Főoldal Oldal Körkérdés Körkérdés – Hogyan juttok hozzá a könyvekhez?

Körkérdés – Hogyan juttok hozzá a könyvekhez?

17
Oszd meg!

A kérdés egyszerű, ha el akartok olvasni egy könyvet, akkor azt hogyan teszitek meg? Megveszitek az adott könyvet, kölcsönkéritek a barátoktól, ismerősöktől? Netán eljártok a könyvtárba? Esetleg az internet segítségéhez folyamodtok? Vagy ti már átálltatok az e-könyv olvasók táborába? Melyik rátok a legjellemzőbb?

Jómagam régen nagyon szerencsés voltam, mert a legjobb barátom egy könyvesboltban dolgozott, ott pedig működött egy jó rendszer. Az, aki ott dolgozott, kvázi “könyvtárként” használhatta azt, kihozott egy könyvet, odaadta, elolvastam, visszaadtam, és így nagyon flottul működött minden. Amióta sajnos már nem dolgozik ott, más módot kellett találnom az olvasnivalóm megszerzésére. Én is megpróbálkoztam a gépen való könyvolvasással, az Éhezők Viadala trilógiát is így végeztem ki, de számomra nagyon fárasztó a gép előtt olvasni, hosszú távon nem bírja a szemem, így inkább nem is erőltettem a dolgot. Persze itt is próbáltam kényelmessé tenni: messzire ültem a monitortól, kinagyítottam a betűket, de még úgy sem volt jó. Szóval, inkább nem olvasok könyvet a gépen.

Visszatértem tehát a régi módszerhez, ismét könyvárba járó lettem. Már kölyökkorom óta odajárok, az ott lévő könyvtárosok előtt “nőttem fel”, voltam nem egy táborban is, szóval szeretek is oda menni, csak mivel kisvárosban élek, ezért néha szegényes a kínálat. Mármint, ide is eljutnak a kedvenceim, a Könyvmoly Képző kiadványai, csak sokszor jelentős csúszással. Viszont, nálunk bevezettek egy nagyon jó újítás. Itt ez a weboldal, ahol meg tudok nézni mindent: melyik könyv van meg a könyvtárban, ki van-e kölcsönözve és társai. Szóval manapság a könyvtárba-járás más fogalmat jelent számomra, mint régen. Most már itthon megnézem mi van bent és mi nincs, és ami ki van kölcsönözve, arra ingyen felveszek előjegyzést, e-mailben megírják ha visszahozták, és már mehetek is érte. Szóval nagyon modern a rendszer, aminek tökre örülök.

Persze mostanában egyre jobban gondolkodom azon, hogy be kéne szereznem egy e-book olvasót, mert azzal mégiscsak egyszerűbb lenne, nem kellene várnom arra, hogy a friss megjelenések bekerüljenek a könyvtárba. A Szürke ötven árnyalata például még nincs is meg, és csak jövőre várható, és mire eljut hozzám (valaki beelőz és nem viszi vissza harminc napig…), pedig én már nagyon kíváncsi vagyok rá. Most suttyomban meg is kérdezném azokat, akiknek van e-book olvasójuk, nem-e fáj tőle a szemük, mert kicsit tartok ettől a hatástól. Illetve mennyire kényelmes ezt fogni olvasás közben, ha fekszel vagy ülsz a buszon és ilyenek :)

Szóval, én leírtam a saját “szokásaimat“, most Ti jöttök – Hogyan juttok hozzá a könyvekhez?

561 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

17 Hozzászólások

 1. Én is imádok olvasni, de munka, a párom meg a barátok mellett, nagyon ritkán tudok leülni egy könyvel, inkább gépen olvasom, mert gépezni munkában is szoktam meg néha itthon is.
  A könyvtár jó dolog, amúgy de tényleg mindig valaki kiviszi azt amit akarok. A szürke nem egy akkora eresztés, kb a 3/4-ede szexjelenet, az összekötő részek gyengén vannak megírva, és rengeteg a szóismétlés. Sokkal jobbakat olvastam ennél, igaz nem volt körülöttük.
  ekkora hírverés!A másodikat is elkezdtem angolul,és több,mint csalódás, gyenge. Amit ajánlanék neked az pl a Jóslatok hálójában,.
  Amúgy miért nem veszed meg a könyveket? Jó az is ha megmarad!

  • Nem szoktam könyveket venni, mert egy kezemen meg tudom számolni mik azok, amiket kétszer elolvastam (Harry Potter és Soha sehol senkinek). És sok az a 3000 ft ahhoz, hogy egyszer elolvassam, aztán tegyem vissza a polcra :)

   A Jóslatok hálójában rajta van a listámon, mégiscsak Vörös Pöttyös Könyv :)

 2. Én ha valamit nagyon nagyon akarok és nem tudom kivárni a könyvtárat akkor megveszem,de amúgy a könyvtárból hozok ki leginkább.

 3. Szerintem megéri beruházni egy Kindle-re, mert az E-ink technikájú kijelzője egyáltalán nem bántja a szemet, nem olyan mint a monitor, nem világít, nem fénylik. Szinte minden könyvet le lehet tölteni ingyen valahonnan. Persze a kedvenceket én is megveszem :)

 4. Nem járok könyvtárba, mivel szeretem újraolvasni unalmas napjaimon a kedvenc könyveim legjobb részeit, így én könyvesboltba járok. Az e-book olvasó már nekem is eszembe jutott, de egyik ismerősömnek van és nem szereti , mert fáj tőle a szeme.

  • Hm, ettől kicsit “megijedtem”, mármint, ha az ismerősödnek fáj tőle a szeme, akkor valószínűleg érzékeny rá, és én is eléggé az vagyok szerintem :s

 5. Én szeretem magaménak tudni a könyvet, ha olvasom, így ha lehetőségem van, akkor megvásárolom, de mostanában sajnos vissza kell vennem a költekezésből, így tényleg csak a legkívántabbakat szerzem be, vagy ha valami nagyon jó akció akad (pl. tavasz vége felé volt a Könyvmolyosok 50%-os akciója, ott betáraztam rendesen).
  A kis falusi könyvtárba járok néha, de oda mire tényleg eljut egy könyv, addigra kijön a folytatás is. Vagy éppen a folytatása jut el hamarabb hozzánk. A városi meg nem esik útba, így tavaly nem hosszabbítottam, de most újra elgondolkoztam rajta, hogy be kellene fizetni azt az 1000 forintot. Csak sajnos itt is az van, hogy nagyon nem viszik vissza a könyveket, legalábbis azokat, amiket én kiszemelek.
  Plusz, ha még nem lenne elég hosszú a kommentem, könyvolvasóm is van, név szerint egy Kindle 4-es. Imádom, mert könnyű, nem kell könyvet cipelnem a táskámban (pedig szeretem azt is), és nem kell a gépen olvasni, vagy várni egy könyvre. A szemet egyáltalán nem zavarja, mert ugye nincsen háttérvilágítása, így ha nem nappal olvas az ember, külső világítás szükséges (vagy az olvasóhoz egy kislámpa). Rengeteg könyv elfér rajta, ha kilépsz a könyvből, ugyanott tudod folytatni, nem kell megjegyezni esetleg azt, hogy hol tartasz.
  Az a baj viszont, hogy nagyon féltem, ezért munkahelyre (ált. isk.) nem viszem, nehogy valami baja essen.

 6. Én is könyvtárba járok csak sajnos mi könyvtárunk még szerintem a tieteknél is kevesebb könyvet hoz. Mármint ami nekem is tetszeni. Amit meg nagyon elakarok olvasni és a könyvtárban sincs meg azt megveszem.

 7. Sajnos én is kis könyvárba járok. Így amit nem találok meg azt gépen olvasom el. A gépemen is van már 40-50 könyv amit el akarok olvasni, és valamennyi biztos nincs a könyvtárban. Az E-book-on gondolkozom, talán majd jövőre. :)

 8. Én is könyvtárba szoktam járni, de otthon is sok könyvünk van. Neten nem szeretek olvasni könyvet de az szokott érdekelni hogy egyes könyvekről mások mit gondolnak.

 9. Könyvtárba járok, ami könyvet nagyon szeretnék azt csak sajnos ünnep alkalmából kapok. Mondjuk nem jó a könyvtár, csak az bosszant, ha keresek egy könyvet és az nincsen bent.

 10. Nekem anyukám könyvtárban dolgozik,úgyhogy protekciós vagyok és szinte mindennap ott vagyok. Így a legújabb könyveket is elsőként olvashatom el. Sajnos kis városban élek,ezért sokat kell várni az újabb könyvekre, így azokat a könyveket amiket nagyon szeretnék megrendelem könyvtárközivel vagy megveszem egy könyvesboltban, ott úgyis imádok órákon keresztül bóklászni.
  A kedvenc könyveimet mindig beszerzem. Pont a blogodon olvastam a SZJG ajánlást és szerencsém volt,mert bent volt a városi könyvtárban. Elolvastam,beleszerettem,azóta mind a 7 kötetét beszereztem:)
  Nem rég szintén ajánlásodra elolvastam Tableten az Éhezők viadala trilógiát és egyáltalán nem fájt tőle a szemem, pedig elég érzékeny szemeim vannak, az erősebb napfényt se bírják és egy fél óra-óra gépezés után kikészülnek :S Úgyhogy én a tabletet tudom ajánlani, nekem bevált, azóta már a Fifty shades trilógiát és Lakatos Levente – Barbibébijét is azon olvastam el :)

 11. Én olyan “mindenes” vagyok, szoktam venni is, könyvtárból kikölcsönözni, barátoktól kölcsönkérni, szóval ahogy éppen jönxD Plusz nem olyan rég vettem egy e-book olvasót, és nekem nagyon bejött. Igazából nagyon tudom ajánlani, ha tényleg gondolkozol rajta, csak ha érzékeny a szemed, akkor figyelni kell rá, hogy olyan kidolgozású legyen a gép, ami nem led-es világítású, szóval nem olyan, mint a számítógépek monitorja, hanem egyszerű, ami a legjobban hasonlít a könyvek lapjaihoz. Az nem roncsolja a szemet. Nekem ilyen van, és tényleg olyan, mintha “könyvet” olvasnék, szóval nem bántja a szememet, nem veszem észre, hogy nem rendes lapokról olvasom. :)

 12. Én meg falun lakom,szval képzelhetitek a kínálatot…. Elhatároztam,hogy soha nem fog kelleni nekem e-book,mert már lassan minden elektromos kütyühez kötött,legalább ez az 1 ne legyen. Gépen én sem olvasok,mert nem bírja sokáig a szemem. Én összegyűjtök egy kis pénzt és akkor rendelek egy nagyobb adagot a Bookline-ról.

 13. Hű, de örülök ennek a sok hozzászólásnak, tök jó volt megismerni a ti szokásaitokat. Köszönöm a tippeket az e-book olvasóhoz, így már körvonalazódott bennem az is, hogy pontosan milyet keressek :)

 14. én nem rég kaptam e-book olvasót ami LED kijelzős.. sokan mondták hogy ne ezt vegyem meg mert vannak olyanok amik olyanok mint a papír és nem bántják a szemet de azon nem lehet filmet nézni. Az e-book olvasóval nekem a film nézés is célom volt szóval LED kijelzőset vettem. Annyira árba nem volt vészes szerintem megtérül mert rengeteg könyvet rá lehet rakni. Eleinte bántotta a szemem mert kicsit fényes még úgy is, hogy a legkisebbre van állítva a fényerő, viszont (most ne röhögjetek ki) napszemüvegbe egyáltalán nem bántja szemem. Én csak ajánlani tudom!!!

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here