Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Pilotkritika: Arrow – A zöld íjász

Pilotkritika: Arrow – A zöld íjász

8
Oszd meg!

Először is, megvan az évad második 10/10-es őszi újonca, így akit csak az értékelés érdekel, annak nem kötelező tovább olvasnia (de azért nyugodtan tegye meg :)). Emlékeztetőül a másik az Emily Owens MD volt, ergó a The CW valamit nagyon jól csinált, már megint. Na szóval. Az Arrow az ősz egyik legjobb sorozata, kész, ezt így le kell írnom, még akkor is, ha a pilot után jön a pofára esés. De nem, nem lesz itt semmilyen pofára esés, mert olyan jó alapokat építettek fel a sorozat részére, amiket nem nagyon lehet elbaltázni. Kaptunk ugyanis egy nagyon frankó pilotot, ami egy olyan sorozat ígéretével csábít minket, amit azt hiszem nem tudok majd nem szeretni.

A sziget neve, melyen megtaláltak Lian Yu. A mandarin nyelvben Purgatóriumot jelent. 5 évig raboskodtam itt. Azóta minden sötét éjjel a megmenekülésről álmodtam. 5 éve egy gondolat, egy cél vezérelt… Túlélni és egy nap hazatérni. A sziget sok veszélyt rejtett. A túléléshez jobbnak kellett lennem, fegyverré kellett válnom. Nem a hajótörött fiúként térek haza, hanem a férfiként, aki felelősségre von mindenkit, aki megmérgezte a városomat. A nevem Oliver Queen.
Dinah azt mondta, a sziget megváltoztatott. Nem is tudja, mennyire. Még sok név van azon a listán, akik félelemben és rettegésben tartják a városomat. Mindegyikük azt fogja kívánni, bár meghaltam volna azon a szigeten.

Oliver Queen, a nőcsábász hajótörést szenvedett, ahol az apja elmondott neki egy csomó információt, ő pedig elhatározza, hogy amint hazajut a városába, megmenti azt, és ő lesz az igazságosztó. A szigeten, ahová sodródik, ott megedződik, harcol és túléli öt évig, majd megmentik, és beváltja az ígéretét, és felcsap Robin Hoodnak, aki a szegényeken segít és elnyomja a gazdagokat, de eközben fenntartja azt a látszatot, hogy ugyanolyan önző és semmirekellő, amilyen évekkel ezelőtt volt. Ez lenne az egyszerű de nagyszerű alaptörténet, de ettől sokkal többről van szó.

Ha más csatornára került volna ez a sorozat, akkor nem lett volna ilyen jó, ezt garantálom nektek. A The CW stílusa kellett ahhoz, hogy a drámai és a szerelmi részt ilyen jól beleírják, mert már most imádom Katie Cassidy karakterét, és kábé az összes mellékszereplőt megszerettem, legjobban persze a hősünk anyja érdekel, aki úgy tűnik sötét titkokat rejteget, és már most kíváncsi vagyok arra, hogy mik lehetnek azok. Mondjuk a hugit ennyire fontossá tenni vétek volt, mert egyrészt Willa Holland elég ripacsnak tűnt a szerepben, másfelől pedig maga a karakter teljesen érdektelen, maximum annyi értelme lehet, hogy majd idővel Oliver felvállal egy “apai” szerepkört is, hogy segítsen a kishúgán, mindazonáltal nem érezném kevesebbnek a sztorit, ha a hugica kimarad, sőt, talán még ettől is jobban tetszett volna.

arrow-pilot

Nem tudok nem párhuzamot vonni a Smallville Zöld Íjásza, és az Arrow-béli között: igazából nem tudnám eldönteni, hogy Stephen Amell vagy Justin Hartley volt-e a tökösebb, mindazonáltal külön tetszik az, hogy az Arrowban nincsenek különleges kütyük, hanem csak egy egyszerű férfi, akit megedzett az élet, és csak a rendkívüli ösztöneinek, az eszének és a gyorsaságának köszönheti azt, amire képes. Semmi szuper erő vagy ilyesmi, ettől vált élettel telivé és reálissá az egész, még akkor is, ha Oliver túl erősnek vagy fürgének tűnik, és azt a látszatot adja, hogy őt még a golyók sem terítik le. Nekem még így is hiteles volt a karakter, és azt hiszem ez nagyon fontos dolog.

– Durva becslésem szerint 1839 napja nem szexeltél. Mint szárnysegéded Carmen Goldent ajánlom.
– Melyikük az?
– Aki úgy néz ki, mint az a csaj a Twilightból.
– Mi az a Twilight?
– Jobb is, ha nem tudod.

Külön pacsi a készítőknek azért, hogy nem csak a drámai, hanem a poén-faktort is erősítették, a fenti idézetben szereplő beszólásokon túl még egy rakat másikat szerepeltettek, némelyiken pedig jót kacagtam, mert totál illett a történetbe, és csodát is művelt vele. Szóval már csak ezek miatt is azt mondhatom, hogy az Arrow első része nagyon odarakta magát. Kíváncsi leszek arra, merre halad majd innen az út, afféle “idei Revenge” lesz, és minden héten bosszút áll majd Oliver Queen egészen addig, míg át nem vált “szappanopera Revenge” stílusba, vagy marad a jó kis bosszús útvonalon? Én bízom az utóbbiban, de a Revenge a jó példa arra, hogy egy koncepcióváltás után is életben tud maradni egy show, ha addigra sikerül igazán megszeretni a szereplőket. Az Arrownak pedig ez már egy rész után sikerült.

Értékelés: 10/10
A hugica karaktere miatt egy pontot le akartam vonni, további egyet meg azért, mert Stephen Amell narrálása nagyon vontatott volt, de végtére is akkor 8/10 lett volna, de legutóbb a Nashville kapott annyit, a két pilot között pedig ég és föld volt a különbség, természetesen az Arrow javára. Így totálisan megérdemli tőlem a maximális pontszámot, így már csak abban bízom, hogy nem vagyok egyedül, és nektek is legalább annyira tetszett az Arrow, mint nekem.

2091 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

8 Hozzászólások

 1. Én kb. 7 adok rá :) Willa Holland karaktere szinte The OC-ből jött át :D Mínusz 1
  Anyu klisés karaktere miatt mínusz 1, gondolom te is sejtetted a végét,

  SPOILER……………………………….asszony is egy nagy gennyláda, aki a sajt fiát akarta elraboltatni, az asszony általában tud a férj dolgairól vagy inkább a a főgóré…………………………SPOILER VÉGE

 2. Nekem így még sorozat nem tetszett, mint az Arrow. Plusz még a főhős rátesz, mert helyes is. Az egyik legjobb újonc szerintem. Imádom!

 3. Állat volt a Pilot rész! 10/10-et kiérdemelte nálam is.

  Még annyit, hogy mikor érkeznek ebből az új részek? A hét melyik napján?

  Őszintén szólva azt hittem a fekete férj irányítja a háttérből az eseményeket és nem Arrow anyja. Mindig bedőlök az ilyeneknek, tudnom kellene, hogy pont az áll a háttérben, akire nem gondolok. Ez volt anno a Harper-szigetnél is, végigzongoráztam az egyes embereket ki és miért és erre bumm! De arra még mielőtt kiderült volna rájöttem, hogy Laurel meg Tommy kavarnak.

  • Szerdánként vannak az új részek :) Örülök, hogy másnak is tetszett a pilot, tényleg nagyon jól sikerült!

 4. Bevallom, hogy nem néztem még meg a pilotot, és nem is olvastam el az egész bejegyzést, mert nem akartam előre tudni, de a 3. bekezdésben az jutott eszembe, hogy ez tiszta Batman :’D Mármint, persze ő nyilazik, meg mittudomén, na, de, na. :D

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here