Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika The Vampire Diaries – Még mindig ugyanaz…

The Vampire Diaries – Még mindig ugyanaz…

22
Oszd meg!

Néha elgondolkodom azon, hogy mikor jön el egy sorozatban a mélypont. Mert ne áltassuk magunkat, egyszer minden széria életében elérkezik, a kérdés csak az, hogy mikor. A Született Feleségeknél a süllyedés az ötödik évadban volt, és hiába lett minőségileg jobb a három utolsó szezon, a sorozat már nem lett ugyanaz. A mélypont tehát eljön, és úgy érzem, a The Vampire Diaries esetében már az ajtóban kopogtat. Viszont, ez nem olyan mélypont, mint a többi sorozat esetében, itt nem csökken drasztikusan a minőség, a TVD még ebben is különleges.

Észrevettétek, hogy körülbelül minden évben ugyanaz van? Elenát meg kell menteni, mert: Damon akarja őt, Katherine meg akarja ölni, az ősi vámpírok meg akarják ölni, mert Klausnak kell. És most? Elenát már megint kell menteni, de most önmagától, vagyis inkább a vámpírléttől, mert Elena maga a szeretet, és ha kikapcsolja az emberségét már sose lesz ugyanaz. Elenát örökké meg kell menteni, és még a hetedik évadban is ez lesz a fő téma, és ezzel már tele van a hócipőm. De nem csak ez a sorozat fő mantrája, hanem az aktuális “rettegjünk, mert meg akarnak ölni minket” dolgokról. Emlékeztek? Jujj, Damon megöl. Ojj, az a sok vámpír nyír ki majd ki a sírból. Nemár, Katherine meg akar ölni. A csudába, az ősi vámpírok nyírnak ki. Jézusom, itt van Mikael, a vámpírevő vámpírvadász. Fééélek, Esther akar kinyírni minket. Klaus is meg akar ám ölni. Igen, tudjuk, a vámpírokat mindenki meg akarja ölni, de senki nem fogja megtenni, addig legalábbis semmiképp, amíg a főszereplőkből majdnem az összes vérszívó.

Értitek mire próbálok célozgatni? No nem beszélek rébuszokban tovább: a The Vampire Diaries már kezd unalmas lenni a számomra. Minden évadban ugyanazt kapom, és hiába nem csökken a minőség, hiába tartják meg a WTF faktort, hiába bevezetik be az új szereplőket királyul, ez akkor is ugyanaz. Most is Elena miatt kell aggódni, és már megint vannak emberkék, akik vámpírholtakat akarnak. A készítők pedig saját magukat rúgták tökön azzal, hogy ha megölnek egy eredeti/originál/ős (hívd aminek akarod) vámpírt, akkor mindegyik meghal, amit teremtett. És miért? Mert így aztán elég egyértelmű, hogy a vérengzés úgyis elmarad, maximum kinyírnak majd egy-két közepesen fontos mellékszereplőt.

Olyan rossz látni azt, hogy egy ennyire jó és király széria kifulladjon, mert az én szememben sajnos azt teszi. Pedig reménykedtem, mert azzal, hogy Elena vámpír lett, én balga azt hittem, abbahagyják majd a hülye szálakat a lány körül, és fókuszálhatunk másra is, a világ és a vámpírok megmentésén túl. És igen, érdekesnek tűnik ez az “Ötök szövetsége“, meg ez a hirtelen jelentőssé vált egyetemi tanár, de könyörgöm, ugyanazt nyomják már le a torkomon évek óta, csak más körítésben. A legdühítőbb pedig az, hogy még működik, és itt a hangsúly a még-en van. Mert még várom a pénteki feliratot, még izgatottan ülök le elé, de ebből nemsokára “majd télen/nyáron megnézem a részeket” lesz, aztán meg ki tudja, talán el is kaszálom. Pedig én annyira szeretni akarom ezt a sorozatot, mert csodálatos világot építettek fel, csak jobban kéne játszadozni a karakterekkel, és újítani. Rugaszkodjunk már el Elena siralmaitól, attól, hogy a vámpírok léte a fenyegetés, gondolkodjunk kicsit nagyobban, vagy csak egy jobb, érdekesebb lehetőségeken. Mert akadnak, annyi mindennel érdekesebbé lehetne tenni a sorozatot.

Viszont, most végre felcsillant egy reménysugár, egy gyógymód, amit remélem nem lesznek majd restek használni. Nem bánnám, ha tényleg létezne, és a vámpír létet csak úgy, meg lehetne szüntetni. Imádnám, ha a főhőseink már nem lennének vérszívók, látni akarom azt a világot, azt a sorozatot, amit ez szülhet. Persze, ezt úgyse lépik meg, ez is egy olyan parasztvakítás lesz, mint az eddigiek, és én akkor se fogom elkaszálni a sorozatot, ha még a South Park-tól is gyengébb minőséget hoz. Miért? Mert ez a Vámpírnaplók. Azért.

Értékelés: **/10
Nem vagyok hajlandó értékelni. Fizikai fájdalmat nem okozna, de rosszul esne, ha három és öt pont között értékelném a sorozatot. Mert ez egy 10/10-es sorozat, ami a lejtő szélén tanyázik, és aminek csak egy löket kell ahhoz, hogy vagy lezuhanjon, vagy túlélje, és királyabb legyen, mint amilyen valaha volt. Én pedig idealista leszek, és hiszem, hogy még innen is van kiút, szóval hajrá Julie Plec, hajrá írók: ne írjatok rutinból, ne vessétek be állandóan ugyanazokat a sablonokat, legyetek eredetiek, mert ha egy sorozat képes arra, hogy ismét a csúcsra törjön az unalmas megszokott mélységből, akkor az a széria a The Vampire Diaries.

1989 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

22 Hozzászólások

 1. Én is egyetértek. Imádom a sorozatot, de minden csak Elena körül forog. Na meg a Stefan-Elena pároson. Ez a páros már teljesen ki van fulladva. Igazán megmutathatnák már azt is, hogy milyen lenne ha Damon-Elena páros is összejönne. Igaz egy kicsit az is beszél belölem, hogy Delena párosnak szurkolok.
  Mondjuk a sorozat íróit sem értem, hogy mi a fenének eröltetik a Stelena párost amikor a rajongók a Delena párost favorizálják. (Ez onnan tudom, hogy bármilyen szavazás volt eddig nagy többségben a Delena páros nyert)
  Meg visszahozhatnák Katarinat is. Már nagyon hiányzik.
  A Klaus-Caroline párost is jobban előre hozhatnák eddig 4 részig nem is volt jelenetük együtt.
  Rebekah lett a kedvenc karakterem, legalább ő felkavarja egy kicsit az állóvízet.
  Van hibája a sorozatanak, de annyira megszerettem, hogy úgysem fogmo abbahagyni.

  • Én örülök, hogy van Stelena páros – nem azért, mert akkora Stefan rajongó lennék, hanem mert ez következetességre utal. Ha Elena akkor hagyhatta volna jogosan el Stefant, amikor tavaly az Ripper lett és lekaszabolt kitudja hányszáz embert. De még akkor is kitartott mellette, így ha most dobná őt, az nagyon karakter idegen lenne tőle, nem? Plusz, hiába van szikra Damon és Elena között, a lány még ebben a részben is azt mondta, hogy nem akar olyan lenni, mint Damon, és kvázi undorodik tőle, így sok esélyt Delenára nem látok, csak és kizárólag akkor, ha Elena “kikapcsolja az emberségét”, mert akkor nem hiszem, hogy vevő lenne Stefan-angyal “egyél nyuszikát” szövegére :)
   Rebekah nálam is nagy kedvenc lett, naná, hogy lefagyasztják -.-

 2. Katherine nekem is hiányzik, ahogyan az ősi vámpírok többsége is. Vagy, ha már a párkapcsolatokat említettétek Damon mellé keríthetnének egy párhetes barátnőt, mert addig is lekötné valaki érzelmileg. Klaus és Caroline tényleg jól jönne, de előbb Caroline penderítse ki Tylert, mert nagyon nem szeretem őket együtt. Eleve úgy fogtam fel az ő “kapcsolatukat”, hogy csak a szex miatt jöttek össze aztán ez több, mint kényelmes lett nekik…
  Ja és Rebekah meg Matt jelenetekből is hiány van, valahogy szeretem nézni, ahogyan Rebekah gürizik Matt elismeréséért. Attól olyan emberinek tűnik, hogy egészen megszerettem a jellemét. :)
  Kár, hogy nem lehet ötleteket beküldeni az íróknak, mert, ha lenne ilyen terv jópáran írnának nekik és ki tudja, talán lenne köztük értelmes is. :D

  • Na igen, a fájó dolog az, hogy tök jó mellékszereplőik vannak, akikkel annyi mindent lehetne kezdeni, de még mindig Elena megmentésén lovagolnak. És amikor látszik, hogy nem működik a Tyler-Caroline páros, akkor hoznak be egy B-szeretőt a fiú számára … Haley-re gondoltam :)

  • Ízlések és pofonok, de szerintem ezek a történések nem izgalmasabbak, mint amikor az elején Katherine “kiszabadításán” dolgozott Damon, vagy amikor a második évad végén Klaus elől kvázi “bujkáltak”, a 2×21-es résztől még mindig borzongok.

   Persze, ízlések és pofonok :)

 3. Én még nem unom ezt az Elena megmentősdít, de Ketrint tényleg visszahozhatnák már mert nagyon hiányzik. Ja és Elijah is..:D

  Hát meglátjuk mi fog kisülni ebből a gyógyíros dologból. Szegény Rebekah, h átverték..:S

 4. Szerintem az egész sorozat legérdekesebb szálát hozták be a gyógyír dologgal. Persze én is Delena fan vagyok, de speciel nekem már unalmas, hogy Elena annyira undorodik Damon-tól, miközben a hülye is látja, hogy majd eleped érte :D És nekem pont az a karakter-idegen, hogy a 4. részben azt mondta nem akar olyan lenni mint ő,. Szerintem viszont Damon sokkal emberibb, hisz, ahogy mondta, ő pontosan úgy önmaga, hogy közben nem bánt senkit és ezzel tisztában is van, míg Stefan hiába gyakorolja ezt az egész önmegtartóztatást, tudjuk, hogy milyen valójában. Damon tudja, hol a határ és nem lépi át.

  • Azért ne felejtsük az első évados Damont sem, aki azért igazi démon (lol) volt, nem egy embert ölt meg, mert átlépte a határt :) Egyébként egyet értek, tényleg jobb az, amit Damon tesz, illetve ahogy kezeli a vámpírlét kérdését.

 5. Tibi, én is valamilyen szintig egyetértek veled és örülök, hogy úgymond nem “fikáztad” le a sorozatot. Hisz valóban az alaptörténet az ugyan az, de ezt valóban mindig olyan megoldásokkal tárják elénk, hogy nem válik unalmassá. Azt viszont nem gondolom, hogy a sorozat e miatt a mélypontján van vagy ahhoz közeledne, hiszen egy sorozatot nagyon nehéz teljesen új síkra terelni és ki alakítani azt a sztorit, bár itt szerintem ezt a részét is valamennyire megoldják, hisz a többi szereplő karaktere is megfelelően ki van építve. Azonban igazán tetszett a kritikád, érdekes volt elolvasni!

  • A Vámpírnaplókat nem is lehetne lefikázni, azt a szintet – még? – nem érte el, és reméljük nem is fogja :) Úgy is fogalmazhattam volna a cikkben, hogy olyan ez, mint egy negyven éve tartó házasság, aminek néha vannak jó pillanatai, de amúgy minden olyan megszokott és rutinszerű.

   Örülök, hogy tetszett, amit írtam, és hidd el, én örülnék a legjobban, ha megint szépeket írhatnék a sorozatról :)

 6. A sorozat elején bírtam Elena-t, de már engem is idegesít, hogy állandóan meg kell menteni. Azt gondoltam, hogy a vámpírrá válásával ez megváltozik, de sajnos tévedtem. A szerelmi háromszög a másik, ami nagyon zavar és rengeteg időt vesz el az értelmesebb szálaktól.

 7. Én is teljesen egyetértek. A második bekezdést mintha totál én írtam volna. Én is unom, hogy mindig Elena popóját kell megmenteni és hogy mindig jön egy gonoszabb… A harmadik dolog, ami már nagyon kifulladt az a bizonyos Stefan-Elena-Damon szerelmi háromszög. Értem én, hogy ez a sorozat alappillére, és erre épül minden, de valahogy nem tudtak olyan szálakat kialakítani, ami nekem tetszene. Én abszolút Delena fan vagyok, de egyelőre nem örülnék, ha összejönnének, hiszen tudom, hogy akkor úgyis szakítanának. Gondolom az írók is ezért húzzák ezt a dolgot, de valamit nagyon nem jól csinálnak. Én várok és várok már a harmadik évad közepe óta, hogy valami újat tudnak nekem mutatni. Például ha visszajönne Katherine és valami nagyon sokkoló történne akkor visszatérne a lelkesedésem a sorozat irányába.

 8. Igen, az első évadban én is Stelena fan voltam inkább, de ott is azért lassanként kiderült, hogy Damon se egy lelketlen gyilkológép :) És engem szépen maga mellé álított, úgyhogy elfogult vagyok :D Nekem Stefan álszentnek tűnik kicsit ;)

 9. ööö jah
  eddig a mostani részig én is azt mondtam hogy ez naggyon suta ez az évad de ez az uj rész egészjó volt.ez az ötök testvérisége vonal izgis lehet akárcsak ez a gyógymod dolog szerintem uygis oda jut az egész hoyg elenát visszaváltoztatják.tuti nagyon nem birja ezt a vámpir lyfestyle-t…
  jah és mellesleg nemtudom mért kell állandoan stefant fikázni de már álljon le vele mindenki.az az öszinte és mély szerelm ami köztük van az csodálatos.az a beszéd amit stefan lenyomott rebekah-nak arrol hogy ha visszaváltoztanának elenável emberré és eggyütt élhetnének eggyütt halnának meg stb hát majdnem elolvadtam rajta. :) a vámpirnaplók stefan és elena szerelmére épült ezt enm én találom ki hanem a szereplők mondták interjuban!,..
  hát én nézem..nézem de nem mászok a falra a gyönyörtöl.már a 3.évadban is sokszor álltam fel csalodottan..

 10. Nagyon elgondolkodtató volt a kritika, és teljesen egyetértek.
  Érdekes lehet ez a szál, ez az ötök meg a gyógyír, de nekem valahogy érdekesebbnek tűnt az eredeti vámpírok története. Én nagyon remélem, hogy visszahozzák őket, mert nekem nagyon tetszettek a karakterek.
  Úgyhogy szurkolok az íróknak, hogy ebben az évadban is nyújtsanak valami újat.

 11. nem annyira arra megy most már ki az egész, hogy Elenát mentsék… következő részben is a barátokat, kisöcsit kapják el :D nemrég lett vámpír, tud már magára vigyázni. ettől függetlenül kétszínűnek tartom Elenát, de nagyon.

  a gyógyírós dolog marha jó ötlet volt és biztos, hogy valaki az évad végére emberré fog válni (nem hinném, hogy Elena, mert vámpír lett meg a Klaus hibrideket akar gyártani lapot már eljátszották… tippre Damon, hogy üssön a finálé, ergo a 4×23)

  • Dehogyisnem, hát eleve azért akarja Stefan a gyógymódot, és azért hazudozik jobbra-balra és csapja be a lelkiismerete ellenére Rebekah-t, mert tudja, hogy Elenát meg kell menteni, de ezúttal önmagától, mert a vámpírlét kicsinálja őt. Annyi a különbség, hogy eddig Elenát másoktól kellett megóvni, most meg önmagától.

 12. Hát nem tudom… Sok hasonlóság nincs a könyv és a sorozat között, de az egyik könyvben is Stefan emberré akar változni, de ehelyett Damon változik át. Mondjuk remélem semmikép sem akarják a könyvet követni, mert a sorozat ahhoz képest leírhatatlanul jó.
  Én egyáltalán nem örülnék neki, ha valaki emberré változna. De annak sem, ha újabb ember lenne vámpír. Szerintem pont úgy jó minden, ahogy van, legalábbis karakterek terén. :D

 13. Sok dologgal egyetértettem, másokkal nem. A szerelmi háromszöget már én is baromira unom, de amiért esedezek már mióta az az, hogy Katherine visszajöjjön! A legeslegjobb karaktert nem hozzák vissza már mióta…Nekem ő volt az abszolút kedvenc, de amikor az első 2 évadban kiveszett a szál, jött Klaus akit hűdegonosznak állítottak be, de ezt is elcseszték, mert most már nem ő a leggonoszabb. Minden elcsesztek a második évad után. Vártam, hogy 4 rész alatt történjen valami Elenával és ne játsza a szűzet, de semmi. Reménytelen eset.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here