Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika The Vampire Diaries – Elena olyan lett, mint Bella

The Vampire Diaries – Elena olyan lett, mint Bella

12
Oszd meg!

Már eltelt elég idő a The Vampire Diaries legutóbbi része óta, aki akarta, az már hétvégén úgyis megnézte, de azért kiírom azt, hogy a kritika innentől kezdte spoileresen folytatódik. Találjátok ki, hogy mi történt ebben a részben? Várjatok, segítek: Elenát már megint meg kellett menteni. És mi sült ki a dologból? Már megint meghaltak miatta, ráadásul Jeremy is magára vett egy olyan dolgot, ami nem feltétlenül lesz gyümölcsöző a jövőjére nézve. Szót ejtettek ugyanis a vadász lét következményeiről, mert bizony vannak, és ki tudja, milyen horribilisek is azok. De sebaj, Elena él, ez a lényeg. Vadászt ölt, emberek, vámpírok, vérfarkasok és hibridek tucatjainak a vére tapad a kezéhez, de a lényeg az, hogy Elena él, mert neki élnie kell, hova tovább, embernek kell lennie, mert a vámpírság nem neki való. Mese nincs, Elenát meg kell menteni.

Vajon Elena is olyan elviselhetetlenül idegesítő lesz évek múlva, mint Bella az Alkonyatban?

Csak én érzem úgy, hogy Elena ugyanolyan szörnyeteg, mint az Alkonyat Bellája? Tökre hasonló a szituáció, ott is két pasi küzd érte, meg itt is, ott is egy csomóan halnak meg Bella életéért, itt pedig Elena miatt hullanak a szereplők úgy, mint a legyek. Ráadásul Bella is ugyanolyan nehezen szüli meg a “no kinek tegyem szét a lábaim” döntést, mint Elena teszi már négy éve. Azt hiszem most jutottam el arra a pontra, hogy már teljesen herótom lett Elenától. Pedig alapvetően egy jó karakter, sokkal szerethetőbb, mint Bella, de akkor is, annyira őt teszik a középpontba, és mindig ugyanazokat az elemeket ismételtetik meg vele. A hatodik rész egyszerűen borzasztó volt miatta. Az pedig csak egy undorító, romlott és bűzös hab a tortán, hogy Elena most úgy fest Damont választotta, no de sebaj, majd dönt még másképp is. Mert ezt teszi, egyszer Stefant szereti, aztán Damonnal smárol, és így tovább. Nem tudna megmaradni egy pasi mellett? Engem az se érdekelne, ha naponta váltogatná a pasikat az ágyában, de akkor egyiknek se mondja azt, hogy mennyire szerelmes belé.

Tyler, Caroline és Klaus – Az “új” szerelmi háromszög képes lesz új életet lehelni a sorozatba?

A legfájóbb része a dolgoknak pedig az, hogy mennyire király a többi szereplő. Jeremy, mint vadász? Érdekes gondolat, bár aggódom a következmények miatt. Ennek ellenére tényleg kiváncsian várom, kezdenek-e vele valamit, vagy ez is olyan gyorsan elmúlik majd, mint amikor tavaly a szellemes cuccal bolondították meg. Tlylert amúgy továbbra se nagyon bírom, Haley viszont jófejnek tűnik, Klaus és Caroline kettőséről már nem is beszélve. Tiszta szégyen a sorozatra nézve az, hogy mennyire erős a többi szereplő, és hozzájuk képest Elena mennyire gáz. Oké, tartsák meg a “meg kell menteni” valakit szált, de ez egyszer mentsék meg mondjuk Bonniet, vagy Jeremyt vagy bárki mást. Elena pedig vonuljon zárdába, Nina Dobrev pedig maradjon, mint Katherine. és akkor máris boldogabban állok fel, miután megnéztem – végigszenvedtem? – a legújabb részt.

Értékelés: 3/10
Három per tíz. Nem hittem volna, hogy valaha ilyen értékelést fogok adni egy The Vampire Diaries részre, akik pedig régóta olvassák a blogot, pontosan tudják, hogy mennyire szeretem – szerettem? – ezt a sorozatot, és még sosem értékeltem ennyire alacsonyan. Viszont, alapjáraton nehéz úgy pozitívan értékelni egy szériát, ha a legfőbb főszereplő körüli cselekmények, és azoknak a folytonos ismétlése végtelenül irritál. Nagyon gáz dolgok folynak a sorozat háza táján, ideje lenne nagytakarítást végezni, és ezt nem úgy értem, hogy öljenek meg mindenkit csak azért, hogy Elena élhessen.

12 Hozzászólások

 1. Én ezzel nem értek egyet. Én például imádom az Alkonyatot és szerintem egyáltalán nem hasonlít a kettő. Szerintem mind a kettő tökéletes film, és pont az a jó a Vámpírnaplókban, hogy mindig meg kell menteni az Elenát.

  • Ez a te véleményed, ezzel nem is akarok vitába szállni, így csak annyit mondanék, hogy lehetne valami tökéletes attól, ha mindig ugyanaz történik benne?

 2. Hát ezen jót nevettem xD:

  “Nagyon gáz dolgok folynak a sorozat háza táján, ideje lenne nagytakarítást végezni, és ezt nem úgy értem, hogy öljenek meg mindenkit csak azért, hogy Elena élhessen.”

 3. Én sem értek teljesen egyet. Vagyis a Bellás résszel. Elenással viszont igen. Akár hogy is nézzük, Bella szerintem sokkal erősebb. Oké, hogy meg kellett már őt is párszor menteni, de akkor is sokkal erősebb. Nézhetnénk az első részt, hogy átverve mindenkit, rohant a halálba, vagy tökéletes példa az utolsó, befejező rész. Amit nem részletezek, mert lehet, hogy valaki nem látta. Elena meg már a 3. évadra se embernek, se vámpírnak nem volt jó. Amilyen szar és elviselhetetlen volt Caroline karaktere az első évadban, annyit fejlődött, hogy szerintem az egyik legjobb karakter lett belőle a sorozatban. Elena pedig amilyen jó volt, úgy elcseszték szerintem. Egyszer az íróknak azt kéne csinálniuk, hogy ne legyen egyiknek se beleszólása, oldja meg teljesen egyedül, ha van valami nagyobb probléma, mert eddig mindig mindent megoldott helyette a két testvér vagy Bonnie. Imádom a sorozatot, de most ez a véleményem, az egyik részéről.

 4. Bella-t én többre tartom. egyáltalán nem olyan, mint Elena.. ráadásul előbbi vámpír akart lenni, utóbbi irtózott tőle.

 5. Egyetértek Veled, már halálosan unalmas, hogy Elenát állandóan meg kell menteni, függetlenül attól, hogy ember vagy vámpír. Azért remélem nem fogják visszaváltoztatni az évad végén. A szerelmi háromszög is a könyökömön jön ki, de attól sajnos nem fogunk megszabadulni.

 6. Nekem pedgi kifejezetten tetszett ez a rész és én örülök, hogy végre Elena tett egy lépés Damon felé és végre hátha összejönnek. Ennek a párosnak sokkal jobb a dinamikája, mint a Stefan-Elena párosnak. Már egyszerűen nem lehet mit kihozni belöle, míg a Damon-Elena párosban még sok lehetőség van.
  Ami Bellát illeti szerintem sem olyan, mint Elena, mert ő mindig is vámpír akart lenni, míg Elena nem.
  Egyébként fogsz írni az utolsó filmről majd? Meg úgy ámblokk az 5 alkonyat filmről?

 7. Én a kommentelőkkel nem értek egyet, akik szerint Bella jobb, mint Elena, de ez egy másik téma. xDD Elena kapcsán voltak dolgok, amiket igenis bírtam: pölö, hogy nem akar vámpír lenni (szerintem abszolút érthető, miért nem), vagy mikor az előző évadban Alaric tanítgatta. A baj csak az, hogy most, hogy vámpír, ezek tök irreleváns dolgok, másrészt meg amíg minden karakter fejlődött valahová (Tyler, Matt, Jeremy!, Caroline!, Damon, Stefan…), addig Elena még mindig ugyanolyan, mint az elején. Csak a többiek miatt sokkalta idegesítőbb. Remélem, Damon mellett, ha végre összeszenvedik magukat, már elindul vmerre.
  Akárhogy is, a sorozatot továbbra is szeretem, Elena baromságai akkor se tudtak belőle kiábrándítani, mikor a 2. évadban folyton fel akarta magát áldozni. x”D :)

 8. Hát érdekesen alakul a sorozat az biztos :) Bár sztem Bella karakterét a filmben Kristen Stewart rontotta el egy picit. Mármint a könyvben engem fele annyira nem idegesített mint a filmben. A hétvégén megnéztem egy részletet szinkronosan a twilightból, és mivel a magyar hangja sokkal bájosabb mint Kristen Stewarté más színt adott a karakternek, bár meg kell, hogy mondjam sztem azért az a szinkronhang nem valami jó. Visszatérve elenára valóban mostanában eléggé érdekesre vették a figuráját, de kitudja, még mit hoznak ki belőle. Bella és Elena sokban hasonlítanak egymásra, de sokban különböznek is. Szerintem a könyvekben mindkét karakter jobb, mert általában a színészek adnak hozzájuk egy kis többletet, amitől a karakter veszít az eredeti értékéből. De ez csak iylen saját kis vélemény :) Tibi am nagyon jól összehoztad ezt a kritikát, de remélem Bellát azért nem utálod annyira :P

 9. Hát, azt pont nem gondoltam volna, hogy majd Bellát tartjátok “jobb” karakternek, mint Elena, de alaposan átolvasva azt, amit írtatok, teljesen jogos minden.

 10. én is a múltheti rész után jutottam el oda, hogy rühellem már Elena karakterét. ilyet nem csinál egy ember, hogy állandóan ingázik két csávó között, pláne nem, ha testvérekről van szó… értem én, h ez egy sorozat, vámpírok se léteznek meg stb, de basszus… :D

 11. Megmondom őszintén, szerintem az Elena karakterét ott rontották el, hogy egyre több új karaktert hoznak be a tvdbe, kicsit az az érzésem, hogy kezdenek bele esni a hösök sorozat hibájába. Szerintem minden évadban próbálnak valami újat mutatni minden karakterről, számomra Matt Donovan a legutálatosabb szereplő a sorozatban, és rittig megélte a negyedik évadot. Bután hangzik, de szerintem Elena karaktere azért nem fejlődik annyit és ugyan olyan, mert akkor mitől különböztetnénk meg Katherine-től. Ők ketten ég és föld, és ezt nagyon jól mutatják a készítők, azért Ninának nehéz lenne hasonlóan két karaktert eljátszania, hogy a nézők továbbra is külömbséget tudjanak tenni.

  A Twilight utolsó részéről nem spoilereznék, de szerintem az utolsó filmre megjött Kristen/Bella is. És igazából nem Kristen rontotta el Bella karakterét, hanem a készítők, mert végig olyan nyomorúságosan ábrázolták, azért a könyvben nem olyan, és valjuk be Kristen csak a feladatát végezte. Viszont a negyedik rész második felében már sokkal jobb Bella, a vámpírság tényleg jól áll neki. És valjuk be azért úgy végig csinálni négy filmet, hogy nincs kisminkelve és azért smink nélkül is szép, de azért látszanak a hibái, nem könnyü, de lehet csak azért gondolom ezt mert kissé hiú vagyok.

  Szerintem a két karaktert nem lehet összehasonlítani, mindkettő a maga módján szerethető. Én kimondottan szeretem Kristen hangját, mondjuk a Ninának is nagyon érdekes hangszine van.

  A magyar szinkronról meg annyit, hogy sem a twilight sem a tvd-ben nem találták meg a megfelelő hangokat (James magyar hangja ami miatt azóta is rosszat álmodok…).

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here