Főoldal Oldal Blog GY.I.K. – Most aztán mindenre válaszolok

GY.I.K. – Most aztán mindenre válaszolok

21
Oszd meg!

Pár napja – ne szépítsük, hete – elég sok levelet kaptam e-mailen és Facebookon keresztül is, és mivel a Sorozatok Világa tördelése elég sok időmet elveszi, ezért a legtöbb feltett kérdésre most itt, egyszerre válaszolok, persze ennek a bejegyzésnek a linkjét, egy bocsánatkérő levéllel együtt küldeni fogok mindenkinek :) Tehát, íme, ezeket a kérdéseket tettétek fel nekem a leggyakrabban, igyekeztem belecsempészni a válaszokba néhány kicsit személyesebb dolgot is, mert anno megígértem, hogy a kritikák/hírek közlése mellett időnként a saját életemről is hírt adok.

¤  Hogy van időd az oldal szerkesztésére/annyi sorozat nézésére?
Leginkább úgy, ahogy minden más junkie-nak: keveset alszom. Ahogy idősödök, egyre jobban csökken az alvásigényem, anno volt, hogy tizenkét órát is tudtam aludni, és még délután is szundiztam, most pedig öt-hat óra elég is, így elég hosszúra tudnak ám nyúlni a “nappalok” :) Ami pedig a sorozatokat illeti, sokszor munka közben, mondhatni háttérzajként – amire odafigyelek, de tényleg – megy, mert amúgy halálra unnám magam, miközben csinálom a dolgom.

¤  Te meleg vagy?
Nagyon nem szeretem ezt a kérdést, mert amikor valaki felteszi, mindig egy tizenöt éves, tetovált és piercinges punk lányt képzelek magam elé, aki remegő hangon azt kérdezi: “De ugye létezik a Mikulás?“.

¤  Miért blogolsz?
Mert szeretek írni, röviden ennyit tudnék elmondani, de a kérdés megválaszolása sokrétűbb ennél. Egy sorozat megnézése után például jólesik átgondolnom a látottakat, és ezt szavakba önteni az oldalon, mert sokszor így jobban átlátom az adott produktumot, és gondolkodásra késztet, ami jó. Plusz, nagyon szeretem azt, amikor egy általam ajánlott filmet, sorozatot vagy könyvet valaki a magáévá tesz, és küldi a visszajelzést, hogy köszöni, amiért megismertettem vele. Tulajdonképpen ezért éri meg csinálni az egészet. Plusz két válaszként hozzátennék még két önös érdeket: sokat javul az írásképem a sok gyakorlástól, havonta egy anyagot pedig wordben megszerkesztek, pirossal jelölöm a hibákat, és így is tanulok belőle (ha gondoljátok egy-két ilyet megoszthatok :)) plusz, mindenkinek kell(ene) egy (kreatív) hobbi.

¤  Te indultál az Aranymosáson?
Igen, részt vettem az első Aranymosáson, tavaly ősszel. A Mese Re-Habbal című első regényemmel, amivel végül a végső, harmadik fordulóig meneteltem, de a Könyvmolyképző Kiadó lektorai végül az utolsó körben elutasították a kéziratot – utólag teljesen megértem, minden hibát tartalmazott, amit egy kezdő elkövethet. Ami az idei versenyt illeti, reményeim szerint fogok tudni pályázni, bár a mostani pályázati kiírás nem igazán nyerte el a tetszésem, ennek ellenére szerintem nekivágok, csak még sokat kell finomítani a második könyvemen. Ha történik valamilyen nagyobb fejlemény, jelzem :)

¤  Te csinálod a designt és a grafikát? Nekem is csinálsz?
Az oldalon található grafikai anyagokat én készítem, jelenleg Photoshop CS4 programot használok, de 2004 és 2011 között Photoshop 7-et nyomtam – nehéz volt a váltás, de azt hiszem megérte. Ha mindenkinek csinálnék designt, meg háttérképet, akkor nem lenne ám frissítés se a blogon, na meg, ezt nem nagyzolásból mondom, de legtöbb esetben a jó grafikai dolgokhoz ihlet és alkotókedv is szükséges, az pedig nincs ám nekem se meg mindig.

¤  Csinálsz az XY sorozathoz DVD Borítót nekem? Légyszi!
Azt, hogy melyik sorozathoz készüljön borító újabban Ti döntitek el, mégpedig a leggyorsabb reagáló, éppen ezért érdemes lájkolni a Facebook lapot, és/vagy gyakrabban felnézni az oldalra. De lesz majd olyan is, hogy szavazással dönthetitek el melyik sorozathoz legyen legközelebb borító.

¤  Miért döntetsz el olyan sok mindent az olvasókkal?
És miért ne tenném? Nem (csak) magamnak szerkesztem a lapot, és szerintem egy (jó) szerkesztő vegye figyelembe azt, hogy mit igényelnek leginkább a látogatók. Plusz, engem tényleg érdekel mások véleménye :)

¤ Melyik a kedvenc sorozatod?
Erre nehéz válaszolnom, de alapos átgondolás után azt mondom, hogy a Buffy, a vámpírok réme. Egyrészt ez az egyetlen sorozat, amit kétszer végignéztem, és másodjára is úgy tetszett, mint először. Másfelől pedig, az összes nagy kedvencben csalódtam, a Bűbájos boszorkáknál nehéz volt elengedni Pruet, és Phoebe se volt sokáig szimpatikus, a Gilmore Girls esetében az ötödik-hatodik évad volt gyengécske, és így tovább. Ami a most futó szériákat illeti, a Glee és a The Vampire Diaries pedig újabban süllyed mélységekbe, így olyat inkább nem mondok, ami még nem ért véget, mert ki tudja, mit tartogatnak a záró évadok.

¤  Ki a kedvenc színészed?
Matt Lanter, ő volt a blog múzsája már a kezdetektől, vele bármilyen baromságot megnézek. Nőknél ezt a posztot azt hiszem Katherine Heigl birtokolja.

¤  Boldog vagy?
De aranyos kérdés, csak erre nem nagyon lehet mit felelni. Mindenki életében vannak rossz, meg jó napok. Most például tök jó kedvem van, nemsokára találkozom egy ismerősömmel, aki különleges programot ígért.

¤  Az Archívumban láttam, hogy megosztottál pár személyes dolgot magadról. Ez nem való egy tévés blogra.
Hm, most is éppen azt teszem. Ha átnézted a régi bejegyzéseket, láthattad azt is, hogy nem fordult elő túl gyakran, mert ez tényleg nem egy személyes blog, hanem egy olyan oldal, ahová a gondolataimat írom le. Hoppá, akkor valamilyen szinten mégiscsak személyes, nem? Persze, ez egy kifordított gondolatmenet, és valahol egyet is értek veled, a látogatók nagy része nem pont az én életemre kíváncsi, hanem a sorozatokra. Viszont, van egy olyan látogatói “törzs-közösség”, akik már évek óta idejárnak, sokszor nem is feltétlenül szólnak hozzá, de írnak e-mailt vagy FB üzenetet, és érdekli őket az is, velem mizujs. Így néha megszületnek hasonló bejegyzések. És különben sem osztok meg olyan hujj de nagy információkat :)

21 Hozzászólások

  1. haha, attól félek, a gyengébbek nem nagyon fogják érteni az egyik legtöbb embert foglalkoztató kérdést :D
    amúgy jó volt olvasni személyes dolgokról is, hiányoltam már

    • Az már régen szomorú, ha az oldal látogatóit ez érdekli a legjobban :) A komment második részét pedig köszi :)

      • hát, sajnos ilyen világban élünk, ahol az embereket mások legmélyebb magánéleti dolgai foglalkoztatják, és nem félnek még nyíltan megkérdezni sem. ezen alapul ugye a bulvársajtó is.
        amúgy nekem is lenne egy kérdésem: a regényeddel aztán mi is történt pontosan? befejezted, vagy az elutasítás miatt abbahagytad? nagyon szerettem a sztorit, de aztán őszintén szólva, mikor leszedted az oldalról a verseny miatt, már nem követtem ott figyelemmel.

        • Befejeztem, és egy első verziót adtam be a pályázatra, de a nyáron kijavítottam a hibáit, most a fiókban pihen, és vár, hátha egyszer majd tudok vele mit kezdeni :) A pályázatra amúgy eleve csak befejezett regényekkel lehet nevezni, ami teljesen érthető végül is :) Az elutasítás miatt amúgy csak az írást hagytam abba, úgy fél évre, kellett egy kis idő a regenerálódásra, a gondolatok tisztázására, és annak az érzésnek az elutasítására, hogy “nem vagy elég jó, mert…” – tipikusan olyan dolgok ezek, amiken át kell lendülni, pláne ha olyan dologról van szó, amit szeretsz csinálni :)
          Azt pedig valahol megértem, hogy látják, ki van írva “Tibi” és írok erről meg arról, és kíváncsiak, de ha a válasz egyértelműen szem előtt van, akkor magát a kérdést tartom feleslegesnek :)

          • nyugi, egy elutasítás még nem a világ. nézd azt, hogy j.k. rowling-ot is hányszor elutasították, mikor ki akarta adatni a harry pottert, és láthatod, mi lett belőle. ez az írással együtt jár, hogy bizony sokszor visszadobják az ember írásait, mikor végre elismerik.
            értem én, hogy mit akarsz mondani, de hidd el, sokaknak nem esik le, vagy csak nem akarják felfogni, illetve nem akarnak találgatni. vannak ilyenek.

          • Persze, az ember agyilag tisztában van azzal, hogy egy “nem” az feltétlenül egy életre szól, és az is nagy dobás volt, hogy több, mint 200 pályázóból az utolsó körig eljutottam, az ember agya ezt végig tudja. Csak a szív egy olyan dolog, aminek nem nagyon tudsz parancsolni :)

  2. Ne haragudj ha indiszkrét lesz, de nekem olyan kérdésem lenne,hogy ilyen intenzív internetes jelenlét mellett, hogy jut időd magánéletre, jelesül a kérdésem, hogy van-e párod?A privátszféra nyilván nem csak ezt jelenti, csak kíváncsi lettem mivel a postjaid alapján intelligensnek,és nagyon határozottnak, és jó humorúnak tűnsz.

    • A legtöbb post becsapós, napi 1-2 órától többet nem vesz el a Media Addict, plusz, amikor rengeteg időm van, akkor előre meg szoktam írni nemcsak kritikákat, hanem minden mást is, jelenleg 50 bejegyzés vár bevetésre készen :) – szóval, az egész csak szervezés kérdése. Természetesen az időbe minden más elfoglaltság belefér, amit csak szeretnék.

      Egy blog nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki ne élhetne életet, lásd Winnie, a Sorozatjunkie napi 8-10 postja mellett dolgozik, felesége van és három gyereket nevel, ha neki megy gyerkőcök mellett a magánélet, hát akkor én sem panaszkodhatok, a napi 1-2 órás Media Addict miatt :)

  3. Diplomatikus, de azért a választ így is megkaptam így is.
    Magamból indultam ki egyébként hiszen nekem munka mellett, nagyon meg kell osztani az időm a párom,és a barátaim illetve a családom között.Emellett még blogolni is lehetetlen lenne majdnem.
    Művészet amit csinálsz:)

    • Kedves tőled, de a “művészet” az túlzás, tényleg csak szervezés kérdése az egész :) Na meg, az se mindegy, milyen munkát végez az ember, az enyém most éppen itthoni, három-négy órás elfoglaltság, nem kell buszhoz rohangálni, eljutni A-ból B-be, ez egyből helyzeti előny. Régebben suli és munka mellett napi egy poszt volt, vagy annyi se, lehet is látni az Archívumban :) Bár igazából nekem tényleg az segített a blog mondhatni futtatásában, hogy elkezdtem előre megírni bejegyzéseket, mert ha nem érek rá, vagy nem vagyok itthon két napig családi, baráti vagy egyéb :) elfoglaltság miatt, beállítok hat bejegyzést, hat különböző időpontra, amik automatikusan megjelennek :)

    • A Media Addict Facebookon nyugodtan küldhetsz üzenetet, általában még aznap válaszolok, csak a Magazin miatt most kicsit feltorlódtak a dolgaim, szervezés ide vagy oda :)

  4. Wow, nem is tudtam ,hogy írtál regényt. Bár rendszeresen körülbelül egy fél éve olvasom a blogot, előtte is feljöttem ritkán.

    Szerintem jól teszed, hogy ritkán írsz a napodról vagy ha valami nagyon jó dolog történik veled. Jó megosztani másokkal, hisz régen én is blogoltam, de ott csak a napomról.

    Így tovább Tibi!:)

    • Szerintem az újságírók nyolcvan százaléka, mármint azok, akik komolyan gondolják az írást, nem csak cikkeket, hanem mást is írnak, ez alól én sem vagyok kivétel :)

      És igen, szerintem is jó, ha ritkán írok magamról is egy picit, úgy látom, érdekel titeket, és köszi a megerősítést. (ez elég hülyén lett megfogalmazva, bocsi, este van :)

      Dominik: Válaszoltam mailedre.

  5. Elolvastam a cikket és nagyon megtetszett benne az Aranymosás verseny. Utána néztem de már nem sok idő van a munkák beadási határidejéig. Talán jövőre én is pályázok. Ötletem már van hozzá. Egy 4 kötetes “regényt” fő cselekményeit már meg is terveztem. :) Ha sikerülne jól megírnom még egész jó kis történet is lehetne belőle szerintem.

    • Tavaly jobb volt az Aranymosás kiírása, akkor elküldted az első tízezer karaktert, és jeleztek, hogy továbbjutsz az első körbe, vagy kiesel. Most beküldöd a teljes regényt, és körülbelül három hónap múlva jeleznek, hogy az első kört teljesítetted-e egyáltalán – ez a része nem tetszik idén. Viszont az tény, hogy az Aranymosás kezdeményezés a legjobb, ami valaha a magyar kiadók történetében létezett, és hatalmas munka az, amit ők beleölnek abba, hogy ne csak külföldi, hanem sikeres magyar írók is lehessenek Magyarországon.

      Remélem megpróbálod jövőre, ha valamiben tudok segíteni, írj nyugodtan e-mailt :)

      • Rendben, köszi. Majd lehet kérek segítséget, hogy hogy is fogjak hozzá az íráshoz. Ötletem rengeteg van. Máskor is próbálkoztam már írással, akkor is volt ötletem, csak valahogy nem nagyon akartak telni a sorok.

        • Amit első körben ajánlani tudok, az, hogy írd le ezeket az ötleteket, akár vázlatosan is, mert az ember hajlamos elfelejteni őket :)

          • Már leírtam a 4 könyvhöz mindent ami tartalmi szempontból eszembe jutott. Jelenleg az a problémám, hogy hogy tudom tölteni a sorokat hogy minél hosszabb legyen (mert nem akarom hogy túl rövid legyen a könyv, kb 300 oldalasra szeretném az elsőt), meg a párbeszédeket hogy építsem bele.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here