Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Revenge 2×01 – Destiny

Revenge 2×01 – Destiny

5
Oszd meg!

Hű, gyerekek, ez egy hosszú nyár volt, mármint Revenge nélkül. Hiányzott a sorozat, és a kikerült spoilerek, képek és minden információnyaláb miatt epekedve vártam a folytatást. Persze, tudtam én, hogy az első évad első felének a minősége már rég feledésbe merült, értem azt is, hogy átalakult a széria, most már a szappan a fontos, nem pedig a bosszú, de még így, ezzel együtt is úgy éreztem, hogy jó ez a sorozat, nekem pedig látnom kell. Nem mondom azt, hogy tévedtem. Azt sem mondom, hogy igazam van. Mert ezen epizód alapján sok mindent nem lehet eldönteni, mert szerintem ez egy afféle “második pilot”-két funkcionált, hiszen új szituációt kaptunk, Emily már nem csak apuci miatt akar bosszút állni, a szerepek felcserélődtek, és olyan ember lett a kvázi főgonosz, aki eddig se volt egy tündérkeresztanya, de elhitették velünk azt, hogy van neki szíve is. Zavaros? Igen, nekem is, de most spoileresen folytatom, így már írhatok neveket is.

Végzet… Ha az ember hinni akar abban, hogy egyetlen céllal születtünk, akkor a közös sorsban is hinnie kell. Apa és lánya, fivér és nővér, anya és gyermeke közt néha a vérkötelék eltéphetetlen, szinte örökkévaló.Azonban a döntéseinktől függ, hogy melyik utat fogjuk járni… A szeretetét vagy gyűlöletét, a hűségét vagy az árulásét.Azonban az ember valódi sorsa csak az útja végén tárul fel előtte.
Vannak, akik szerint ha hiszel a végzet hatalmában, figyelmen kívül hagyod a szabad akaratot… Hogy a legkeményebb önuralom sem sem győzedelmeskedhet a sors felett… Az igazság az, hogy a végzetet csupán akkor irányíthatjuk, amikor egy másik ember sorsa felől döntünk éppen.

A Destiny nyitása olyan nagyon közepes volt, hogy az már fájt. Kaptunk Emilyt, aki elhúzott Japánba Takedához, mert tanult még eleget, és nem olyan nagyágyú, mint amilyen lenni szeretne. Ennek a Takedás szálnak persze csak annyi értelme volt, hogy felvezessenek egy új rejtélyes szereplőt, Aiden-t, akit egy angol noname színész, Barry Sloane alakít, mert nehogymár megszerezzenek fontos szerepre egy ismertebb arcot, de inkább lapozzunk. Emily visszatért, és már megint bosszútól habzik a szája, de most már nem csak apu, hanem anyu is a tét. Tudom, ettől izgalmasabbnak kellene lennie a dolognak, de én valamiért nem jöttem extázisba. Persze, ha anyut valami olyan színésznő alakítaná, aki nem csak a ’90es években volt valaki, akkor örülnék is neki, de Jennifer Jason Leigh helyett lehetett volna egy normálisabb casting is – persze ez csak magánvélemény.

Értem én, sikeres lett a sorozat, sok bosszú kell bele, különben irreleváns lesz a cím is, csak jó lenne végre, ha például Emily is eldöntené azt, hogy mit akar. Megtalálni az ősz hajú férfit? Bosszút állni a Graysonokon? Vagy előkeríteni anyucit? Vagy egyszerre megy neki minden, mert rettenthetetlen? Nem ártana egy kis rendszer, felvázolni az “ok-okozati” összefüggéseket, és a már meglévő, amúgy igazán jó indítékokat a Bosszú irányában úgy rendszerezni Emily tettein keresztül, amik reálissá tehetik a lány tetteit. Persze, tudom én, sokat akarok. Egyszerűbb lenne, ha csak élvezném a gyönyörű(en megkreált) tájakat, a dögös pasik látványát, a kifinomult párbeszédeket, és a giccsesen létrejött WTF pillanatokat, de a Revenge első részei olyan magasra tették a mércét, hogy ami most van, az már nekem nem elég. És szerintem nektek sem.

Ami pedig a Victoria Faktort illeti, az írók kinyalhatják. Az első évadban ábrázoltak egy olyan negatív hősnőt, akit sajnálni is lehetett. Tudjátok, szegény gyerekkor, boldogtalan házasság, becsapni a férfit, akit szeretsz és szenvedni a lelkiismeret furdalástól. Tényleg együtt lehetett érezni vele, erre most, mindent felrúgnak, kreálnak belőle egy hős túlélőt, aki naná, hogy nem halt meg, és gyorsan bemutatják nekünk azt, hogy Victoria igazából egy picsa, mert annyira kitolt Emilyvel, hogy arra szavak nincsenek. Nem csak apucit, de anyucit is elvette tőle, szóval jobb ha vigyázol te gonosz boszi, mert most már mindenki utálni fog … Remélem idővel visszatér a Revenge íróinak jó szokása, és árnyalják majd Victoria karakterét, úgy, mint régen.

Ami a többieket illeti, ugyan már, kit érdekel Mr. Bamba meg Ashley nem létező szerelmi élete? A Jack szenved, Amanda tettet, Declan pedig unalmasabb, mint valaha… Időhúzásra tökéletesek, és azon kívül, hogy Josh Bowman és Nick Wechsler jó pasik, más jelentőségük nincs. Max annyi, hogy megkreálnak egy idióta szerelmi háromszöget. Aki megmenti a showt Emilyn kívül, az Nolan, pláne azért, mert lesz majd egy biszexuális szerelmi háromszög, amit már most várok. Meg amúgy is, imádom a Nolan beszólásait és megmozdulásait, szóval hajrá Nolan. A többieket pedig nem ártana összekapni egy kicsit.

Értékelés: 4/10
Erősebb nyitást vártam a sorozattól, de csalódnom kellett. Sebaj, idealista vagyok, hiszen abban, hogy lesz ez még jobb is. Mert ahogy a kritika elején is írtam, olyan volt ez, mint egy második pilot, hiszen itt, a már meglévő alapokat helyzeték el egy másik szintre, ergó most kellene jönnie majd az érdekes dolgoknak. És elnézve a 2×02 promóját, már egy sokkal jobb epizód vár ránk. Csak ne csalódjunk.

5 Hozzászólások

 1. Nem értem, hogy miért húzza le mindenki, nekem tetszett. Nálam simán egy 6/10.
  Egyébként két helyen is belekötöttél a színészválasztásba és nem a rátermettségre hivatkozva, hanem ismertségre. Szerintem nem szabad mindenhonnan ismert színészeknek folyni, egy-két nem annyira túlnyomott arc is lehet tök jó bizonyos szerepekre, és talán tudnak maradandót alkotni. Akkor pedig már ők is ismertek lesznek.
  Gondolj bele… hány DH-színésznőt ismertél, mikor megnézted a pilotot? (Kettőt a négyből, vagy ötből)

  • A kicsi Emília az első osztály első féléven színötös tanuló volt. Történt vele valami a második félévben, akkor már csak négyes lett, de még ugye az is jó. Most elkezdődött a második tanév, Kicsi Emília pedig a legelső dolgozatára egy jó nagy kettest kapott, tehát okkal aggódik érte mindenki. Mert a kicsi Emília ötös is tud lenni, akkor miért érnék be a szülők a kettessel? :)

   Direkt kötöttem bele a színészválasztásba, mert egész nyáron azt vártam, hogy majd normális színészeket castingolnak, de sikerült két olyan antipatikus “pont lesza…lak” arcot találni, akiknek nem tudok örülni. Nem szokott zavarni az ismeretlen arc, ha szimpatikus. De itt egyik sem az.

   Született Feleségek:
   – Nicolette Sheridan (imádtam a Csupasz pisztolyban)
   – Teri Hatcher (Lois & Clark függő voltam)
   – Marcia Cross (Melrose Plaaaace)
   Nálam ez ötből három volt :)

   De vegyük a Glee-t: ott nem ismertem csak Cory Monteith-et, a Kyle XY-ból, mégis beleszerettem a sorozatba. Ha szimpatikus a színész, akkor 1erű. De Barry meg Jennifer is … blahh

 2. Szerintem nem volt ez olyan rossz nyitás, én inkább a Once upon a time-ban csalódtam egy picit. de kíváncsian várom mindkét sorozat folytatását (bár most inkább El Internado lázban égek :D)

 3. Olyan semmilyen volt ez a rész. Nem látom, hogy milyen irányban haladnak, de remélem lassan visszatér a bosszú, mert így nagyon sok a szappan.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here