Főoldal Oldal Blog Egy komoly téma: a névtelen lélekgyilkosokról

Egy komoly téma: a névtelen lélekgyilkosokról

20
Oszd meg!

Nincs olyan ember, aki ne hallott volna az Egyesült Államokban történt vérengzésről, amikor is a connecticuti Newton Sandy Hook általános iskolában Adam Lanza, egy 20 éves fiú megölt huszonhét embert, közöttük húsz kisgyermeket is. Az eset felbolygatta az egész világot, hiszen ilyen szintű brutalitásra korábban ugyan sor került, de akkor nem ártatlan gyermekek voltak az áldozatok. Most sorra megy a vita arról, hogy miért követhette el Lanza a vérengzést. Ami viszont új dolog, hogy most már egyre jobban harcolnak azért, hogy megnehezítsék a fegyvervásárlást az Egyesült Államokban, ezt a kedvezményezést támogatja például a Demand A Plan to End Gun Violence mozgalom, akik több neves sztár, mint Beyoncé, Kristen Bell és Courteney Cox vezényletével rögzítettek egy videót, a kampány sikerességének az érdekében.

Most brutálisan őszinte leszek, ez a fegyverbetiltás nagyon jó dolog, de úgy érzem, hogy kevés. Mintha egy begyulladt fogat akarnának kezelni fájdalomcsökkentő injekcióval ahelyett, hogy kihúznák azt, vagy megpróbálnák megmenteni. És most mire gondolok? Például Amanda Todd-ra: mi lett volna akkor, ha nem öngyilkos lesz, hanem fegyvert ragad és bosszút áll azokon, akik éveken át kínozták őt? Értitek mire gondolok? Az jó dolog, ha nem jutnak fegyverhez azok a bomlott emléjű fiatalok, akiknek gyilkos gondolatok cikáznak a fejükben, de igazából magát a probléma forrását kellene megállítani, az pedig nem más, mint az általános és közép iskolás diákok gondolkodás és viselkedésmódja. Mert vannak olyan gyerekek, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy milyen fájdalmat és szenvedést okoznak iskolatársaiknak a folyamatos szitkozódásokkal, bántásokkal és cukkolásokkal. Okkal mondják azt, hogy a középiskola nem más, mint a pokol, és ez elsősorban azért van így, mert néhány diák olyan brutális, amilyen.

Tehát, én tényleg nagyon sajnálom az áldozatok családjait, és csak bízni tudok abban, hogy hasonló nem fog megtörténni. És ezért tenni kell, és ha tényleg sikerül nehezebbé tenni a lőfegyverhez jutás lehetőségét, az egy pozitív előrelépés lehet az ügy érdekében. Viszont, aki tényleg bántani akarja a társait, az megtalálja rá a módját, a helyes út pedig a megelőzés lenne. A gimnáziumok és általános iskolák terrorizálóit, a névtelen gyilkosokat, akik diáktársaik lelkét ölik meg nap, mint nap, az ő eszükbe kellene értelmet verni ahhoz, hogy az iskolai lövöldözések esetei többet ne fordhulassanak elő. Mert most mennek a híradások arról, hogy a huszonhét embert meggyilkoló Adam Lanza autista volt, de ezek olyan tényező, ami nem mond semmit. Ez a fiú beteg volt, mert megölt huszonhét embert, és ezt meg lehetett volna akadályozni, és nem csak a fegyverek teljes körű betiltásával, hanem ha az általános iskolák és gimnáziumok névtelen lélekgyilkosai nem végeznék olyan jól a lélekromboló tevékenységeiket.

(( És nem győzöm hangsúlyozni, hogy még véletlenül sem akarom védeni Adam Lanzát, vagy más ámokfutót, akiket az elkeseredettség és a szenvedés arra sarkall, hogy bosszút akarjanak állni másokon. Én csak azt akarom elmondani, amit gondolok, az pedig az, hogy a problémákat a gyökerüknél kell kezelni, és meg sem szabad adni annak a lehetőségét, hogy ezek az ámokfutók ámokfutókká válhassanak. ))

20 Hozzászólások

 1. Az Asperger szindróma az autizmus enyhébbik formája,nem két külön dolog. Az oké amit a cikkben leírtál,de azok a kisgyerekek akiket Adam Lanza megölt soha nem bántották és nem tették pokollá a mindennapjait,ez azért más merőben.

  • Javítottam az autizmus & asperger részt.

   Próbáltam utalni arra, hogy én nem védeni akartam Lanzát, vagy más gyilkosokat, hanem egyszerűen felhívni arra a tényt, hogy a megelőzés a fontos. Az pedig már más kérdés, hogy egy elborult agyú egyén azokat öli meg, akik ártottak neki, vagy ártatlanokat. Mert senkit se lenne szabad megölni.

   És senkit se lenne szabad éveken át bántalmazni az iskolában verbálisan és/vagy fizikálisan. Mégis, mindkettő megtörténik, de hiszem, hogy az egyik fakad a másikból, és a probléma gyökerét kellene kezelni.

   • Ez az épp,hogy az iskolai lövöldözésben az a legrosszabb,hogy a bosszú az ártatlanokra is kiterjed,sőt sajnos ők mindig többen vannak. Nem kívánom senki halálát természetesen,de ha egy ilyen lövöldözésben az egyén csak azokat bántaná,aki tényleg pokollá tette az életét nem nagyon tudna meghatni. De ez a Sandy Hook-os egyszerűen felfoghatatlan…. :(

    Ha érdekel ebben a témában ajánlani tudom Jodi Picoult Tizenkilenc perc című könyvét.

    • Köszi a tippet, erre rá fogok majd keresni. És igen, sajnos legtöbb esetben az ártatlanok szívják meg :/

 2. Igazából a “csak középiskolások” dologhoz akarnék hozzászólni.
  Ne hidd azt, hogy az általánosban könnyebb dolga van az embernek, mert itt például – hiába nem vagyok gimis, de látom a környezetet – az általános sokkal rosszabb, mint a gimi, ugyanis a gimiben nem piszkálják annyira egymást, mint mondjuk az osztályunkban, és mivel ez egy “átlagos fajta”, körülbelül mindegyik ilyen.
  A lövöldözős dologhoz annyit, hogy hiába tiltatják be – persze, a példámhoz képest ez egy erősebb dolog, de egy magamfajta 13 éves sem tartja be a 16, 18 karikás dolgokat… Még annyit lehetne tenni – hiába van válság, USA sokkal jobb helyzetben van -, hogy valamivel ellenőriztetni kellene azokat, akik belépnek az iskola ajtaján, bár nem értek annyit az amerikai iskolákhoz.

  • Több ponton is írtam az általános iskolásokat is, mert ott is sok olyan buta gyerek van, aki azt hiszi, mások piszkálásától lesz valaki, miközben fel sem méri azt, hogy milyen életre szóló lelki sebeket ejt máson, csak azért, hogy azt érezze, “Ő a Jani”…

   • Ez van, ezen sajnos nem lehet változtatni, mert leginkább fölsőben kezdenek el piszkálódni, és akkor hiába magyarázza neki az Úristen is, hogy hagyja abba mert ez és ez, ahogy írtad, “Janinak” érzi magát.
    Egyébként elég sokat változott a világ, tehát nagyon régebben (nem 10-20 évvel ezelőtt) teljesen más volt, és látszik, hogy a média is mit művel a “gyerekekkel”, hiszen ha nem is a szülő miatt, de valamiért ki kell “fejlődnie” annak a “Janinak”.
    Ismételten bocsi a sok fecsegésért.

 3. Nagyon szomorú ez, ami történt . Nem is tudom felfogni ,h az ilyen ember- ha beteg ha nem- hogy tud utána tükörbe nézni, és folytatni az életét mintha mi sem történne..:((

  Én még 8.-ba másik suliba kerültem ,és az az év pokol volt nekem. Állandóan bántottak, kővel dobáltak, csúfoltak satöbbi. Egyszerűen nem volt olyan nap,h ne sírtam volna. Alig vártam ,h ballagjunk és végre nyár legyen.
  Itthon nem is mertem semmit se mondani, nem akartam balhét.
  Az öngyilkosság akkor eszembe se jutott. És az ssem ,h én most bosszút álljak és megöljek akárkit.

  Az teljesen igaz ,h változtatni kéne a gyerekek viselkedésén. Amit nap mint nap hallok középiskolában is durvák. Ha már véletlenül neki megyek valamelyiknek, akkor mi a f.szt képzelsz meg megverlek és ilyenekhez hasonlót kapok, még ha bocsátot is kérek.

  • Szomorú, hogy ez Magyarországon is ennyire jelen van, pedig itt nincs annyira éles határ a tinik között, mint Amerikában, mert ott, azért nehezebb – pompomlány, elit sportolók, stb.

   Annak viszont nagyon örülök, hogy erős maradtál. Stay Strong, ahogy Demi Lovato is mondaná :)

   • Igen, ott erősebb sajnos ez ahogy néhol olvasom interneten is.. :(

    Jajj, igen, hihi:) Ahogy olvastam egyből már jöttek a könnyeim.:)

 4. Szörnyű, ami történt, viszont én arról nem tudok, hogy őt bárki is piszkálta volna. A törvények szigorítására pedig igenis szükség van ahhoz, hogy olyan betegségben szenvedők, mint Adam ne kaphassanak legálisan fegyvert. Nem véletlen, hogy hasonló lövöldözős tragédiák az Egyesült Államokban történnek.

  • Lehet, hogy ők nem bántották, bár, azért ezt nehezen tudom elképzelni, egy autista, beteg gyereket még inkább bántanak a társai. Igazából ez sem mentség, több ezer embert bántanak, akik nem ragadnak fegyvert… Ahogy írtam, tényleg jó dolog, ha a fegyveres törvény megszületik, de ez csak eseti kezelés, inkább a probléma forrását szüntessék meg.

 5. Tibi, én teljesen egyet értek veled, és kiegészíteném azzal, hogy maga a világ rossz amiben élünk. Mert nem csak a gimiben bántják egymást az emberek, hanem akár egy felnőtt, civilizált munkahelyen is. Valakik ebben lelik a szórakozásukat… :/

  • Még felnőttek között is? Na ez az ami már mindennél durvább. Szerencsére ilyet én nem tapasztaltam, remélem nem is fogok. Ha téged, vagy bárki mást, ilyen terror ér, nem tudok mást mondani, mint Stay Strong. Drukkolok!

   Illetve, annyival kiegészíteném, hogy a világon igenis lehet “változtatni”, én legalábbis hiszek benne. Volt egy levél egy sráctól, aki korábban cseszegette a meleg osztálytársát, de rátalált a blogra, és megnézte az egyik meleg filmet amiről itt ódákat zengtem, és azóta leállt a szivatással, sőt, meg is védi a srácot a többiektől, akinek így már valamelyest nyugodtak a hétköznapjai. Szóval, igenis lehet változtatni, de ehhez jó kommunikáció kell. Amit tudok, azt én is megteszem, de ehhez sokan kellünk :)

   • Wow, az igen. De sajnos 10 emberből ez is csak 1. Bár tőlem a 8.-os egyik “zaklatóm” bocsánatot is kért 1 évre re, bár a másik nem..

 6. Részben egyetértek veled, de itt az egyik legfontosabb dolog szerintem a szülői felelősség.
  A mai, rohanó világban sok szülő nem annyit és nem úgy foglalkozik a gyerekével, mint amennyit kellene. Ha minden gyerek megkapná azt az odafigyelést, amire igénye lenne, akkor lehetséges, hogy kevesebb olyan diák lenne, aki a szorongásait fizikai és lelki erőszakban vezetné le. Persze ez is csak egy vélemény, de szerintem ezekben az esetekben tényleg rengeteg múlik a nevelésen. És ez olyan dolog, hogy a szülő lehet egy bűbáj, attól még valahol félrecsúszhat az egész.
  Viszont a fegyvertartás szigorítása mindenképpen kedvező lépés lenne. Az más tészta, hogy Amerikában igazából kb. csak az nem jut fegyverhez, aki nem akar. Illegálisan biztosan lehet szerezni… Az ellen pedig nehezebb tenni.
  Az autizmushoz visszatérve: az autisták nem hinném, hogy ugyanabba az iskolába járnának, mint az egészséges társaik. Maximum az Aspergeresek, de még ők sem biztos (attól függ, hogy a szülő észreveszi-e. Viszont akár Asperger, akár sima autizmus, ha tényleg ez a betegség áll a háttérben, akkor az ő agyuk teljesen másképp működik, mint egy egészséges emberé.
  Nem felmenteni akarom, mert erre nincs mentség. Szörnyűség, akárhonnan is nézzük, ilyennek sosem szabadna megtörténnie. Viszont ha tényleg autista volt, akkor nem sok köze van az egésznek az iskolai bántalmazásokhoz. Nem szerencsés dolgokat összemosni, mert hamis következtetések vonhatóak le olyankor. A hírek szerint egyébként is az anyja ugyanott volt tanár, és az első áldozatok között volt. Én itt inkább valamiféle családon belüli konfliktust sejtenék, és akkor vissza is térünk a hozzászólásom elejéhez: hogy rengeteg múlik a szülői neveltetésen.

  Az Aperger-témában pedig érdekes könyv a Cifraárnyak és denevérek. Nemrég olvastam, és nagyon tetszett. Egy Apergeres írta, aki felnőtt korára (hála az édesanyja kitartásának) tünetmentes lett, és visszatekintve megírta az emlékeit a felnőtté válásáról. A szomorú az egészben, hogy látszik, hogy még tünetmentesen is annyira máshogy működik a gondolkodás módjuk, hogy akarva-akaratlanul is könnyen elszigetelődnek.

  • Itt nem is feltétlenül arra gondoltam, hogy Adam azért tette amit, mert bántották őt, hiszen előfordult már olyan, hogy egy ámokfutó lövöldözőt korábban verbális és fizikai támadások értek az iskolájában, ezért döntött a bosszú mellett.

   Abban pedig nagyon egyet értek, hogy rendkívül fontos a szülői felelősség, és az a légkör, ami otthon fogadja a gyereket, bár, ez sem mindig számottevő, erre jó példa a “Beszélnünk kell Kevinről” című film, ami Lionel Shiver könyvéből készült.
   A szülőket is nevelni, szabályozni kellene, jobban ügyelni a családon belül erőszak megelőzésére és kezelésére. A fegyver betiltás egy jó lépés, de csak felszíni kezelés, pláne, ha azt nézzük, hogy a rendszert mindig is ki lehet, és ki lehetett játszani, ha pedig valaki fegyvert akar, úgyis megszerzi magának.

 7. Igazad van, hogy a probléma gyökerét kellene kezelni, de ebbe szerintem pont, hogy beletartozik a fegyverszerzési engedély is. Mármint most nemcsak az iskolai lövöldözésekre gondolok, hanem bármilyen olyan esetre, amikor valaki azért halt meg, mert olyan kezébe került fegyver, akinek nem kellett volna, legyen az akár a saját keze. Mert a múltkor olvastam pl., hogy egy 7 éves kisfiú kb. fél percig volt egyedül az autóban az apja fegyverével, aki elfelejtett egy golyót kivenni belőle, és már meg is történt a baj, a kisfiú meg is halt a lövéstől. Bár igazából én soha nem értettem, hogy miért van szüksége otthon valakinek fegyverre, de ez lehet, hogy az én hibám.

 8. Sajnos Amerikában a szülők inkább sorozatot néznek és megírják hogy mit nem szabad megnézni a gyereknek ahelyett, hogy a gyerekkel töltenének értékes perceket :(

  Sajnos rengetegen annyira nem ismerek a saját gyereküket, hogy miken mentek keresztül :(

  Ez a srác, és megölte az anyját még az otthonában majd elment a suliba és végzett a sok gyermekkel és ottani tanárokkal. Ha az anyjával volt valami baja akkor ott megállhatott volna, mi a f.sznak ment a suliba?

  Én még azt is sajnálom, hogy végzett magával, a könnyű kiutat választotta :((

  • Az aggódó szülők szervezetét soha nem fogja megérteni szerintem senki, aki nem a szervezet tagja :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here