Főoldal Kritika és Értékelés Vendégtoll Muri Enikő: Enciklopédia – Írta: Marianna

Muri Enikő: Enciklopédia – Írta: Marianna

10
Oszd meg!

*** Ne feledjétek, ma este indul az RTL Klub műsorán az X-Faktor legújabb szezonja, Marianna pedig pont ma küldött egy remek kritikát a tavalyi felfedezett, Muri Enikő debütáló albumáról, az Enciklopédiáról. Érdemes elolvasni! ***

Muri Enikő a 2011-es X Faktor második szériájának legjobb énekesnője és második helyezettje. Ő már az első szezonban is próbálkozott, de nem jött össze neki, mert a mentorok házában kiesett. Aztán 2011-ben egészen a döntőig menetelt. A műsor után megérkezett az első önálló albuma Enciklopédia címmel, ami szerinte az ő történetét foglalja össze.

Az album a slágerré vált Késő már című dallal kezd, amiben Johny K. Palmer is közreműködött. A szám leginkább a szintetizátorra épít, ami ebben jól működik, így egy kedvelhető rádióbarát dallá teszi. Sem nem egyedi, se nem túl különleges. A  Miért jó? és a  Soha ne érjen véget eléggé hajaznak az első számra. A Ne ments meg!-nek a szövege nagyon jó: ,,Kérlek, ne ments meg/Most tovább lépve elhagyom/A várost, az élet elsodor/Félek, de értsd meg/Csak az utam járom egymagam/Én tudom, honnan s merre visz az út

Jó nem akkora durranás, mert elég egyszerű és sablonos, de nekem nagyon tetszett. A dallama viszont kikészített, mert az első négy számé szinte ugyanolyan. Talán a Miért jó? című nótáé egy kicsit más. A Mama egy nagyon szép, jó szövegű dal az elhunyt nagyszülőhöz. Talán ez a legjobb az egész korongon, mert, mintha érzelmek is lennének benne., ,Mama/Úgy fáj, hogy itt hagytál/Mama,/Hisz el se búcsúztál/Fentről hallasz talán../ A Célba értem és  az Őrültség nagyjából az első négy szám színvonalát folytatja, mert ezek is majdnem tök egyformák. Az Amikor minden összedől ez sem egyedi, de a mondanivalója az tetszik, bár Enikő így is csak szinte végig ordibálja a dalt. A Menj! Christina Aguleira Back to Basics című lemezére emlékeztetett, ami ennek a számnak jót tesz, mert ettől más, mint a többi dal. Persze a téma még mindig a pasik… Bárhová is mész ugyanolyan elektronikus  tömegcucc, mint a legtöbb szám a lemezen. A Botladozva pedig egy egész szép szám, de szerintem a Mama jobb lett. A  Give Some Get Some egy amerikai nótára hajaz, ami most nem jut eszembe. A Make Me Okay a Késő már című „remekmű” angol verziója. Maradjunk inkább magyarnál. Valahogy úgy jobban hangzik.

A lemez nem rossz, mert a mai divatirányzatnak megfelelő nóták vannak rajta, amiket én személy szerint utálok. Szerintem a dalok többségével az a baj, hogy nagyon egyforma. Nagyjából mindegyik a szerelemről szól és a férfiakról. Néhány eltérő azért van. Engem az zavart a legjobban, hogy az egész géphangokra épült, ezért lett elég egyhangú. Sajnálom, hogy mai popzenéből már a gitár, a dob és a zongora szinte kiveszett. Azért a Menj című nóta egy kellemes csalódás volt.

Összességében: nem egyedi, elég egyhangú és felejthető, de szórakoztató, mert, hát attól, hogy szinte egyforma minden dal még lehet élvezni őket. Nem is tudom… Mert a szövegek jók, vagyis inkább az átlagos kategóriában sorolnám őket, viszont a zene nagyon unalmas és felejthető. Nem nevezném az év magyar lemezének, mert a többi tucathoz sorolható. Úgy látszik a magyar popzene egy rosszabb, mert az igénytelen amerikai tömeggyártást majmolja. Szóval 10/5.

Írta: Marianna

1358 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

10 Hozzászólások

 1. Szerintem nagyon jó kis lemez lett élvezhetőek a dalok,jók a szövegek…több vélemény hallottam már és nem csak a fiatalok,de az idősebb korosztályban is sokaknak elnyerte a tetszését

  • Ízlések és pofonok :) A Késő Már szerintem nagyon jó, de kábé az a lemez egyetlen jó dala, a többi lagymatag. Kár, egy ilyen szép, tiszta erős hangnál az, ha nem tudja kihozni magából a maximumot. De persze ez saját vélemény.

 2. Én is írtam, hogy szórakoztató, de nekem azért nem tetszett, mert egy millió ilyen van.Egy millió ilyet hallottam.

 3. Ha valaki az írja, hogy a mai popzenéből a dob már szinte kiveszett, az szerintem nem is ért a zenéhez. Nem beszélve arról a böszmeségről, hogy az első négy dalnak ugyanolyan a dallama. Attól mert a szöveg tematikája ugyanaz, nem kéne összekeverni a dallamokkal. Ez a kritika erősen szubiektív az én meglátásom szerint. Aki utálja a mai divatirányzatot zenében, az miért hallgat olyan albumot, amelyen “mai” dalok vannak?
  Ja és megsugom, hogy egy album lehet egyhangú akkoris ha egyáltalán nem gépzenékből van összerakva.

  • Miért nem fogalmazol úgy, ahogy érzel: aki nem azt szereti, amit Te, akinek nem az a zene az etalon, ami Neked, az egyszerűen Böszme.

   • Azért nem fogalmazok így, mert nem így érzem. :-) Tiszteletben tartom mások zenei ízlését, de ugyanúgy elvárom én is, hogy mások is tiszteljék az enyémet pl. És nem is azért írtam be, mert nem tudnám elfogadni a Mariann véleményét, csupán pár dolgot egy picit szubjektíven sarkítottnak láttam.

    • Hát, ha a zenével foglalkozol akkor tényleg jobban értesz a szakmai részhez. Marianna védelmében annyit mondanék, hogy egy ilyen “kritikában” a saját véleményét írja le, ha pedig neki nem tetszett, arról igazán nem tehet.

  • Valamilyen szinten igazad van, de én meg így látom. Én az igazi hangszer dobra gondoltam, hogy kiveszett. Az tudom, hogy dobgépet beraknak a számokba, de az a rendes dobbal nem igazán ér fel.

   • Mariann, zenével foglalkozom és éppen ezért elmondom neked, hogy működik ez a része a dolognak… mármint a gépi, nem gépi dob. Amikor egy dalt hangszerelnek élő hangszerekkel, akkor felveszik a dob sávot külön. Tehát eleve digitálissá válik, amit majd használnak az adott dalban. Viszont az ilyen dob hangokat, amelyeket kiemelem hangszerrel vettek fel, bárki más is felhasználhatja a dalában, hiszen meglehet vásárolni ilyen “hang csomagokat”. Tehát a lényeg az, hogy a Muri Enikő dalaiban is igazi dob szól. :-)

 4. Én egyetértek a kritikával, azt is hozzátéve, hogy Enikő egyáltalán nem egy kiemelkedő tehetség! Sokszor inkább ordibál, mint énekel, nem jó hallgatni. Ilyen hangú lányok ezrével szaladgálnak az országban, csak nem mindenki mer kiállni közönség elé úgy, mint Enikő. Az idei X faktor mezőny sokkal erősebb, mint a tavalyi, most olyan jó hangú lányok jelentkeztek, hogy idén Enikő a mentorházig se jutott volna el. Szerintem túl van ajnározva, de biztos azért, mert dekoratív és szeretik nézegetni. Én nem adnék pénzt sem az albumáért, sem az előadására színházjegyért. Ez az én véleményem.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here