Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Grace Klinika – A negyedik évad

Grace Klinika – A negyedik évad

8
Oszd meg!

Emlékeztek még a 2008-as nagy írósztrájkra? Kinyírt nem egy sorozatot, de volt, amelyikkel csodát alkotott, jót tett ugyanis az, hogy rövid, feszes évadokat kreált, amiket öröm volt nézni. És ki tudja, ha minden országos sorozat tizenhét részbe sűrítené azt, amit amúgy huszonkettő-huszonnégy epizódban mesélne el, akkor talán még jobban szeretnénk őket. Emlékszem, anno a Született Feleségek negyedik évada is nagyon profi lett, és a Grace Klinika sem panaszkodhat. Az a tizenhét epizód ami jutott, az mind odacsapott rendesen.

Bevallom őszintén, az előzményekre nem nagyon emlékszem, sőt, sok rész szerintem ki is maradt az első három évadból, így jobban jártam volna, ha az elejéről kezdem a darát, de belegondolni abba, hogy százhetvenöt részbe belevágjak, hát az még tőlem is sok. Elsősorban Meredith anyja körüli kavarások nem világosak, de majd kikeresem azokat a részeket, amiket érdemes megnézni (a pilot, Meredith anyja felébred a ‘kómából’, Danny meghal) és majd ezeket átböngészem újra, na meg alaposan átnyálazom Deny weboldalát, a Grey’s Anatomy Fansite epizódismertetőit. Vagy, elrakom azt a három évadot pár évvel későbbre, és majd átpörgetem őket akkor :)

Ami pedig ezt az évadot illeti, tök örülök annak, hogy ilyen sok ideje nem néztem Grace Klinikát. Remek hetek várnak rám ugyanis addig, amíg magamévá teszem az eddig leadott epizódokat, és a Grace Klinika tipikusan olyan sorozat, amit szívesen darál az ember. A karakterek egy része már a szívemhez nőtt, persze, még mindig Izzie a kedvenc, de nagy meglepetésemre megszerettem Christinát és Meredithet is, pedig értük nagyon nem rajongtam még a kezdetek kezdetén. Jó szálat kaptak ebben az évadban, aminek csak örülni tudok.

Mondjuk nem tudok szó nélkül elmenni a csiki-csuki mellett, ami Meredith és Derek között zajlott le ebben az évadban, de gyanítom ez csak a jéghegy csúcsa volt, és a folytatás még több ilyen szálat eredményez majd. Ez a folytonos problémázás, amit Meredith lerendezett, az elején még nagyon idegesítő volt, de ahogy szóba jött a terápia, és szép lassan összerakta a kirakóst, és rájött arra, mit és miért tett, és ezek mennyire köthetők a múltjához, az írói szempontból nagyon jó megoldás volt, mert számomra más aspektusba helyezte át a karaktert, ez pedig ritkán fordul elő, pláne, ha egy sorozatnak a negyedik évadáról van szó.

Ami a heti betegeket illeti, sikerült összeválogatni érdekes pácienseket, legjobban persze a két meleg katona karaktere tetszett, itt pedig megjegyezném, hogy Shonda Rhimes azért mennyire önismétlő tud lenni. A Scandal (Botrány) első évadában is van egy kábé pont ilyen szál, amikor a hős katona nem tudja elfogadni, hogy meleg, és tagad, tagad de aztán vall. Nagyon tetszett még az agytumoros tini szerelmes pár, de a betonba öntött srác esete is érdekes volt. A legnagyobb meglepetés persze Matt Lanter (90210) volt, akit először fel se akartam ismerni, szegénynek csak a feje látszott ki, de azért jó volt őt viszont látni. Plusz megjegyezném, hogy Jason O’Mara (Terra Nova) agytumoros alakítása is nagyon profi volt. A heti beteges résznél csak az nem tetszett, hogy mennyire fontosak voltak a doktorok történetének a szempontjából. Persze, pont akkor van egy lány, aki nem akarja bevallani, hogy szerelmes, mert jaj, mint mondanak mások, eközben meg Callie azon viaskodik magában, hogy most leszbikus, vagy nem leszbikus. Az ilyen megoldások néha még elmennek, de mivel egyre többször használták őket, a szememben elfáradtak, és már nem értek el akkora hatást, mint az elején. Persze ettől függetlenül remekül szórakoztam a tizenhét rész alatt (amiből az első tizet csak áttekertem, mert korábban ezeket pont láttam).

Amúgy nagy váltás volt annak idején a negyedik évad a sorozat történelmében, az egykori gyakornokokból rezidensek lettek, más feladatkörökkel. Az elején még nem találtam túl érdekesnek, és valahol hiányzott a régi stílus, de végül is megszoktam a dolgot, az új szereplők nagy része pedig jót tett a sorozatnak. Megkedveltem Dr. Ericát, sőt, még Lexie-t is, bár az időbe telt, az elején nem volt túl szimpatikus a lány :)

Értékelés: 8/10
Ennyit simán megérdemel a sorozat, mert összességében jó kis évadot láttunk. Az új szereplők, mint Lexi szerintem jól vizsgáztak, de a régiek közül is sikerült némelyiket új megvilágításba helyezni, szóval nagyon jó a karakterizáció a sorozatban. Szóval, a maximális pacsimat megérdemli.

8 Hozzászólások

 1. huu ebből az évadból már szinte semmire nem emlékszem…-ciki tudom- … azt hiszem hogy idén ledarálom az idei 9. évadot és kicsi szünet után kezdem az első résztől újra egyhuzamba.
  pedig nem vagyok azaz újra nézős típus, de ez a sorozat megérdemli, hogy megszakítsam ezt a folyamatot. :)
  Tibi, fogod folytatni a darát? vagy csak Izziig? vagy majd elválik?
  köszönöm, h olvashatlak! :)

  • Én köszönöm, hogy olvasol :) Egyébként igen, már nézem tovább egy ideje, most tartok az ötödik évad közepénél. Nem tudom még meddig maradok, Izzie távozásáig száz százalék, aztán meglátom :)

 2. Utolsó rész amire emlékszem az amikor túszul ejtették őket :D Aztán valamiért kaszáltam, volt jobb nézni való hiába sok kedvenc női eyecandy :D

  • Mindenképp :) Amúgy azért haladok most olyan gyorsan, mert kábé semmi mást se nézek, és lazulós hétvégét tartottam :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here