Switched at Birth – Az első évadról

  0
  Oszd meg!

  Mivel hétfőn folytatódik az ABC Family műsorán a Switched at Birth, úgy gondoltam még épp időben vagyok ahhoz, hogy leírjam a véleményem az Elcserélt Lányok tavaszi részeiről. Mint tudjátok, tavaly nyáron nagyon beleszerettem a sorozatba, a történetbe és a benne rejlő lehetőségekbe. Őszinte leszek, a tavaszi részek elvették a lelkesedésemet, de megölni azt nem tudták. Ez is valami, ugye? Pedig egy szavam se lehet, pörgött a szezon rendesen, de mégis, az első tíz részhez képest jóval gyengébbnek éreztem a történetet, és gyakran csaptam volna a falhoz valamit, mert amikor behoztak egy nagyon jó mellékszereplőt, azután hirtelen elfelejtettek foglalkozni vele. Itt most Daphne süket barátjára gondolok, akinek segített munkát szerezni az apjánál. Szívesen láttam volna még tovább a srácot, pláne a felvázolt családi körülményei miatt: a szülei nem ismerik a jelbeszédet, így a családja segítségére abszolút nem számíthat. Bumm, egy drámába ez kell, nem az, hogy egy ilyet bemutatsz, aztán pedig random jelenetekbe írod bele, hogy még a neve se jusson eszembe…

  Viszont amit pörgettek és túlreagáltak rendesen, az a nagy félrekefélés, hiszen Simone – az egyik új szereplő, érdekes amúgy, – és Bay kedvese, Emmett lefeküdtek egymással, mert miért ne. Emmett dühös, mert a szülei veszekednek, Simone meg pipa, mert vesztett a kosármeccsen, a végeredmény meg egy orbitális dugás, meg a suttyogás, no meg a percre pontosan tavasz záró részre időzített kiborulás ala Bay. Bármennyire is érdekesnek tűnhet ez a rész, ez nem dráma, hanem teen soap, amitől azt hittem, hogy a Switched at Birth többre képes. És ez tényleg így van, hiszen láthattuk az első részek során, mekkora minőségre képes a sorozat, és úgy érzem, hogy ez a teen soap nem nagyon illik bele. Persze, azon se lehet keseregni állandóan, hogy “elcseréltek, brühü, brühü“, de akkor se hiszem, hogy az alattomos, ezerszer látott tini panel lenne a megoldás.

  Mindazonáltal a részekben néha felbukkant az a drámai báj, ami miatt egy évvel ezelőtt a szívembe zártam a sorozatot. Mert amikor témaként felbukkan az elcserélés, és az amiatt lévő nehézségek, akkor tényleg ismét azt éreztem, amit régen. Imádtam azt a jelenetet, amikor valamilyen szinten Daphne felelősségre vonta az anyját azért, mert tudta, hogy el lettek cserélve, és megfosztotta őt azoktól az élményektől, amiket átélhetett volna. Mondta mindezt úgy, hogy szereti Reginát, szerette a korábbi életét, de ez nem jelenti azt, hogy ne akarná tudni, milyen lehetett volna. Nagyon szerettem még a süketek problémáival foglalkozó jeleneteket is. A nagy baj pedig az, hogy az ilyen jelenetekből egyre kevesebb akadt a sorozatban. Apropó, süketek. Régen annyira szerettem, hogy amikor jelbeszéd volt, csak természeti hangokat hallottunk, olyat, amire alapvetően fel se figyelünk. Viszont ezeket egyre gyakrabban váltották fel különféle zenei aláfestések, ami teljesen tönkre tette azt a különleges közeget, amit csak ez a sorozat adhatott meg nekünk.

  Értékelés: 5/10
  Az első évad még tíz résszel folytatódik ősszel, télen pedig jön a második felvonás, az íróknak tehát van idejük arra, hogy rátaláljanak a helyes irányra. Viszont a kikerült spoilerek alapján, mint például Bay bajba kerül meg lázad mert dühös, annyira kiszámítható, annyira teen soap, hogy nem remélek sok jót a SAB jövőre nézve. De ne legyen igazam, annak nagyon nem örülnék.

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here