Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Revolution – Lefutott a második epizód is

Revolution – Lefutott a második epizód is

8
Oszd meg!

Két epizód elég volt ahhoz, hogy rájöjjek, idén is olyan problémával állok majd szemben, mint annak idején a Terra Nova kapcsán. Ott például sokkal jobban érdekelt 2149, a fertőzött föld, a jövőkép amit felvázoltak, mint a múltban futkározó és dínókkal haverkodó emberkék. Ugyanez a helyzet itt is, csak most fordítva. Nagyon érdekelnek a flashback jelenetek, az, hogyan reagált a Föld arra, hogy egyik napról a másikra megszűnt az áram. A világ, amit ismerünk. Az élet, amit ismerünk. Ez sokkal érdekesebbnek tűnik a számomra, mint az, hogy az epizódok nyolcvan százalékában sétálnak, embereket ölnek, míliciákról és forradalmakról beszélnek és hasonlók. Azonban ellenben a Terra Novával, itt azok a részletek is tartalmaznak érdekes meglepetéseket, amiknek nem feltétlenül örülök.

A második részben például nagyon tetszett a rabszolgás jelenet, ahogy szerencsétlenek húzták azt a helikoptert maguk után, és érdekes volt megismerni egy kicsit közelebből Monroe tábornokot is. Tetszik az, ahogyan építik a karaktereket, mindegyiket igyekeznek elmélyíteni, érdekessé tenni, és teret adnak nekünk arra, hogy megismerhessük őket. Ez pedig jó dolog, hiszen a történet előbb-utóbb be fog lassulni, és akkor nem marad más, mint a karakterek, akiket ha jól játszanak ki, akkor nyerő helyzetbe kerülhet a sorozat. Ami a jelenbéli jeleneteket illeti, külön tetszett az, ahogy mutatják a tájakat, a növényzettel benőtt autókat, az embereket, a táborokat, és persze minden mást. Ez sokszor jobban le is köt, mint a párbeszédek.

A legjobban mégis a flashback jelenetek tetszenek. Ebben a részben tulajdonképpen kettő volt, de mindkettőtől szó szerint behaltam. Egyrészt Elizabeth Mitchell uralta őket, az a színésznő pedig az egyik legtehetségesebb, akit valaha a hátán hordott a föld, és az, hogy még nem nyert Emmyt vagy komolyabb díjat, az hihetetlem. Visszatérve a flashback jelenetekre, egyszerűen imádtam őket. Nem csak önmagukban állták meg a helyüket, hanem jelentőségük volt a jövőre nézve is, ennek a megkreálása pedig gyönyörűen végbement. Imádtam, ahogy összemosták, és amikor Elizabeth karaktere előlépett, és hideg vérrel lelőtte az embert, aki ki akarta rabolni őket, hát az félelmetes volt. Az is, ahogy ott sétáltak a kislánnyal az utcán, ő megszólalt, hogy tűz van és hol vannak a tűzoltók, apuci pedig egyszerűen közölte, már nincsenek tűzoltók. Az ilyen apró nüanszok azok, amik miatt szivesebben nézem a flashback jeleneteket. Mert érdekel az, miképp jutottak ki gyalog a nagyvárosból a biztonságot jelentő falvakba, és miképpen sikerült tizenöt évig túlélniük. Ez érdekesebb annál, hogy háború lesz bammeg, és legyen áram, mert fegyvereket akar gyártani a milícia. Legalábbis, én így vagyok ezzel.

Ami még megtetszett, az erkölcsi dilemmák tárgyalása. Mindig érdekes az, hogy egy-egy sorozat milyen erkölcsi normatívát állít fel, és a szériák univerzuma váltogatja azt, hogy mi tűnik elfogadhatónak. És ezeket a jeleneket imádom, itt is, ahogy Charlie megölte azt a két katonát, szinte hidegvérrel, de csakis azért tette, mert meg kellett mentenie azokat a rabszolgákat. És ahogy ezt szép lassan felépítették, nagyon tetszetős volt. Ez a rész az erkölcsi dilemmákra is több időt szakított, és gyanítom ez a többi epizódban is így lesz, de ezt egyáltalán nem bánom, mert az ilyenek nagyon érdekesek tudnak lenni.

Ami önmagát a sorozatot illeti, azt hiszem heti nézős lesz, mert már most kíváncsi vagyok arra, mit alakítanak jövőhéten. Azt nem mondom, hogy máris az összes karaktert a szívembe zártam, de már vannak kedvencek, olyanok, akiknek drukkolok, és imádom a felvázolt szerelmi kapcsolatot is. Illetve, azért engem is érdekel az egyik fő kérdés, miért kellett lekapcsolni az áramot, miért volt erre szükség. Szerintem a válasz nagy részt ellövik öko dolgokkal, azaz meg kellett menteni a földet, mert az emberiség az autókkal, a szemeteléssel, az ásványok kizsákmányolásával és a többi felelőtlen dologgal, egyszerűen elpusztította volna. De így, áram nélkül lesz ideje a Földnek arra, hogy meggyógyítsa önmagát. Én legalább magyarázatként ezt tudnám elfogadni és gond nélkül lenyelni, de van egy olyan érzésem arra, hogy mást fognak kitalálni. Mindenesetre kíváncsian várom az írók verzióját, hiszen még ebben az évadban meg fogjuk tudni az okot, legalábbis ők ezt ígérik.

Értékelés: 7/10
Simán megadom a hét pontot, sőt, talán egyel többet is érdemelne, de azért lássuk be, még innen is van hová fejlődni. A második rész amúgy sokkal korrektebb volt, mint az első, és itt még az epizód végi cliffhanger is ütősebb volt. Az pedig fix, hogy a “V” után ismét beleszerettem Elizabeth Mitchellbe, a nőbe, aki generációja egyik legtehetségesebb színésznője. Ami pedig a többieket illeti, szép lassan tényleg kezdem megkedvelni őket is, nálam pedig ez már jó jel, mert például a The Secret Life Of American Teenager is azért nincs – még, – általam elkaszálva, mert tök megszerettem a kis hibbant tiniket :)

1100 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

8 Hozzászólások

 1. Gyerek fenyegetős jelenet nem tetszett, a hátbálövesre számított, csak az nem jött be hogy mindkét szülő állt bambán, simán odamehettek volna beverni egyet a pasinak, ha jól rémlik nem volt fegyver a kezében vagy az gyerek csak egyszerűen beleharap a kezébe stb. A mai gyerekek elég okosak már, küzdenek rendesen ha az életükről van szó vagy ha nagyon félnek.

  A csavar is várható volt, mondjuk engem mindig is érdekelt, hogy hogyan tudnánk beadni a valóságban egy gyereknek, hogy apú/anyú nincs köztünk. Max akkor ha mondjuk gyilkosság vagy baleset áldozatai. Nem tértek ki benne, hogy hogyan hallt meg CHarlie anyja. Én gyerekként nem hinném el a mesét, hogy csak kámforrá vált anyuci/apuci, olyan mint amikor azt mesélik be, hogy kutya elszökött (azaz elaltattuk).

  1. rész: Csak szerintem gáz, hogy a pasinak nem volt furcsa, nem emlékszik, hogy tesója izgatottan, hívta telefonon és erre elmegy az áram. Nekem tuti leesett volna, hogy az öcsi tud valamit erről az áram megszűnésről. :D

  • A pasi kezében volt fegyver, ha anyuci odamegy, akkor lelövik a kislányt, gondolom nem akart kockáztatni. Azért egy három éves gyerektől, aki biztonságban, jó anyagi körülmények között úgy lett három-négy éves, hogy még a seggét is ki nyalták, hogy egy jól öltözött, öltönyös figurának elkezdje harapdálni a kezét, hogy “engedjél már el vazzeg”. :D Persze ha valaki már kicsi gyerekként megtanulja mi az erőszak meg az önvédelem biztos megteszi, de Charlie tényleg akkora anyagi jólétben élt, hogy szerintem meg se fogalmazódott benne az, hogy az a bácsi bántani akarja őt.

   Na igen, egyértelmű volt, Elizabeth Mitchell egy olyan színésznő, akit nem fognak flashback jelenetekre elpazarolni :) Mondjuk ha belegondolsz, egy olyan világban rohadt egyszerű kámforrá válni, de tényleg. Elveszel, nem tudod az utat haza, telefonálni nem tudsz, postás nem hiszem, hogy jár, így túl sok mindent nem tehet az, aki elveszik :)

 2. Bazz fel sem tűnt a pasi fegyvere :D Áram nélküli világban könnyű eltűnni. Én mint klisére értettem, hogy családtag eltűnik, de persze hogy él. Nem csak itt használták, furcsa hogy beveszik a filmes/sorozatos gyerekek/fiatalok ezt a mesét. Ha tényleg meghalt, akkor miért nem látták a koporsóban, temetéskor. Tényként kezelik és nagyon ritkán kérdőjelezik meg a filmes világban.

  Amúgy nekem is tetszett az eddig 2 rész :D

  • Erre még nem igazán tértek ki, úgy tudják anyu meghalt, de nem mondták, hogyan és miképp. Igazából ha belegondolsz, lehet, hogy anyu meg apu megbeszélte, váljanak külön, mert ez meg az, vagy apu azt hitte anyu meghalt, nem 100%-ig biztos benne, de nem akarja, hogy a gyerekek reménykedjenek, ezért azt mondja, anyu halott, bocsika, én maradtam. Egy gyerek pedig nem fogja verni a falat, hogy “addig nem hiszem el, míg a saját szememmel nem látom”. A gyerek elfogadja, ha apu azt mondta halott, akkor halott.

   Plusz, Rómeó és Júlia óta tudjuk, ha a koporsóban feküdsz, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy meghaltál :D

   De gondolom erre az aspektusra később még ki fognak térni komolyabban is. Legalábbis, ajánlom nekik :)

 3. Azért, amiken felnőnek most a gyerekek tudják már mi az a halál, Csipkerózsika mesét nem veszik be, csak alszik vagy világgá utazott :D azért nem ilyen naivak. :)

  Mondjuk ez a legkisebb baj, másik a pilotnál írtam az imént :D

  Mondjuk ha már kémkedni küldtek valakit Charlie után (lásd. fenti arcot 2. kép) akkor miért nem olyat akit nem lehet olyan könnyen lebuktatni a bőrbe égetett M jellel. Miért nem kevésbé feltűnő helyre rakják ezeket a jeleket, így nehéz beépülni a népközé. Tudom így tudják azonosítani egymást de akkor is.

 4. Szerintem nem ökos cucc lesz a megoldás, mert kb. szerintem az elektromosság, mint fogalom eltűnt. Ha csak lekapcsolják, akkor szerintem 15 év alatt ki tudnak építeni egy hűlózat szerűséget újra, vagy pl. akkor a kocsik még mennek, csak majd az aksit nem lehet újra tölteni. Legalábbis szerintem magát az elektromosságot tüntették el.
  Nekem mellesleg az egész sorozat tetszik. :D

  • Mivel nem működik sem a szél, sem a víz által gerjesztett energia, ezért tényleg az elektromosság tűnhetett el. Biztos van erre valamilyen fogalom a fizikában, szóval nem ez a lényeg.
   Megoldás alatt azt értettem, hogy nem ukmukfuk tűnt el minden, hanem mert pár ember úgy döntött, “na én most eltüntetem”. És itt, mint indok, hogy miért döntene úgy pár ember, hogy ne legyen a világon áram, a globális felmelegedés megállítása és a bolygó megmentése jó indoknak tűnik a számomra.

 5. de nagy a logika,ha a szél cuccok nem működnek,de azért a csaj pötyög a gépébe és egy áramos pasi jön és végez vele.. :D a röhejes kezdés után lehet még nézni is fogomxD

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here