Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika 90210 – Elkezdődött az ötödik évad

90210 – Elkezdődött az ötödik évad

0
Oszd meg!

Pár hete a The CW elkezdte adni a 90210 ötödik évadát, én meg úgy gondoltam, három rész megnézése után érdemes elemezgetni az eddig látottakat. Túl sok jót nem lehet elmondani a 90210 idei évadáról, szerintem sokkal gyengébb, mint a korábbiak, viszont akad benne egy-egy érdekes történetszál, de alapjaiban véve okkal menekülnek a nézők a sorozat elől az Egyesült Államokban, a nézettség csökkenése évről-évre jól kivehető, és ez visszaköszön a sorozat minőségében is. Hol van már a legendásan jó harmadik évad, vagy a kezdet, amikor még minden annyira jó és új volt? Amikor még ujjongtam, hogy Ade és Navid együtt felneveli a kisbabát? Azóta új vizekre evezett a show, de ez a víz mocskos, meg büdös, hiába nő benne egy-egy szép virág.

Nagyon nem tetszik az, ahogy a karakterekkel bánnak. Szinte kiherélték a korábbi személyiségüket, és mindegyiknél egy a központi téma: a pasizás/nőzés, a szex hajkurászása meg a dráma azért, mert elhagyott XY, aztán rá két részre jön majd az újabb Nagy Ő, de persze ez is nagyon drámaian. Igen, tudom, korábban is ez volt a tematika, de akkor még voltak a karaktereknek álmaik. És most? Egy sincs, mindegyik elfelejtette a céljait, azt, amikért küzdött. Annie és a színészet? Navid és az újságírás? Adrianna és az éneklés? (jó, ő kicsit tesz érte) Naomi és a divat? Silver és a filmes dolgok? Hol vannak már azok a rohadt álmok? Járnak még egyáltalán egyetemre? Már tényleg csak abból áll a sorozat, hogy ki kivel kavar, pedig ettől a 90210 sokkal többre képes. Spoileresen folytatom.

Nem is tudom, hirtelen hol kezdjem. Talán az előző évad cliffhangerénél: Dixon természetesen túlélte. Úgy drukkoltam, hogy kinyírják a karaktert, így lehetett volna valami igazi dráma a sorozatban, ami nem csak Annie, de Ade karakterébe is töltést adhatott volna, a többi barátról nem is beszélve. De nem, ezek úgy döntöttek, hogy megmentik a sorozat legsótlanabb karakterének az életét. De azt is hogy? Elütötte egy kamion, természetesen csak ő éli túl, aztán három rész után már szörfözik … értitek? Szörfözik. Mindenesetre azért bepróbálkoztak az esetében a drámával is, ami annyiban merül ki, hogy jár egy terápiás csoportba, ahol megismeri a kamion söfőr lányát, de persze nem mondja el neki, hogy az apja miatt volt a baleset. Á, dehogy, először majd összejönnek, szakít Adriannával, aztán elmondja a titkot a csajnak, hogy vele is szakíthasson – fogadjunk, hogy így lesz. Jessica Parker Kennedy viszont jó választás volt, a The Secret Circle-béli karakteréhez képest itt aranyosabbnak is tűnik. Viszont Dixon, van egy olyan sejtésem, hogy most is halálra fogom unni magam tőle, ahogy azt teszem már évek óta. Mi a francért nem tudott ő is meghalni?

Az egyetlen pozitívum Dixon életében maradásában az, hogy Annie így találkozhatott Rileyval, aki nagyon érdekes karakternek tűnik, és úgy hiszem jót is fog majd tenni Annie-nek. A közöttük lévő kémia tetszik, kíváncsi vagyok mit váltanak majd ki egymásból. Az viszont gáz, hogy nem maradt egy álom sem Annie számára, kvázi semmi célja nincs, már évadok óta, hol van már az álmokkal teli lány Kansasből, aki eldöntötte, hogy színésznő lesz, ha törik, ha szakad? Mára a karakternek nincs is más lételeme a sorozatban, csak pasizzon, támogassa az idióta testvérét és néha mondjon valami egysorost. Most már tényleg nagyon nem bánnám, ha a szerelmi szálakon túl valami plusz is történne szerencsétlen lánnyal. Anno az örökösödési mizéria nem volt olyan vészes, de valami jobban érdemelne Shanea Grimes, mert túl jó színésznő ő ahhoz, hogy csak a pasi-dolgok miatt kerüljön képbe.

Ade egyelőre nagyon untat, ezzel a szerelmi háromszöggel sok érdekes dolgot nem várok el tőle, mint ahogy Silver és a “gyereket akarok mert beteg leszek/vagyok” dolog sem alakul olyan érdekesen, ahogy azt előre vártam. Sok potenciál lehetne utóbbi szálában, Silver mindig is egy erős karakter volt, de mostanában már eltűnt az eredeti személyisége. Filmekkel akart foglalkozni, az töltötte ki minden gondolatát, erre most már ő is csak egy dologra fókuszál, és azt sem teszi túl érdekesen. Az a majdnem csók Teddyvel aranyos volt ugyan, és várható volt, a beszélgetésük is tetszett, ahol tisztázták a korábbi érzéseiket, viszont a szerelmi háromszög, Liam, Navid és Silver között több, mint gáz. Apropó, Navid. Szerencsétlen is ugyanolyan, mint Dixon, évek óta semmi érdekes nem történik vele, de legalább már az idegesítő hugicáját eltüntették, remélem az életben nem látjuk többet a kis piócát. Viszont, Navid, meg ez a “pornósztárokkal mulatok” dolog végtelenül röhejes és karakteridegen, ideje lenne mellőzni. Hm, most, hogy gondolkodom, nem lenne hülyeség elküldeni Navidot és Dixont egy túrára, merüljenek például cápák közé egy ketrecbe, majd végezzék az állat gyomrában, de engem az se zavar, ha kiírnák őket. Azt pedig, hogy normális történetszálat kapjanak, elképzelni sem tudom.

Az évad eddigi legérdekesebb alakulása kétségkívül Liam életében történt, ez a Vanessa szál már az elejétől nagyon tetszett, de ahogy most alakult, annak csak örülni tudok. Persze, itt is láthatóak előre a fejlemények, tuti nem most hallottunk utoljára Vanessáról, de tetszik az, ahogy Liammel bánnak. Nála volt a legnagyobb karakterfejlődés az utóbbi években, és bár kicsit hiteltelen, hogy pont Liam lett szupermodell és filmsztár, mert hiába adott a külseje, a srác jelleméből ilyet ki nem néztem volna. Ennek ellenére működőképes a dolog, Liam most van a csúcson, kíváncsi vagyok hogy alakul majd a Vanessa-ügy a közeljövőben. Valami nagyon nagy WTF faktorra várok.

Naomi, ó, te drága Naomi. Gyakorlatilag főszereplője lett a 90210-nek, az idei évi ténykedés egyelőre nálam nem üti meg a mércét. Messziről látszik, hogy Naomi és Max már rég nem olyan összeillő páros, mint a harmadik évadban voltak, az akkori kémia is rég tovaszállt kettejük között. Ez az Alec dolog pedig, értem én, kellett egy villain a sorozatba, de jó lenne kapni valami indítékot. Miért utálja ennyire a srác Naomit? Tényleg Maxet akarja megvédeni, vagy magának akarja az egész céget? Ez a jó Alecben, hogy felvetül pár kérdés, meg a karakter is érdekesnek tűnik, de tényleg kellene valami indíték, meg pár válasz. Ennek ellenére nem tudok izgulni Naomiért, ez a hirtelen jött házasság meg a Max dolog nem izgatja túlságosan a fantáziámat, meg amúgy is, Naomi évadonként háromszor iszonyúan nagyon szerelmes, ha elmegy Max, majd jön valaki más. Jó lenne már szingliként látni a lányt legalább egy fél évadra, úgy rémlik erre korábban nem is került sor, mindig volt valaki az oldalán. Vajon milyen lehet Naomi, ha nincs pasija hosszútávon?

Értékelés: 4/10
Gyengébb, mint a negyedik évad, pedig az sem volt túl erős. Nagyon sajnálom, hogy ez lett belőle az évek során, pedig annyira király és minőségi sorozat volt. Nem mondom, hogy befejezem a nézését, mert annyira azért még nem vészesen gagyi, de szerintem téltől korábban nem találkozom már vele, az fix. Abban pedig csak bízni tudok, hogy az évad hátralévő részeiben már jobb történetvezetéssel találkozom, és ideje lenne a szerelmi témákon kívül mást is bevetni, ha pedig Navid és Dixon karakterében valami izgit is tudnának mutatni, annak örülnék a legjobban … tudom, ne álmodozzak hiába.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here