Revenge – Az első évadról

0

Nem csoda, hogy a 2011/12-es tévés évad legjobb túlélő újonca szavazásunkon a Revenge nyílegyenesen az elődöntőbe jutott, hiszen minőségét tekintve egy király sorozatról van szó, amit tényleg mindenkinek csak ajánlani tudok. A Revenge kapcsán már nagyon sokat írtam, legutóbb a félévadzáró környékén, azóta pedig már az évad is véget ért – nem is akárhogyan. De előbb összesítsünk.

A sorozat alaptörténete már tavaly felkeltette a figyelmem, “Monte Cristo-i bosszúvágy” egy fiatal, ravasz és érzéki nő álarca mögé rejtve zseniális alapgondolat. Az első részek felvázolása alapján is nagyon bejött a kezdeményezés, nem tudtam nem imádni a gondolatot. Az évad első fele rettentően bejött, a heti bosszúk, a karakterek vázolása tették számomra tökéletessé a sorozatot. A tavaszi visszatérésben egy kicsit legyengült, a siker és a magas nézettség miatt megérezték azt, hogy sok idejük van még elmesélni a történetet és akár meg is pihenhetnek. Mármint, lehet pihentetni az alapfelvetést, ki lehet bővíteni olyan szálakkal, amik kitarthatnak sok-sok részen át. És természetesen a szappanos felhang sem maradhatott ki. Így a kezdeti tökéletesség szép lassan átváltott ez még jó kategóriába aztán sokkal inkább éreztem guilty pleasure kategóriába tartozónak az egészet. Nincs ezzel baj, hiszen ha a részek átlagát nézem még így is minőségen felüli szórakozást nyújtott, egyedül amiatt lesz fancsali a képem, hogy az évad végével süllyedt a minőség. És innen folytatom spoileresen.

Daniel börtönbeküldése a mélypont kezdete volt, és leginkább a srác “ki-be járkálása” volt az értelmetlen a számomra. Ráadásul az ügyet elég gyorsan és hirtelen lezárták, akárcsak Victoria új szeretőjét, akinek a megjelenésénél már csak a távozása volt gyorsabb: úgy lebegtették be az egész szálat, hogy nem volt előzménye, nem volt alapja, egyszercsak derült égből villámcsapás volt az egész. Maximum a karakterek mélyítésére szolgált, kicsit kedvelhetőbbé vált ezáltal Victoria, hiszen ha egy nő igazán tud szeretni akkor olyan rossz ember nem lehet. Az évad vége pedig nagyon arra hajazott, hogy az addigi kvázi gonosznak beállított Victoria hiába “Hamptons királynője“, attól még egy szerethető karakter akinek vannak érzései és ami még fontosabb, lelkiismerete. Ezzel így nincs is semmi baj, egész jól árnyalták ezt a képet, és Victoria jellemének változása is egyenletes volt, így ezzel nincs is bajom. Csak a köré szőtt szálak voltak számomra hiteltelenek. Van ez így.

Visszatérve Danielre, az egykori Mr. Bamba átváltott genyó üzemmódba, apja fia lett belőle, ami első blikkre tetszik, de itt a “karakterfejlődés” nagyon hirtelen volt, egyik részben bambul a másikban meg ravaszkodik, mintha két különböző személyiség lenne beletuszakolva egyetlen karakterbe, ami elég idegesítő tud lenni végső soron. Az Emilyvel való kapcsolata is érdekes volt, mert úgy láttam, hogy Emily valahol kedvelte – sőt, talán szerette is – Daniel bamba oldalát. És ez érdekes színezetet adott a lány bosszújának is.

Ami Emilyt illeti, ahogy telnek a részek úgy drukkoltam neki egyre jobban, hogy csinálja ki azokat, azok igazán megérdemlik. A színésznő nagyon jól alakított az évad során végig, annak ellenére is, hogy sokan hidegnek és túl ridegnek vélték őt, nekem nem voltak problémáim. A karakterben pedig különösen tetszett az, hogy az évad végén Emily nem ölte meg az ősz hajú embert. Megtehette volna, talán az egésznek gátat szabhatott volna, de nem tette, mert maradt még benne annyi emberség. És ez a részlet nagyon jó volt, ettől vált igazán szerethetővé azok számára is, akik eddig nem szimpatizáltak vele. Legalábbis, szerintem. Emily VanCamp egy kivételesen tehetséges színésznő, megérdemelne egy Emmyt az alakításáért. Emmyt Emilynek!

Meglepő módon pont az évad utolsó része volt a legrosszabb a sorozat történelmében. Az egész szezon alatt a Charlotte – Declan vonal volt a legkifogásolhatóbb, semmi értelmük nem volt, ahogy a fináléban sem a lány öngyilkosságának. Szintén a halál szelét lebegtették a gonosz őszhajú ember úgy fest kicsinálta Victoriát és Lydiát. Ugyanmár, ki hiszi el, hogy két főszereplő és egy fontos karakter csak úgy meghal. Cliffhangernek szánták azt is, hogy visszatért Amanda, aki éppen terhes, nehogymár összejöhessen Emily meg Jack a szívszerelme. Ezt a részt is eléggé elcseszték, ez a “terhes a férfitől akit szeretek ezért félreállok” dolog elég idegölő és már a telenovellákban sem számít jó dolognak, nemhogy egy minőségi főműsoridős drámában. Mindennek ellenére én izgatottan várom a második évadot, mert szerintem a Revenge egy kitűnő sorozat, remélem jól veszi majd az akadályokat az új idősávban is.

Értékelés: 7/10
Nem mehetek el szó nélkül az évad végén tapasztalt minőségesés mellett, tetszik, nem tetszik de ez van, a hét pont pedig pont annyi, amit ez a sorozat megérdemelt. Nem többet, nem kevesebbet.

594 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
Share.Leave A Reply