Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika The Vampire Diaries 4×01 – Growing Pains

The Vampire Diaries 4×01 – Growing Pains

8
Oszd meg!

Tegnap este bemutatkozott az Egyesült Államokban a The Vampire Diaries negyedik évada, a vámpíros sorozat pedig rendkívül magas adatokkal nyitott, ami végső soron meg is egyezett azzal a kiváló minőséggel, amit a negyedik évad nyitása produkált. Mert bizony jó kis rész volt ez, igaz, akadtak benne hibák, de ez korántsem jelenti azt, hogy ne kötötte volna le végig a figyelmemet, és ne várnám úgy a második részt, mint egy drogos a következő adag kokót, és ilyen hatást ma már csak a Vámpírnaplók képes kiváltani belőlem, ami azért nagy szó.

Komoly átalakítások mentek végbe a sorozatban, egy olyan lépést léptek meg, amit már évekkel ezelőtt meg kellett volna, hogy tegyenek, de eddig nem volt rá bátorságuk, hogy megvalósítsák, és ki tudja, talán nem is lett volna olyan jó a sorozat, ha Elena hamarabb változik vámpírrá. Mert gondolom senkinek nem volt kétsége afelől, hogy Elena vámpír lesz, a kérdés mindig is csak az volt, hogy mikor. No meg, miképpen. Nekem külön tetszett az, hogy miután három évig Elenát kellett mindig megmenteni, most törlesztett a sorsnak, és ő mentett meg mást, amik persze olyan következményekkel jártak, amikre talán nem is gondolt volna. Spoileresen folytatom tovább.

Kifejezetten tetszik az új légkör, amit megalkottak. Végre, a tanács már komolyan a kezébe vette az irányítást, különösen érdekel az, miért kellett a rész végén felrobbantani a házat, és pontosan mik a pap tervei. Gondolom mivel ott volt egy rakás verbéna, ezért valamilyen fegyvert kreálhatott saját magukból a vámpírok ellen? Majd kiderül, de nagyon érdekesen zárult emiatt az epizód. Ami nem tetszett, az Rebekah gyengesége, nem csak a tőle körülbelül nyolcszázötven évvel fiatalabb Damon, de pár fegyver is könnyedén legyűri őt, ami azért fura volt, de eltűröm. Plusz hozzáteszem, hogy a Buffy, a vámpírok réme Nathan Fillionja óta nem láttam olyan tökös vámpírölő papot, mint itt. Az a karakter nagyon bejön, remélem sokat foglalkoznak majd vele.

Én speciel örülök annak, hogy Elena átváltozott, de gyanítom, hogy a három éve már látható, egyébiránt egyre inkább unalomba fulladó szerelmi háromszög most új löketet kaphat, lévén Elena vámpír, emlékszik mindenre, így Damon gyengédebbik oldalára is – ide a rosdás bökőt, hogy ez később még fontos lesz. Amúgy Nina Dobrevnek hatalmas pacsi, amit az a lány leművelt az első részben az zseniális volt, mint színésznő nagyon odarakta magát, de ez tőle nem meglepő. Amúgy, elmagyarázná nekem valaki, hogy a csudába tudtak kiszabadulni a pajtából? Az addig oké, hogy Elena egy csepp vértől jóllakott – ami mellesleg tuti verbénás vér volt, mert egy tanácstag nem hülye, hogy ne verbénázzon, ergó Elenának rosszul kellett volna lennie. Plusz egy csepp vértől hogy lett ereje teljében? És hogy a csudába sikerült meglógniuk? Mert nem Damon segített nekik, ő éppen Mattet próbálta megölni. Ez a része nagyon zavart, teljesen érthetetlen volt számomra, azt pedig nem szeretem.

Ami a többi szereplőt illeti, imádtam a Rebekah és Klaus jelenetet, sőt, amúgy is Rebekah az egyik kedvencem, kíváncsi vagyok, mit terveznek majd vele. A Bonnie szál egyelőre totál érdektelen, jujj, a szellemek haragszanak rá, hát pont letojom. Jeremyvel remélem kezdenek valamit, a szellemes dolga óta nem volt előtérben, a Klaus és Caroline közötti izzást viszont imádom, abból többet akarok látni. Plusz, Matt az utolsó ember a csapatban – Jeremy meghalt majd feltámadt, szellemeket látott, nemtudom mennyire számítható embernek, – szóval az arány nagyon átalakult, gondolom előbb-utóbb Matt és Jeremy is vámpír lesz, mert miért ne.

Értékelés: 7/10
Mindent összevetve remek évadnyitó volt, de például a csodával határos kijutás miatt alapból le kellett vonnom pár pontot. Mindazonáltal ha attól eltekintek egy csodás évadnyitót láthattunk, telis-tele olyan lehetőségekkel, amiket ha jól aknáznak ki, akkor legalább olyan erős lehet ez a szezon, mint a tavalyi. Én addig is bizakodom, reménykedem, és persze alig várom a jövőhét pénteket, mert akkor új Vámpírnaplókat nézhetünk :)

8 Hozzászólások

 1. Erre én is felfigyeltem, hogy milyen csodás módon szabadúltak ki. Én arra gondoltam, hogy a férfit akit megöltek, volt kulcsa a derekán és avval nyitották ki.
  Kiváncsi vagyok, hogy mégis miért ölte meg magukat a pap, tuti, hogy valahogy vissza fognak térni, mert akkor nem ölték volna meg magukat. Már alig várom, hogy újra péntek legyen.

 2. Amugy szerintem is a kulcsal szabadúltak ki, mert Stefan és Rebekah amikor összenéztek, akkor szerintem az volt a terv, hogy a kulcsokat megszerezzék, hát hogy verbénás volt a vér, az szerintem nem számít, mert az a lényeg, hogy Elena emberi vérhez jutott, meg nem nagy mennyiségű vérhez, meg ha rosszul lett szerintem az számít legkevésbé. Bonnie karaktere igen kicsit le van lassúlva, Mattat én már rég kiírtam volna a sorozatból. Klaus Rebekah páros nagyon ütős volt, főleg amikor kitörte Rebekah nyakát. Most az ember feltenné azt a kérdést, miért akar Klaus mégtöbb hibridet, eddig azt hittem, hogy az apjától félt, de úgy látszik nem így van…

  • Igen, így el tudom képzelni én is, ezek szerint ez lehetett a megoldás, csak ha már ennyit kell agyalni rajta, akkor az már régen rossz :/

 3. Szerintem, legalábbis nekem meg egyértelmű volt, hogy hogyan jutottak ki. Mivel mindenkit legyengítettek folyamatosan verbénával, így nem voltak erősek, de mivel Elena ivott az őr véréből, így befejeződött az átalakulás, tehát nem volt gyenge. Feltépte egyszerűen az ajtókat és ennyi. Szerintem ez lehet a megoldás :)

 4. hát nem tudom…. 1-2.évadban TOP1-es sorim volt, 3.évad végén már a kaszán gondolkodtam, és sajnos ez az 1.rész is kezd megerősíteni, hogy elkéne már…. megnézem még a 2.részt és meglátom. De ez a mentsük meg állandóan Elenát, meg sápítozunk X részen át, akkor jaj Stefan puszi, most Damon puszi, majd megint Stefan. Könyörgöm én a két fiú helyébe páros lábbal rúgnám ki az ilyen nőt…..
  mondjátok, hogy lesz még jobb?????? mondjuk a Klaus-Caroline vonal ami még tartja bennem a lelket, esetleg ha összejönnek valahogy… :D

  • A 4×02 nem volt olyan jó, de szerintem érdemes maradni. Tény, hogy a csikicsuki az Elena-Stefan-Damon közti háromszögben sose nem fog végetérni, és a Klaus-Caroline-Tyler háromszögben is hasonlókra lehet számítani, de ez a THE CW gyermekbetegsége, amit vagy elvisel az ember, vagy nem. Viszont, izgalmasak a részek, érkezik mindig egy-egy villain, aki miatt maradni kell :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here