk a képzésére(javitcsatok ki ha rosszúl tudom) + még ami juttatásokat kapnak. Ő szépen elmegy mi meg maradjunk itt orvos nélkül.
  Én azt mondom, hogy ha van egy képzés és 6 féléves azt támogassa az állam, meg húzzunk rá +1 félévet ha valamilyen ok miatt nem sikerültek a vizsgái, de a többit fizesse ki ő.
  Valamint csak az első szakját fizesse az állam a 2. már magának kellene hiszen azért tanulta az elsőt hogy el tudjon vele helyezkedni.
  Meg szerintem nem kell mindenkinek főiskolára mennie, főleg nem azért, hogy azt mondja valaki, hogy diplomája van, de nem tud vele sehova sem elhelyezkedni. Egy jó szakma a mai villágban többet is érhet, mint egy diploma.

 3. A “külföldre távozáshoz” annyit fűznék hozzá, hogy manapság szinte itthon lehetetlen állást találni, vagy ha találsz a) hamar kirúgnak b) nem jók a munkakörülmények c) nem elég a fizetés – és az “árakat” is nézni kell, hogy egy jól tanult mondjuk orvos itthon mennyi fizetést, és külföldön mennyit. Nyilvánvalóan külföldön a jobb.
  Amúgy meg, arra semelyik sem gondol (?), hogy van, aki tényleg egy bizonyos területen szeretne dolgozni, de neki is ki kéne fizetni azt a sok pénzt, miközben a “hej de jó nekem az élet mert én gazdag vagyok” (itt most nem a “jólelkű gazdagokra” akarok célozni) simán megkapja a diplomát, mert neki sikerült befizetnie, a másik meg éljen meg úgy, ahogy tud.

 4. A képhez csak annyit fűznék hozzá, hogy mikor én kezdtem az egyetemet, akkor 10 félév volt államilag, plusz kettő még egyetemi finanszírozású. Ez azt jelenti, hogy ingyen 6 évig tudtam volna járni még, utána valamekkora összeget fizetni kellett volna. Viszont ebből a 6 évből is csak 5-öt fizetett az állam. Ezeket figyelembe véve, hidd el, hogy a túlnyomó többség nem húzza sokáig a felsőoktatási tanulmányait (vagy pedig szépen kibukik onnan). A fenti kirívó esetek alapján megítélni az egyetemistákat kb. olyan, mint mikor a melegeket mindenki a rózsaszín tangás pávákkal azonosítja.

  • És kétségkívül mindkettőben van igazság, még akkor is, ha nem örülne egy átlagos életvitelt élő meleg sem annak, ha mindenki úgy tekintene rájuk, mint női ruhába bújó alakokra. Az egyetemisták között is megvan a “szégyen-faktor”, és tényleg sokan járnak csak azért, mert nem akaródzik nekik dolgozni – vagy nincs hol.

   Tényleg sokrétű ez a kérdés/téma is, ezért is leszek kíváncsi majd arra, miképp tesznek pontot a végére.

 5. nekem abba kellett hagynom az egyetemet, anyagi okok miatt. és én még fizethetem vissza a tandíjat… mert olyan könnyű hip-hop 90.000 Ft-ot összeszedni. az a baj, hogy ha változtatnak is, az már a következő évben kezdő egyetemistákra vonatkozik. szar ez az ország, úgy, ahogy van. most mondhat bárki mást, tudja, hogy nincs igaza.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here