Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Grace Klinika – Az ötödik évad

Grace Klinika – Az ötödik évad

11
Oszd meg!

Hosszú hétvégém volt, kevés alvással és sok izgulással, hiszen Izzie Stevens élete volt a tét. Már rég volt ennyire nagy sorozat-élményem, mint amit a Grace Klinika ötödik évadának köszönhetek. Volt, ahol könnyeztem, sok helyen nevettem, de úgy alapjáraton az egész évadot végig izgultam, mert annak dacára, hogy az ötödik évét taposta a sorozat, az izgalmak nem hagytak alább, és még ennyi idő után sem tűnt kifulladtnak a sorozat. Persze, ez ma már napjainkban, a kilencedik évadra biztos megváltozott, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen az ötödik évad annyira király volt, amiről megéri hosszasan elbeszélgetni.

Persze, mielőtt rátérnék a jó részekre, jöjjön a fekete leves. Undorító volt, ahogy behozták a képbe az új főszereplőket. Ne értsétek félre, Arizonát hamar megkedveltem, Owennek idő kellett, de a megérkezésük mikéntje hát valami eszméletlenül szar volt. Owen az ötödik évad nyitányában érkezett, kőkemény iraki kiskatona, aki miután kihúzott Christina farából valamit, gyorsan le is smárolta, jelezte a nézőknek azt, hogy ő lesz az új Burke, aki már végre betömi Christinát, mert szerencsétlen már régóta nem volt együtt senkivel. Ettől azonban még pofátlanabb volt az, ahogy Arizona központi szereplő lett: Erica eltűnt, Callie egyedül maradt leszbikusan, gyorsan ráeresztették a szőkét, smaci a mosdóban, majd jöhet az együtt járás boldogan. Érthető, hogy a főszereplők mellé kell partner, de nem ártott volna, ha Shonda egy pöppet ügyesebben vezeti be őket a történetbe.

Az évad legnagyobb sokkja számomra Izzie volt. Tudjátok, ő a legnagyobb kedvencem, és az, ahogy az évad második felében végignéztem kvázi a haláltusáját, a sok műtétét, és eleve a kopasz fejét, hát nagyon sok helyen elkönnyeztem magam. Még a századik részben lévő esküvőn is, ami annyira romantikus és aranyos volt. De tényleg, jó volt őket együtt látni. Viszont ami Izzie-re várt ebben a szezonban, hát az szörnyűség volt. De, eredményezett egy rakat drámai pillanatot, és Katherine Heigl ismét bizonyíthatta végre mindenkinek azt, hogy nem hiába kapott ő Emmy díjat pár éve Izzie Stevens eljátszásáért. Tényleg nagyon odarakta magát az évad során végig. Mondjuk a Danny szál az elején kicsit idegesítő volt, de ahogy telt az idő, és kiderült a betegsége, úgy vált végül egyre érdekesebbé a dolog. Szóval, Izzie ebben az évadban száz százalékig a szívemhez nőtt, fogalmam sincs, hogy nélküle létezik-e egyáltalán Grace Klinika. Az évadból pedig a kedvenc Izzie pillanatom az volt, amikor betegen sétált az oltárhoz, alig tudott menni, olyan gyenge volt, és majd összeesett, de George odarohant, megfogta őt és az oltárhoz kísérte. Azt hiszem talán az egész sorozatból ez a kedvenc jelenetem.

Ami a többieket illeti, örömmel látom Meredith és Mark jellemfejlődését is, annyira aranyosak voltak mindketten, ahogy végül rátaláltak a szerelemre és engedtek is nekik. Derek szála, és az összeroppanásos részek is nagyon jól el lettek találva, és ettől sokkal hitelesebbé vált a sebészek életét bemutató sorozat. Mert tényleg vannak negatív pillanatok, a halált pedig nem egyszerű elviselni. Ami George-t illeti, az ötödik évadban kábé nem is foglalkoztak vele, nem fog különösebben megviselni az, hogy meghalt, mert olyan, mintha ott se lenne. Mondjuk nem értem mi értelme volt megölni a karaktert, elég lett volna, ha elküldik őt a hadsereghez, mert úgy is ki lehet írni egy karaktert. Vagy talán a színész kérése volt a drasztikus vég? Mindenesetre az évadzáró, ahogy George és Izzie is az életéért küzdött, hát az nagyon de nagyon király volt. Pedig általában idegesít, ha az évad úgy ér véget, hogy a főszereplők haldokolnak, de mivel Izzie-ről van szó, ezért nálam ez dráma a köbön. És áldom magam amiért éveken át nem néztem a sorozatot, mert ha most az 5×24 és a 6×01 között várnom kellene egy nyarat, hogy láthassam az én drága Izzie-met felépülni és meggyógyulni, hát az nem lenne túl kellemes :)

Ami az évad betegeit illeti, nekem elegem van a gyerek-betegekből. A felnőttek haláltusáját is sok esetben rossz látni, de ahogy azok a szerencsétlen gyerekek fekszenek betegnek maszkírozva, és haldoklanak, hát az annyira élethű, hogy teljesen megsajnálom őket. Ennyi dráma sok, szóval maradjunk a felnőtt pácienseknél, ha kérhetem. Legalábbis, én speciel ennek örülnék. Amúgy itt is voltak érdekes esetek, például Zach Glifford karaktere, aki azt kérte, vágják le a lábát, hát az nálam nagy WTF pillanat volt. Nagyon megkedveltem még a házaspárt is, ahol a nő meghalt, és a férj elvileg beperelte Dereket, szóval ez a szál nagyon bejött, meg eleve jól választják meg a heti ügyeket is. Csak a gyerekeket ne kínozzuk kérem szépen. Mindennek van határa.

Értékelés: 10/10
Höhö, de rég nem írtam ezt le. Pláne, egy teljes évad értékeléseként. Ki tudja, talán Izzie miatt, nem tudom, de ez a szezon tetszett eddig a legjobban. Tele volt érdekes szálakkal, és igenis Izzien túl is, például a gyakornokok “lázadása” az évad elején tök érdekes volt, kár, hogy nem kapott nagyobb teret. És még a hibaként felrótt Arizona és Owen bemutatást is meg tudtam bocsátani, mert a részek során mindkét karakter nagyon szerethetővé vált, végső soron pedig ez a legfontosabb.

11 Hozzászólások

  • Nem igaz :D Csak Izzie miatt vagyok hajlandó könnyeket ejteni, amúgy nem szoktam sorozatok alatt, nagyon ritka, ha igen. na de Izzie, kifeküdve, kopaszon, és haldoklik? hát az már bőven a tűréshatáromon túl van :D

 1. lacczko: ha egy sorozat ilyen érzelmeket bir kihozni egy nézőből akkor valami jol csinálnak a készitők!!!!!
  Tibi:nagyon jól haladsz örülök hogy ennyire tetszett.tényleg jó évad az 5.ik is! :) nekem owen sokáig nemvotl szimpi többek közt azért is amit christinával tett… arizona meg scak ugy bejött és vigyorgott.később mutatozott meg a karakter mélyebb oldala.
  derek öszeomlás nagyon kemény volt az nekem is tetszett.
  izzie..hát igen izzie.nagyonerős történetszálat kapott az évadban és ahogy végigvitte enm volt semi.denny szála nekem minidg is teljesen szivszoritó votl iyg akérnikor visszhozták összeszorutl a gyomrom és a szivem is.mig ki nem derül izzievel addig kicsit bugyutának hathat a dolog de én ezt a szálat is szerettem.george nekem nagyon kedvenc volt és kár hogy kiirták bár az 5.évadban nem volt nagyobb szerepe.
  ui:a következő évadokat hogyan tervezed nézni?szinkron vagy felirat?
  ha megjegyezhetem én ezuztán az évad után kezdtem el felirattal nézni mert én sem birtam várni és ha lehet mondani felirattal 3000x jobb a sorozat.szinkronnal is nagyon élvezetes ami elég ritkaság sorozatoknál de felirattal nagyonjó.főkeg baley kirohanásai xd

  izzie távozása után szerintem próbálj még maradni.később más szereplőkról tudunk meg mélyebb dolgokat,más párok kerülnek középpontba és a tematikus epizódok se voltak kutyák :) és a dráma továbbra is marad :) plusz izzie viszzatér még 1-2x ha jól emléxem :)

  • A fojtogatásra gondolsz? Mert azt nagyon jól megoldották az évad vége felé, ahogy zajlott ugye a kivizsgálás és a terápia. Teljesen érthető volt a dolog, nem direkt csinálta, csak a ventillátor Cristina ágya felett olyan volt, mint egy repülőgép propellerre, Owen meg azt hitte az életéért küzd, sokkos állapotban volt. Szerintem nagyon szépen kezelték ezt a szálat. Engem az elején inkább Owen “vagány katona vagyok bammeg” attitüdje zavart :D

   George nekem is szimpi volt az elején meg persze most is, csak mivel most is hanyagolták – meg kábé a negyedikben is, – ezért nem fog annyira feltűnni, hogy már nincs itt.

   Jelenleg szinkronnal nézem, a hetedik évad végéig van szinkron, aztán majd meglátom. Izzie a 6×12-ig marad, utána írok egy kritikát, aztán esélyt adok a 6.évad Izzie-mentes részeinek is, és ha a hatodik évad fináléja után is azt mondom, hogy Izzie nélkül nekem ez nem megy, akkor elkaszálom a sorozatot. Ha pedig nélküle is tetszeni fog, akkor a hetedik évad végéig szinkronnal, a nyolcadiktól felirattal nézem majd :)

 2. kanka: Persze, én is imádom… talán az egyik legnagyobb rajongója vagyok az országban… csak arra akartam célozni, hogy Tibi személyiségét eddig megismerve ő nem az a picsogós fajta. :)

  • Van különbség a picsogás meg az “ejtettem pár könnycseppet” között, és ezt nem a férfiúi büszkeség mondatja velem :)

 3. oksi.huh kiváncsivagyok mit szolsz majd.gyorsan végigböngésztem mi is történik a 6.évadban mert már elég régen láttam.szerintem nagyon jó kis évad volt :) az évadfináléja duuuuurvaára sikerült..
  remélem tetszeni fog és maradsz

  • Én is bízom benne, mert azért egy olyan jó sorozatnál, mint a Grace Klinika, nem kellene attól “megállni a világnak”, hogy egy szereplő távozik :)

 4. Az biztos, hogy az egyik legjobb évad. Történtek a dolgok, és én is sokat sírtam Izzie miatt. A finálé meg a ráadás volt, nagyon tragikus volt.. én végig azt hittem ,h Izzie meghal a sorozatban és így írták ki, de nem. A 6. évadban hiányzott egy ideig nekem, de később már elmúlt ez az érzés. A 8. évad fináléja se semmi!

  • Nekem is volt ilyen gondolatom. Azt hiszem jobban jártunk volna, ha megölik Izziet, mert ahogy kiírták, hát az nagyon gáz volt :s

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here