Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Gyűlölt másság (A Girl Like Me: The Gwen Araujo Story)

Gyűlölt másság (A Girl Like Me: The Gwen Araujo Story)

10
Oszd meg!

Gabi javaslatára néztem meg ezt a filmet szombat délután, és nagyon tetszett. Ez is kőkemény dráma, méghozzá talán a legkeményebb fajtából, aminek a feldolgozásához, megértéséhez szükséges egy bizonyos empátia. Mert igen, még a homoszexuálisok körében sem túl magas a transzneműek (“rossz testbe zárt” női vagy férfi lélek) vagy a transzvesztiták (aki női ruhában érzi jól magát, de nincs különösebb baja a férfi .. részeivel) elfogadottsági aránya, hát akkor mit szóljanak a hetero férfiak. Szóval igen, ez a film egy nagyon kemény témához nyúlt, és sikerült jól bemutatniuk azt. Ez tényleg egy olyan film, ami valamilyen szinten lefesti a nézőjének azt, mit érezhet egy olyan lány, aki agyilag lány, aki lánynak érzi magát, de egy férfi testébe van bezárva. Mert ez a lényeg, és nem a fodros, habos rózsaszín szoknyák. A kritikánál nem fogom kiírni, hogy spoileres rész következik, mert már rögtön az első percekben kiderül a legnagyobb spoiler amit csak el lehet képzelni, hiszen rögtön bírósági képpel nyitunk, és a tárgyalás folyamán derül ki az, hogy ki(k) és miért végeztek hősünkkel. Ez Gwen Araujo – született Edward, – története, azé a lányé, aki egy fiú testébe született. Már gyerekkorától harcolt ezzel, mindig is lány akart lenni, mert annak érezte magát. Családja hol támogatta, hol ellenezte Gwen érzéseit, de később belátták ők is azt, hogy Eddie nem érzi jól magát fiúként, és hagyniuk kell őt annak lennie, aminek rendeltetett. Egy lánynak. A problémák azonban csak ekkor kezdődtek el, számtalan verbális támadás érte őt, az emberek nem nagyon tudták megszokni azt, hogy adott egy magas srác, aki női ruhákban, kifestve flangál. Azonban rátalált a szerelem, kilenc hónapig járt egy férfivel, akit abban az illúzióban tartott, hogy ő egy lány, és végül Gwen édesanyja mondta el az igazságot Joey-nak. Innen pedig már nem volt megállás, Gwen végül rossz társaságba került, a lebukás pedig olyan veszélyeket rejtegetett, amire saját maga se volt felkészülve.

A film során Gwennek a család rendkívül fontos volt, utolsó szavaival is róluk beszélt

Mint fent is írtam, igencsak kemény témát választott magának a film, a legszörnyűbb pedig az, hogy megtörtént eseményeken alapul, és ki tudja hány hasonló eset van még a világon, mint amivel hősnőnk átesett. Mert bizony Gwen összejött pár sráccal, akiket orális aktusban részesített és csókolózott is velük, akik végül rájöttek arra, hogy Gwen igazából fiú, ezért összeverték, órákon át fojtogatták, és végül megölték. Most ez durva lesz, de én valahol megértem a srácokat is. És ne értse félre senki, egyáltalán nem pártolom a gyilkolást, csak egy pillanatra belegondoltam abba, hogy vajon mit érezhet egy olyan heteroszexuális fiú, aki összejön egy lánnyal, talán bele is szeret, és rájön, hogy “farka van a menyasszonynak“. Ez szörnyű trauma lehet a számukra, mert teljesen érthető az, hogy valaki nem vonzódik a saját neméhez, és az ilyen kalandok a lelki világukat is rendkívül megnehezíthetik, hova tovább, ha valaki ilyen negatív élményt és csalódást él át, hogy viszonyul majd a legközelebbi lányhoz, akivel találkozik? Mindenkitől megkérdezi azt, nem-e fiú véletlenül? Tehát, ott van a másik oldal, az, amire nem fordított túl sok figyelmet ez a film, bár Gwen elejtett mondataiból egyértelműen kitűnik, hogy Joey például sejtette az igazságot, de magának se vallotta azt be. Az viszont amire a három srác vetemedett, hogy gyilkoltak, az túlment minden határon, jogosan kaptak olyan súlyos büntetést.

Mercedes Ruehl elképesztően jó alakítást nyújtott a film egyik központi alakjaként

Egy ilyen kőkemény dráma esetén kötelező a jó színészi játék, abból pedig szerencsére itt nem volt hiány. Első blikkre fel se ismert hősnőnket, akit J.D. Pardo alakított meglepő hitelességgel, őt napjainkban a Revolution egyik főszerepében láthatjuk – alig lehet felismerni, ugye? Mercedes Ruehl alakítása is kiváló volt. Teljesen elvarázsolt Avan Jogia is, aki nagyon fiatal volt még a forgatáson, és tőle származik a film fő mondanivalója is, miszerint azért nem tudták az emberek elviselni Gwent, mert nem értették meg, és más volt, és az emberek tartanak attól, ami más, mert nem értik meg, ezért inkább támadják, mintsem, hogy elfogadják. Ezt nem szó szerint így fogalmazta meg, de körülbelül ez volt a lényege. A “gonosz” oldalt képviselte amúgy Nolan Gerard Funk, ő volt az egyik gyilkos, nagyon jól vitte a szerepét, őt mostanság a Glee-ben láthatjuk, mint a Wablers vezetője. Még a film hangulatát emelte a kiváló zeneválasztás, leginkább a vége felé, nagyon jól odatették magukat, ez nagyon megalapozta a hangulatot.

Gyűlölt másság (A Girl Like Me: The Gwen Araujo Story)

Értékelés: 10/10
Nem véletlenül írom azt, hogy kőkemény dráma, mert ez a film pontosan az volt. Az ilyennel abszolúte nincs baj, sőt, csak dícsérni tudom. A kemény témaválasztás ellenére a feladatát a film teljesítette, bemutatott egy olyan lányt, aki csak szeretett volna az lenni, aki, még akkor is, ha a társadalom ezt ellenezte. Nagyon komoly pszchilogóiai tanulmányok kellenének ahhoz, hogy rendesen ki lehessen elemezni Gwen karakterét, vagy csak igazán megérteni a tetteinek a mikéntjét, de azt hiszem épp ez a szép ebben a filmben, hogy nem kell mindent megérteni, csak meg kell tanulnunk elfogadni. Talán pont ezt akarták közvetíteni? Meglehet. Akárhogy is, egy dolgot elértek vele, elgondolkodtatták a nézőt, és ez napjainkban egy rendkívül fontos és jó dolog. Még annyi mindent írhatnék róla, annyi gondolat van még bennem, de ezt egyelőre megtartom magamnak, aztán majd amikor pár év múlva újranézem, majd kiadom őket magamból akkor is. Mert hátha másképpen fogom értelmezni a látottakat pár év múlva, amikor már közelebb leszek a harcminhoz, mint a húszhoz. (jézusom, belegondolni is rossz).

10 Hozzászólások

 1. A bátyámat átverte egy ilyen transz-valaki, fiú testrésze volt, de lánynak mondta magát. Haza is hozta a “lányt”, mi is annak láttuk, nem volt árulkodó jel, de két hónap után kiderült. A testvérem szakított vele, és pszcihiátrián is kezelték miatta, mert nem tudta feldolgozni azt, hogy beleszeretett egy fiúba.

  Tényleg szép ez a film, én is láttam régebben, de …

  • Ez a másik oldal, amiről kevesebb szó esik, mert általában innen kerülnek ki a bántalmazók, erőszak elkövetők. Sajnálom a bátyádat, remélem azóta sikerült helyre raknia magában a dolgokat.

   (( Jajj, annyira kényes téma ez, talán nem is kellett volna írnom erről a filmről … ahh, de nem, nagyon jó film volt, megérdemelte ))

 2. Örülök hogy tetszett a film Tibi! :)
  az imák Bobbyért-ot tegnap este az egész család végigssirta !10/10 !

  • Nem csodálom, nagyon szomorú volt az is. Jaj, bárcsak még több, ennyire jó drámai film lenne – vagy vannak, csak nem találjuk? :)

 3. Szia Tibi!

  Kár, hogy csak tegnap találtam rá a blogodra, de nagyon tetszik. Egyből Megnéztük a párommal a Gyűlölt másságot és itt a hozzászólások közt láttam meg az Imák Bobbyért c. filmet.
  Biztos sokszor visszanézek még, és az általad jóra értékelt filmeket sorra megnézzük.
  Külön örülök annak, hogy olyan filmekre bukkantam itt rá, amiről azelőtt nem is hallottam. Én is jobban szeretem azokat a filmeket, amik elgondolkodtatják az embert és kényes témákat feszegetnek. Főleg a jól “megcsinált” életrajzi filmek jönnek be nekem és nem számít, hogy mikor készült, sokszor a régebbiek jobbak, utóbbi években nagyon rámentek a feldolgozásokra:(

  • Szia Niki! Ne sajnáld, sosincs késő megtalálni egy oldalt :) Nagyon örülök, hogy megtetszett a film, remélem találsz (találtok :) ) még kedvetekre valót.

   Köszönöm neked ezt a kommentet, bearanyoztad vele a napomat :)

 4. Én ezt a filmet a BARÁTOMMAL láttam.. Mi egy meleg pár vagyunk én:21 párom:16
  Mi csak spontán ötletből néztük meg nemrégiben. Mit a hogy a címe is “Gyűlölt másság” gondoltuk, hogy biztos egy úgynevezett LMBT film. És nem tévedtünk. Én (21) a filmet végig sírtam. Mivel, egy időben én is benne voltam ebben a Transz jelegű dologban. Én azt kinőttem, de, viszont rájöttem, hogy bár férfi vagyok én a férfiakhoz vonzódom. Szerintem a lényeg ellenére egy csodálatos film, természetesen a kategórián belül. Sokan nem értitek mi is a TRANSZ kifejezés! De, ha már a “dráma” kategóriát feszegetjük akkor ajánlanék egy másik fimet: (Imák Bobbyért…) Ezt a filmet “Imák Bobbyért) a napokban láttam és ezt a filmet is szintén, könnyes szemmel néztem végig. (‘én egy érzékenyebb, és kicsit nőiesebb lelkületű fiú vagyok (lány)…) Szerintem ezt a két filmet megéri megnézni… Főleg a ‘HOMOFÓBIÁBAN SZENVEDŐ SZEMÉLYEKNEK… EZEKBŐL RÁJÖHETNEK EGY-KÉT OLYAN DOLOGRA AMIRE EDDIG TALÁN NEM.’ És csak egy kérdésem lenne a Homofób emberek íránt!!! Ha a gyermeked, unokád vagy testvéredről derülne ki… azt is megölnéd??? Nekem ez a szerény “kis” véleményem… :)

 5. Van egy lengyel film ami egy identitási zavarral küzdő srácról szól, egyszerűen brutális. Az a címe, hogy Öngyilkosok csarnoka.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here