Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Glee 4×10 – Glee Actually

Glee 4×10 – Glee Actually

12
Oszd meg!

Nos, mi történik akkor, ha a Glee és az Igazából szerelem című kultuszfilm találkozik? Hát egy kétes minőségű epizód, aminél csak fogtam a fejem, és arra gondoltam, miért nem kaszáltam el egy résszel korábban, pont ahogy tanácsoltam nektek. Félreértés ne essék, ez még mindig jobb próbálkozás volt, mint az előző kettő karácsonyi epizód, de még ezt is sikerült eltolniuk. Kicsit olyan érzésem volt, mint amit egy foci őrült élhet át: a kedvenc csapata egy karácsonyi meccset játszik, az első félidő végéig tök jól játszanak, mennek a remek gólpasszok, megszületik pár nagyon szép gól, és tökre nyerésre áll minden. Aztán bumm, a második félidőnél eljön a gyengélkedés, jönnek a könnyűnek hitt nehéz akadályok, aztán eredményhirdetés nélkül véget ér a meccs. Nos, elég hülye hasonlat belátom, de hasonló érzésem volt a Glee karácsonyi része esetében. Tele volt jó részletekkel, voltak benne érdekes ötletek, amiket tornádóként söpört el Brittany és Sam, a folytonos történetismétlési elemek no meg a két Puckermann. Spoileresen folytatom, de előtte hagy gratuláljak azoknak, akik már kaszálták a sorozatot: tisztelve irigylem az erőtöket.

Brittany már kezd túllépni azon a határon, amit még épp ésszel tolerálni lehet
Brittany már kezd túllépni azon a határon, amit még épp ésszel tolerálni lehet

Az Igazából Szerelem nem csak úgy volt jelen a részben, hogy Sue kvázi leszarozta a naplójában, hanem hasonlóan a filmhez, itt is több, egybefüggő történetet akartak összefűzni a végén, és ők összefűzés alatt azt értették, hogy elénekeltettek velük egy kvázi közös dalt, amitől giccsesebb és idegesítőbb csak Brittany és Sam voltak. Annak idején annyira szerettem mindkét karaktert. Brittany remek egysorosokkal, Sam pedig csodaszép arccal, és lenyűgöző hasizmokkal rendelkezett – és ez igazából nem múltidő, Chord Overstreet még mindig nagyon dögös, Brittany pedig néha kap egysorost, de így, együtt annyira idegesítőek, hogy azt kifejezni sem nagyon lehet. Tipikus Barbie és Ken a párosuk, agyilag mindkettő nulla, és ezen alapvetően tudnék nevetni, de akkor is szánalmasak, pláne ha belegondolunk,, hogy két végzős gimnazista – (akik közül az egyik másodjára az) – ennyire síkhülye legyen… A “Héj, Tina, vettem neked egy autót, mert jön a maja apokalipszis” poénokon sem tudtam kacagni. Persze, értem én, űzzünk poént ebből is, de most komolyan, ezt felettébb muszáj? Nem lehetne valami normálisabb történetszálat kettejük közé tenni? És eleve miért kellett összejönniük? Legjobban persze arra leszek kíváncsi, Tina megtartja-e majd a kocsit.

A látvány magáért beszél, de ettől még unalmas volt a Puckermanek kisfilmje
A látvány magáért beszél, de ettől még unalmas volt a Puckermanek kisfilmje

A két Puckermann sem varázsolt el, pedig az ő történetük valahol aranyos akart lenni, plusz, Puck is megkapta végre a “nagy sztoriját“, amiből kiderült, hogy ugyanolyan suttyó idióta senki, mint amilyen mindig is volt. Nem azt mondom, hogy a két tesó egymásra találása, és anyucik összehozása nem volt jó gondolat, csak a kivitelezés untatott, de nagyon. Ha már család, Marley és az anyukája nagyon aranyosak voltak, külön pacsi azért is, mert nem felejtették el Marley problémáját, és úgy fest, tesznek is gyógyulásáért, azt pedig mindannyian tudjuk, hogy a Glee világában ez mennyire nagy szó. Viszont az, hogy Sue körülbelül egy angyal lett, és a Glee Klub énekelt neki egy nyálas dalt, tudván, hogy mennyit tett azért, hogy elpusztítsa őket, és volt képe meg is tenni azt, elég nagy balgaságnak tartottam. Na meg, egy évvel ezelőtt Beiste volt karácsonyi angyal, amikor műlábat (-.-) adott Artie-nak, de természetesen ismételni kellett a szálat, mert miért ne. Apropó, Artie.

Kaptunk egy képzelt, fekete-fehér világot, akárcsak tavaly, idén sem volt teljesen színes a rész
Kaptunk egy képzelt, fekete-fehér világot, akárcsak tavaly, idén sem volt teljesen színes a rész

Akárcsak tavaly karácsonykor, most is felfedezte Artie azt, hogy milyen rossz tolószékesnek lenni. Azért, hogy ezt az érzést leküzdhesse magában, kapott egy fekete-fehér jelenetet, amiben elképzelte azt, milyen lenne az élete, ha nem lenne a székhez kötve. Mit mondjak, elég brutális univerzum, és nem azért, mert Quinn halott benne. Hogy a csudában lehetne a ballagás után Rachelből könyvtáros? És miért pont Artie lenne a “Glee Klub ragasztója”, amikor ezt a szerepet folyton-folyvást Finnre osztották az előző évadokban? Az egyetlen, amiben volt ráció, az Kurt, és a folyamatos bántalmazások miatti évismétlése. Persze, mondhatjuk azt is, hogy ez a Glee, ráadásul ez csak egy elképzelt jelenet volt, de azért akadtak benne balgaságok bőven, ennek ellenére tetszett, remekül megalapozta az epizód elejét.

Kurt és Blaine között már megint csak úgy szikrázott az a bizonyos levegő :)
Kurt és Blaine között már megint csak úgy szikrázott az a bizonyos levegő :)

A végére hagytam a Glee Actually legjobb részét, méghozzá a Kurt és Blaine jeleneteket. De előtte: Burt rákos! Remélem meggyógyul, a szívem szakadna meg, ha meghalna szerencsétlen. Annyira aranyos volt Blaine, ahogy bejelentette, majd ő vigyáz az öregre Kurt helyett is. Na meg, a közös dal, ahogy kerülgették egymást, és azok a nézések … alig várom már, hogy újra összejöjjenek, még akkor is, ha kíváncsi vagyok arra is, milyen lenne Blaine és Kurt, ha egy ideig más-más srác oldalán tapasztalnák meg a boldogságot. Az epizód legjobb része kétségkívül az ő kisfilmjük volt, nekem legalábbis ez tetszett a legjobban.

Értékelés: 6/10
A tavalyi karácsonyi rész (3×09 – Extraordinary Merry Christmas) értékelése 3/10 volt, ahhoz képest bőven javuló tendenciát mutatott be idén, ami meglepő, mert a harmadik évad – ami alapból gyenge volt, – még mindig jobb, mint a mostani. Ez a karácsonyi rész pedig nem igazán nevezhető vészesen rossznak, csak afféle “tele van hibákkal” titulussal látható el, ami tulajdonképpen a Glee-től már annyira megszokott, hogy meg sem kellene lepődnöm rajta. Ennek ellenére a karácsonyi hangulatomat az epizód, és persze a dalok eléggé megalapozták, ennyi előnye legalább volt, csak valahol fáj a szívem azért, hogy mennyivel jobban is meg lehetett volna csinálni, ha egy kicsikét jobban odafigyelnek az alkotók.

12 Hozzászólások

 1. Hogy ez mekkora 1 borzalom volt…áááááááá átpörgettem szinte az egész részt.Csak a Kurt&Burt&Blaine részt néztem végig. Azon hogy szegény Burt rákos ááá azon pityeregtem egyet. Őt úgy szeretem! Remélem meg fog gyógyulni.!!Nekem Kurt kifejezetten hideg volt mármint Blaine-nel. Blaine nézte őt nagy boci szemekkel de Kurt eléggé kerülte a vele való szemkontaktust. :(((( Az összes többi történet benne meg bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!Ettől nem karácsonyi hangulatom lett hanem hányingerem!Nem írnék 1 betűt se azokról a baromságokról.Mert az Igazából Szerelem film közelébe sincs ez a förmedvény!!
  Ja ami szemet vagyis fület szúrt hogy Marley ének hangja igen csak gyenguc..nem estem ámulatba attól ahogy énekelt olyan “jáááj inkább ne énekelj Husom!” reakciót váltott ki belőlem.
  Úgy utálom ezt a részt is.. :((((
  Mr Murphy neked a civil életbe is ilyen beteg Karácsonyaid vannak? Mert ha igen inkább menj el elmeorvoshoz mert ezek a Karácsonyi Glee részek felérnek a Karácsony megerőszakolásával és 5 év gyógykezelés jár érte valamelyik gyogyóban!!! X_x

  4,5/10 Burt&Kurt részért az szép és megható volt. :)
  De a többiért -500000000000-ret adnék.

 2. Na jó Marley&az Anyukája rész is aranyos volt. És legalább ennyi ideig foglalkoztak Marley betegségével de Kittyt még mindig nem fojtogatta meg senki…Én önként jelentkeznék erre a nemes feladatra! :D
  Úgyhogy legyen 6/10 :)

  • Gyűjtsünk neked repjegyre? Szerintem sokan adakoznának, feltéve, ha végrehajtanád a nemes célt :)

   Én megértem Kurt hidegségét, mármint, őt csalták meg. Elég szar érzés lehet belegondolni, hogy szerelmes Blaine-be, legszívesebben megcsókolná, de nemrég egy másik fiút csókolt Blaine, és elárulta őt, gondolom ezen nem olyan könnyű túllendülni, az pedig nem segítség, ha szemezik vele, és elolvad a látványától … :) Szóval, szerintem ez Kurttól egy emberi és racionális reakció volt.

   • Ebben igazad van. És jogosan volt hűvös én sem viselkedtem volna másképp. :) Amúgy én a te írásodra írtam azt hogy Kurt hűvös volt és nem voltak olyan nagy pillantgatások Blaine felé mint ahogy Blainenél.

 3. Nekem olyan felemás volt a rész, de még így is a legjobb karácsonyi epizódnak mondanám. Mondjuk én abban reménykedtem, hogy ha már Glee, Actually, akkor az egyes történeteket többször megszakítják majd, nem egyben kapjuk meg a cselekményszálakat.
  Az első nem volt annyira rossz, és bár lehet Rachel nem könyvtárosként végezte volna a Glee nélkül, mégis egy elképzelhető jövőt mutatott be. Finn nagyon is Finnesre sikeredett, tipikusan olyanra, aki a pilotban is volt. Kurtért mondjuk itt megszakadt a szívem. A bántalmazások miatt is, meg amikor megkérdezte: “Who is Blaine?”… A ragasztós dolgot én se gondolom így, de ez már csak a Glee.
  A Puckermann tesók szálában a családegyesítést bírtam, és az aranyos is volt, de a többi meg szódával elment. Itt legalább a Hannukah számot is végig bírtam hallgatni.
  A Brittany Sam szál…. Ott elég rendesen fogtam a fejem. Ennyire nem hülye egyik karakter se, és amit művelnek velük az már gáz. Sajnálom, hogy Ryan csak ennyit lát bennük, és hogy Sam erre a szintre süllyedt. Pedig még a második évadban elég normális volt. Bár ha azt nézzük, akkor a második évadban még mindenki normális volt…
  Sue-t megérintette a karácsony szelleme :D Megértem az indítékot, amiért meglepte Marley-t és az anyukáját, szépen felvezették szerintem azzal, ahogy kihallgatta Marley-ék beszélgetését. És ne legyél vele olyan szőrősszívű! Neki is van gyereke, átérzi a helyzetet. /Napi 8 óra egy oviban, de hidd el, te is megérted majd :D/ Plusz örülök, hogy nem múlt el minden nyom nélkül Marley evészavara sem :) És beszállok a repjegybe! :D
  A Kurt-Blaine történet viszont tetszett. Na jó, nem teljesen, mert a fene vinné el az írókat, hogy ezt tették a tévé történetének egyik legjobb – ha nem a legjobb – apukájával! De remélem, hogy Burt meggyógyul majd. Édes volt Burt ajándéka, aranyos volt a duett, a fogadásos rész telitalálat volt, és Blaine szerelmes nézései… Ja és a legjobbat majdnem ki is hagytam: Blaine a NYADA-ra szeretne menni! :D :D :D Nekem ez aranyozta be a részt. :)
  Voltak hibák – nem is kevés -, de még mindig egy viszonylag jó rész volt, és messze a legjobb karácsonyi epizód a háromból.

  • Na igen, megszakításokkal talán jobb is lett volna. Igazából Sam szerintem tavaly is “normális” volt, és bőven voltak szimpatikus megmozdulásai, sőt, nem is adták őt ennyire hülyének, mint most. Brittanyval nagyon levitték a hülyeség szintjét, és egyik részről a másikra ugyanbba a mélységbe rángatták Samet is…

   Értem én, Sue, karácsony, adakozzunk, DE akkor is, nemrég még gyűlölte a klubbot, tönkrevágta őket, most meg könnyes szemmel hallgatja, ahogy énekelnek… hol itt a kontraszt? És eleve, ugyanezt a karácsonyi adományozást játszották el tavaly is, jövőre nekem is vehetne Mr. Schue egy új monitort…. :)

   És igazából az a baj a Glee-vel, hgy “voltak hibák, nem is kevés, DE” mert ott van az a fránya DE. Tényleg tisztelem azokat, akik tudtak már kaszálni, mert ha más sorozatnál leírom, vagy gondolom, hogy nem is kevés hibája van, akkor egyszerűen nem pocsékolok rá több időt…

   • Hát igen, az a fránya DE :D Az a gáz, hogy néhol ordítanak a hibák, meg van amikor az írók egy-két húzása miatt csak fogom a fejem, és megkérdezem magamtól, hogy szükségem van-e erre, és mindig arra jutok, még ha nagyon pipa is vagyok a sorozatra, hogy a Glee az Glee, és vannak olyan karakterek, akikért nem tudom kaszálni. Szar ügy…

    Sehol sincs kontraszt, végtére is a Glee-ről beszélünk. Sue úgy változik, ahogyan az időjárás, pontosabban, ahogy a forgatókönyvíró. Te meg írj Murphy-nek! Duplán jól járnál, mert benne lehetnél a sorozatban is, plusz meglenne a monitor is ;)

 4. El kell mondjam, hiányzott ám a blog, amíg nem tudtuk elérni, de remélem, most már minden rendben lesz.

  Blaine szerelmes nézésein én is fogtam a fejem, de gondoljunk bele, ha ez sem lenne, akkor találnánk más értékelhető jelenetet a részekben? Mert most ugye szoríthatunk azért, hogy újra összejöjjenek, vagy találjanak maguknak valaki mást. Én csak miattuk nézem még továbbra is a sorozatot, a többiek nem érdekelnek. Senki. Persze Burt igen, szegény ember. Jól kitoltak vele.

  Nem tudom dicsérni az írókat, egyedül Kurt karakterénél mutatnak valami javulást, mert a srác a negyedik évadban egy igazi férfi lett. Gratula ezért. Az utolsó jelenetnél, amikor már énekeltek, meg ültek az asztalnál, és Blaine nézte a másikat, hát én a karjaiba vetettem volna magam. De a megcsalás az megcsalás, nincs mese!

  Rachel hiányzott valakinek?:) Persze egy kicsit igen, és szívesen átvettem volna tőle azt a csillogó almát, amit kapott.:)

  • Én megnéztem volna Rachel és az Apukái hajós karácsonyát.Biztos vicces lett volna.:) Nekem nagyon tetszettek azok a részek a 3. évadból mikor ők szerepeltek. Én nagyon szívesen viszontlátnám őket akár 1 egész részen keresztül is de tovább is persze. :P

  • Javarészt engem is Rachel és Kurt (Blaine) érdekel, az újak egyelőre nem nagyon tudtak elvarázsolni, sőt, Ohio már mehetne a csudába … de hát, úgysem fog.

   Rachel pedig az idei karácsonyi részből nem hiányzott, tavaly bőven elég volt belőle, akkor gondoltam először arra, hogy okkal utálják az emberek azt a lányt :)

   Annak pedig örülök, hogy hiányzott nektek a blog, remélem most már tényleg nem lesz probléma vele :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here