Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika The Secret Life of the American Teenager

The Secret Life of the American Teenager

2
Oszd meg!

Végre, sikerült befejeznem a sorozat harmadik évadát is, és higgyétek el, nem sokon múlt az, hogy elkaszáljam az évad közepén. A pilot nagyon bejött, alig pár nap alatt sikerült magamévá tenni az első két szezont. Jók voltak a karakterek, imádtam a dialógusokat, az apró szkeccseket, és azokat a hihetetlenül idétlen drámai szituációkat, amiket megkreáltak. Na meg, engem már az alaptörténettel a magukévá tettek, hiszen nem tudok nem beleszeretni egy olyan sorozatba, ami arról szól, hogy egy tizenöt éves lány teherbe esik, és úgy dönt, megtartja a babát. Szóval tényleg nagyon király első évadunk volt, és a másodikkal sem voltak különösebb problémák, de már ott elkezdtek gyülekezni a viharfelhők a sorozat felett.

Azt kívánom bárcsak ezt a kritikát azelőtt írtam volna meg, hogy láttam a harmadik évad fináléját és az előtte lévő két-három részt. Mert azok annyira jók voltak, hogy valahogy miattuk az egész évadot jobbnak és szerethetőbbnek látom így, utólag. Pedig rohadtul nem volt így, a sorozat tele volt olyan részekkel, amiknek a jelenléte tulajdonképpen felesleges volt. Persze, mondhatjuk azt, hogy azért fontos egy-egy random rész, mert így a szereplőket jobban megismerhetjük, az indítékaikat a tetteikre, az életüket és az ügyes-bajos dolgaikat, de a TSLOAT harmadik évada még ezzel sem takarózhat. Huszadrangú mellékszereplők huszadrangú problémáival traktáltak minket, és rendkívül idegesítő részeket láthattunk, leginkább az évad közepén. Mondjuk az eleje is elég gáz volt, hiszen Amy New Yorkban volt, így még az alapvető izgalmi faktor is kiesett. Viszont a finálé mindenért kárpótolt minket. Legalábbis, engem. De ne szaladjunk ennyire előre.

Gondolom azzal mindannyian tisztában vagytok, hogy a The Secret Life of the American Teenager-ben említik legtöbbször a szexet. A második évad egyik részében pontosan hetvenkétszer mondják ki, azt, hogy szex. És ez a harmadik évadra sem változott sokat, ha pedig valaki ivós játékot akar játszani, a The Secret Life of the American Teenager az ő sorozata. De tényleg. Amúgy, ez hosszútávon rendkívül dühítő, mert itt tényleg a szex körül forog minden. Vegyük például az egyik legidegesítőbb tininket, a legalább harmincnak kinéző Jacket, aki nem csak a barátnője apjával, az összes barátjával, hanem még az iskolai edzőjével is megdumálja azt, hogy szexeljen-e a barátnőjével. Aztán miután megtette, végig dumálja mégegyszer. De ez nem csak vele volt így, a tinik állandóan a szexről beszélnek a szülőkkel, arról, hogy csinálhatják-e végre, mert már tényleg nagyon akarják, és engedd már meg anyu légyszives. Fogalmam sincs miért kell ezt így lerendezni, és persze, jó dolog ha a tinik beszélnek a szülőkkel a szexről, de azért mindennek van határa, a The Secret Life of the American Teenager pedig alaposan túllépte ezt.

A sorozat alaptémája az, hogy a gimiben terhes lesz a tizenöt éves Amy, és a második évadtól elkezdi nevelni a gyerekét, aki nagyon aranyos. Amy leendő pasija is űbercuki, és idővel lesz még egy terhes tinink, a helyzet pedig elég komikussá fordul ezáltal. A sorozat ugyanis nagyon sokáig nem tud állást foglalni. Évődik a között, hogy most jó dolog-e, ha a gimiben túlesel a gyerekszülésen, avagy ez egy nagyon rossz dolog. Mert az egyik pillanatban kiemeli az előnyeit, mutogatják az aranyos gyereket, Amy vigyorog és nagyon boldognak tűnik, és tényleg úgy fest, hogy ez a dolog tök rendben van. Aztán jön egy hirtelen dramaturgiai váltás, és rögtön a rossz dolgokat és a nehézségeket helyezik előtérbe. A kettősség pedig egészen a harmadik évad végéig megmarad, mert akkor döntik el végre az írók, hogy tiniként teherbe esni rossz. Persze ez sem egy akármilyen jelenetben, az egész iskola előtt vitázik a már gyereket nevelő Amy, és a teherbe esett másik tini lány arról, hogy bizony mennyire szar dolog ha tini vagy és teherbe estél. És miután megtörtént ez a veszekedés, utána sikerült végre ismét életet lehelni a sorozatba. Ha pedig eddig nem voltam elég spoileres, ezek után már végképp az leszek :)

Persze miután megvolt a nagy veszekedés Amy és Adrian között, jó pár rész eltelt azzal, hogy végigszaladtak az összes mellékszereplőn, akik elmesélték mindenkinek, hogy mi történt, és jöttek a vélemény nyilvánítások arról, kinek van igaza és kinek nincs, és tulajdonképpen pletykálkodással telt el egy-két rész, de ennek ellenére az évad harmadik fele érezhetően jobb volt, mint a negyedik. Amúgy, ha már szóba jöttek a mellékszereplők, itt vannak dögivel, de tényleg, és mind kap különálló szálat, és játékidőt, de basszus, egyikük sem tud igazán élni vele. Akit a legjobban utálok, az Madison. Az elején még szimpatikus volt, de amit leművelt a “szexeljek, vagy ne szexeljek, ez itt a kérdés” tematikában az őrjítő volt. És sajnos a többiek se sokkal normálisabbak. Kivéve persze Grace, mert őt már sikerült megszereznem.

Az viszont fix, hogy az évadzáró tökéletes lett. Az, hogy Adrian elvesztette a babát nagyon szomorú és megrázó eseménysorozat volt, a végét még én is megkönnyeztem, erre pedig már nagyon rég volt példa. A színészi játékról amúgy inkább nem is mondanék semmit, Ben és a sírás nagyon nem jó párosítás. Azonban annyira megrázó és szomorú volt az a pár perc, ami ismét vissza adta a hitemet a sorozatba. Vigyázz negyedik évad, mert jövök – legalábbis arra a tizenkét részre, amihez egyelőre van felirat. Amint azzal végeztem, jön egy újabb kritika.

Értékelés: 3/10
Jézusom, három ponttal értékelek egy sorozatot, és volt pofám végignézni és még ilyen hosszú kritikát is írni róla, aztán bejelenteni, hogy visszatérek még tizenkét részre legalább? Eközben meg olyan sorozatokkal vagyok lemaradva, mint a Smallville, Grace Klinika vagy a One Tree Hill? A legszomorúbb az, hogy még én se tudom saját magamnak megmagyarázni azt, miért nem kaszáltam még el a TSLOAT-ot. Talán azért, mert megszerettem azt a sok kis hülyét, nem tudom. Vagy csak mert a finálé volt annyira jó? Nem is tudom…

2 Hozzászólások

  1. Én a negyedik évad elején abbahagytam, bár lehet folytatnám. Nem túl izgalmas, de az első három szezonnál mégis megnyitottam és végignéztem…

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here