Főoldal Kritika és Értékelés Pilot 666 Park Avenue – A Pilot

666 Park Avenue – A Pilot

11
Oszd meg!

Az őszi tévés szezon egyik legjobban várt pilotját mutatta be két héttel ezelőtt az ABC, az első részt pedig végre nekem is alkalmam nyílt megtekinteni. Én is kíváncsian vártam a sorozatot, hiszen a nem mindennapi történet, a promóciók valamint Vanessa Williams és Robert Buckley jelenléte egyértelmű indíték volt arra, hogy én ezt nézni és szeretni akarjam. A pilot azonban elsősorban a kihagyott ziccerek tömkelegének a gyűjteményévé vált, példát intve ezzel a többi misztikus sorozat készítőjének arra vonatkozóan, mit ne ronts el, ha egy ilyen monumentális sorozatot akarsz megkreálni, mint a 666 Park Avenue.

A pilot azzal indít, hogy egy szimpatikus friss házaspár pár, egyikük műépület kedvelő munkanélküli feleség barátnő, másikuk ügyvéd a polgármesteri hivatalnál, de persze szegények, mert ugye az ügyvédeket nem fizetik meg – na mindegy, lapozzunk. A híres 666 Park Avenue épületében lesznek végül gondnokok, de szép lassan egyikük felfedezi azt, hogy az épületben valami nem stimmel, és egyikük úgy dönt, kinyomozza mi lehet a bibi. Ez így, mint alaptörténet zseniális, és egy kiváló sorozat ígéretét hiteti el velem. Viszont a kibontakoztatással már akadtak problémák. A legnagyobb bajom az volt, hogy pontosan tudom, mi folyik a háttérben. Az emberek eladják a lelküket vagy bármilyüket Gavin Dorannek, aki valami démonféleség, cserébe tíz évig megadja nekik, amit akarnak, például a tehetséget a zenéléshez. Utána viszont könyörtelenül behatja az árat. Viszont ha ezek az infók, úgy derülnek ki, ahogy Jane a hősnő szép lassan rájön, sokkal nagyobbat üthettek volna. Mert én tudom mi a csuda folyik ott, az meg, hogy a Henry és Jane rájön-e, vagy eladják-e a lelküket, egyelőre nem érdekel túlzottan. Persze, ha később jobban megkedvelem őket, hátha elkezdek aggódni a sorsukért.

A misztikus szál egyébként jó, és persze érdekes kérdéseket vet fel, például azt, megéri-e bármit odaadni azért, hogy pár évig az ember boldog legyen, vagy megkapja azt, amit szeretne. Például a pilotban, a férj csak a halott feleségét akarta, meg is kapta, de cserébe ölnie kellett. Erkölcsi dilemmákból építkezik a sorozat, többek között ez is szerves részét képezi, és mivel több százan laknak az épületben, akár tíz évadon át is jöhetnek a random emberek, akikkel a főgonosz eljátszatja az ördög ügyvédjét. Mindazonáltal várom az ellen oldalt avagy a “jókat”, és azt is jó lenne kideríteni, hogy most Olivia is olyan ördögi-e, mint a férje, és mi van azzal a fekete kiscsajjal, aki gyűjti az ott lakók személyes tárgyait – talán ő Olivia “halott” lánya? Akadnak még azért érdekes kérdések, amik megválaszolásra várnak, csak pár kihagyott ziccer miatt vagyok kicsit szomorú. Tudjátok, mint amikor nyerik a focimeccset 3-2re, de ha odafigyelnek, lehetett volna az 6-2 is, méghozzá a mi javunkra.

Ami a színészeket illeti, javarészt szimpatikus gárdát kerítettek. Jó végre Robert Buckleyt ismét a képernyőn látni, hiányzott már az a cukipofa a Rúzs és New York óta. A friss gerlepár is szimpatikus, de a férj, Henry karaktere egyelőre elég semmilyen, kíváncsi leszek miként fogják majd árnyalni őt, gondolom előveszik a gazdagság és hatalom iránti vágyát. Persze a pilot legjobb része Vanessa Williams volt, az a nő zseniális, és habár nem kapott sok játékidőt, mégis, öröm volt őt nézni. Még a sorozat elején volt egy félelmem, az itteni főgonosz, Terry O’Quinn miatt. A pasit nagyon nem szeretem, utálok még ránézni is, mert a Lost miatt egyszerűen megutáltam a színészt. Viszont el kell ismernem azt, hogy tehetséges és jól hozta a figurát, csak engem rettentően irritál, így nehéz lesz őt elviselnem hosszú távon, de nem lehetetlen.

Értékelés: 8/10
A szeptemberi újoncok között az egyik legjobb volt, csupán a kihagyott ziccerek miatt aggodalmaskodom egy kicsit, bár lehet, hogy azok is csak az én maximalizmusom hozadékaként számolhatóak el. Kíváncsian várom a 666 Park többi részét, és bátran ajánlom másnak is bepróbálásra. Ami pedig a széria jövőjét illeti, az első rész adatai még éppen elfogadhatóak voltak, de ha innen csökken, akkor könnyedén a GCB és a Pan Am sorsára juthat. Az ABC-nek pedig van nem egy olyan drámája, amit bármikor bevethet, az Alyssa Milano féle Mistresses forgatásai nagyon előrehaladott állapotban vannak. Mindenesetre reménykedjünk, hogy az amerikaiak is beleszeressenek a sorozatba.

11 Hozzászólások

 1. Hajaj, neked ezek szerint nem igazán kedveznek a mostani sorozatok, tényleg igaz, amit írtál a múltkor, hogy bekeményítesz, és nem osztogatod csak úgy a magas pontszámokat. Én azért kezdtem nézni a sorozatot, mert 7,2-re lett értékelve, és a poszterek is bejöttek.

  Először is, szerintem Jane és Henry nem házasok, ezt még a portásnak is megmondták az elején, és kezdetben én is azt hittem, hogy mindketten gondnokok lesznek, de végül úgy gondolom, hogy csak a nő lett az, mert Henry továbbra is eljár dolgozni. Valamit akar a Doran házaspár a férfival, mert ugye olyasmit mondott a pasi, hogy: Rajta keresztül megszerezhetjük Henryt. Mármint Jane-en keresztül. Azt én is furának találom, hogy szinte teljesen értjük, mi van a háttérben, de azért maradt még pár dolog, amit nem magyaráztak meg teljesen.

  Jane karaktere nekem nem lett szimpatikus. Arra vagyok kíváncsi, hogy az írónak a feleségét miért bántotta a “lift”, és, hogy ők is lepaktáltak-e a tulajdonossal. Mert ha igen, akkor az írónak híresnek kellene lennie, nem?

  Nekem tetszett a bemutatkozó rész, de biztos fognak még javítani a minőségen.

  • Tényleg, pedig még be is jelentették, hogy nem házasok :D A hibát javítottam :)

   A bekeményítés fontos, mert korábban gyakran szórtam a magas értékeléseket, és ha most belegondolok, hogy a Ben & Kate mennyire muris volt, az Emily Owens MD meg milyen tökéletes, hozzájuk képest pedig a 666 Park egy fokkal rosszabb, ergó más szint. szóval fontos rendesen értékelni, mert vannak szintbéli minőségek :)

   Szerintem a liftes dolognál Helena Mattsson lesz a hunyó, akinek úgy fest bejön Buckley, és nem lepne meg, ha neki is lenne valami ereje. Szerintem háromfelé akarják szedni a sztorit, David Annable-ék, Buckley-ék meg Vanessáék, akiket néha összehoznak közös jelenetekre, de amúgy mindegyik “párnak” meglesz a maga szóló-jelenete. Én legalábbis így saccolom a dolgot :)

 2. engem a sok hülyeség zavart.
  1. hegedűs leáll hálát adni az égnek ahelyett, hogy futna tovább
  2. piszkos lábtalp, én mindig észre veszem ha piszkos vagy poros a talpam, legalább akkor ha zoknit veszek fel, a csajnak is észre kellett volna vegye és akkor tudja hogy nem álmodott: Bár olvasott az öngyilkos nőről, szóval tudja, hogy nem egy random nő jelent meg az álmában.
  3. 999 szám senkinek sem gyanús, nem kell babonásnak lenni meg agytrösztnek lenni, hogy az a fordított 666, és akkor össze lehet kötni a számot a furcsaságokkal :D

 3. Engem egyedül Rachael Taylor zavar, szerintem nem volt egy tökéletes casting, de ez csak az én véleményem, Vanessán és Terryn kívül mindenki hozta a várhatót, ők ketten szerintem kiemelkedően jók voltak.
  Egy mini hibát észrevettem: A ház címe 999 Park Avenue, csak a srozoté kezdődik 666 :)

  Nálam 9/10 Rachael miatt.

 4. még nem volt időm megnézni az első részt de ahogy olvasom komoly WTF faktor van: a főszereplő megveszi valaki lelkét és ezért 10 évet ad cserébe?????????STOP!.ugyanez van az Odaátban/supernatural is!!!!!!!!!!!!!
  a keresztúti démonok ugyanezt csinálják!!!!!!!!!itt most akkor komoly koppintás ténye áll fenn???nah mindejárt megnézem mert robert buckley miatt(oth) beprobálom :)

  • Na igen, folynak a lopások mindenhonnan, de azért azt tegyük hozzá, hogy ez nem a Supernatural eredeti ötlete, korábban is voltak olyan filmek és sorozatok, ahol ez az ötlet felmerült.

 5. hmm én az odaátból ismerem ezt és mikor olvastam hyog ittis ez megy egyből az jutiott az eszembe…amugy te nézed azt a sorozatot?ottis elég hosszan megy ez a szál és ki is derül hogy kihez folynak be az alkuk és mik a céljai vele.szerintem ez a lélekeladós szál nagyonjó az odaátban.
  megnéztem a pilotoit és nekem eléggé tetszik ez a sorozat.olvastam hoyg enm hozott nagy számokat.én nézni fogom..érdekesnek tűnik :)

 6. Hm… hát ahogy olvasom a kritikát meg a kommenteket, úgy látom, nem sokat sikerült megérteni ebből a sorozatból.
  Először is Tibi, ezt írtad: “A legnagyobb bajom az volt, hogy pontosan tudom, mi folyik a háttérben. Az emberek eladják a lelküket vagy bármilyüket Gavin Dorannek, aki valami démonféleség, cserébe tíz évig megadja nekik, amit akarnak, például a tehetséget a zenéléshez.” Ha pontosan tudod, mi történik a háttérben, akkor miért írod azt, hogy bármilyüket meg azt hogy valami démonféleség. Ez így, ne haragudj, elég hülyén hangzik. Nem tudhatod, hogy kitől mit kér (lásd a könyvelőtől sem a lelkét kérte, hanem, hogy öljön), és azt sem, hogy milyen lény Gavin, tehát ne mondd, hogy nincs már izgalomfaktor benne. Szerintem épp ettől válik érdekessé a sorozat: ha a kiscsaj nyomozná ki, mindenki mondaná, hogy “na, semmi eredetiség nincs a sorozatban”. Így viszont a néző félig tisztában van a háttérrel, ugyanakor várja, hogy mikor jönnek rá erre az új lakók, és velük együtt jöhetünk rá mi is, hogy mi zajlik pontosan a háttérben. Ahogy említetted, ott van Oliva, akinek szintén elég homályos a háttere, a színdarab íróról, a tolvaj kiscsajról, a szembe szomszédról, a portásról is alig tudtunk meg valamit, tehát nem pontosan értem, mire gondolsz, amikor azt írod, hogy kihagyott ziccer. Pont, hogy elég misztikum marad, hogy ott tartsa a nézőket a TV-nél.
  A kommentelőket sem akarom megbántani, de a 999 Park Avenue-ból én sem asszociálnék rögtön a 666-ra. Vagy ha megláttok egy háromszöget, vagy akár egy 333-as számot, egyből a Szentháromság jut eszetekbe? A másik, hogy eladom a lelkem az ördögnek-szálat nem az amerikaiak találták fel, ezért nem kell háborogni, hogy az Odaátból meg ki tudja, honnan loptak, mivel az ilyen hiedelmek kábé egyidősek az emberiséggel. (A magyarok is már hittek ebben a V-VI. században.) A hegedűs csávó reakciója is érthető volt szerintem, hiszen neki annyi volt a lényeg, hogy a házból szabaduljon, ha onnan kijut, akkor biztonságban van, ezért (sem) futott tovább. Plusz miután egy negyvenes pasiról van, aki elég nagyot esett, szerintem nem megy már olyan simán neki a felkelés, hogy csak úgy elfusson…
  Szerintem az évad egyik legjobb újonca volt, régen láttam, ilyen erőteljes pilotot, pedig én aztán elég szőrösszívű vagyok ezen a téren.
  Ja és még valami, Tibi, ne sértődj meg, de néha mielőtt kritikát írsz, nézz utána alaposabban a dolgoknak, mert még így is maradt benne egy pár hiba.

  • Kedves Molya! Először is, üdvözöllek az oldalon, örülök, hogy te is hozzászóltál :)
   Azt írod, sok mindent nem sikerült megérteni a sorozatból – de azt hiszem ez nem feltétlenül a mi hibánk, hanem a sorozaté.
   Azért írtam, hogy démonféleség, mert nem derült ki pontosan, hogy micsoda, a “féleség” hozzátétele pedig azt sugallja, hogy ha kiderül x rész múlva, hogy Gavin egy arkangyal, akkor is érthető legyen a démonféleség jelzője. Azt már tudjuk, mit ad cserébe, és mit kér érte – és igen, a pasitól azt akarta, hogy öljön, de meg is fenyegette őt, ha nem öl, akkor őt is elragadja a feleségével együtt, és végül ez meg is történt, ergó nem írtam olyat ami ne történt volna meg, én legalábbis úgy érzem.
   Abban igazad van, hogy sok dolog marad még, ami izgalomban tarthat minket, de én személy szerint kihagyott ziccernek éreztem a sok információt, amit ilyen hamar megtudtunk. De mindenkinek mások a sorozatnézési szokásai, ergó ami nekem nem feltétlenül tetszik, lehet, hogy másnak épp amiatt jött be a sorozat.
   És hidd el, nekem is tetszik a 666 Park, a 8/10-es értékelésével az egyik legjobb őszi újonc, és folytatni is fogom, csak vannak kifogásolható részei, mint mindennek.
   Üdv,
   Tibi a szerkesztő

  • Molya:
   én simán asszociálok a 666-ra a 999-ből, talán csak mert túl sok horror filmet nézek :D Bár elég sok sorozat olyan világban játszódik amelyben a szereplők nem ismerik azt amit mi nézők, az ő univerzumukban nincs TV műsor vagy a mi valóságunk legalábbis olyan amiből megtanulhatták a kliséket. Mint kíváncsiskodó szőke/jó nő legtöbbször porul jár, lásd 2. rész kissé klisés cliffhangere. :D Vagy a nézői logika nincs meg bennük, hogy észre vegyék, hogy 999 az 666, vagy nem elég ha csak kijut az épületből ajánlott meg futni ezerrel :D
   Azért elég naiv dolog lenne tőle az a hit hogy elég ha csak ki jut az épületből elvégre nem egy jó tündér teljesítette a kívánságát, meg azért ha az ember az életéért küzd azért fizikailag többre képes. Mondjuk ha nekem futni kell lehet hogy pár száz méter után le kell álljak pihenni, de ha mondjuk valaki üldözne azért “átprogramoznám” az agyamat, hogy ne érdekeljen a lábamban és a mellkasomban lévő fájdalom, inkább futok tovább.

   Ez inkább szellemi dolog, mint hogy fizikailag képtelen volt, hogy túl öreg, hogy fusson :)) Lehet, hogy nagyon parázott :D

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here